Hovedinnhold

Advokat til terrorsiktet usbeker: - Han er sjokkert over siktelsen

- FREDELIG FAMILIEMANN: Usbekerens advokat Kjell T. Dahl omtaler klienten sin som en fredelig familiefar. - Han forstår ikke hvorfor han er siktet, sier Dahl til VG Nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- FREDELIG FAMILIEMANN: Usbekerens advokat Kjell T. Dahl omtaler klienten sin som en fredelig familiefar. - Han forstår ikke hvorfor han er siktet, sier Dahl til VG Nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
(VG Nett) Usbekeren som er siktet for forberedelser til terrorhandlinger nekter straffskyld.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Klienten min stiller seg fullstendig uforstående til beskyldningene mot ham, sier advokat Kjell T. Dahl til VG Nett.

Den 31 år gamle usbekeren har i dag sittet i avhør hos politiet og vil bli fremstilt for varetektsfengsling lørdag. Advokat Dahl hevder at politiet ikke har lagt frem noe bevismateriale som kan felle hans klient.

- Det har foreløpig ikke kommet frem noe som knytter ham til noe konkret straffbart forhold. Det er ikke framlagt noen bevis som gir grunnlag for å straffe ham. Klienten min erkjenner ikke straffskyld og er sjokkert over siktelsen mot ham, sier Dahl.

Vet du noe om saken?
Kontakt VG Netts journalister her

Usbekeren er en av de tre mennene som ble pågrepet og siktet for terrorplanlegging torsdag. Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP skal gruppen ha planlagt å bruke kraftige aceton peroksid-bomber. Målet skal ha vært kollektivtrafikken, liknende det som ble avverget mot T-banen i New York i fjor.
De tre mennene skal ifølge nyhetsbyrået ha vært under oppsikt i over ett år.

Les alt om de terrorsiktede på VG Netts samlesider om terrorisme.

- En fredelig familiemann

Usbekeren skal etter det VG Nett erfarer være en bekjent av en av de andre siktede i saken. Advokat Dahl avviser derimot at hans klient kjenner noen av dem godt.

- Klienten min avviser at han har noen tilknytning til al-Qaida. Det har han aldri hatt. Han er en fredelig familiemann og en moderat, moderne muslim.

- Har din klient noen slags formening om hvorfor han da er pågrepet?

- Det vet han ikke. Det kan ha noe med de andre siktede å gjøre.

- New York Times hevder at samtlige tre siktede tilhører en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Quida. Har din klient erkjent å være tilknyttet denne gruppen?

- Nei. Dette er den første gangen jeg hører noe om dette.

NABO OM TERROR-SIKTET IRAKER:- Hyggelige folk

De tre mennene som ble pågrepet torsdag er ifølge PST disse:

* Siktet nr. 1 er 39 år gammel uigur (muslimsk minoritet i Kina) med norsk statsborgerskap. Han kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* Siktet nr. 2 er en 37 år gammel irakisk/kurdisk mann. Han kom til Norge i 1999 og fikk innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland.

* Siktet nr. 3 er en 31 år gammel usbeker som kom til Norge som asylsøker i 2002. Søknaden om asyl ble avslått, men gjennom familiegjenforening har han fått permanent opphold i Norge.

- Oppringt av kona

Advokat Arvid Sjødin skal ifølge NTB representere den 37 år gamle terrorsiktede irakeren som ble pågrepet i Tyskland. PST har begjært irakeren utlevert til Norge. Ifølge NTB skal Sjødin ha blitt oppringt av 37-åringens kone og bedt ham om å forsvare mannen hennes dersom han blir utlevert.

- Jeg har ikke fått den endelige bekreftelsen på at jeg skal representere ham, sier Sjødin til NRK ifølge NTB.

Advokaten til uigureren har ifølge informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bedt om at hans navn ikke offentliggjøres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks