Hovedinnhold

Valgforsker om Breiviks medieteori: - Som å tro at Elvis lever

Aarebrot understreket sin Ap-tilhørighet for retten

UENIG: Professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, forklarte seg som privat sakkyndig vitne fredag. Han mener Breivik har misforstått journalisters venstrevridning i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UENIG: Professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, forklarte seg som privat sakkyndig vitne fredag. Han mener Breivik har misforstått journalisters venstrevridning i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO TINGHUS (VG Nett) Valgforsker Frank Aarebrot er forbannet over hvor kraftig Breivik har misforstått forskningen hans.

Denne saken handler om:

Han var det første av forsvarets egne sakkyndige vitner som forklarte seg i rettssal 250 fredag morgen.

Den profilerte valgforskeren fra Universitetet i Bergen har gjort mange undersøkelser av norske og nordiske journalisters politiske tilhørighet sammenlignet med den øvrige befolkningen.

Disse undersøkelsene hevder Anders Behring Breivik beviser at norske journalister er venstrevridde og ikke slipper til holdninger fra høyresiden.

I sin forklaring for retten la terroristen skylden på nettopp media for angrepene 22.juli, og påsto at han ikke ville gjennomført angrepene hvis han hadde kommet til i media.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder her!

- Irritert

Aarebrot mener Breivik tar grundig feil.

Riktignok viser hans undersøkelser en ideologisk venstrevridning blant norske journalister sammenlignet med resten av befolkningen, men Aarebrot avviser at det betyr at media i seg selv er venstrevridd.

- Det vi måler er hva journalistene mener de ville ha stemt hvis det var valg i morgen. Så er det mange som mistolker dette, og Breivik er en av de som har gitt uttrykk for en slik misoppfatning og tror en slik ideologisk holdning gir frihet til å drive propaganda for et slikt syn, sa Aarebrot.

- Det er stemmegivning hver annet år, men de er journalister 365 i året. Det er grunn til å tro at den profesjonelle identiteten er viktigere enn stemmegivingen, fastslo han.

Aarebrot har ikke selv gjort noen undersøkelser av sammenhengen mellom enkelte journalisters partitilhørighet og hva de faktisk produserer. En undersøkelse av dekningen av politiske skandaler i Norge viser imidlertid at gangen i skandalen har mer å si for dekningen enn partifarge.

Les videre under bildet...

INGEN STØTTE: Breivik fikk ingen støtte for sin påstand om at mediene utelukker høyresidens meninger av forsker Frank Aarebrot. Foto: Scanpix
INGEN STØTTE: Breivik fikk ingen støtte for sin påstand om at mediene utelukker høyresidens meninger av forsker Frank Aarebrot. Foto: Scanpix


- Som å tro at Elvis lever

- Hva er det du mener Breivik har misforstått? spør Lippestad.

- Når man legger frem et resultat så er det et faktum. Det er fakta at SV og Rødt er overrepresentert blant journalister, men det å si at journalister har en agenda og driver samfunnet i en bestemt retning, det er bare en hypotese. Uten bevis. Det irriterer meg at folk bruker undersøkelser som min til å hevde ting det ikke er dekning for, forklarer statsviteren.

Aarebrot er tydelig irritert når han snakker om hvordan han føler forskningen hans har blitt misbrukt.

Breivik har forklart, og skrevet i manifestet sitt, at han hadde journalistkonferansen Skup som et alternativt hovedmål. Det var nettopp fordi han mente det er bevist at journalister støtter Arbeiderpartiet i konspirasjonen for å la muslimer kolonisere av Europa.

Aarebrots undersøkelse viser for øvrig at journalistene støtter Arbeiderpartiet i mindre grad enn folket ellers.

- Mange sitter og leter etter noe som bekrefter deres hypotese. De samler fakta, velger bort og konspirerer. Det er som med folk som tror Elvis lever, og som mener hellrissninger beviser utenomjordiske, sier han.

- Hvor utbredt er denne samme oppfatning og misforståelsen? spurte Lippestad.

- Er det galt av Breivik å mene dette, som mange andre? Ja. Er det rart? Nei, det er det ikke. Det er veldig mange som mener dette.

Men forskeren sier det ikke bare er på høyresiden oppfatningen er utbredt.

- Det er generelt i miljøer som presenterer seg som offer. Det kan jo være norske bønder som mener det, fordi Senterpartiet er underrepresentert blant journalister.

Æresmedlem i AUF

Aarebrot åpnet sin forklaring med å be om å få klargjøre sin tilhørighet til Arbeiderpartiet. Det er velkjent at valgforskeren er medlem av Ap, men han er likevel en av landets mest profilerte eksperter på politisk atferd.

- Det er offentlig kjent at jeg er medlem av Arbeiderpartiet. Jeg har aldri vært medlem av AUF, men for et par år siden fikk jeg et livsvarig æresmedlemskap av AUF. Med bakgrunn i det som har skjedd finnes det ingen høyere hedersbevisning det er mulig å gi meg, sa Aarebrot, og understreket at han likevel uttalte seg profesjonelt som vitne.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks