Hovedinnhold

- Skal alle med Breiviks tanker innlegges, må dere bygge en stor anstalt

Svensk professor går hardt ut mot Breivik-diagnose

OSLO TINGHUS (VG Nett) Religionshistorikeren Mattias Gardell mener Breiviks tanker deles av en større bevegelse.

Denne saken handler om:

Han mener ideene og teoriene til Anders Behring Breivik ikke skiller seg fra mange andre i den kontrajihadistiske bevegelsen.

Heller ikke når det gjelder at Europa er midt i en borgerkrig.

- Det er en svært vanlig oppfatning. Man sier at den er svært nær forestående, eller at den allerede har startet. Den beskrives ofte som den fjerde verdenskrig, eller den multikulturelle verdenskrig, sier Gardell.

LANG TRADISJON: Professor Mattias Gardell mener Breivik er en del av en større bevegelse. Foto: Heiko Junge/Scanpix
LANG TRADISJON: Professor Mattias Gardell mener Breivik er en del av en større bevegelse. Foto: Heiko Junge/Scanpix


VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte her og still spørsmål til våre journalister

Voldskultur

Gardell er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala og har politisk islam, religiøs rasisme, selvmordsangrep, politisk religion og voldskultur som spesialfelt.

Den tidligere anarkisten er omstridt i Sverige, og det oppsto en stor offentlig debatt etter boken «Islamofobi».

Religionshistorikeren har forsket mye på ekstremisme de siste årene, med særlig fokus på «white power»-grupper i USA. Like før 22. juli startet han en studie av den antiislamske bevegelsen, som Breivik regnes som en del av.

- Jeg har gjort en studie av den islamofobiske idéhistorie, hvordan den har gjenoppstått og blitt videreutviklet. Blant miljøets særdrag er det at den vestlige kulturen står i direkte fare, og at verdenen som vi kjenner den er i ferd med å gå under. Også forståelsen av at det lille mindretallet som varsler om dette, ikke får komme til orde, sier Gardell.

LES OGSÅ: Vigrid-Tvedt: Breiviks synspunkter er helt standard

- Ikke unike vrangforestillinger

Gardell har gått gjennom flere av de sentrale delene av Breiviks manifest og ordene han bruker.

- Dette vil vise at de vrangforestillingene Huseby og Sørheim trodde var paranoid schizofreni ikke er unike, men vanlig i det politiske miljøet han er en del av, sier professoren.

Begge de sakkyndige ser opp når han nevner navnene deres, og følger nøye med.

I motsetning til Torgerir Huseby og Synne Sørheim, mener de to nye rettspsykiatrisk sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, at Breivik er tilregnelig.

- Skal alle disse dømmes til tvungent psykisk helsevern, må dere bygge en stor anstalt, sier Gardell tørt.

Han understreker at han ikke tar stilling til den rettspsykiatriske rapporten for øvrig.

- Jeg er ikke psykiater, jeg er historiker og jeg lar ekspertisen kommer med sin egen bedømming, understreker han.

Sentrale begreper

Religionshistorikeren har gått grundig gjennom Breiviks manifest og mener at han har hentet inspirasjon fra en rekke strømninger:

* Islamofobi

* Kulturkonservativ nasjonalisme

* Antifeminsisme

* Elementer fra hvit makt-ideologi

* Elementer fra høyreekstrem teologi

* Nasjonalromantiske tempelriddertradisjoner

- Muslimer er annerledes

Gardell mener at den islamofobe bevegelsen har overtatt mye av av de antisemittiske strømningene som drev høyreekstremismen fra mellomkrigstiden og fremover.

- Ettersom islamofobi bygger på en rasistisk logikk som angir at muslimer er vesensforskjellige fra nordmenn. Det innbærer at en muslim som fødes i Europa eller Norge forblir muslim, og ikke europeer eller nordmann, sier Gardell.

Han mener å se klare paralleller til gamle antisemittiske forestillinger, som «Sions vises protokoller».

Mange bruker tempelridderne

Religionshistorikeren går også inn på Breiviks kvasireligiøse forestillinger og bruk av tempelriddersymbolikk.

- Jeg ser at dette med tempelriddere har ført til litt forundring her i Norge. Breivik er langt fra den første som svermer for dette, sier Gardell.

Han peker på at tempelridderne, myten om den hellige gral og ønsket om å videreføre en esoterisk orden har inspirert alt fra Ku Klux Klan til SS. Den videreføres av flere organisasjoner i dag.

- Breviks orden er ikke en organisasjon i klassisk forstand, det er en idé som bruker tempelriddermystikk og -ikonografi, for å skape den sinnstemning. Den bevegelse, determinasjon og innstilling han oppfatter som nødvendig, sier Gardell.

- Breivik er ikke uvanlig

Forsvarer Geir Lippestad ber professoren om å forklare hvordan en mann fra Oslo - som ikke har opplevd grov vold mot seg selv sammenlignet med andre terrorister fra blant annet Afghanistan - kan drepe 77 mennesker og begrunne det med at «det var nødvendig».

- De føler de kommer fra familier som bygde landet og at det nå stjeles fra dem. De bestemmer seg for at de har et valg mellom å være en stille mus eller å ta grep. Det er ikke uvanlig, svarte Gardell.

Han mener at 22. juli vil fortsette i lang tid, som et slags politisk teater både på nettet og media. Han tror også at det vil inspirere andre voldsmenn.

- I USA finnes det paramiltære drapsmenn som går inn på skoler og arbeidsplaser og tar livet av mange. Forskningen viserer at de blir inspirert av tidligere tilfeller. Mer forskning trengs rundt dette, men det er den inspirasjon de ariske krigerne har gitt hverandre i USA som inspirterte Timpothy Mcveigh som i sin tur inspirerte andre som Breivik, sier professoren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks