Hovedinnhold

Jens til VG Nett: - Jeg sover trygt i natt

TRYGG: Jens Stoltenberg på vei inn til en god natts søvn i statsministerboligen. Foto: Roger Neumann, VG.
TRYGG: Jens Stoltenberg på vei inn til en god natts søvn i statsministerboligen. Foto: Roger Neumann, VG.
Statsministeren sier nordmenn ikke bør frykte terror på norsk jord.

Denne saken handler om:

- Jeg sover trygt i natt, og det mener jeg alle nordmenn også bør gjøre, sier Jens Stoltenberg til VG Nett.

VG Nett fikk være med ham i bilen hjem til statsministerens residens i kveld.

Der skulle 79-årsdagen til far Thorvald Stoltenberg feires - uten terrorfrykt.

Bakgrunn:Tre menn pågrepet for å ha planlagt bombeangrep

Viktig

Statsministeren sier nordmenn ikke må la seg skremme av arrestasjonene som har fått verden til å vende oppmerksomheten mot Norge i dag. Derfor valgte han å avbryte hytteferien sin.

Vet du noe om saken?Kontakt VG Netts journalister her.

- Jeg var opptatt av å være til stede i dag, siden dette var en sak som kunne føre til frykt. Da er det viktig å si at det ikke har vært fare for folk, sier Stoltenberg.

Statsministeren har vært nært på terror-etterforskningen siden Politiets sikkerhetstjeneste først begynte å følge de tresiktede.

Godt orientert

Allerede for over et halvt år siden var han og justisminister Knut Storberget klar over Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tette oppfølging av terrortrusselen.

Hele veien ble både justisministeren og statsminister Jens Stoltenberg oppdatert om utviklingen.

Saken fortsetter under bildet!

VISSTE: Jens Stoltenberg forteller at han har vært underrettet om etterforskningen i lang tid. Foto: Roger Neumann, VG.
VISSTE: Jens Stoltenberg forteller at han har vært underrettet om etterforskningen i lang tid. Foto: Roger Neumann, VG.


- Jeg har vært orientert godt av justisministeren over noe tid, og sikkerhetsutvalget har vært orientert, sier Stoltenberg.

Les også:Naboene om terrorsiktet iraker: - Hyggelige folk

Lang etterforskning

Regjeringens sikkerhetsutvalg består av statsministeren, justisminister Storberget, forsvarsminister Grete Faremo, utenriksminister Jonas Gahr Støre og finansminister Sigbjørn Johnsen.

Resten av regjeringen fikk ikke vite om arrestasjonene før etter at de ble utført, tidlig i morges. Da fikk også lederne i opposisjonspartiene høre om aksjonene i Oslo og tyske Duisburg.

Justisministeren har brukt mye tid og ressurser på kontakten med PST i vår. Etterforskningen av de tre terrormistenkte er hovedgrunnen til at PST i vår advarte mot utviklingen av ekstremistiske miljøer i Norge.

Les også:Pågrepet iraker hevder han var på ferie i Tyskland

- Denne saken har bidratt til at PST og justisministeren har brukt andre uttrykk i vår og vinter, enn det man har tidligere, bekrefter Stoltenberg.

- I kontakt med al-Qaida

Politiet har vært svært tilbakeholdne med informasjon om de tre siktede, men ifølge en kilde New York Times har snakket med, har alle tre tilknytning til Turkestans islamistparti (TIP).

Kilden sier at en av de siktede, den norsk-uiguriske 39-åringen, har besøkt Waziristan i løpet av de siste to årene, og at han har hatt kontakt med al-Qaida.

Les også:Advokaten til usbekeren: - Sjokkert over siktelsen

Terrorstemplet

TIP holder til i Pakistan, i det urolige stammedominerte området Waziristan, og skal være en fraksjon av Den islamske bevegelsen i Øst-Turkestan (ETIM).

ETIM er terrorstemplet av både Kina og USA.

Alle tre er siktet for terrorplanlegging, men PST vil ikke si om de antar at terrormålet var på norsk jord eller i utlandet.

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP skal gruppen ha planlagt å bruke kraftige aceton peroksid-bomber. Målet skal ha vært kollektivtrafikken, liknende det som ble avverget mot T-banen i New York i fjor.

Les alt om de terrorsiktede på VG Netts samlesider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks