Hovedinnhold

Naboer går rettens vei mot Utøya-minnesmerke

– Vi er de som risikerte egne liv 22. juli, og nå føler vi at dette er takken

<p>TIL RETTEN: Jørn Øverby i Utstranda Vel står ved det planlagte minnesmerket på Sørbråten onsdag kveld. Nå går det mot rettssak for å få hindret at minnesmerket bygges.</p>

TIL RETTEN: Jørn Øverby i Utstranda Vel står ved det planlagte minnesmerket på Sørbråten onsdag kveld. Nå går det mot rettssak for å få hindret at minnesmerket bygges.

Foto: TROND SOLBERG, VG
HOLE (VG) Onsdag ga regjeringen grønt lys for det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011, som skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017. Det får naboene til å se rødt.

Nå varsler naboene i Utstranda velforening at de vil gå rettens vei for å hindre at minnesmerket blir lagt til Sørbråten.

Den lille odden, som ligger omtrent en kilometer nordøst i luftlinje fra selve Utøya, skal skjæres i to og uthules, og vil ifølge naboene fra og med sommeren 2017 fungere som en evig påminnelse om massakren de var vitne til i 2011.

– Vi er overrasket og skuffet. Statsråden går imot den ekspertisen han selv har bedt om, med rapporten fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), som sier at det er svært uheldig å bygge her på grunn av den psykiske påkjenningen det vil gi, sier Utøya-helten Jørn Øverby i Utstranda vel til VG.

Fakta om minnesteder etter 22. juli-angrepene

* Det skal lages to nasjonale minnesteder etter terrorangrepene i Norge, ett i regjeringskvartalet i Oslo og ett på Sørbråten i Hole kommune, like ved Utøya.

* Plasseringen og utformingen av det planlagte minnesmerket i Hole er omstridt, men regjeringen bestemte 16. mars 2016 at det skal stå klart i 2017.

* I Oslo skal det åpnes et midlertidig minnested 22. juli 2016, som skal erstattes av et permanent minnested når det nye regjeringskvartalet står klart. Det er ikke klart når det permanente anlegget står ferdig.

* På Utøya ble det i 2015 laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under angrepet 22. juli 2011.

* Et informasjonssenter om terrorangrepene og byggearbeidene i regjeringskvartalet åpnet 22. juli 2015, etter forslag fra støttegruppa og AUF.

* I tillegg vil regjeringen opprette et 22. juli-senter for forskning på høyreekstremisme. (NTB)

Les også: Her er minnestedet på Utøya

Foreslo alternativ

Han poengterer at lokalbeboerne flere ganger har foreslått alternative steder for et nasjonalt minnesmerke, for eksempel et sted like opp i bakken fra odden, hvor minnesmerket ikke vil være synlig fra eiendommene, og man også vil få fred og ro som besøkende til stedet. Utsikten til Utøya vil fortsatt være god.

– Da må man oppsøke minnesmerket, i stedet for at minnesmerket oppsøker oss, sier Øverby.

– Det er viktig å få frem at vi føler dette fysisk på kroppen, ikke bare psykisk, sier leder Maria Holtane-Berge i Utstranda velforening.

– Jeg trodde vi var opptatt av å ta vare på hverandre, og at solidaritet og omsorg sto sentralt i Norge. Vi er de som risikerte egne liv 22. juli, og nå føler vi at dette er takken, sier hun.

Dermed går det mot rettssak, bekrefter de to. Advokat Harald Stabell har over lengre tid jobbet med det juridiske i tilfelle det skulle komme til dette, og spesielt rapporten fra NKVTS vil bli viktig, har Stabell uttalt til NTB.

– Det blir en rettssak der naboloven står sentralt, opplyser Stabell.

Les også: Utøya-helt raser mot 22. juli-minnesmerke

Skal få «takk»

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som onsdag ettermiddag offentliggjorde beslutningen i 22. juli-senteret i Regjeringskvartalet, hevder regjeringen har søkt å finne en samlende løsning.

<p>Maria Holtane-Berge. Leder i Utstranda velforening.</p>

Maria Holtane-Berge. Leder i Utstranda velforening.

FOTO: PRIVAT

– Vi startet en ny prosess i vinter hvor vi hadde fornyet kontakt med alle de berørte, både hver for seg og samlet, for å se om det var mulig å finne en samlende løsning. Vurderingen etter de møtene var at det ikke finnes en samlende løsning, og da har tilbakemeldingene vært at alle har ønsket en beslutning. De har ønsket forskjellig beslutning, men de mener også at mer bruk av tid også hadde skapt ytteligere belastning, sier Sanner til VG.

Han legger til at om bruk av mer tid kunne løst problemene, så hadde de brukt mer tid.

– Men når vi ikke ser den muligheten, så har vi valgt å stå ved de vedtak som er fattet tidligere, sier han.

Les også: Stoltenberg om 22. juli-utstilling: – Bildene gjorde sterkt inntrykk

Like etter pressekonferansen sa kulturminister Linda Hofstad Helleland til VG at naboene rundt Sørbråten vil få en egen takk i form av et kunstverk eller en installasjon, i tillegg til minnesmerket.

– Jonas Dahlberg har fått i oppdrag av departementene å utforme en takk til naboene og velforeningen på Sørbråten. Hva det bil bli gjenstår å se, men Sanner og jeg skal møte dem etter påske for å snakke om hva det kan se ut som, sier hun.

Leder Maria Holtane-Berge i Utstranda vel har følgende å si om planen.

– Den «takken» hadde vært å velge et annet sted for minnesmerket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks