Hovedinnhold

Slipper folk til ved bin Ladens skjulested:

- Ser ut som huset til en som vil gjemme seg for verden

Tror bin Laden har bodd i huset i minst fem år

FLOKKER SEG RUNDT HUSET: Lokalbefolkning og presse fikk tirsdag komme på nært hold av Osama bin Ladens skjulested i Pakistan. Foto: AFP
FLOKKER SEG RUNDT HUSET: Lokalbefolkning og presse fikk tirsdag komme på nært hold av Osama bin Ladens skjulested i Pakistan. Foto: AFP
(VG Nett) Osama bin Laden veltet seg ikke i luksus i huset hvor han de siste årene skal ha gjemt seg for verden.

Denne saken handler om:


Det er inntrykket til Sky News sin reporter som har fått innsyn til eiendommen der Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker.

- Det ser ikke ut som huset til en mann som har levd i luksus. Det ser ut som huset til en mann som vil gjemme seg for verden, rapporterer Sky-reporter Alex Carewford hjem fra eiendommen i Abbottabad.

Tirsdag slapp han og flere andre journalister tett på huset hvor jakten på verdens mest ettersøkte mann endte på fatalt vis søndag kveld.

Amerikanske myndigheter tror at bin Laden har bodd i huset i minst fem år.

- Informasjonen vi har nå, tyder på at han var på denne eiendommen de siste fem eller seks årene og at det knapt var noe samhandling mellom ham og folk utenfor. Likevel ser det ut til at han var svært aktiv inne på eiendommen, sier den amerikanske regjeringens antiterrorrådgiver John Brennan til TV-stasjonen CBS.

VG I PAKISTAN: - Menneskene her er i sjokk

Spor av brann

Tilholdsstedet ble bygget i 2005, og bin Laden skal ha bodd der de siste årene. Hjemmet skal ha vært rundt åtte ganger så stort som en gjennomsnittlig bolig i området, og omringet av høye murer, ifølge Sky News.

Les også: Byen var arnested for al-Qaida

Inne på eiendommen ses tydelige spor av det som skjedde da amerikanske spesialstyrker gikk til aksjon natt til mandag.

- Du kan tydelig se spor av brann, om ikke en eksplosjon i en bygning like ved hovedbygget, sier Crawford.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen
Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen


Han mener hovedbygget ser uskadet ut på utsiden, men at det ikke er blitt veldig godt vedlikeholdt av de som bodde der. Ifølge Crawford vokser det for eksempel mye ugress ut av avløpene i 1. etasje, i tillegg til at vindusområdene ikke ser så bra ut.

Les også: Hvit Suzuki førte CIA til bin Laden

VG Nett har pratet med flere innbyggere i området der Osama bin Laden skjulte seg for CIA og omverdenen. Mandag våknet de til nyheten om at verdens mest ettersøkte mann hadde bodd i byen. Det kom svært overraskende på mange.

Visst var huset godt beskyttet - og naboene så sjelden noen av dem som bodde der.

Rundt huset var det for eksempel rundt fire meter høye murer, med piggtråd på toppen. Selve huset var konstruert som en bunker, med tykke vegger. Søppel skal ha blitt brent inne på området, og mannen i huset skal ha holdt seg for seg selv.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: AFP
Foto: AFP


Fayez Noor (25) var blant dem som hørte helikoptrene. Selv om byen er kjent for sitt militærakademi, mistenkte han at det var noe mer enn en øvelse klokken 00.25 natt til mandag.

- Like etterpå var det noen ganske lave eksplosjoner. Så, klokken 01.08, hørte vi en høylytt eksplosjon. Selv om vi bor noen mil unna, smalt det så høyt at vinduene ristet. På grunn av fjellene hørte vi flere ekko av eksplosjonslyden. Etter det så vi et helikopter fly over huset vårt, forteller Fayez Noor til VG Nett via Facebook.

25-åringen forteller at innbyggerne i byen er sjokkerte etter hendelsen, men at livet går som normalt, til tross for at det vrimler av politi og militære overalt.

DØDSSTEDET: Et udatert bilde fra CIA viser stedet der Osama gjemte seg før han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: AP
DØDSSTEDET: Et udatert bilde fra CIA viser stedet der Osama gjemte seg før han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: AP

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks