Hovedinnhold

Breivik får beskjed om at han er erklært utilregnelig på politihuset

FRAKTET HERFRA: Ila fengsel hvor Anders Behring Breivik sitter i varetekt fotografert tirsdag ettermiddag. Foto: Scanpix
FRAKTET HERFRA: Ila fengsel hvor Anders Behring Breivik sitter i varetekt fotografert tirsdag ettermiddag. Foto: Scanpix
(VG Nett) Anders Behring Breivik vet foreløpig ikke at to rettspsykiatere har erklært ham utilregnelig. Det får han vite tirsdag ettermiddag på politihuset.

Denne saken handler om:

- Vi kommer til å overbringe det til ham personlig i løpet av dagen, sier advokat Odd Ivar Grøn til VG Nett.

Breivik får vite at han ikke vurderes som tilregnelig på politihuset på Grønland tirsdag ettermiddag.

Det bekrefter medforsvarer Odd Ivar Grøn overfor NTB.

De to medforsvarerne Grøn og Tord Jordet hadde opprinnelig planlagt å dra ut til Ila fengsel og informere Breivik tirsdag ettermiddag. Planen ble imidlertid omgjort, slik at Breivik heller ble fraktet til Oslo politihus.

- Han er på vei hit nå, eller kanskje har han allerede kommet, sier Grøn i 16.30-tiden.

Grøn sier han ikke vet helt hvordan Breivik vil reagere på at de sakkyndige mener han ikke er strafferettslig tilregnelig for terrorangrepene 22. juli, og at de har satt diagnosen paranoid schizofreni på ham.

Grøn vil heller ikke kommentere om han og de andre forsvarerne er overrasket over konklusjonen.

Redd for karakterdrap

Breivik er ifølge sin forsvarer Geir Lippestad, redd for å bli utsatt for et karakterdrap i rapporten. I dag ble det kjent at den terrorsiktede massedrapsmannen er erklært strafferettslig utilregnelig.

BAKGRUNN: - Breivik lider av paranoid schizofreni

Konklusjonen kommer i en 243 sider lang rapport skrevet av de to sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Huseby.

Saken fortsetter under bildet

- VET DET IKKE: Anders Behring Breivik skal ikke ha fått vite at han har blitt erklært strafferettslig utilregnelig. Foto: Harald Nygård
- VET DET IKKE: Anders Behring Breivik skal ikke ha fått vite at han har blitt erklært strafferettslig utilregnelig. Foto: Harald Nygård


- Så langt jeg vet er han ikke blitt gjort oppmerksom på konklusjonen. Dette er noe hans forsvarer skal sørge for, sa statsadvokat Sven Holden på en pressekonferanse om rapporten klokken 13 i dag.

Utelukker ikke institusjon

Under pressekonferansen ble det også spurt om Breivik ville bli flyttet fra varetekt til institusjon i nærmeste fremtid.

- Det er noe vi må vente og se. Vi avventer kommisjonens uttalelse, så får vi ta det derfra, sa statsadvokat Inga Bejer Engh.

LES OGSÅ: - Saken vil gå som vanlig

- De konkluderer med at observanden var psykotisk på tiden for de påklagede handlinger og at han var psykotisk under observasjonen, sa Holden.

Han vil foreløpig gi lite informasjon om hva som står i rapporten, men sier det blir beskrevet flere typer vrangforestillinger som den terrorsiktede har. De to sakkyndige har gitt Breivik diagnosen paranoid schizofreni.

- Bitene faller på plass

Psykiater Henning Værøy var tidligere overrasket over konklusjonen i rapporten, men etter å ha hørt om vrangforestillingene endret han mening.

LES OGSÅ: Frp krever ny rapport om Breivik

- Da begynner bitene å falle på plass og den diagnosen virker da berettiget. Men dette var opplysninger vi ikke hadde, sier han til VGTV etter pressekonferansen.

13 samtaler

De to sakkyndige har hatt til sammen 13 samtaler med den terrorsiktede, og har gjennomgått over 130 timer med politavhør.

ANDERS GIÆVER KOMMENTERER: - Kan vi leve med dette?

Breiviks hovedforsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra er for tiden i USA, men var svært spente på konklusjonen i rapporten.

- Rapporten er viktig fordi den avgjør straffespørsmålet, og den er viktig i det å få en forklaring på hvorfor dette skjedde og hvordan det kunne skje, sa Lippestad til VGs reportere i USA.

Selv om de to sakkyndige har vurdert Breivik til ikke å være strafferettslig tilregnelig, er det ikke sikkert at retten vil komme til samme konklusjon, selv om det er det som er vanlig.

Vil be om tvungent psykisk helsevern

Ifølge statsadvokat Inga Bejer Eng vil påtalemyndigheten be om at Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern dersom den endelige konklusjonen blir at han er utilregnelig.

VGTV: Rettspsykiater: - En stor overraskelse

- Utilregnelige lovbrytere som har begått alvorlig kriminalitet og som man vurderer som farlige, kan dømmes til noe man kaller psykisk helsevern. det vil si at de dømmes til tvungent opphold i psykiatrien, om nødvendig for resten av livet, sier Eng.

Rettssaken vil uansett gå som normalt.

- Det er verdt å få med seg at innholdet i den fremtidige hovedforhandlingen ikke vil påvirkes av dette, sier hun.

- Lever i en boble

De to sakkyndige har konkludert med at 32-åringen har paranoid schizofreni.

VGTV: - Ville gjennomføre avlsprosjekter på nordmenn

- Paranoid schizofrene kan ytre seg på mange måter, vi har sett et eksempel i dag. Vedkommende lever i sin egen verden, en boble, og opplever det som helt realistisk, sier psykiater Henning Værøy til VGTV.

- Hva er det som kjennetegner det scizofrene?

- Et spaltet sinn, det ser ut som om man i de verste tilfellene er inne i en virkelighet som skiller seg fra en annen, sier han, og legger til at pasienten etter hvert kan utvikle kognitiv svikt, redusert mental tilstand og ha flere sympotomer.

Etter hvert kan de også få større problemer med å ta vare på seg selv, ifølge Værøy.

- Man kan bruke antipsykotisk medisinering, men det er også viktig med miljøterapeutiske behandling, samtaler og sosialisering. Man har en tendens som schizofren til å trekke seg tilbake til seg selv, sier han.

Han beskriver lidelsen som en med «høyt lidelsestrykk» for de fleste.

- Det gjelder spesielt om de ikke får behandling.

VG Nett / NTB

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks