Hovedinnhold

Sammenligner folkets allsang med en gapestokk

- Vil ha debatt om det hatet som har bygget seg opp i det norske folk

(VG Nett) Psykiatrispesialist Thor Kvakkestad mener følelsene har tatt overhånd når man arrangerer «Barn av regnbuen»-allsang mot massedrapsmannen Anders Behring Breivik (33).

Denne saken handler om:

Kvakkestad var i debattprogrammet Sytten Tretti på P4 svært kritisk til de titusener av nordmenn som deltok i allsangen mot Breivik.

- Man har gått for langt når man arrangerer allsang mot en drapsmann. Da har følelsene tatt overhånd. Vi må ta en debatt om disse følelsene og det hatet som har bygget seg opp i det norske folk, utdyper Kvakkestad til VG Nett.

VIL HA DEBATT: Spesialist i psykiatri og klinikkoverlege Thor Kvakkestad. Foto: Privat
VIL HA DEBATT: Spesialist i psykiatri og klinikkoverlege Thor Kvakkestad. Foto: Privat

Initiativtaker Lill Hjønnevåg har tidligere uttalt at markeringen først og fremst var en hyllest til ofrene og alle de berørte 22. juli. Men hun sa også at det handlet om å ta tilbake sangen som «Breivik hadde tråkket på».

Psykatrispesialist Kvakkestad understreker at de pårørende og berørte selvfølgelig skal ha minnemarkeringer sammen, og han forstår at andre også har behov for å vise følelser og ha samhold.

VGTV: Her syner minst 40.000 «Barn av regnbuen» 

- Psykotisk ytring

Han peker på at Breiviks utsagn om Lillebjørn Nilsen og «Barn av regnbuen» i forrige uke kan ha kommet fra en sinnslidende person.

- Er det slik at han er psykotisk, slik som den første sakkyndigrapporten har konkludert med, så er det sannsynlig at det han sier er psykotiske ytringer. Og da lurer jeg på hva vi egentlig holder på med, når vi har en protestaksjon der regjeringen er representert med kulturministeren, sier Kvakkestad til VG Nett.

FIKK HØRE OM ALLSANGEN: Anders Behring Breivik (33) ble fortalt om allsangen i Oslo og flere andre byer torsdag. Han skal ikke ha reagert spesielt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FIKK HØRE OM ALLSANGEN: Anders Behring Breivik (33) ble fortalt om allsangen i Oslo og flere andre byer torsdag. Han skal ikke ha reagert spesielt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Han sammenligner allsangen med et strafferedskap som ikke har blitt brukt i Norge siden 1800-tallet.

- Dette er som en gapestokk som er pakket pent inn. Det å møte opp utenfor Oslo tinghus og synge der, det blir som en gapestokk. Det er dommerne og retten som skal dømme Breivik, ikke folket.

- Humanisme, ikke hat

Kvakkestad mener folk må ta inn over seg at Breivik kan bli kjent utilregnelig av retten når avgjørelsen faller i sommer.

- Hvis det viser seg at denne mannen er psykotisk skal han møtes med humanisme, ikke en hatholdning. Dette er en debatt jeg tror vi er nødt til å ta. Skulle han bli kjent utilregnelig må vi akseptere det, noe jeg ikke tror det norske folk foreløpig ikke er klare for, sier Kvakkestad.

I forkant av rettssaken, sendte Kvakkestad et brev til Breivik der han tilbød seg å medisinere ham for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

Breivik svarte med å omtale Kvakkestad som en «medisineringsfundamentalist» som ønsker å «pumpe meg full av kjemikaler» i vitneboksen i Oslo tingrett onsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks