Hovedinnhold

Kjørte rundt i Oslo med IS-flagg

Samme dag som USA bombet Syria og Ubaydullah Hussain (29) møtte i retten tiltalt for oppfordring til terror, kjørte flere menn rundt i Oslo - viftende med et IS-flagg.

Denne saken handler om:

Tips oss

Mennene skapte tydelig oppstandelse, og politiet ble også raskt varslet.

– De lo høyt, sier et av vitnene til VG.

Han er selv sjiamuslim og ble kraftig provosert av at en gruppe menn spredte budskap for «Den islamske staten» (IS) midt i Oslo sentrum tirsdag ettermiddag.

Vitnet forteller til VG det var et følge på fire biler som kjørte frem og tilbake i Tøyengata på Grønland i Oslo. I to av bilene stakk det et IS-flagg ut av vinduet. 

– De viftet med IS-flagget, mens de spilte den samme sangen som IS-terroristene spiller på videoene hvor de halshugger folk, forteller vitnet.

– De prøver å spre hat og frykt, sier et annet vitne som så opptrinnet.

Terrorforsker: – Brukes for å provosere

Flagget, kalt shahada, brukes både av al-Shabaab, som er den somaliske grenen av al-Qaida, og av Den islamske staten (IS). Tegnene i flagget er symbolet for Mohammed segl. For terrorforsker Magnus Ranstorp sender flagget et tydelig budskap:

BAKGRUNN:Derfor kriger jeg i Syria

– Det er IS-flagget. For alle moderate muslimer symboliserer flagget militant islamisme. Og det er synonymt med det ekstreme islam. Dette brukes for å provosere, skape hat og konfrontasjon, sier han til VG.

<p>I SYRIA: IS-krigere viser frem det samme flagget under en parade i den selvutnevnte hovedstaden til IS, Raqqa. Det er ikke kjent når bildet ble tatt.<br/></p>

I SYRIA: IS-krigere viser frem det samme flagget under en parade i den selvutnevnte hovedstaden til IS, Raqqa. Det er ikke kjent når bildet ble tatt.

Foto: Ap

Ranstorp er forsker ved den svenske Forsvarshøgskolen og har ledet en arbeidsgruppe i EU som skal forebygge Syria-krigere.

– Når det gjelder musikken, så trenger ikke det være problematisk. Det er «nasheeds», en slags kampsang, musikk med poesi, og trenger ikke ha med ekstremisme å gjøre, sier han.

– Tvilsomt om det er straffbart

Politiet har fått inn flere meldinger om noen har kjørt rundt med et IS-flagg i Oslo sentrum, men kan ikke bekrefte hvem som satt i bilen.

– Det var skremmende for publikum, men det er tvilsomt om det er straffbart, sier operasjonsleder Tor Grøttum.

<p>OSLO I DAG: Fra denne bilen ble det viftet med det kontroversielle IS-flagget i Tøyengata i Oslo. Foto: PRIVAT</p>

OSLO I DAG: Fra denne bilen ble det viftet med det kontroversielle IS-flagget i Tøyengata i Oslo. Foto: PRIVAT

Foto: PRIVAT

De har bedt patruljene i området være på vakt etter den mørkegrå bilen.

– Politiet burde ta en titt på dette for det kan stride med loven. Det er et flagg fra en FN-stemplet terrororganisasjon, sier Ranstorp.

Avviser jihadist-beskyldninger

Flaggopptrinnet skjedde samme dag som Ubaydullah Hussain møtte i Oslo tingrett - tiltalt for flere tilfeller av oppfordring til drap og terrorhandlinger. Da benektet han at han har noen forbindelse til andre terrororganisasjoner.

– Profetens Ummah er en uavhengig gruppe. Vi har ikke direkte forbindelser til andre grupper i utlandet, sa 29-åringen i retten.

LES OGSÅ:Joe Biden: Vi skal jage IS til «helvetes porter»

Ubaydullah Hussain sier til VG at han ikke ønsker å kommentere hendelsen. Hans forsvarer, John Christian Elden, forteller at han anser det å vifte med et flagg som lovlig aktivitet.

<p>FLAGGET: I 2012 demonstrerte Ubaydullah Hussain og flere andre mot videoen "Innocence of Muslims". Da brukte de et annet flagg som i dag brukes hyppig av IS og andre ekstremister, nemlig jihad-flagget.<br/></p>

FLAGGET: I 2012 demonstrerte Ubaydullah Hussain og flere andre mot videoen "Innocence of Muslims". Da brukte de et annet flagg som i dag brukes hyppig av IS og andre ekstremister, nemlig jihad-flagget.

Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix

– Men så langt jeg vet, har ikke Ubaydullah Hussain viftet med noe flagg på Grønland, skriver han i en e-post til VG tirsdag kveld.

Hussain avviste i retten at han ville bruke andre virkemidler enn det han selv mener er politiske ytringer for å fremme sine meninger.

– Hadde jeg vært jihadist, hadde jeg ikke sittet her i dag. Da hadde jeg vært et annet sted, sier Hussain.

LES OGSÅ:Slik ble IS-lederen verdens farligste (krever innlogging)

I Storbritannia har statsminister David Cameron hevet en brannfakkel for at de som går rundt med IS-flagg bør arresteres.

– Vi er tolerante folk, men toleranse bør ikke gi spillerom til denne typen giftig ekstremisme, skrev han i en kronikk i The Telegraph i august.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks