Hovedinnhold

Breiviks mor døde i går

MOR OG SØNN: Moren til Anders Behring Breivik, Wenche Behring Breivik (innfelt), døde på en helseinstitusjon i går. Foto: Scanpix/Privat
MOR OG SØNN: Moren til Anders Behring Breivik, Wenche Behring Breivik (innfelt), døde på en helseinstitusjon i går. Foto: Scanpix/Privat
(VG Nett) Wenche Behring Breivik (66), mor til terrordømte Anders Behring Breivik, sovnet inn i Oslo i går etter lengre tids sykdom.

Denne saken handler om:

Morens advokat Ragnhild Torgersen bekrefter dødsfallet overfor VG.

- Jeg kan bekrefte at hun har gått bort, sier advokaten.

Etter det VG kjenner til døde Wenche Behring Breivik på en helseinstitusjon i Oslo-området ved 20-tiden fredag kveld, og den nærmeste familien er varslet om dødsfallet.

Siste ønske

Advokaten snakket med Breiviks mor helt til det siste.

- Hun hadde et sterkt ønske om at media skulle la familien hennes være i fred da hun gikk bort. Det var det siste ønsket som hun kommuniserte til meg, sier Torgersen.

- Fikk hun sagt farvel til sønnen sin?

- Det vil jeg ikke si noe om. Det får være mellom han og henne.

Breiviks advokat Geir Lippestad sier at han ikke kjente til dødsfallet da VG ringte ham lørdag formiddag.

- Det var en trist melding å få. Vi er kjent med at hun har vært syk lenge, sier Lippestad.

Fengselsprest gir dødsbudskap

Fengselsdirektør ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt Knut Bjarkeid vil ikke kommentere saken, og viser til advokat Tord Jordet som har hatt hovedkontakten med Breivik etter dommen.

- Generelt kan jeg si at ved dødsfall så vil det stort sett være fengselspresten som kommer med beskjeden. Så kan den innsatte få en samtale med presten hvis man ønske det, sier Bjarkeid.

- Kan innsatte få mulighet til å delta i begravelser?

- I normal sammenheng vil man gjennom permisjonsrutiner prøve at innsatte kan delta i begravelser når det er snakk om nær familie. Men det tas selvsagt sikkerhetsmessige vurderinger, og når det gjelder Breivik er det helt åpenbart andre sikkerhetsmessige vurderinger, sier Bjarkeid.

Breiviks advokat Tord Jordet ønsker ikke å kommentere saken foreløpig.

- Jeg vil ikke si så mye annet enn at vi ber om at avdødes ønske om at familien får fred fra pressen, blir respektert, sier Jordet.

Under terrorrettssaken i fjor vår var Wenche Behring Breivik stevnet som vitne, men slapp å møte av helsemessige årsaker.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks