Hovedinnhold

Naboene om terror-siktet iraker: - Hyggelige folk

TATT: I denne leiligheten i Oslo-området bor den terror-tatte iraker (37). Foto: Scanpix
TATT: I denne leiligheten i Oslo-området bor den terror-tatte iraker (37). Foto: Scanpix
OSLO VEST (VG Nett) Den terror-siktede irakeren (37) skal ha vært på ferie i Tyskland med familien da han ble arrestert. Naboene beskriver familien som hyggelige.

Denne saken handler om:

I en lavblokk med tolv leiligheter i et barnevennlig område av Oslo bor irakeren som torsdag ble arrestert i Tyskland.

Irakeren ble arrestert samtidig som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk til aksjon mot en 39 år gammel norsk statsborger med uigurbakgrunn og en 31 år gammel usbekisk statsborger med oppholdstillatelse i Norge.

Alle tre er siktet for terrorplanlegging, men PST vil ikke si om de antar at terrormålet var på norsk jord eller i utlandet.

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP skal gruppen ha planlagt å bruke kraftige aceton peroksid-bomber. Målet skal ha vært kollektivtrafikken, liknende det som ble avverget mot T-banen i New York i fjor.

LES OGSÅ:Bomben «satanas mor» kan kjøpes i nabolaget

TERROR-EKSPERT SVARTE LESERNE:- Vanskelig å si om målet var Norge

Ingen problemer

I kjellerleiligheten bor irakeren sammen med sin kone og to barn. I vinduene ut fra barnerommet henger prinsessegardiner. En klassisk, fin oppgang med gule vegger, bilder og planter leder frem til inngangsdøren. Naboene sier at de ikke har noe å utsette på familien.

- De er hyggelig folk, sier en av naboene.

Irakeren og familien har bodd på stedet noen år, men ingen vet eksakt hvor lenge. Det er ingen som kjenner dem veldig godt, men det har heller aldri vært noe problem med dem.

Etter det VG Nett kjenner til, var det var mye aktivitet i leiligheten på kveldstid, og det var ofte flere på besøk om kveldene. Flere varebiler har også blitt observert utenfor når besøkende har kommet inn.

Flere opplyser at familien er på ferie i Tyskland. Det samme hevdet irakeren overfor tysk politi da han ble pågrepet uten dramatikk i Duisburg torsdag morgen.

Statsadvokat Günter Wittig sier at mannen ble arrestert på oppdrag fra norske myndigheter.

STORBERGET:- Det norske folk var aldri i fare

Artikkelen fortsetter under bildet.

MEGET ALVORLIG: - Vi vurderer dette som en meget alvorlig sak, men det er ikke på dette tidspunktet mulig å gå i detaljer av hensyn til etterforskningen. Jeg ber om forståelse for dette, sier PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Scanpix
MEGET ALVORLIG: - Vi vurderer dette som en meget alvorlig sak, men det er ikke på dette tidspunktet mulig å gå i detaljer av hensyn til etterforskningen. Jeg ber om forståelse for dette, sier PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Scanpix


PST har foreløpig vært svært sparsomme med informasjon om de tre siktede. Så langt er dette informasjonen de har gått ut med:

* Siktet nr. 1 er 39 år gammel uigur (muslimsk minoritet i Kina) med norsk statsborgerskap. Han kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* Siktet nr. 2 er en 37 år gammel irakisk/kurdisk mann. Han kom til Norge i 1999 og fikk innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland.

* Siktet nr. 3 er en 31 år gammel usbeker som kom til Norge som asylsøker i 2002. Søknaden om asyl ble avslått, men gjennom familiegjenforening har han fått permanent opphold i Norge.

Mennene er foreløpig siktet etter straffelovens paragraf 147a, tredje ledd, som innebærer å inngå et forbund med det formål om å planlegge terrorhandlinger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks