Hovedinnhold

Holdt tilbake terrornyhet: - Presset ikke norsk politi

HADDE NYHETEN: Nyhetsbyrået Associated Press (AP) var først ut med nyheten om terrornettverket al-Qaidas forgreininger til Norge. Her er Jack Stokes og Nicole Timme fra byråets informasjonsavdeling utenfor hovedkontoret i New York. Foto: Thomas Nilsson
HADDE NYHETEN: Nyhetsbyrået Associated Press (AP) var først ut med nyheten om terrornettverket al-Qaidas forgreininger til Norge. Her er Jack Stokes og Nicole Timme fra byråets informasjonsavdeling utenfor hovedkontoret i New York. Foto: Thomas Nilsson
NEW YORK (VG Nett) - Vi har kjent til terrormistanken og har fulgt saken i lang tid. Men vi avtalte med norsk og amerikansk politi å ikke skrive ett ord før de tre mennene var arrestert.

Denne saken handler om:

Dette sier reporter Matt Apuzzo (31) ved nyhetsbyrået Associated Press (AP) i Washington til VG Nett.

BAKGRUNN:- Al-Qaida-medlemmer i Norge planla terrorangrep

Han er en av to reportere i AP som bekrefter å ha hatt gode, amerikanske kilder på saken nesten siden etterforskningen startet for ett år siden.

Disse er siktet:Mann fra Irak, mann fra Usbekistan og mann av uigurisk opprinnelse

- Men det er ikke riktig at norske myndigheter skal ha blitt «presset» av oss til å pågripe dem før etterforskningen var ferdig. Vi har hatt en klar avtale med både norske og amerikanske politimyndigheter om å sitte på nyheten inntil mennene var tatt. Og den avtalen holdt vi - vi publiserte ikke før norsk politi hadde pågrepet dem torsdag morgen, sier Apuzzo til VG Nett.

Les også:Pågrepet iraker hevdet han var på ferie i Tyskland

PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken står fast på at frykten for at nyheten skulle ryke i internasjonale medier var med på å bestemme tidspunktet for pågripelsene.

- Det er en rekke faktorer i en etterforskning hele tiden som påvirker en beslutning om pågripelse. Mulig eksponering av saken er en vurdering i alle saker hos oss, sier han til VG Nett.

Hugubakken trekker frem faren for blant annet unndragelse av bevis og bevisforspillelse.

Selv om samarbeidet mellom norske og amerikanske myndigheter har vært tett, avviser reporter Matt Apuzzo i Associated Press (AP) at saken i realiteten har blitt ledet fra USA.

- Nei, det er ikke riktig å si. Amerikansk sikkerhetstjeneste har ingen myndighet i Norge eller over norsk politi, så dette oppfatter jeg som et helt reelt samarbeid, der Norge har hatt føringen. Det faktum at PST-leder Janne Kristiansen i april kom over hit, og hadde samarbeidsmøter med føderale etterforskere i USA, bekrefter det, sier Apuzzo og legger til:

MANNEN BAK: Nyhetsjournalisten Matt Apuzzo (31) ved nyhetsbyrået Associated Press (Ap). Foto: AP
MANNEN BAK: Nyhetsjournalisten Matt Apuzzo (31) ved nyhetsbyrået Associated Press (Ap). Foto: AP

- Norsk politi har ledet etterforskningen i Norge, og vi har altså også holdt kontakt med dem for å vente med nyheten om terrorplanene inntil de mistenkte også i Norge var tatt.

Terrorekspert:- Vanskelig å si om målet var Norge

- Men det viser seg jo at denne saken i Norge dessverre følger en trend, der små grupper av terrorister er villige til å planlegge aksjoner i flere land, sier Apuzzo.

Justisministeren:- Den norske folk var aldri i fare

- Hvorfor kan dere ikke skrive navnene på de pågrepne?

- Dette er en nyhet som er under utvikling, og vi er mange reportere i AP som nå jobber ut flere opplysninger. Jeg kan dessverre ikke gi ut navn, eller si noe om hvorfor sakene er blitt som de er blitt i dag, sier reporteren som har hatt en lynkarriere i amerikansk presse:

Han startet som sportsreporter i «Eco» i 2000, men jobber i dag med de største, nasjonale sakene i USA for AP, med den føderale retten i Washington som hovedansvar.

Han har også dekket Katarina-orkanen, massakren på Virginia Tech og flere politiske skandaler for Ap.

VG Nett besøkte i dag både APs hovedkvarter i New York, og den føderale retten i Brooklyn, der påtalemyndigheten onsdag blant annet la frem en siktelse mot Abnan El Shukrijumah (34), som dermed er etterlyst.

Han anklages for å ha vært en lederskikkelse i et al-Qaida-program som har til hensikt å rekruttere og instruere terrorister både i USA og i andre vestlige land.

- I kontakt med al-Qaida

Politiet har vært svært tilbakeholdne med informasjon om de tre siktede, men ifølge en kilde New York Times har snakket med, har alle tre tilknytning til Turkestans islamistparti (TIP).

Kilden sier at en av de siktede, den norsk-uiguriske 39-åringen, har besøkt Waziristan i løpet av de siste to årene, og at han har hatt kontakt med al-Qaida.

TIP holder til i Pakistan, i det urolige stammedominerte området Waziristan, og skal være en fraksjon av Den islamske bevegelsen i Øst-Turkestan (ETIM).

ETIM er terrorstemplet av både Kina og USA.

Alle tre er siktet for terrorplanlegging, men PST vil ikke si om de antar at terrormålet var på norsk jord eller i utlandet.

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP skal gruppen ha planlagt å bruke kraftige acetonperoksid-bomber. Målet skal ha vært kollektivtrafikken, liknende det som ble avverget mot T-banen i New York i fjor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks