Hovedinnhold

Tidligere forsvarstopp Sverre Diesen om bin Ladens død:

- Får ingen konsekvenser for norske soldater i Afghanistan

NORSKE STYRKER: Norske styrker har vært tilstede med styrker i Afghanistan siden 2001. At Osama bin Laden er drept endrer ikke situasjonen i landet, mener tidligere forsvarssjef Sverre Disen. Foto: Scanpix
NORSKE STYRKER: Norske styrker har vært tilstede med styrker i Afghanistan siden 2001. At Osama bin Laden er drept endrer ikke situasjonen i landet, mener tidligere forsvarssjef Sverre Disen. Foto: Scanpix
(VG Nett) At Osama bin Laden er drept er ingen grunn til å trekke norske soldater ut av Afghanistan. - Vi er ikke der for å ta ham, sier den tidligere forsvarssjefen.

Denne saken handler om:

Mandag morgen norsk tid kom nyheten om at verdens mest ettersøkte terrorist, Osama bin Laden, er drept av amerikanske styrker i Pakistan.

Bin Laden var selve mesterhjernen bak terrorangrepet på USA 11. september 2001, og jakten på ham var en av hovedmålene da amerikanske styrker gikk inn i Afghanistan i oktober samme år.

LES OGSÅ: - Osama var ikke bevæpnet, kona angrep soldatene

Forsvarets tidligere toppsjef, Sverre Diesen, mener imidlertid at drapet på bin Laden er et dårlig argument for å trekke seg ut Afghanistan.

- Bin Laden har betydning i forhold til Al-Qaida, men ingen betydning i forhold til Taliban. Dette vil ikke ha noe å si for situasjonen i Afghanistan, sier han til VG Nett.

BØR BLI: Norske styrker må fortsette å jobbe mot terrorisme i Afghanistan, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Scanpix
BØR BLI: Norske styrker må fortsette å jobbe mot terrorisme i Afghanistan, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Scanpix

- Vi er ikke der for å ta bin Laden, vi er der for å hindre at landet blir et oppmarsjsted for terrorisme, legger han til.

Også oberst Anne Rydning, sjef for de norske styrkene i Afghanistan, avviser at bin Ladens dødsfall har noe å si for de norske soldatene i Afghanistan.

- Osama bin Ladens død har ingen innvirkning på de norske soldatenes oppdrag i Afghanistan. Vi fortsetter å løse våre oppdrag som før. Når det gjelder sikkerhetssituasjonen så vurderes den kontinuerlig, og operasjonene justeres i forhold til en eventuell endret trussel, sier Rydning til VG Nett.

VGTV: Se president Obama fortelle at bin Laden er drept

NATO: Fortsetter i Afghanistan

Regjeringen har foreløpig ikke kommentert om bin Ladens død vil få noen konsekvenser for den norske strategien i Afghanistan, men statsminister Jens Stoltenberg har understreket at kampen mot internasjonal terrorisme ikke er avsluttet.

- Jeg er tilfreds med at Osama bin Laden endelig er blitt funnet og ikke lenger vil kunne fortsette sin terrorkampanje. Vi har alle et felles ansvar for å fortsette å bekjempe internasjonal terrorisme, sier han ifølge NTB.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen bekreftet mandag formiddag at militæralliansen vil fortsette militæroperasjonene i Afghanistan for å sikre at landet «aldri igjen blir en frihavn for ekstremisme».

- Straffen er fullbyrdet

Sverre Diesen tror det er følelsen av rettferdighet som er avgjørende i denne saken.

- Dette har først og fremst en effekt i et rettferdighetsperspektiv. Straffen etter 11. september er fullbyrdet. Og det er en påminnelse om at det ikke går an å gjemme seg i denne verden. Til det er den blitt for liten og for gjennomsiktig. Den som foretar en slik handling må regne med å bli funnet, sier han.

NATOSTYRKENE BLIR: Sier Anders Fohg Rasmussen. Foto: Jørgen Braastad
NATOSTYRKENE BLIR: Sier Anders Fohg Rasmussen. Foto: Jørgen Braastad

LES OGSÅ: Amerikanerne feirer bin Ladens død i gatene

Han tror ikke det blir noe større terrorfare i verden på grunn av drapet på Al-Qaida-toppen, slik enkelte har fryktet.

- Al-Qaida har endret seg som følge av at bin Laden har vært verdens mest ettersøkte personer. Det har passivisert ham og gjort at andre har kommet i hans sted. Al Qaida har også endret seg og blitt mindre avhengig av å ha bin Laden som leder.

Politiets sikkerhetstjeneste har ikke funnet noen grunn til å heve trusselnivået mot Norge eller norske interesser i utlandet, ifølge rådgiver Siv Alsén.

LES OGSÅ:  Slik fulgte de bin Laden-aksjonen i Det hvite hus

Amerikansk triumf

Diesen mener at bin Laden er funnet først og fremst er en triumf for amerikanerne.

- Det sender en beskjed fra USA til verdens terrorister om at uansett hvor dere gjemmer dere, så blir dere bli funnet til slutt. Det bør være til ettertanke for de som tenker på å følge i bin Ladens fotspor at det er jevngodt med å undertegne egen dødsdom. Du kan utsette gjennomføringen av dødsdommen i tid, men du kan ikke unngå den, mener den tidligere forsvarssjefen.

- Men å miste livet som martyr er vel ikke en så stor frykt for medlemmene av Al-Qaida?

- Min erfaring med hyklere av denne typen er at de liker å nyte godt av verdens goder når de får mulighet. Bin Laden har kanskje levd som han har lært, men mange andre vet å benytte seg av en annen livsstil enn livsstilen som følger av den tro og det budskapet de forfekter.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks