Hovedinnhold

Terrorforsker: - Tror ikke han sprekker

MIDTPUNKTET: Omringet av sikkerhetsvakter og fotografer tok Anders Behring Breivik på nytt plass i vitneboksen i Oslo tingrett litt etter klokken 09.00 i går morges. Foto: Gisle Oddstad/VG
MIDTPUNKTET: Omringet av sikkerhetsvakter og fotografer tok Anders Behring Breivik på nytt plass i vitneboksen i Oslo tingrett litt etter klokken 09.00 i går morges. Foto: Gisle Oddstad/VG
Terrorforskeren Magnus Ranstorp mener at Anders Behring Breivik kan ha skaffet seg et psykologisk overtak på Oslo tingrett.

Denne saken handler om:

- Han er uhyre bevisst på hvordan han kan forvirre partene i retten. Breivik er en stor illusjonist, han evner å legge røyktepper inne i røyktepper. Til slutt vet man ikke hva som er rett eller galt, opp eller ned, sier Ranstorp til VG.

- Det er tydelig at han er blitt varm i trøyen og har lært seg spillet. Iblant har han et psykologisk overtak, sier den anerkjente svenske terrorforskeren.

VGTV DIREKTE: Følg 22/7-rettssaken dag 4

Han fulgte utspørringen av Breivik gjennom hele dagen i går.

Ranstorp mener at den terrortiltalte fremstår som en psykologisk gåte som det blir uhyre krevende å sette fast.

Sleip som en ål

- Er det grunn til å tro at han vil sprekke?

- Jeg tror ikke han sprekker. Han er som en ballong, om man klemmer luften ut ett sted, så popper den ut et helt annet sted. Jeg opplever at han er sleip som en ål. Han er retorisk rask og hugger tilbake på en ironisk måte når han får sjansen, sier Ranstorp.

Han merket seg hvordan Anders Behring Breivik forsøkte å latterliggjøre hele rettsprosessen ved å si at for han er det bare to gjeldende utfall av saken:

Frifinnelse eller dødsstraff.

HILSEN: Breivik har blitt bedt om å slutte å gjøre sin høyreekstreme hilsen i retten. Foto: Gisle Oddstad/VG
HILSEN: Breivik har blitt bedt om å slutte å gjøre sin høyreekstreme hilsen i retten. Foto: Gisle Oddstad/VG


Se alle VGTV innslag om terrorangrepet 22. juli og rettssaken her

- Det er jo helt urolig å høre på: Han kaller sine egne gjerninger for barbariske og sier de fortjener dødsstraff. Samtidig latterliggjør han den norske lovverkets strengeste straff på 21 års fengsel, når han sier at det er en patetisk straff. Så erter han retten ved å peke på at lekdommeren som ble kastet ut, deler syn med ham om dødsstraff. Han har til og med laget seg en tilbakefallsposisjon når han ikke kan svare: Det er ikke i hans interesse å gi dem opplysningene, sier Ranstorp.

- Iblant satt jeg og lurte på om Breivik er overrumplet av sin egen fortreffelighet. Det kan ha gjort han enda mer selvsikker og i kontroll.

Må endre taktikk

- Har han ingen svake punkter?

- Jeg var usikker på hvordan Breivik ville takle det enorme presset da rettssaken startet på mandag. Men det ser ut som om presset forsvant da han fikk se sin egen film. Da ble han trygg. Statsadvokatene må endre taktikk og bli mye mer overrumplende og overraskende i tema. Så må de nærme seg det personlige i utspørringen. Der er det ofte ømme punkter.

VGTV: Hele vår sending fra rettsdag 3 - med indekspunkter

- Hvordan kan de ramme Breivik på det personlige plan?

- Han sverger jo til den gammeldagse kjernefamilien og tradisjonelle familieverdier. Samtidig har han utlevert og latterliggjort både nære familiemedlemmer og hele omgangskretsen i sitt manifest. Her kan det ligge an til overraskelser som kanskje kan få Breivik ut av fatning, sier terrorforskeren.

TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp har lest Breiviks såkalte manifest fra perm til perm. Foto: Helge Mikalsen/VG
TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp har lest Breiviks såkalte manifest fra perm til perm. Foto: Helge Mikalsen/VG


Stort paradoks

Allerede dagen etter terrorangrepet den 22. juli i fjor, satte Magnus Ranstorp seg ned og leste Breiviks 1508 sider lange manifest fra perm til perm.

- Ideologisk er han ute etter å skape konflikt og polarisering, fordi han mener at dette skaper forvirring, som igjen kan lede til sympati for hans ideologi, dersom det ikke kommer motforestillinger. Det har han jo selv sagt flere ganger i retten, sier han.

- Har han fått flere tilhengere etter 22. juli?

- Han får i alle fall god anledning til å spre sitt forvridde budskap nå. Så har vi sett at bevegelser som European Defence League og English Defence League har klart å styrke seg og etablere seg i nye land. Det er et stort paradoks, og man må utvikle verktøy for hvordan dette kan imøtegås.

- Han uttaler stor beundring for al-Qaida og sier at de har inspirert han. Ser du likhetstrekk?

- Ja, metodene er kopiert, og mye av hans opptreden i retten er inspirert av al-Qaida. Men samtidig er jo ideologien hans egen, og han klarer ikke å redegjøre for hvem som har inspirert han. Denne ideologien tilpasser han slik det passer ham selv best, til enhver tid.

- Tror du at nettverket Knight Templars eksisterer?

- Nei, det finnes ingen håndfaste bevis for det, men samtidig kan man ikke utelukke at han har møtt meningsfeller på sine reiser, sier Ranstorp.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks