Hovedinnhold

- Iran ville skaffe utstyr til produksjon av masseødeleggelsesvåpen i Norge

VIL HA VÅPEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP/AFP/HANDOUT
VIL HA VÅPEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP/AFP/HANDOUT
NYDALEN (VG Nett) Følg PSTs pressekonferanse om terrortrusselen mot Norge her.

Denne saken handler om:

Politiets Sikkerhetstjeneste legger nå frem sin åpne rapport om terrortrusselen mot Norge.

Konstituert justisminister Grete Faremo åpnet pressekonferansen, før hun overlot ordet til PST-sjef Janne Kristiansen.

Ekstern lenke: Les hele rapporten på PST sine hjemmesider 

Kristiansen kunne blant annet avsløre at Iran har gjort en rekke forsøk på å skaffe utstyr til produksjon av masseødeleggelsesvåpen i Norge.

- Iran har forsøkt flere ganger å skaffe seg produkter som kan utvikle masseødeleggelsesvåpen fra Norge, sier Janne Kristiansen.

Ifølge PST-sjefen skal små firmaer med anstrengt økonomi være et yndet mål for forsøkene.

- Kan være fristende

- PST har hatt flere tilfeller hvor virksomheten har vært rettet mot små firmaer som sliter økonomisk, sier Kristiansen.

- Det kan være fristende. Vi frykter at vi vil se mer av dette i fremtiden, fortsetter hun.

«Det er flere land som kan knyttes til anskaffelsesvirksomhet i Norge. De fleste forsøkene kan imidlertid spores tilbake til Iran. Iranske aktører har kapasitet, intensjon og er svært aktive når det gjelder skjult anskaffelse av teknologi som er relevant for utviklingen av et kjernefysisk program. Iranske aktørers etterspørsel etter strategiske varer og teknologi vil trolig representere den største trusselen når det gjelder spredningsrelatert virksomhet i Norge i 2011», står i den åpne trusselvurderingen fra PST.

Janne Kristiansen var klar på at det er Iran, og ikke andre land, som utgjør den klart største trusselen når det gjelder anskaffelse av utstyr som kan brukes til masseødeleggelsesvåpen.

- Iran er det landet vi har klare sanksjoner mot og dette vet vi, så dette er noe hele verden og FN har fokus på, det er et faktum, sa Kristiansen.

Skjerpet trusselsituasjon

Politiets Sikkerhetstjeneste advarer om at aktiviteter i enkelte miljøer kan føre til at trusselsituasjonen i Norge skjerpes i 2011.

*** Radikaliserng vil på ulike måter prege trusselbildet i Norge også i 2011, heter det i PSTs redegjørelse om radikalisering og terrorisme.

*** De ekstreme islamistene i Norge fremstår som mer globalt orienterte. Ekstreme islamister reiser til Afghanistan, Pakistan og i senere tid også Somalia og Jemen.

*** Sosiale nettmedier som Facebook, blogger og ulike nettsider er blitt viktige arenaer for å spre og diskutere ekstreme islamistiske synspunkter, går det frem av trusselvurderingen.

Janne Kristiansen la vekt på hva som var hennes største bekymring akkurat nå. Hun viste til at PST i fjor sa at bildet av terrortrusselen mot Norge var i ferd med å bli mer lik andre land.

- Situasjonen har ikke endret seg. Vi forventer derfor at trusselbildet vil være uoversiktelig og komplekst.

Les også: Frykter terrorrekruttering på Facebook 

LEGGER FREM RAPPORT: Sjef for PST, Janne Kristiansen. Foto: Arkivfoto: VG
LEGGER FREM RAPPORT: Sjef for PST, Janne Kristiansen. Foto: Arkivfoto: VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks