Hovedinnhold

PRIO-direktør: - Logisk at de møttes i Afghanistan

TRE PÅGREPET: PST-sjef Janne Kristiansen orienterte på en pressekonferanse torsdag om arrestasjonen av tre personer som er mistenkte for planlegging av terrorvirksomhet. Foto: Scanpix
TRE PÅGREPET: PST-sjef Janne Kristiansen orienterte på en pressekonferanse torsdag om arrestasjonen av tre personer som er mistenkte for planlegging av terrorvirksomhet. Foto: Scanpix
(VG Nett) Kristian Berg Harpviken i PRIO mener det er interessant at alle de tre terrorsiktede mennene har bakgrunn fra land med sterk tilknytning til Afghanistan.

Denne saken handler om:

Tips oss

straffelovens paragraf 147a

  • En straffbar handling som nevnt i §§ 148, 151 a, 151 b første ledd jf. tredje ledd, 152 annet ledd, 152 a annet ledd, 152 b, 153 første til tredje ledd, 153 a, 154, 223 annet ledd, 224, 225 første eller annet ledd, 231 jf. 232, eller 233 anses som en terrorhandling og straffes med fengsel inntil 21 år når handlingen er begått med det forsett
  • a) å forstyrre alvorlig en funksjon av grunnleggende betydning i samfunnet, som for eksempel lovgivende, utøvende eller dømmende myndighet, energiforsyning, sikker forsyning av mat eller vann, bank- og pengevesen eller helseberedskap og smittevern,
  • b) å skape alvorlig frykt i en befolkning, eller
  • c) urettmessig å tvinge offentlige myndigheter eller en mellomstatlig organisasjon til å gjøre, tåle eller unnlate noe av vesentlig betydning for landet eller organisasjonen, eller for et annet land eller en annen mellomstatlig organisasjon.
  • Straffen kan ikke settes under minstestraffen som er bestemt i straffebudene som er nevnt i første punktum.
  • Med fengsel inntil 12 år straffes den som med slikt forsett som nevnt i første ledd, truer med å begå en straffbar handling som nevnt i første ledd, under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Får trusselen en følge som nevnt i første ledd bokstavene a, b eller c, kan fengsel inntil 21 år idømmes. Medvirkning straffes på samme måte.
  • Med fengsel inntil 12 år straffes den som planlegger eller forbereder en terrorhandling som nevnt i første ledd, ved å inngå forbund med noen om å begå en slik handling.

De tre mennene har henholdsvis irakisk, usbekisk og uigurisk bakgrunn, men har alle fast oppholdstillatelse i Norge. 37-åringen med irakisk bakgrunn har norsk statsborgerskap.

LES OGSÅ:Laget London-bombe i Norge

Mennene ble pågrepet torsdag morgen, mistenkt for å ha planlagt et eller flere terrorangrep. De hadde alle oppholdssted i Oslo.
Svarer om terrorpågripelsene: Magnus Ranstorp, forskningssjef ved den svenske Försvarshögskolan

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP planla mennene bombeangrep. Målet skal ha vært kollektivtrafikken, og angrepet skal ha hatt likhetstrekk det som ble avverget mot T-banen i New York i fjor.

Hvor mennene hadde tenkte til å slå til er fortsatt ikke kjent.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN. KONTAKT VG NETT!

Bakgrunn:Dette sa PST-sjef Janne Kristiansen under pressekonferansen

- Afghanistan og Pakistan

INTERESSANT BAKGRUNN: Kristian B. Harpviken mener de terrorsiktedes bakgrunn det er interessant. Foto: Nils Bjåland
INTERESSANT BAKGRUNN: Kristian B. Harpviken mener de terrorsiktedes bakgrunn det er interessant. Foto: Nils Bjåland

- Sammensettingene av bakgrunnene til disse tre er interessant. Det kan jo være at de har møttes i Norge og utviklet dette prosjektet her, men et annet møtepunkt, der folk fra disse tre landene har vært samlet, er Afghanistan. På begynnelsen av 90-tallet var Afghanistan et møtepunkt for islamister fra alle disse tre landene, sier direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken til VG Nett.

Overfor NTB sier Harpviken at der er logisk at de tre har møttes i Afghanistan.Han utførte selv feltarbeid til sin egen doktorgrad i landet på 90-tallet.

- Antagelig er ikke dette folk som har stukket seg fram i det norske samfunnet, sier han.

Ifølge Harpviken har flere av disse forflyttet seg til stammeområdene i Pakistan etter 2001.

- Det gjelder både den uiguriske islamistiske opprørsbevegelsen og den usbekiske. Det har vært betydelig kontakt mellom disse grupperingene i Pakistan og grupperinger i Irak gjennom Abu Musab al-Zarqawi, som var den sentrale al-Qaida-lederen i Irak fram til han ble drept i 2006. Al-Zarqawi opererte i Afghanistan fram til 2001, sier Harpviken.

De tre mennene har ulik nasjonal bakgrunn:

* Siktet nr. 1 er 39 år gammel uigur (muslimsk minoritet i Kina) med norsk statsborgerskap. Han kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* Siktet nr. 2 er en 37 år gammel irakisk/kurdisk mann. Han kom til Norge i 1999 og fikk innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland.

* Siktet nr. 3 er en 31 år gammel usbeker som kom til Norge som asylsøker i 2002. Søknaden om asyl ble avslått, men gjennom familiegjenforening har han fått permanent opphold i Norge.

- Kan ha operert alene

Under en pressekonferanse tidligere i dag forsikret statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget om at det norske folk aldri var i fare.

- Det er fortsatt åpent om dette er folk som har kommet hit med et sånt prosjekt i bagasjen, eller om de har blitt rekruttert til et sånt prosjekt etter at de kom til Vesten.

Selv om terrorpågripelsene har blitt knyttet til et internasjonalt al-Qaida-nettverk, mener Harpviken vi ikke kan utelukke at de tre mennene har operert mye alene.

- Jeg syns det er svært interessant at Janne Kristiansen er relativt vag når det gjelder hva slags al-Qaida-tilknytning disse tre har. En mulighet er at disse tre er en del av en gruppe som ikke har sterk tilknytning til al-Qaida-ledelsen, men i stor grad har operert til på egenhånd.

Etter 2001 er det blitt mer vanlig at al-Qaida i større grad opererer i uavhengige celler, forklarer han.

- Det oppstår også grupper som er motivert av al-Qaidas ideologi, og er i stand til å gjennomføre aksjoner uten at de har fysisk kontakt med al-Qaida-ledelsen, sier han.

Stoltenberg:- Det norske folk var aldri i fare

Kraftige bomber

Bombene mennene angivelig planla å bruke inneholder Triacetontriperoksid eller TATP (C9H18O6) og er er enkle å lage.

Stoffet er svært ustabilt og kan lett eksplodere om det blir utsatt for temperaturendringer, friksjon eller støt.

Bombene er også kjent under navnet «Satans mor».

Bomber som dette ble blant annet benyttet under terrorangrepet i London i juli 2005, og har flere ganger blitt brukt under selvmordsaksjoner i Midtøsten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks