Hovedinnhold

Undring i utlandet over at Breivik får talerstol

(VG Nett) Utenlandske advokater forstår ikke hvorfor Anders Behring Breivik får forsvare sitt høyreekstreme budskap i retten.

Denne saken handler om:

Rettssaken etter terrorangrepene 22. juli følges med argusøyne, også utenfor Norge.

- Jeg tror mange utlendinger reagerer på hele systemet vårt generelt. Straffenivået, rettighetene den tiltalte har og mulighetene til å unndra straff på psykologisk grunnlag, sier terrorforsker Anders Romarheim.

I utlandet har det vært mange reaksjoner på den tilsynelatende vennlige tonen mellom aktoratet og massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Under rettssakens første dag var det også mange som reagerte på at aktor håndhilste på terroristen.

Også strafferettsadvokat Paul Mendelle er sjokkert. Han skriver i The Guardian at han ikke kan forstå hvorfor massedrapsmanenn får lov til å komme med høyreekstreme hilsener og forsvare sitt budskap i retten.

SJOKKERENDE: Utlendinger reagerer på at Breivik får komme med hilsener og propaganda i retten. Foto: Gisle Oddstad / VG
SJOKKERENDE: Utlendinger reagerer på at Breivik får komme med hilsener og propaganda i retten. Foto: Gisle Oddstad / VG


Sammenlikner

Han sammenlikner scenene fra retten i Norge med hvordan engelske strafferettsadvokater jobber.

- Vi er forpliktet til å ta vår klients sak og å opptre på deres vegne, men vi trenger ikke å være deres talsmenn. Tvert i mot, retten skal ikke bli brukt som en talerstol for den anklagedes politiske oppfatninger, skriver Mendelle.

- Vi er vant til å forsvare en anklaget for rasistisk motivert kriminalitet hvis han insisterer på at han er uskyldig, men ikke hvis han vil bruke oss for å forsvare sine rasistiske oppfatninger. Hvis vi gjorde det ville dommeren stoppe oss,

Mendelle mener Breivik bruker retten som «plattform for sine forskrudde ideer».

- Selv om retten har hatt vett til å innføre et kringkastingsforbud, kan jeg ikke tenke meg at en britisk rett ville gitt den tiltalte mulighet til å drive en slik bevisførsel, sier Mendele, som legger til at han håper han aldri får se noe slikt i England.

FORSVARER: Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad. Foto: NTB SCANPIX
FORSVARER: Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad. Foto: NTB SCANPIX


Etterrettelig

Romarheim mener den britiske strafferettsadvokaten kan ha misforsåttt. Han viser til at den eneste muligheten for at Breivik skulle kunne bli frikjent er hvis retten skulle la seg overbevise av massedrapsmannens argumenter.

- Det er en ren fantasi, men likevel er det etterretelig at Lippestad forsvarer ham med det som utgangspunkt.

Reagerer

I USA har flere reagert på at Breivik kun risikerer 21 års fengsel. «Det er en sjokkerende lav straff» skriver New York Times-kommentator Andrew Rosenthal. Han påpeker likevel at færre norske enn amerikanske straffedømte ender opp bak murene igjen etter endt soning.

En annen som reagerer på den lave fengselsstraffen er Alexander Boot, skribent for Daily Mail. Han argumenterer for at dødsstraff er den eneste passende straffen for terroristen.

«Samfunnet har rett til å beskytte seg selv. For å gjøre det må samfunnet ha nok selvtillit til å stole på sine egne overbevisninger. Det er dette som må til for å fjerne en trussel».

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks