Hovedinnhold

Åsne Seierstad intervjuet Breiviks mor på dødsleiet

FULGTE RETTSSAKEN: Åsne Seierstad, her under nest siste dag i rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Foto: Scanpix
FULGTE RETTSSAKEN: Åsne Seierstad, her under nest siste dag i rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Foto: Scanpix
Få dager før Wenche Behring Breivik (66) sovnet inn, kom nok en forfatter inn på dødsleiet - krigsforfatteren Åsne Seierstad.

Denne saken handler om:

Det bekrefter Seierstad overfor VG torsdag kveld:

- Det var viktig å høre Wenche Behring Breiviks historie om sønnens barndom, oppvekst og ikke minst tiden etter at han flyttet hjem. Jeg ba om et intervju gjennom hennes advokat Ragnhild Torgersen, og det lot seg ordne. I intervjuet fikk jeg høre Wenche Behring Breiviks versjon av saken. Først og fremst ønsket hun å snakke om sønnens barndom, men hun kom også inn på terroraksjonen, sier Seierstad.

«Kjent forfatter»

Da Wenche Behring Breivik døde 22. mars i år, fryktet man at hennes i historie gikk med henne i graven. Men det offentligheten ikke visste den gang var at den tidligere NRK-journalisten Marit Christensen i flere måneder hadde jobbet sammen med Breiviks mor med et bokprosjekt.

MOR OG SØNN: Moren til Anders Behring Breivik, Wenche Behring Breivik (innfelt), døde på en helseinstitusjon i mars i år. FOTO: Scanpix/Privat Foto:
MOR OG SØNN: Moren til Anders Behring Breivik, Wenche Behring Breivik (innfelt), døde på en helseinstitusjon i mars i år. FOTO: Scanpix/Privat Foto:

Torsdag publiseres hennes omstridte bok «Moren». Der omtaler Christensen Åsne Seierstad som en kjent forfatter som kom inn på Breiviks dødsleie, men navngir henne ikke.

Giæver om «Moren»: Dette er ikke en bok om Wenche Behring Breivik 

Seierstads bok «En av oss» er varslet utgitt 11. november. Først var Marit Christensens bok varslet utgitt 15. november, men onsdag sendte Aschehoug ut en pressemelding hvor de kunngjorde at boken slippes allerede torsdag. Både forlaget og Christensen selv nekter for at boken er fremskyndet, og forklarer at 15. november var «en teknisk dato».

Siden Marit Christensen bekreftet at hun skrev bok om Breiviks mor i august, har det stadig kommet frem nye detaljer om det som skjedde på dødsleiet.

I forrige måned kunne VG avsløre at Breiviks mor ville stanse Christensens bok kort tid før hun døde.

Hun sa opp intensjonsavtalen som ble skrevet med Aschehoug, og ifølge morens advokat Ragnhild Torgersen betalte Wenche også tilbake et forskuddshonorar på 200.000 kroner.

Kort tid før hun døde spilte Breiviks mor inn et lydbånd som VG har hørt. Der sier hun blant annet:

«Altså der ser du hvor farlig det er, å innkalle til møter og skrive avtaler. Det er livsfarlig. Men det ble da til at vi skrev under på noe som hverken skulle ramme Marit eller meg. Det var bare så det ikke skulle kunne ramme ... Ja, det er ikke godt å si. Så det endte med at vi skrev under. Det skulle hjelpe både Marit og meg. Og jeg kjøpte den, altså. For god fisk».

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks