Hovedinnhold

Konflikt om Breiviks motiver

Høyre: - Det var et angrep på norske verdier, først og fremst
Ap: - Dette var et angrep på Ap og AUF

MØTTES: Kontroll- og konstitusjonskomiteen samlet seg tirsdag ettermiddag for å bli enige om sin innstilling til Stortinget etter høringene om 22.juli. Foto: Scanpix
MØTTES: Kontroll- og konstitusjonskomiteen samlet seg tirsdag ettermiddag for å bli enige om sin innstilling til Stortinget etter høringene om 22.juli. Foto: Scanpix
Et avsnitt i innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om hvem som ble angrepet 22. juli, åpnet opp igjen sårene fra terroraksjonen.

Dette sier dommen om Breiviks mål:

«Drapene på Utøya ble planlagt som en fortsettelse av planen om å sprenge bomben i regjeringskvartalet. Ifølge tiltaltes forklaring ble flere alternativer vurdert. Utøya ble valgt blant annet fordi deltakerne på sommerleiren ifølge tiltalte var «politiske aktivister» fra Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, og følgelig «legitime mål».»

Etter det VG får opplyst fra flere kilder, skal Høyre og Venstres medlemmer i komiteen ha ønsket en annen beskrivelse av Anders Behring Breiviks grunnlag for terroraksjonen 22. juli 2011 - enn det komiteen ble enige om tirsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Jens får kritikk fra sine egne 

Da innstillingen fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget ble lagt frem tirsdag ettermiddag, var alle tilsynelatende enige.

- Vi har kommet til en god enighet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

- Nå er vi omforent, og det er en styrke, sier komitemedlem Marit Nybakk (Ap).

Konflikt

Men i kulissene har konflikten mellom partiene, etter det VG erfarer, vært så sterk at kontrollkomiteen så sent som tirsdag diskuterte om de skulle gå ut med to ulike merknader som forklarte hvem som faktisk ble angrepet.

Kjernen var i hvilken rekkefølge målene for Anders Behring Breiviks terror skulle nevnes i, og hvordan angrepet skulle beskrives.

De rødgrønne partiene ønsket å innlede med at Breivik ville angripe Arbeiderpartiet, mens Høyre og Venstre ville innlede med at angrepet var rettet mot den norske stat og norske verdier.

Erkjenner diskusjon

Trine Skei Grande nekter for at det var konflikt, men erkjenner at det var en diskusjon i forkant av det endelige avsnittet.

- Vi har diskutert ulike muligheter, men alle forslagene kom fra regjeringspartiene. Jeg ville ha en bredde som viste at ikke alle ofrene var ofre fordi de var i Arbeiderpartiet, sier Skei Grande til VG.

Hun fortsetter:

- Når vi beskriver ofrene, skal alle de rammede føle at de er med. Det var viktig for meg. Jeg hadde selv et partimedlem som ble drept på gata utenfor Regjeringskvartalet, og et partimedlem i embetsverket som ble drept av bomben mot Regjeringskvartalet, sier Grande til VG.

LA FREM: Venstre-leder Trine Skei Grande og Høyres Per Kristian Foss var med på å legge frem Kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling etter 22. juli-høringene på Stortinget tirsdag ettermiddag. Foto: Scanpix
LA FREM: Venstre-leder Trine Skei Grande og Høyres Per Kristian Foss var med på å legge frem Kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling etter 22. juli-høringene på Stortinget tirsdag ettermiddag. Foto: Scanpix

Per Kristian Foss fra Høyre legger ikke skjul på at han i utgangspunktet ville hatt en annen rekkefølge, men sier det ikke er noe problem at komiteen til slutt falt ned på en formulering der Ap nevnes først som terrormål.

- Hvorfor ville dere at Arbeiderpartiet skulle nevnes i andre rekke når ugjerningene skulle beskrives?

- Vi mente det var viktig å starte med at det var et angrep på norske verdier, først og fremst. Så fortsatte vi med at det var et angrep mot Ap og deres ungdom, sier Foss til VG.

Han insisterer likevel på at det ikke var noe stort offer for Høyre å bøye av i saken.

- Det var viktig for oss å være rause med Ap, sier Foss til VG.

Komitémedlem Jette Christensen fra Ap reagerer uansett sterkt på Foss' argumentasjon.

VANT FREM: Ap og representant Jette Christensen fikk det som de ville. Ap ble nevnt først blant målene til Anders Behring Breivik 22. juli. Foto: Frode Hansen
VANT FREM: Ap og representant Jette Christensen fikk det som de ville. Ap ble nevnt først blant målene til Anders Behring Breivik 22. juli. Foto: Frode Hansen

Hun vil også avvise Grandes påstand om at det kom forslag fra regjeringspartiene som ikke nevnte Arbeiderpartiet først i rekken av Breiviks mål.

- Det er viktig for oss å si det akkurat slik det er, og slik retten har slått det fast. Dette var først og fremst et angrep på Arbeiderpartiet og deres ungdom. Hvis Per Kristian Foss vet bedre hvem som ble angrepet enn retten, ofrene og gjerningsmannen selv, er det veldig interessant, sier Christensen til VG.

VG har sett alternativene komiteen diskuterte tirsdag ettermiddag.

Ap, Sp og SV ønsket følgende formulering:

«Komiteen mener det på denne bakgrunn er belegg for å si at en tilregnelig mann gikk til angrep på Arbeiderpartiet og dets ungdom for å hindre en fremtid som ligner på nåtiden. Det var også et angrep på norske verdier som hele folket slutter opp om. Sorgen ble delt av hele folket uavhengig av partipolitisk ståsted.»

Høyre og Venstre ønsket etter det VG erfarer en annen formulering, hvor rekkefølgen i innholdet er endret:

HØYRES MANN: Per Kristian Foss sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen for Høyre. Foto: Scanpix
HØYRES MANN: Per Kristian Foss sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen for Høyre. Foto: Scanpix

«Komiteen mener det på denne bakgrunn er belegg for å si at en tilregnelig mann gikk til angrep på den norske stat og norske verdier som hele folket slutter opp om. Samtidig var det et angrep på Arbeiderpartiet og dets ungdom for å hindre en fremtid som ligner på nåtiden. Sorgen ble delt av hele folket uavhengig av partipolitisk ståsted.»

Sinner i kok

Siden både retten og terroristen selv oppgir Ap som målet for terroraksjonen, har innspillene fra Høyre og Venstre satt Ap-sinnene i kok ved å fremheve at terrorangrepet 22. juli var et angrep på den norske stat og norske verdier først og fremst, og Arbeiderpartiet sekundært.

Ap, SV og Sp vant

I den endelige innstillingen fra komiteen har partiene falt ned på følgende avsnitt:

«Komiteen mener det på denne bakgrunn er belegg for å si at en tilregnelig norsk mann gikk til angrep på Arbeiderpartiet, dets ungdom og landets demokratiske institusjoner for å hindre en fremtid som ligner på nåtiden. Ugjerningen rammet også mange direkte, uavhengig av politisk tilknytning. Det var et angrep på det norske folk. Sorgen ble delt av hele folket».

- Hvorfor var det viktig at det slås fast først at dette var et angrep på Arbeiderpartiet, Marit Nybakk?

- Det er fordi det gikk helt klart frem fra både rettssaken og det Breivik sier selv, at dette helt klart var et angrep på Arbeiderpartiet og AUF. Samtidig er det et angrep på demokratiet og våre felles verdier, sier Marit Nybakk til VG.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks