Hovedinnhold

Ord for ord, dag 9, del 1: Sterke historier fra terrorofre

FIKK HJELP: Dette bildet ble vist frem i retten. Foto: NTB SCANPIX
FIKK HJELP: Dette bildet ble vist frem i retten. Foto: NTB SCANPIX
(VG Nett) Breivik så på 24-åringen med et uttryksløst ansikt mens hun vitnet. På tilhørsbenkene rant tårene.

Denne saken handler om:

En 24-årig kvinne som hadde sommerjobb som resepsjonist hos Departementenes servicesenter vitnet torsdag mot Anders Behring Breivik (33).

Ord for ord-referatet ligger i bunn av artikkelen. Teksten er skrevet av VGs journalister direkte fra retten og bærer preg av at det rapporteres i høyt tempo.

Den 24-årige kvinnen har problemer med å huske alt fra 22. juli. Hun hadde med sin egen far i retten.

VISTE INGEN FØLELSER: Anders Behring Breivik viste ingen tegn til følelser da terrorofrene fra Regjeringskvartalet vitnet i retten torsdag. Foto: NTB SCANPIX
VISTE INGEN FØLELSER: Anders Behring Breivik viste ingen tegn til følelser da terrorofrene fra Regjeringskvartalet vitnet i retten torsdag. Foto: NTB SCANPIX


Kvinnen hadde hatt jobben en drøy måneds tid, da hun ble rammet av bomben.

VG Direkte: Hold deg oppdatert på det som skjer i retten og still spørsmål til VG Netts journalister

Funnet utenfor bygget

Kvinnen fortalte at hun var inne i høyblokken, i resepsjonsområdet. Men at hun ble funnet utenfor bygget.

Hun var blank i øynene når hun fortalte at hun var på jobb sammen med Hanne Orvik Endresen, som omkom. En av dem, hun husker ikke hvem, ringte vaktene og sa en bil hadde parkert utenfor. Bilen det snakkes om, er bombebilen.
24-åringen fortalte at hun lå i koma i en måned etter smellet, og at hun husker lite fra 22. juli.

- Jeg husker egentlig lite fra 2011.

Faren til 24-åringen måtte ta en liten pause for å kvele gråten under sin forklaring. Flere i salen tørket tårer. Aktor Engh var blank i øynene. Bak henne sat bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen som tørket tårer.

Også sakkyndig Terje Tørrissen tørket tårer under 24-åringens fars vitneprov.

- Husker gigantsmell

RAMMET AV BOMBEN: Harald Føsker (67). Foto: JØRGEN BRAASTAD Foto:
RAMMET AV BOMBEN: Harald Føsker (67). Foto: JØRGEN BRAASTAD Foto:


Harald Føsker (67) turte ikke å røre seg i frykt for at terroristene var på vei inn i Høyblokka etter bombeeksplosjonen.

Føsker er ansatt i Justisdepartmentet som direktør for internasjonal samarbeid i Kriminalomsorgen. 22. juli i fjor hadde han ferie, men dro innom kontoret i Høyblokka for å hente dokumenter til et foredrag han skulle holde for Europarådet i Strasbourg.

- Jeg husker det som en gigantsmell. Det kom noe i ansiktet, hodet og overkroppen. Det var som å bli slått med en svær spade. Da jeg våknet opp igjen gang jeg over restene av et skrivebord. Jeg så ingenting, var blind og kjente det var masse galt med kroppen, fortalte Føsker i retten i dag.

67-åringen har arbeidet i Kriminalomsorgen i 30 år og har fengselsbetjentutdanning, samme instans som nå har ansvaret for behandlingen av gjerningsmannen Anders Behring Breivik.

- Mange har spurt meg om hva jeg tenker om det. Jeg er stolt av at vi har et rettssystem og kriminalomsorg som er basert på verdier som jeg forfekter og som er viktige. Vi behandler innsatte med verdigheten og på en måte som sømmer seg. Terrorangrepet har ikke endret noen av mine holdninger eller verdier, forklarte han.

 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: I tillegg til markeringen mot Breivik klokken 12 på Youngstorget i Oslo skal «Barn av regnbuen» også synges en rekke andre steder i landet: ** Drammen har markering til samme tid på Bragenes Torg. ** Kristiansand har markering til samme tid på Nedre Torv. ** Tvedestrand har markering klokken 14 på Tjenna. ** Hamar har markering til samme tid på Fougner Lunds plass. ** Tromsø har markering til samme tid (sted kommer) ** Elverum har markering til samme tid på rådhusplassen ** Stavanger har markering til samme tid på (sted kommer) ** Mandal har markering til samme tid på Hestetroa. ** Trondheim har markering til samme tid på Trondheim torg. ** Åsnes har markering til samme tid på Rådhusplassen på Flisa. ** Hønefoss har markering til samme til på Torvet. ** Bergen har markering til samme tid på Torgalmenningen - Sjøfartsmonumentet. ** Steinkjer har markering til samme tid på Steinkjer torg. ** Sarpsborg har markering kl 11:45-12:30 på Sarpsborg torg. ** Arendal har markering til samme tid i Arendal kulturhus. ** Island skal ha markering kl 10 (12 norsk tid) ved Nordens Hus i Reykjavik ** Haugesund skal ha markering til samme tid.

  Men du kan følge VGTVs sending fra klokken 08.30 i videospilleren øverst i høyrehjørnet på denne siden.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: I sal 250 har det nå kommet en rekke pårørende, bistandsadvokater og pressefolk som snart kommer til å fylle tilhørerbenkene. Også alle de fire sakkyndige: Terje Tørrissen, Agnar Aspaas, Synne Sørheim og Torgeir Husby har kommet. Det har også aktoratet, samt forsvarer Vibeke Hein Bæra. Bisitter fra politiet er Kenneth Wilberg, som til vanlig jobber som etterforsker ved voldsavsnittet.
 • 08:52Dennis Ravndal, VG: - Nå som Breivik er ferdig med forklaringen sin, vil vi ha noe mindre hyppige oppdateringer i dette ordrette referatet fra retten.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) har ankommet retten - klar for dag ni av rettssaken mot ham. I dag skal fem fornærmede fra regjeringskvartalet vitne.

  Beklager, jeg skrev feil i forrige melding. Det er fire fornærmede fra regjeringskvartalet som skal vitne i dag, opplyser Svein Holden. Han sier at det er satt av rikelig med tid til hver enkelt, og varsler dommeren at de kan bli ferdige før tidsskjema i dag.

  Breivik følger den første fornærmede, Harald Føsker, med blikket idet han går inn i vitneboksen.
 • Kommentar fra VGs Ericu: Harald Føsker er direktør for internasjonalt samarbeid i kriminalomsorgen. Han hadde ferie 22. juli, men hadde lovt seg bort til et møte i Strasbourg påfølgende søndag, og skulle derfor innom jobben denne ferdagen og hente reisedokumenter. Han satt i telefon med sin sjef, da det smalt. - Jeg husker det som et gigantsmell, og at jeg fikk noe i ansiktet. Som å bli slått med en spade.

  Føsker turte ikke bevege seg da han kom til seg selv etter smellet. - Jeg skjønte med en gang at det var et terroranslag. At det hadde vært en eksplosjon. Jeg ville ikke bevge meg, i tilfelle gulvet var borte. Jeg lå der og spyttet tenner mens jeg spurte om hjelp.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Det er helt stille blant tilhørerne i sal 250 mens Harald Føsker forteller sin historie fra 22. juli. Dommerne ser sett på vitnet mens hans forklarer seg.
 • Kommentar fra VGs Ericu: Mens Føsker lå utslått på gulvet, hørte han skritt. Han trodde terroristen kom. Han var på dette tidspunktet blind. - Ja, jeg var sikker på at noen med onde hensikter kom, sier han på aktor Bejer Enghs spørsmål om han var redd noen skulle komme og skade ham.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Retten har fått beskjed om at overføringen til de 17 rettssalene ikke fungerer, og det blir derfor en 20 minutters pause for at dette kan ordnes.

  Breivik holdt blikket mot tilhørerne idet han ble ført ut av rettssalen.
 • 09:15Dennis Ravndal: - Det er tekniske problemer med overføringen av tv-signalet fra tingretten til de andre salene. Retten har tatt en 20 mniutters pause.
 • Kommentar fra VGs Ericu: TV-overføringen til de 17 rettssalene rundt om i landet har altså falt ned. Informasjonsrådgiver Markus Iestra hos Oslo tingrett forteller VG at de foreløpig ikke vet hva feilen skyldes. - Det jobbes med å utbedre feilen nå.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Geir Lippestad, Tord Jordet og Vibeke Hein Bæra er nå på plass igjen etter pausen. Odd Ivar Grøn er ikke til stede i dag. Forsvarerteamet har varslet at de ikke alltid kommer til å være fulltallige gjennom rettssaken.

  Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra står nå og snakker med aktor Svein Holden. Det er uklart om retten har funnet feilen som gjorde at direkteoverføringen ikke nådde gjennom til de 17 tingrettene rundt om i landet.

  Terroristen er nå ført inn igjen, og plassert på tiltalebenken. Det tyder på at den tekniske feilen nå er fikset.

  Dommeren ser ikke behov for at Føsker starter sin forklaring på nytt, så han fortsetter nå der han slapp.
 • 09:34VG: - Retten settes i gang igjen.
 • Kommentar fra VGs Ericu: Føsker fortsetter der han slapp før den ufrivillige pausen. Han forteller at han lå og ropte etter hjelp. - Så kom den beste lyden i mitt liv. Det som viste seg å være en politimann ropte "vi hører deg, vi hører deg". Føsker ble bært ned til en ambulanse, og kjørt til Ullevål sykehus.

  Føsker forteller at han ble operert dagen etter. - Ansiktet mitt hadde løsnet fra hodeskallen. Føsker har mistet mye av synet. - Jeg har nå et syn på 15-20 prosent. Jeg skal opereres på nytt i morgen, for å få sydd inn linser. Føsker fikk skader på skarpsynsenteret som ligger bak øynene. - Man må ha 50-60 prosent for å lese en avis, eller å beholde sertifikatet. Jeg ser ansiktet ditt, og hårfargen, men ikke ansiktsuttrykket, sier han på spørsmål om han ser Bejer Engh.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Breivik ser rett mot vitneboksen og Harald Føsker når han forteller at terrorangrepet blant annet førte til at ansiktet løsnet fra skallen. Det er ingen tydelige følelser å skimte hos terroristen.
 • 09:37Vitne Harald Føsker: - Det ble lagt inn plater og skruer- Jeg lå på intensiven noen dager til, før jeg ble overført til øyeavdelingen, og gjennomgikk flere operasjoner. Jeg har et syn på 15-20 prosent, sier legene. Jeg skal ha en ny operasjon i morgen. [Aktor Engh: - Hva slags skader?] - Det er skader på hornhinnen.

  - Når jeg kom inn i ambulansen, det husker jeg veldig godt. Jeg ble kjørt til Ullevål sykehus. Jeg fikk vel antakeligvis smertestillende. Dagen etter ble jeg operert i ansiktet. Det hadde jo løsnet fra kraniet, og jeg hadde brudd i kjevene.
 • 09:39Inga Bejer Engh: - Du nevnte nå at du hadde en operasjon umiddelbart i forhold til kjeve og ansikt, så har du to operasjoner til med tanke på øynene? Så totalt hvor mange operasjoner har du hatt? [Vitne Harald Føsker svarer: nå kombinberte de vel ansikt å kjeve som tre eller fire].
 • Kommentar fra VGs Ericu: Føsker forteller at han fikk også andre skader. Han gikk ned 15 kilo de to-tre første ukene etter terroren. Han har hatt to hjerneblødninger. Han har vært konstant forkjølet siden 22. juli, på grunn av slag mot bihulene. Han har også hatt problemer med svimmelhet. - Hukommelse er knyttet til synet. Jeg må skrive ned mye.
 • 09:40Vitne Harald Føsker: - [Engh: - Det sies at du har 15-20 % syn. Hvordan er synet ditt i praksis?] Du må ha 50-60 % for å kunne lese en avis, for eksempel, det samme for å kunne beholde sertifikatet. [ - Når du ser på meg nå, Ser du ansiktsuttrykkene mine?] Nei, jeg ser hårfargen din, og jeg ser at du har en mann på hver side. [ - Men du sier du skal ha en operasjon. Blir det bedre da?] Synet kan ikke bli bedre på grunn av skaden på øyet, men det blir enklere å takle etter operasjonen.

  - Det var to hjerneblødninger og brudd på skallen. Jeg har vært konstant forkjølet siden 22, juli i fjor. Jeg har også mistet femten kilo de første ukene, så det har vært en lang opptreing. [Bejer Engh: - Du nevnte hjerneblødning - har det plaget deg noe?]

  - - Det har først og fremst vært mye hodesmerter. Jeg klarer såvidt å lese med de skadene jeg er blitt påført. Hukommelsen og kommunikasjon er mer knyttet til synet enn jeg trodde. Det å miste synet så brått medfører også en del sideeffekter. Det er vanskelig å oppfatte hva folk sier på avstand, siden jeg ikke ser mimikken.

  - Det var vel skade på lunge. Det var vel det trykket eller de gjenstandene som traff meg. [Engh: - Hvordan er pusten i dag?] Jeg er i bedre form. [- Det er mulig å gjøre noe med?] Jeg håper det. [- Hva med hørselen din?] Den er nok redusert. Jeg har gått til en sånn hørselstest og det viser seg at den var annerledes enn før. I tillegg, på grunn av smellet, så er det en del sånn hodesus, øresus.

  - [Inga Bejer Engh: Hvor lenge lå du på Ullevål?] Jeg lå fem uker på Ullevål, så ble jeg overført til Cato-senteret og var der i fem uker så kom jeg hjem. [Bejer Engh: Hvor god fysisk form var du på morgenen 22. juli?] Jeg var i meget god form og legene sa at det var noe av det som reddet meg.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Breivik stirrer på Føsker mens han forteller at friheten ble tatt fra ham 22. juli på grunn av skadene han ble påført. Av og til drikker han av vannglasset han har foran seg.
 • 09:45Vitne Harald Føsker: - [Bejer Engh: - Hvordan er hverdagen din i dag?] Jeg har begynt å jobbe igjen. Jeg er 40 prosent sykemeldt, men det er bra å være på jobb. Jeg skulle bestemme når jeg skulle slutte, det skulle ingen andre. Jeg har fått mye støtte fra kolleger, og målet mitt er å være i full jobb igjen i Justisdepartementet til 22. juli.

  - [Aktor Engh: - Når begynte du å jobbe igjen?] - Før jul, så smått. Det var godt å komme tilbake og være en del av et miljø med kollegene. [Aktor Engh: - Hvordan er det ellers?] - Det er tyngre på mange måter. Jeg har mistet mye av friheten min. Førerkortet gikk og muligheten til å gjøre ting impulsivt. Nå må folk gjøre ting sammen med meg, så sånn sett er det en berøvelse av min personlige frihet.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Line Benedikte Nersnæs, kvinnen som ble avbildet med en pinne gjennom hodet, sitter to benker bak vitneboksen og følger med. Hun skal vitne senere i dag.
 • Kommentar fra VGs Ericu: Føsker forteller at han prøver å gå til jobb, og at han handler selv. - Men jeg tar feil bokser av og til... Føsker gikk ned 15 kilo i vekt fordi han brakk kjeven, og ikke kunne spise på sju uker etter 22. juli. Han har sittet 45 timer i tannlegestolen, og har fortsatt mange timer igjen. Det er slitsomt, forteller han. Han kan ennå ikke spise fullt ut normalt, på grunn av tannskader i underkjeven.
 • 09:47Vitne Harald Føsker: - [Engh: - Hva med sånn i hverdagen, til og fra jobb, handling?] Jeg får hjelp av hjemmehjelp fra kommunen. Jeg kjører drosje når det er skummelt å gå, om det er glatt eller mørkt. Ellers prøver jeg å pushe grenser så mye som mulig. [ - Hvordan går det i matbutikken?] Jeg tar feil bokser av og til, men det går. Jeg har bodd på Torshov i veldig mange år, og jeg er godt kjent med miljøet og butikkene og... [ - Bruddet i kjeven, hvordan har det gått? Kan du spise som normalt?]

  - Jeg kunne jo ikke spise på syv uker, det var derfor jeg gikk så radikalt ned i vekt. Men det verste er at jeg har sittet i tannlegestolen i 45 timer, med full rehabilitering. I tillegg er det mange timer igjen. Det har vært det verste.

  - [Bejer Engh: - Hvordan er det med spising i dag, kan du spise vanlig?] Etterhvert så kan jeg spise vanlig. [Bejer Engh: - Du var hos psykolog, har det vært noen utvikling der, hvordan er det i dag?] Som jeg sa, var jeg veldig klar på at jeg skulle se framover, ikke bakover. Det har vært en god psykologisk støtte, så jeg har ikke fulgt med i saken.

  - - Jeg har hele tiden forsøkt å normalisere tilværelsen så langt det lar seg gjøre. Jeg tror jeg lykkes med det, jeg er på vei tilbake i full jobb. Det er jeg stolt av. [Aktor Engh: - Er det noe mer jeg burde spurt deg om?] - Nei, jeg hadde tenkt på en del paradoksale ting. Jeg har jobbet i kriminalomsorgen i 30 år. Folk har spurt meg hva jeg tenker om det. Jeg tenker ikke noe særlig annerledes selv om jeg er blitt et offer. Jeg er stolt av at vi har et system som speiler samfunnsverdiene.

  - Som er veldig viktig og som alle fengselsbetjenter i Norge har fått inn gjennom utdanningen sin. Og at vi behandler innsatte med verdighet som en rettsstat. I så måte har jeg ikke endret noen av mine holdninger om det. Og det er viktig i mine omgivelser.
 • Kommentar fra VGs Ericu: Føsker har vært leder av fengselsbetjentutdanningen i Norge, og har jobbet med kriminalomsorg i mange år. - Jeg tenker ikke annerledes selv om jeg nå er offer. Jeg er stolt av at vi har et rettssystem hvor vi behandler innsatte med en verdighet som sømmer seg en rettsstat. Denne saken har ikke endret mine verdier på det. Føsker sier at stemningen i justisdepartementet har endret seg. - Flere har med bilder av ektefeller og barn på kontoret.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: De fire sakkyndige, som sitter vis-a-vis vitneboksen, veksler mellom å se på vitnet Harald Føsker og på Breivik. For dem er det viktig å se etter reaksjoner hos tiltalte. Så langt har han ikke vist noen synlige følelser.
 • 09:51Vitne Harald Føsker: - [Bejer Engh Da har ikke jeg noen umiddelbart flere spørsmål, men det ser ut som min kollega har noen spørsmål.] [Svein Holden: Hvordan er det å jobvbe i justisdepartementet nå?] Jeg tror det at for veldig mange nordmenn, så er arbeidsplassen nesten en del av hjemmet. Mange har personlige ting på kontroret, som bilder av ektefeller og barn eller tegninger fra barn. Og det at hjemmet ditt er rammet av terror, tror jeg har satt dype og sterke spor.

  - Og det betyr det å gå på jobb, for mange er det noe man må overvinne. Det er en overvinnelse å komme på jobb [Holden: - Det er ikke alt for mange som belemrer deg med sine opplevelser, men har du inntrykk av at det er mange som vil snakke om dette?] Ja, jeg føler det at da kan jeg bistå og snakke om det, men det er klart at det har vært en belastning, det har vært mange midlertidige lokaler, og mange føler det er litt usikkert.
 • Kommentar fra VGs Ericu: Føsker blir spurt av sin bistandsadvokat om han lå skadd på kontoret lenge 22. juli. - Jeg trodde jeg lå der en hel dag. Det gjorde selvfølgelig ikke det, men det virket uendelig lenge. Jeg hørte sirener og rop utenfor. Jeg tenkte, er alt ødelagt kommer ingen inn. Det kan ha vært to minutter, det kan ha vært to timer. Jeg har ikke peiling.
 • 09:53Vitne Harald Føsker: - [Bistandsadvokat: -. Jeg vil tilbake til kontoret, like etter at eksplosjonen hadde funnet sted. Du hadde vært borte en stund før du våknet. Har du noen oppfattelse av tid?] - Jeg trodde det gikk en dag, men det gjorde selvsagt ikke det. Det føltes uendelig. Jeg hørte kaoset ute, alle som skrek og alarmene og kaoset. Jeg tenkte at det ikke kom noen inn fordi det var farlig. Det kan ha vært noen minutter til en en halvtime, jeg vet ikke. Det er ikke viktig lenger. Det var viktig akkurat da.

  - [Bistandsadvokat: - Det er viktig i forhold til din opplevelse og situasjonen. Du trodde, da du lå der, at noen skulle komme og ta livet ditt. Kan du forklare litt om bakgrunnen for at du trodde det?] Jeg visste jo at dette var et terroranslag mot Norge og regjeringa, men visste jo ikke omfanget. Det var en tanke som kom som en slags logisk konsekvens, at om man har en så stor operasjon, vil man gjøre jobben ferdig. [Bistandsadvokat: - Husker du om du hadde noen smerter?] Jeg husker ikke annet enn at jeg spyttet tenner, sjokket er vel så stort at du ikke kjenner smerter der og da. De kom først dagen etter da jeg lå på Ullevål.

  - Og jeg gikk på smertestillende i ti uker. [Holden: Kan du si noe om de smertene du opplevde i behandlingsfasen?] Det var mye hodesmerter. Det var ganske innlysende. I tillegg, når man mister synet brått så får man hallusinasjoner, som er den del av det å miste synes, som var ganske vonde. Så jeg gikk mye på medikamenter både på Ullevål og tiden på Cato-senteret.
 • 09:57Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Då får vi inn neste vitne, det er NN. Hun sitter i saken. [Vitnet tar plass i vitneboksen, oppgir personalia og lover på ære og samvittighet å fortelle sannheten.]
 • Kommentar fra VGs Ericu: En 24-årig kvinne som hadde sommerjobb som resepsjonist hos Departementenes servicesenter har inntatt vitneboksen. Den 24-årige kvinnen har problemer med å huske alt fra 22. juli. Hun har med sin egen far i retten. Kvinnen hadde hatt jobben en drøy måneds tid, da hun ble rammet av bomben.

  Kvinnen forteller at hun var inne i høyblokken, i resepsjonsområdet. Men at hun ble funnet utenfor bygget. Hun er blank i øynene når hun forteller at hun var på jobb sammen med Hanne Orvik Endresen, som omkom. En av dem, hun huskker ikke hvem, ringte vaktene og sa en bil hadde parkert utenfor. Bilen det snakkes om, er bombebilen. 24-åringen forteller at hun lå i koma i en måned etter smellet, og at hun husker lite fra 22. juli. - Jeg husker egentlig lite fra 2011.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Som vi har sett flere ganger før, blinker Breivik mye med øynene når han hører på andre snakker. Han ser på 24-åringen mens hun vitner, men foruten blinkingen har han et uttrykksløst ansikt.
 • 10:01Vitne NN: - [Holden snakker til vitnet og sier at de skal snakke sammen litt først]. Vitnet forklarer at hun hadde sommerjobb i departementenes servicesenter og hva arbeidsoppgavene hennes var. Hun hadde jobbet der i kort tid før angrepet skjedde. Vitnet beskriver at hun satt i høyblokka 22. juli, men ble funnet på utsiden av bygget etter eksplosjonen. Hun har en hodeskade som gjør at hun ikke har noen minner fra denne dagen, og at hun også har mistet hukommelsen fra mye av 2011.
 • Kommentar fra VGs Ericu: 24-åringen forteller at hun i november i fjor, på permisjon fra Sunnaas, kjørte forbi Høyblokken. Hun fikk da en del minner tilbake - etter å ha slitt med store hukommelsestap.
 • 10:05Vitne NN: - [Vitnet beskriver de medisinske problemene hun har hatt etter 22. juli. Hun forteller blant annet hvor lite hun husker av det siste året og andre problemer med hukommelsen. Vitnet har hatt lange opphold på sykehus etter bombeanslaget.]
 • Kommentar fra VGs Ericu: 24-åringen sier hun ikke husker annet en slutten av sykehusoppholdet på Sunnaas, hvor hun ble skrevet ut i vinter. Oppholdet på Ullevaal rett etter 22. juli har hun intet minne fra.
 • 10:07Vitne NN: - [Vitnet beskriver at hun er svært glad for at hun overlevde terrorangrepet og at hun har bestemt seg for at terrorangrepet ikke skal få ødelegge livet.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Svein Holden bemerket 24-åringens gode humør, som skinner godt gjennom hennes dramatiske vitneprov. Da gikk det en liten latter gjennom salen, også hos vitnet selv og Holden.
 • 10:10Vitne NN: - [Vitnet forteller at hun bruker mye tid på å trene seg opp både fysisk og psykisk etter 22. juli. Bistandsadvokat Siv Hallgren spør henne noen spørsmål om livet før terroranslaget. Hun viser retten bilder av vitnet fra tiden før hun ble skadet, sammen med et bilde som ble tatt av VG like etter eksplosjonen]

  - [Vitnet beskriver bildet som ble tatt, og skadene som synes på bildet. Hun får også se bilder av der hun sto da bomben eksploderte og hvor hun ble funnet av redningsmannskapene.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Alle de fire sakkyndige snur seg mot Breivik når bistandsadvokat Siv Hallgren viser et bilde av 24-åringen som ble tatt på sykehuset.
 • 10:13Vitne NN: - [Retten får også se bilder av vitnet mens hun lå på sykehus etter angrepet. Vitnet forklarer hva slags medisinsk hjelp hun fikk.]
 • Kommentar fra VGs Ericu: Retten får nå se et bilde av 24-åringen 22. juli. Hun bæres blodig bort av frivillige og vakter. Retten får nå se bilder av henne i sykesengen. Hun forteller om hvordan glassbiter og splinter er operert ut. Hun forteller også at hun ikke husker Hanne O. Endresen, som hun jobbet med den dagen - og som døde.
 • 10:14Vitne NN: - [Vitnet beskriver utfordringene med å studere etter skadene hun fikk i terrorangrepet.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Flere i salen tørker tårer idet 24-åringen avslutter sitt vitnemål.
 • 10:20Vitne NNs far: - [Faren til vitnet forteller om datterens liv som student og at hun søkte sommerjobb i service-senteret i Regjeringskvartalet. - Hun var veldig begeistret for å få jobb Han forteller at han kjørte henne til bussen til Oslo på morgenen fredag 22. juli. Hun satt vanligvis ikke i Høyblokka, men ettersom det var ferie, ble hun flyttet dit, der det skjedde mer og var litt mer spennende. Han fikk beskjed om eksplosjonen litt etter halv fire.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Aktor Inga Bejer Engh ser beveget ut under 24-åringens og farens vitneprov. Hun tørket seg under øynene med et papirtørkle under farens forklaring.
 • 10:24Vitne NNs far: - [Han forteller at de så på nyhetene om eksplosjonen, og så at hele 1. etasjen, der han visste at datteren satt, var blåst bort. Han ringte flere ganger på mobiltelefonen hennes, men fikk ikke svar. Det ringte, men ingen svarte. Han forsøkte å kontakte sykehusene i Oslo og politiet, men fikk ingen opplysninger. - Jeg hadde to alternativer. Det ene var at hun hadde vært i resepsjonen, blitt rammet av eksplosjonen og fortsatt lå i ruinhaugen der. Vi fikk høre at politiet sperret av bygningen av frykt for at den skulle rase sammen. Det andre alternativet var at hun var i live og lå og fikk behandling og sånn sett ikke kunne svare på telefonen. Sannheten var et sted midt i mellom. ]
 • 10:26Far til vitne NN: - [Faren til vitnet forteller hvor han trodde datteren satt i høyblokka. Han forteller at avstanden mellom datteren og bombebilen var cirka syv meter]. - Det er nærmest et under at hun overlevde eksplosjonen, men det har hun altså gjort. [Faren forteller om en av personene som var med å redde datteren ut av ruinene] - Takket være hans mot og besluttsomhet er NN her i dag.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Faren til 24-åringen måtte ta en liten pause for å kvele gråten under sin forklaring. Flere i salen tørker tårer. Aktor Engh er blank i øynene. Bak henne sitter bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen som tørker tårer.
 • 10:30Vitne NNs far: - Han ga NN førstehjelp, og ble sittende hos henne til hun fikk hjelp. Vi så bilder der han og de to politifolkene bærer henne til en av de første ambulansene. Klokken 15.51 er hun inn på Ullevål sykehus. Han forsøkte å snakke med henne mens han satt ved siden av henne, men han fikk ikke kontakt. Det stemmer godt overens med det kliniske bildet hun hadde da hun kom inn på Ullevål. [Faren beskriver de alvorlige skadene til NN] Hun ble tatt inn til behandling umiddelbart og fikk behandling på best måte. Da vi var på vei til Ullevål, var hun allerede på sykehus.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Anders Behring Breivik sitter fortsatt helt uttrykksløs på tiltalebenken, og ser på faren til 24-åringen fortelle sin historie fra 22. juli.
 • 10:31Vitne NNs far: - Vitnets far forteller om hvordan de kom til sykehuset litt over klokken 17.00 på 22. juli, og hvordan de måtte identifisere henne.

  - - Det var fantastisk at hun var i live, så skadd som hun var.

  - [Han fikk en summarisk gjennomgang av datterens skader på sykehuset, og beskriver nå hvilke skader hun hadde.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: En av de sakkyndige, Terje Tørrissen, stirrer intenst på Breivik mens 24-åringens far beskriver de svært alvorlige skadene datteren ble påført av bomben.
 • 10:35Vitne NNs far: - [Han forklarer at hun utfra hodeskadene bokstavelig talt var millimeter fra døden.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Også sakkyndig Terje Tørrissen tørker tårer under 24-åringens fars vitneprov.
 • 10:39Far til vitne NN: - [Faren forteller noen av skadene datteren fikk ikke kan behandles, men at kroppen må reparere dem selv over tid].
 • 10:43Vitne NNs far: - Hun ble liggende på intensiv på Ullevål i en hel måned. [Beskriver videre skader og at legene på Ullevål håndterte dette fremragende]. De første ti dagene var livstruende. Jeg fryktet det verste. Med hjelp av fantastisk god hjelp... Etter ti dager var det mer stabilt. [Etter tre uker hadde hun frisknet ytterligere til] I slutten av august ble hun overført til Sunnaas. [Beskriver at datteren også led av stort vekttap]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Vaktførstebetjent i Departementenes servicesenter Espen Naumann hadde gått fra jobb like før bomben smalt 22. juli. Se intervjuet med ham på VGTV
 • 10:44Vitne NNs far: - [Faren beskriver også datterens problemer med hukommelsen, og at korttidsminnet ble bedre etter en stund. Han forteller om problemene synsskadene hennes har medført.]

  - - Dette er i bedring, heldigvis. Vi er spent på neste undersøkelse for å se om det er ytterligere bedring.

  - [Han beskriver hvordan det er å få datteren hjem igjen. Det er uvant, men flott. Han forteller om hverdagen.] - I utgangspunktet er det ekstremt flott at hun er her. Det var så nær at hun ikke hadde vært det.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Dommer Wenche Arntzen valgte å ta lunsjpause etter det sterke vitnemålet til 24-åringen og hennes far.
 • 10:49Far til vitne NN: - [Bistandsadvokat Siv Hallgren spør hvorfor hun søkte jobb i DSS] Mitt inntrykk er at det var fordi jobbene i DSS var populære vikarjobber for studenter. [Var hun politisk motivert?] Så vidt jeg vet har hun vært medlem av [navn på parti], men aldri partipolitisk aktiv. Derimot har hun hatt et betydelig sammfunnsengasjement. Jeg sa vel tidligere at hun hadde glede av studiene sine. Hun studerte først realfag, men skiftet etter et år til statssvitenskap.
 • 10:49Vitne NNs far: - Ironisk nok hadde hun terrorisme som et av de valgte fagene i studiet sitt.
 • 10:50VG: - Retten tar nå pause til 11:45.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks