Hovedinnhold

Sparket meddommer: - Jeg følte meg litt som en popstjerne

Den sparkede meddommeren Thomas Indrebø (33) synes synd på Anders Behring Breivik, men synes han likevel bør dømmes til døden.

Denne saken handler om:

VG møtte Indrebø på et hotell i Oslo sentrum tirsdag kveld, etter at hjemmet hans tidligere på dagen hadde blitt beleiret av journalister.

Også utenfor Oslo tinghus sto det flokker av pressefolk som ventet på den avskiltede meddommeren.

- Jeg følte meg litt som en popstjerne da jeg så det sto fotografer utenfor tinghuset for å ta bilder av meg. Jeg følte jeg forlot tinghuset i skam, men det var også litt komisk det hele, sier Indrebø.

VGTV:  Meddommeren snakker ut

«Oppstyr»

Han fikk tekstmeldinger fra kamerater som galgenhumoristisk anklaget ham for at det alltid blir «oppstyr» der han her.

33-åringen fra Førde ble i går sparket ut av Breivik-saken etter at det kom frem at han den 23. juli i fjor hadde kommet med uttalelser på sosiale medier om at Breivik burde dømmes til døden.

- Det gikk i ett fra jeg våknet til jeg ble plassert i en taxi og kjørt hjem av politiet. Etter noen timer forlot jeg boligen min på grunn av journalistene og tok inn på hotell, sier Indrebø.

33-åringen, som sier at han er for dødsstraff, mister nå muligheten til å være med å gi Breivik en straff.

- Jeg skal innrømme at jeg synes dette er litt dumt, samtidig er det ikke rett å si at jeg er bitter, sier han.

Uttalte seg

I retten onsdag uttalte massemorderen seg om meddommeren som ønsket dødsstraff for Breivik. Han ga uttrykk for at 21 års fengsel er en «patetisk straff» og at han ville « respektert dødsstraff».

- Sånn sett er det dumt at meddommer Indrebø ble sparket, han hadde jo fornuftige meninger, sa Breivik.

På spørsmål fra aktor Inga Bejer Engh om han mente at det ville vært til hans fordel om rettsprinsippene ble skjøvet til side, svarte han «ja».

- Gleder meg

Selv kommenterer Thomas Indrebø uttalelsene til Breivik slik.

- Det gleder meg at noen kan være enig i det. Nå vet jeg ikke om han prøver å latterliggjøre meg eller ikke, men jeg står for det jeg har skrevet og sagt, at dødsstraff er en passende straff for ham.

Han medgir samtidig at han synes det er underlig at støtten kommer fra nettopp massemorderen.

- Breivik sier at det ville vært til hans fordel om rettsprinsippene ble skjøvet til side?

- Jeg vet ikke hva jeg skal si til det. Men 21 års fengsel og forvaring er ikke godt nok. Det viktigste er at han ikke kommer ut.

Rart

Indrebø sier i intervjuet med VG at Breivik uansett ikke får den straffen i det norske rettssystemet som han mener han burde få.

- Han burde dømmes til døden. Når det ikke skjer, er det viktigste at han får en straff som gjør at han aldri slipper ut igjen i samfunnet, sier 33-åringen.

- Hva synes du om avgjørelsen om at du nå er inhabil?

- Jeg synes egentlig det er rart jeg blir inhabil for å bruke ytringsfriheten min. For meg er inhabilitet først og fremst å ha kjennskap til noen i en sak, sier den sparkede meddommeren.

Saken fortsetter under bildet..

BLE KJØRT HJEM: Thomas Indrebø ble kjørt bort fra Oslo tinghus tirsdag i en drosje. FOTO: Gisle Oddstad/ VG
BLE KJØRT HJEM: Thomas Indrebø ble kjørt bort fra Oslo tinghus tirsdag i en drosje. FOTO: Gisle Oddstad/ VG


Han synes Breivik hadde et poeng da han første rettsdag påpekte at dommer Wenche Arntzen er en venninne av Hanne Harlem, søsteren til Gro Harlem Brundtland.

-Dersom dette er riktig, synes jeg det er grunn til å reagere, sier Indrebø.

Synd på Breivik

- Hvordan var det å møte Breivik den ene dagen i retten?

- Det var spesielt å sitte så nær han som er verdens mest omtalte mann akkurat nå. Han viste ingen følelser for ofrene, samtidig som han viste at han faktisk har følelser da han gråt. Egentlig synes jeg synd på Breivik.

- Hva mener du med det?

- Han er helt alene i verden nå. Han har ingen, hverken venner eller familie som står ved han.

- Og likevel mener du han bør dømmes til døden?

- Ja, det er ikke noen motsetning her, sier Indrebø.

33-åringen innrømmer at han har uttalt seg fritt på Facebook om temaer han har meninger om. Han vil ikke plassere seg selv politisk, hverken til venstre eller til høyre.

- Jeg kan ha meninger på begge sider, sier han.

Glemte utalelsene

VG har snakket med kilder som mener at Indrebø minst to ganger har uttalt seg på sosiale medier om at Breivik burde dømmes til døden.

- Dette er ikke riktig. Det dreier seg kun om uttalelsen 23. juli, sier han.

- Burde du ikke meldt fra til tingretten om dette synet?

- Jeg var i samtaler med tingretten om jeg hadde vært aktiv på sosiale medier med utsagn som kunne få betydning for rettssaken. Da hadde jeg glemt mine uttalelser om dødsstraff for Breivik, sier Indrebø.

- Hva skal du nå bruke de ti ukene som nå står ledige i kalenderen din til?

- Jeg skal tilbake i jobben min. Jeg driver med utleie av kontorlokaler. Og så skal jeg nyte våren i Oslo. Jeg kommer nok også til å følge litt med på rettssaken også, uten at jeg kommer til å være bitter, sier den avskiltede dommeren.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks