Hovedinnhold

PST-sjefen: - Jeg sa feil

(VG) Da VG konfronterte Janne Kristiansen med uttalelsene umiddelbart etter høringene, forsøkte hun å dempe inntrykket av hva hun hadde sagt.

Etterretning- og sikkerhetstjenestene

Etterretningstjenesten skal innhente, bearbeide og analysere informasjon om andre lands politiske og samfunnsmessige utvikling, intensjoner og militære styrker, som kan utgjøre en reell eller potensiell trussel mot nasjonale interesser.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST), tidligere POT, skal forebygge og etterforske sabotasje, politisk motivert vold og tvang, samt lovbrudd mot statens sikkerhet og selvstendighet.

Forsvarets sikkerhetsstab (FO/S) ble i 2002 delt i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA). Sistnevnte er på vegne av Forsvarssjefen ansvarlig for å ivareta sikkerheten i Forsvaret.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skal koordinere de forebyggende sikkerhetstiltak og kontrollere sikkerhetstilstanden innen stat og kommune i forbindelse med informasjons-og objektsikkerhet.

KILDE: VG/Forsvaret

- Jeg sa feil, Jeg mente politiets sambandsmann. Han er vårt kontaktpunkt i Pakistan, sa PST-sjefen til VG.

Sent i går ettermiddag, da Stortinget la ut sitt stenografiske referat fra høringen, var det ikke gjort noen korrigeringer. Det lå heller ikke noen korrigering av Kristiansens uttalelser på PSTs hjemmeside.

Under høringen avslørte Kristiansen at den norske etterretningstjenesten har agenter på bakken i Pakistan. Få timer etter at refereratet ble lagt ut, trakk hun seg som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

VGTV: Her røper PST-sjefen at E-tjenesten har agenter i Pakistan 

Oposisjonen ikke overrasket

Hverken Høyres stortingsrepresentant André Oktay Dahl eller Frp-leder Siv Jensen er overrasket over at PST-sjef Janne Kristiansen måtte gå av onsdag kveld.

- Statsråden ga henne tillit for noen uker sider, men det var en begrenset tillit. Jeg tror ikke Janne Kristiansen hadde overlevd 22. juli-kommisjonen, sier Oktay Dahl.

Frp-leder Siv Jensen er heller ikke overrasket over at PST-sjefen trekker seg nå, og konstaterer ar tilliten til Kristiansen har vært svekket den senere tid.

- Det er ikke veldig overraskende, hun har vært utsatt for ganske mye kritikk i sin tid som PST-sjef. Dette siste som har skjedd har bare kommet på toppen av alt det andre. Hun har hatt svekket tillit lenge, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Jensen peker på at også selve utnevnelsen av Kristiansen var kontroversiell.

- Etter 22. juli har vi jo ment ved flere anledninger at hun bør gå av, sier Jensen.

I verste fall kan Janne Kristiansens uttalelser gjøre det farlig for nordmenn i Pakistan, mener VG-kommentator Frithjof Jacobsen.

- Et grunnleggende prinsipp for hemmelige tjenester er at man aldri røper noe man har fått vite av en annen tjeneste, sier Jacobsen.

Dette sa Janne Kristiansen

Nedenunder ligger referatet av ordvekslingen mellom stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) og PST-sjef Janne Kristiansen under høringen 18. januar 2012.

Akhtar Chaudhry (SV): Jeg mener å huske at du tidligere, på et eller annet tidspunkt, sa at vi ikke har noen kontakt med Pakistan, f.eks., når det gjelder utveksling av informasjon. Har vi det nå? Og hva slags tilknytning har vi?

Janne Kristiansen: Vi har samarbeid med mer enn 60 lands sikkerhets- og etterretningstjenester i PST. (...) Men når det gjelder spørsmålet om samarbeidet med Pakistan, er det ikke riktig av meg å svare på det på det nåværende tidspunkt. Det er ikke et land som vi per dags dato har offisielt samarbeid med. Dette er noe departementet til enhver tid må godkjenne. Vi har hele tiden fokus på nye samarbeidspartnere, men vi har også via E-tjenesten, de som er i utenlandstjenesten, et godt og nært samarbeid - dvs. det må de svare på selv. De har representasjon i disse landene du tenker på, vi har jo nært samarbeid med E-tjenesten.

Akhtar Chaudhry (SV): Bør ikke vi ha kontakt, ikke minst en tett og god kontakt med Pakistans etterretning?

Janne Kristiansen: På generelt grunnlag skal de forskjellige landene vi samarbeider med, hele tiden vurderes. Jeg vil ikke si noe spesielt om det landet du snakker om. Vi må også vurdere samarbeid med forskjellige land ut fra deres forhold til menneskerettigheter og annen grunnleggende lovgivning. Men E-tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten om dette landet.

Senere i høringen:

Janne Kristiansen: For det første vil jeg bare understreke én ting: I Pakistan har vi ikke bare E-tjenesten, vi har også en politisambandsmann i Islamabad som vi har kontakt med.

Kilde: Stortingets stenografiske referat fra høringen i går

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks