Hovedinnhold

Amerikanske kilder:

- Al-Qaida-medlemmer i Norge planla bombeangrep

TERRORFARE: Like før klokken ni torsdag morgen gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til aksjon, og pågrep tre personer som de mener har planlagt terrorhandlinger. Foto: Scanpix
TERRORFARE: Like før klokken ni torsdag morgen gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til aksjon, og pågrep tre personer som de mener har planlagt terrorhandlinger. Foto: Scanpix
(VG Nett) Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet tre personer for å forhindre et terrorangrep.

Denne saken handler om:

Tips oss

PST sendte torsdag morgen ut en kortfattet pressemelding om at tre personer var pågrepet i Norge og siktet for å ha planlagt en terrorhandling. Pågripelsen skal ha skjedd kort tid før PST sendte ut pressemeldingen.

Klokken 11.30 torsdag holder PST pressekonferanse om pågripelsene.

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP dreier det seg om tre al-Qaida-medlemmer som var i ferd med å planlegge massive terrorangrep.

AP har fått informasjonen fra anonyme amerikanske kilder.

Tett samarbeid med USA

Ifølge nyhetsbyrået har USA og Norge hatt de tre medlemmene under oppsikt i over ett år. De tre skal ha planlagt å utføre angrepet med kraftige flytende aceton peroksid-bomber. Bombene er av samme type som ble brukt under terrorangrepene i London 7. juli 2005, skriver AP.

Stoffet er også det samme som skulle brukes under terrorangrepet mot T-banen i New York i fjor. Angrepet ble avverget.

Bakgrunn:Al-Qaida-topp truer Norge

Amerikanske og norske myndigheter har jobbet tett sammen i forkant av pågripelsene. Ifølge AP reiste PST-sjef Janne Kristiansen til USA i vår for å diskutere etterforskningen.

USAs justisminister Eric Holder har tidligere kalt det planlagte terrorangrepet som det alvorligste siden 11. september.

Onsdag avslørte den amerikanske påtalemyndigheten at det fantes en liknende plan for angrep i England.

Vet du noe om saken?
Kontakt VG Netts journalister her.

Det er uklart om Norge var et mål, men al-Qaida-topp Ayman al-Zawahri har tidligere utpekt Norge som et terrormål blant flere andre land.

- Villige til å bruke vold

Informasjonsrådgiver Martin Bernsen opplyser at PST vil komme med flere detaljer på pressekonferansen kl. 11.30, og at de ikke ønsker å si noe mer på nåværende tidspunkt.

PST har tidligere opplyst at de frykter at personer med bakgrunn fra terrorgrupper skjuler seg i Norge. I den siste trusselvurderingen var de spesielt bekymret for de mange personene med ukjent identitet som oppholder seg i landet.

Mange av disse kommer fra land hvor terrorisme er en stor trussel. PST var også klare på at det finnes ekstreme islamister i Norge.

- Med ekstreme mener vi i denne sammenheng personer som er villige til å bruke vold, sa Bernsen til VG Nett i vår.

Fra terrorsaker i Europa for øvrig vet vi at personer med en slik erfaring kan tiltrekke seg andre og utgjøre tyngdepunktet i en krets som dyrker ekstreme islamistiske holdninger. Dette kan utvikle seg til en faktisk terrortrussel. For PST utgjør dette en betydelig bekymring i et forebyggende sikkerhetsperspektiv, skrev PST-sjef Janne Kristiansen i rapporten.

I forbindelse med pågripelsen vil statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) møte pressen klokken 13.30 i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks