Hovedinnhold

- De pågrepne er uiguriske separatister

De tre terrorsiktede mennene som ble pågrepet torsdag, tilhører en uigurisk separatistgruppe, skriver New York Times.

Denne saken handler om:

Avisen siterer en ikke navngitt, europeisk etterretningskilde som hevder at de tre er medlemmer av Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida.

Kilden sier ifølge New York Times at den norsk-uiguriske 39-åringen har besøkt Waziristan i løpet av de siste to årene, og at han har hatt kontakt med al-Qaida.

Les alt om de terrorsiktede på VG Netts samlesider om terrorisme.

I den tyske avisa Der Spiegel blir den 39 år gamle uiguren utpekt som hovedmann. Avisa skriver at det var han som rekrutterte de to andre pågrepne og hevder 39-åringen under besøkene i Waziristan deltok på en treningsleir i al-Qaida-regi.

TIP holder til i Pakistan, i det urolige stammedominerte området Waziristan, og skal være en fraksjon av Den islamske bevegelsen i Øst-Turkestan (ETIM).

ETIM er terrorstemplet av både Kina og USA.

Turkestan er en betegnelse for områdene i Sentral-Asia som primært er bebodd av tyrkiske folkeslag.

Det omfatter områder av Kasakhstan, Afghanistan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kina, ifølge nettleksikonet snl.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks