Hovedinnhold

Ord for ord, dag 8, del 1: Avdøde i Regjeringskvartalet og vitnet Eivind Dahl Thoresen

I RETTEN: Anders Behring Brevik viste ingen følelser da Eivind Dahl Thoresen forklarte seg om hvordan han ble rammet av terrorbomben 22. juli. Foto: NTB SCANPIX
I RETTEN: Anders Behring Brevik viste ingen følelser da Eivind Dahl Thoresen forklarte seg om hvordan han ble rammet av terrorbomben 22. juli. Foto: NTB SCANPIX
(VG Nett) Flere måtte ta til tårene da Eivind Dahl Thoresen forklarte seg i retten onsdag.

Denne saken handler om:

Han jobbet som sommervikar i Obos på Hammersborg Torg og gikk og snakket i telefonen med en kamerat da bomben gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli i fjor.

Ord for ord-referatet ligger i bunn av artikkelen. Teksten er skrevet av VGs journalister direkte fra retten og bærer preg av at det rapporteres i høyt tempo.

Dahl Thoresen forklarte seg rolig og husket alt som skjedde. Han forteller at han ble kastet mellom to og fire meter gjennom luften. Da han reiste seg kjente han en varme som han beskriver som å ha sittet alt for lenge i en badstu, og har bare piping i ørene.

I VG Direkte kan du følge rettssaken ord-for-ord, og stille spørsmål til våre journalister og eksperter.

Thoresen forstod med en gang at det dreide seg om en bombe siden han befant seg i regjeringskvartalet.

- Jeg ser videre mot Høyblokken og ser de omfattende skadene og tenker med en gang på hvor jeg befant meg at dette måtte være en bombe.

Breivik så rolig på ham fra tiltalebenken, uten å vise noen reaksjon.

- Da kommer det en person bort. Han holder hendene på hodet sitt og sier: «Jeg har ikke peiling på hva jeg skal gjøre».

Flere i salen ble tydelig berørt av Thoresens sterke forklaring. Når han fortalte om hallusinasjonene han hadde som følge av narkosemiddelet, måtte bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen og flere andre aktører tørke en tåre.

 • 09:02Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da er retten satt. Før vi fortsetter med gjennomgangen vil jeg ta opp kort hva vi kan forvente oss under dagens program. Vi avslutter gjennomgangen av de avdøde i Regjeringskvartalet og få fremskyndet vitnet Thoresen aktor?
 • 09:03Aktor Svein Holden: - Ærede Tingrett. Det var litt dialog om parteee om dagens fremdtidsplan i går ettermiddag. Vi avslutter først gårsdagens vitnemal. Deretter EIvind Dal Thoresen, politiforklaringer og legeerklæringer, N.N og N.N som har gyldig forfall. Etter det skal tiltalte få anledning til å kommentere.
 • 09:03Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Det høres greit ut. Er det noen kommentarer fra forsvarets side?
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: To av de fornærmede som skulle vitne i dag, har gyldig forfall og møter ikke i retten. Etter at de fire siste obduksjonsrapportene er lagt frem, skal en fornærmet fra regjeringskvartalet forklare seg. Deretter skal resten av rettsdagen brukes til å snakke om de to sakkyndigrapportene, og Breivik vil få mulighet til å kommentere tilregnelighetsspørsmålet.
 • 09:04Forsvarer Vibeke Hein Bæra: - Nei, Lippestad møter ikke i dag. [Arntzen: - Så vil jeg også nevne at jeg i går hadde en kort samtale med sakkyndige Tørrissen og Aspaas, og vi ble enige om at de fremlegger sin tilleggserklæring over helgen. ]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Hanne Marie Orvik Endresen (61) var i resepsjonsområdet da bomben eksploderte. Hun arbeidet som resepsjonsvakt i Høyblokka 22. juli. Hun ble funnet av kollegaer utenfor bygget. Obduksjonsrapporten blir nå presentert i retten. Les minneordet til Endresen
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Etter at retten var satt og programmet ble klarlagt, gikk Arne Stray-Pedersen og Ole Mørten Størseth i gang med å legge frem de siste fire obduksjonsrapportene fra regjeringskvartalet. Det er rolig i salen. Noen av de berørte gråter stille og holder hverandre i hendene.
 • 09:09Vitne Ole Morten Størseth: - Da skal vi starte med omkomne nummer 5, Hanne Marie Orvik Endresen. Hun var i resepsjonsområdet da bomben eksploderte. Hun ble videre båret til ambulanse der hun ble erklært død.[Detaljer utelates] [Bistandsadvokaten: - Jeg kan opplyse retten om at Hanne Marie Orvik Endresen var ansatt som resepsjonist i departementets servicesenter og var på jobb da bomben gikk av].
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Kjersti Berg Sand (26) var i resepsjonsområdet i Høyblokka da bomben gikk av. Hun ble kastet ut av bygget som følge av trykkbølgen fra eksplosjonen. Sand arbeidet som jurist i sivilavdelingen i Justisdepartmentet. Les minneordet til Sand
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Som da obduksjonsrapportene ble lagt frem i går, er det heller ikke nå noen synlig reaksjon hos Breivik. Han sitter rolig og ser på presentasjonen som legges frem, og det virker ikke som han reagerer på de voldsomme skadene som beskrives hos ofrene for bomben hans.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Kai Hauge (32) var tilfeldigvis på vei gjennom regjeringskvartalet da bomben eksploderte 22. juli. Han bodde på Grønland og skulle på jobb på baren han drev sammen med faren i Pilestredet. Han døde i Grubbegata. Les minneordet til Hauge
 • 09:16Vitne Ole Morten Størseth: - Da er neste Kjersti Berg Sand. Hun ble funnet på baksiden på Høyblokka, på siden mot Akersgata. Hun befant seg i resepsjonsområdet. [Detaljer utelates] [Bistandsadvokat: Kjersti Berg Sand var ansatt som jurist i sivil avdeling i Justisdepartemenetet, og var på jobb den dagen for å ferdigstille en rapport om økt brukt av konfliktråd, som alternativ til fengselsstraff.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mandag ba Breivik om unnskyldning til de etterlatte til Kai Hauge, fordi han mener Hauge, som tilfeldigvis passerte Grubbegata da bomben gikk av, var en uskyldig sivil som det ikke var meningen å ramme. Når skadene på Hauge legges frem, biter Breivik seg i underleppen og ser ned i bordet han har foran seg på tiltalebenken. Han viser ellers ikke noen reaksjon på å høre om de dødelige skadene bomben hans påførte Hauge.
 • 09:19Vitne Ole Morten Størseth: - Neste da er Kai Hauge. Han ble funnet ved R4. Han var på vei oppover Grubbegata langs fortauet og kom akkurat på hjørnet av kantinebygget da bilen som sto her eksploderte. [Detaljer utelates]. [Bistandsadvokat: - Kai Hauge hadde økonomiutdannelse fra BI og tok fag ved universitetet. Cirka et halvår før han ble drept, kjøpte han bar-restauranten Blå resept.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Tove Åshill Knutsen (56) døde ved fontenen utenfor bygget R4 i regjeringskvartalet. Hun var på vei til fots i retning Grubbegata og var en tilfeldig forbispasserende. Hun var på vei hjem fra jobb. Les minneordet til Knutsen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Obduksjonsrapportene til alle de åtte som ble drept av bomben i regjeringskvartalet er nå lagt frem for retten. Alle de åtte hadde svært alvorlige eksplosjonsskader. Retten valgte å ta en 20 minutter lang pause etter fremleggelsen. Vi er tilbake klokken 09.45.
 • 09:25Vitne Ole Morten Størseth: - Den siste omkomne vi skal omhandle fra Regjeringskvartalet er Tove Åshill Knutsen. Hun ble funnet i forkant av R4 på motsatt side av Grubbegata i forhold til eksplosjonsstedet. Hun var på vei til fots i retning Grubbegata og var på høyde med fontenen utenfor hovedinngangen til R4 da bomben eksploderte. [Detaljer utelates] [Bistandsadvokat: - Til rettens opplysning var hun på vei hjem fra arbeid. Hun jobbet som administrasjonssekretær i El- og IT-forbundet. Hun var også en tilfeldig forbipasserende fordi hun hadde levert sykkelen hun pleide å bruke og skulle ta t-banen.]
 • 09:26Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da er vi ferdige med denne delen av bevisførselen. [Aktor Holden: - Kan det være naturlig med en pause på tjue minutter pause?] [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren ønsker å stille spørsmål før pausen: - Vi har et generelt spørsmål til Stray-Pedersen. Det går på hvilke fysiske skader man utsettes for ved innpusting av støv og slike ting under en slik eksplosjon?]
 • 09:26Sakkyndig vitne Arne Stray-Pedersen: - Jeg kan svare litt generelle betraktninger omkring det. Selve gassene som dannes i eksplosjonen forsvinner raskt i åpent rom. Men støv, ras av bygningsmasse og alt det som kan bli virvles opp kan også forårsake skader. Det handler om hvor lenge man er eksponert for det, og om de som blir det er risikoutsatte, f.eks sensitive luftveier.
 • 09:27Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - En ting til, administrator, må bare få opplyst før vi går videre. En sakkyndig som har utredet de fornærmede er tilstede i dag. Han heter Are Holen, professor i psykiatri, så at retten er kjent med at han følger saken i dag og i morgen.
 • 09:27VG: - Retten tar en pause til 09:45.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Forsvarer Geir Lippestad er ikke tilstede i retten i dag. Han søkte for flere måneder siden om fritak for denne dagen for å delta på et faglig arrangement. Breiviks forsvar ivaretas av de tre andre oppnevnte forsvarerne.
 • 09:45VG: - Rettens aktører begynner nå å komme inn i sal 250. De fire sakkyndige sitter og snakker med hverandre før vi skal få vitneforklaringer til de overlevende fra Regjeringskvartalet nå etter pausen.

  - Breivik blir ført inn i retten igjen. Tiltalte har ikke trukket en mine mens beskrivelsene av de drepte i Regjeringskvartalet har blitt lest opp i retten.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Retten er nå satt, og Eivind Dahl Thoresen skal forklare seg om hva han opplevde i regjeringskvartalet 22. juli. Han jobbet som sommervikar i Obos på Hammersborg Torg og gikk og snakket i telefonen med en kamerat da bomben gikk av.
 • 09:49Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da er retten satt. Vi fortsetter forhandlingene, og vi har et nytt vitne. Kan jeg få ditt fulle navn. [Vitne: - Det er Eivind Dahl Thoresen] [Aktor Bejer Engh til vitnet: - Hvor var du den 22. juli?]
 • 09:50Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Den 22 juli jobbet jeg som sommervikar i OBOS, og de holder til på Hammersborg torg, og jeg gikk derfra cirka 15:20, tenker jeg. Jeg snakket med en kamerat i telefonen for å få litt oppdatering på Tour de France som var inne i en avgjørende fase, og gikk vel litt i min egen verden og fikk oppdatering fra denne kompisen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Dahl Thoresen forklarer seg rolig og husker alt som skjedde. Han forteller at han ble kastet mellom to og fire meter gjennom luften. Da han reiste seg kjente han en varme som han beskriver som å ha sittet alt for lenge i en badstu, og har bare piping i ørene.
 • 09:53Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Og så, jeg kan jo vise med pilen. [Thoresen viser med pekeren på kartet på skjermen hvor han gikk, nedover Grubbegata. Da han gikk forbi S-blokka smalt det. Han har sett seg selv på video som bekrefter det.] Jeg husker egentlig alt sammen. Jeg besvimte vel en to-tre ganger, men det var under førstehjelpsituasjonen. Det jeg husker i hvert fall er at jeg hørte først et stort smell. Jeg kan skjønne at det kanskje ikke stemmer, men det er det jeg husker.

  - Også ser jeg det komme flammer fra høyre. Jeg tar som en reaksjon opp armene foran ansiktet for å beskytte det. Så blir jeg nærmest kastet bakover en to-tre-fire meter ser det ut som på filmen. Når jeg reiser meg opp, er jeg egentlig bare veldig varm, jeg føler ikke noe smerte, jeg kan sammenlikne det med å sitte i en badstue alt for lenge. Jeg hører ingenting, det bare piper i ørene. Jeg ser rundt meg og det første jeg legger merke tiler at det brenner i R4.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Thoresen forstod med en gang at det dreide seg om en bombe siden han befant seg i regjeringskvartalet.
 • 09:55Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Jeg ser videre mot Høyblokken og ser de omfattende skadene og tenker med en gang på hvor jeg befant meg art dette måtte være en bombe. [Dahl Thoresen beskriver hvordan han oppfatter skadene til en av de overlevende som lå like ved ham etter eksplosjonen] Jeg tenker at han må jeg hjelpe og jeg kjenner ikke noe smerte.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Dahl Thoresen forteller at han ser en annen mann som er hardt skadet, og som han tenker at han må hjelpe. Først da han møter blikket til den andre mannen, skjønner han at han selv er alvorlig skadet. - Hvis jeg skal beskrive blikket hans, så du ut som han tenkte: "Skal du hjelpe meg? Se på deg selv!" Dahl Thoresen så at han blødde kraftig fra den ene armen, og at buksene hans var gjennomtrukket av blod. Sammen med den andre mannen roper han på hjelp en stund, før det kommer til andre personer som hjelper ham med å forbinde sårene.
 • 09:58Vitne Eivind Dahl Thoresen: - [Beskriver at det kom blodstråle ut av høyre arm, og at de blå jeansene var helt røde med blod. Og at han la seg ned og ropte på hjelp]

  - Og da ropte både jeg og NN på hjelp i kor, og vi så personer løpe bort. De registrerte at vi var der og så at vi trengte hjelp, men var sikkert i sjokk og løp vekk. Så da tenkte vi at hvis ingen kommer, så dør vi.

  - Så gikk det vel kanskje ett minutt, men det er vanskelig å vite akkurat tiden som gikk. Men jeg tror det var rundt ett minutt. Da kommer det en person bort, og det kommer en person fra S-blokken. Han holder hendene på hodet sitt og sier: «Jeg har ikke peiling på hva jeg skal gjøre». Overlevelsesinstinktet mitt kicker inn, jeg hadde med meg en bag fordi jeg skulle til Stavanger den ettermiddagen. Jeg sa til ham at han kunne bruke klærne mine til å binde rundt der jeg blødde. Jeg sa han kunne starte med venstrearmen siden det var der jeg blødde mest. Så kommer det to personer til, jeg er litt usikker på hvem som kommer. Det er også en kollega av meg fra OBOS som kommer som hadde sett meg.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens Dahl Thoresen forklarer seg, sitter flere av dommerne og forsvarer Vibeke Hein Bæra og noterer. Breivik ser rolig på ham fra tiltalebenken, uten å vise noen reaksjon.
 • 10:00Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Og gjenkjente meg da jeg lå der, og kom bort til meg. På omtrent samme tidspunkt kom det en annen person [Thoresen nevner disse to personene ved navn] De kommer bort og fortsetter det arbeidet som var påbegynt. Han var nærmest i sjokkstilstand og han har fortalt meg at han gikk tilbake i S-blokka. De begynte da å å bruke klærne mine og binde rundt på andre steder på kroppen. De fant en planke der som de brukte til å stramme ekstra hardt rundt en blødning.

  - Når jeg så den planken, så trodde jeg den var inni låret mitt, så da besvimte jeg. NN hadde kunnskap om førstehjelp. Han hadde opplevd bombesituasjoner før i Kurdistan, og sørget for å holde luftveiene oppe. Han slo meg i ansiktet for å holde meg våklen de to tre gangene jeg besvimte. Så kommer en politidame bort og sier til begge de to at de må komme seg bort, fordi det kommer ny bombe. Men de nekter å gå, for de vil være der. Hun sier det er greit, men at det er på egen risiko. Husker ikke helt at hun sa det. Hun gir bort batongen sin før hun går videre og ser at de to egentlig gjør det de kan.

  - Og fremdeles kjenner jeg veldig lite smerte. Jeg blir bare vekselvis kald og varm og det tenker jeg i hvert fall... Som det blir fremstilt i filmer jeg har sett, så er ikke det et positivt tegn. Så da var jeg sikker på at jeg kom til å dø. Underveis så spør jeg dem også flere ganger om beina min er der, for jeg kjente ikke beina mine, og jeg lå også i en vinkel som gjorde at det var vanskelig å se. Så jeg tenkte kanskje at det var derfor jeg ikke kjente noe, fordi jeg hadde mistet beina, men de sa «neida, de er der».

  - Og det var jo veldig kaotisk situasjon. Jeg husker NN ringte ambulanse flere ganger. Han spurte hvor de var og begynte å kjefte på dem fordi de ikke kom. I følge ham tok det 14 minutter før de kom til stedet. Så kommer ambulansepersonell, og de begynner å klippe opp buksen min. De var bekymret for planken som sto inne i benet, og for at jeg hadde mistet så mye blod. Han anslo at jeg hadde mistet rundt to liter blod, og da vi kjørte ambulansen trodde han ikke jeg kom til å overleve.

  - Når ambulansen kom så fortsatte de førstehjelpen og kom etterhvert med en båre som de fraktet meg med inn i ambulansen.[Thoresen er naturligvis beveget når han for retten gjenforteller det han opplevde den 22. juli.] De hadde også fått beskjed om at det kunne være en ny bombe. Sjåføren av ambulansen sa: "F... i helvete nå kjører vi fort som f... for nå sprenger det igjen".

  - Jeg spurte han om jeg kom til å dø. Og han sa at nei, dette her går fint. Han har sagt i ettertid at han kanskje løy litt da. Men jeg her glad han sa det, da fikk jeg iallfall troen selv. Og han ene som hjalp meg kom med det som var igjen av bagen min. Politiet hadde brukt store deler av klærne mine til å dekke av døde og skadde personer.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Når Dahl Thoresen forklarer seg om den siste tiden før han ble hentet inn i ambulansen, blir han tydelig preget av forklaringen sin. Han fryktet at han skulle dø, og ambulansepersonalet var bekymret for hvor mye blod han hadde mistet. Han hadde mistet nærmere to liter blod, og hadde store skader i beina.
 • 10:07Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Så han insisterte på å få kaste inn den i ambulansen og da sa vel den ambulansesjåføren det at «drit i den j... bagen, nå må vi kjøre fort som f...». Men ironisk nok så kjente jeg en viss lettelse over at bagen ble med... Så husker jeg at sirenen hadde sluttet å virke, for jeg skjønte ikke helt hvorfor de ikke brukte sirene. Jeg var fortsatt ved bevissthet og jeg husker at jeg ba han ringe kjæresten min, for nå ble hun sikkert redd. Jeg ga ham nummeret og andre personopplysninger, og han lovte å gjøre det. Han bannet jo hele veien, for sjåføren kjørte ganske fort.

  - Uten sirene kan det sikkert være en utfordring. Det var en humpete tur. Da vi kom til sykehuset ble vi tatt i mot av et legeteam og en lege kom bort til meg og sa «Vi må operere deg med én gang». Jeg hadde symptomer på indre blødninger. Han fortalte meg for å kommet i narkose fort nok, måtte de bruke et narkosemiddel som gjorde at jeg ville hallusinere. Jeg sa det var greit, bare de fikset meg.

  - Så ble jeg kjørt inn på operasjonsbordet og da hallusinerte jeg også. Skal jeg gå inn på hva jeg hallusinerte? [Bejer Engh: - Det kan du godt] Det var såpass virkelig for meg at jeg trodde det skjedde. [Thoresen beskriver at han så for seg hva som skjedde på operasjonen ]. Jeg ønsket å si ifra at jeg har ikke fått nok bedøvelse.

  - Jeg er våken. Så kom det bare gurglelyder ut av munnen min. Så jeg tenkte at nå er jeg kanskje hjernedød, og jeg prøvede å si ifra at nå er det ikke vits at dere opererer mer. Så så jeg plutselig bilder av barndommen min. Også så ble alt svart plutselig, og så hørte jeg i det fjerne at: Faen, der mistet jeg ham. Men heldigvis gjorde de jo ikke det.

  - Så våknet jeg opp dagen etter.

  - [Bejer Engh: Hva fikk du vite da?] Det første jeg spurte om, var om de brukte hjertestarter på meg. Jeg trodde jeg hadde vært borte et par sekunder. Da sa de ikke hadde gjort det, og at de hadde full kontroll da de så at jeg ikke hadde indre blødninger. Og det hadde de egentlig hele tiden.

  - [Bejer Engh: - Hvor lenge var du på sykehuset?] Jeg var der i nøyaktig tre uker. Jeg var lei av sykehuset, de prøvde å holde meg igjen. Men jeg ville ut.
 • 10:09Aktor Inga Bejer Engh: - Kan du beskrive litt om hva slags skader du ble påført?
 • 10:10Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Jeg fikk avrevet en nerve, altså alt dette er splintskader, vi kan gå litt mer inn i detalj på skadene. Avrevet nerve i venstre arm, og en annen splintskade i venstre underarm og brannskader. Det skyldes nok reaksjonen min ved at jeg tok opp armene. [Han beskriver flere splintskader.]

  - Tre eller fire splinter. Når jeg sier splinter, kan det tenkes at det var flere. Men alle inngangssårene har jeg sagt nå. [Bejer Engh: Har du noen idé om hvor mange ganger du ble operert?]

  - [Bejer Engh: - Vet du hvor mange ganger du har blitt operert?] Jeg har blitt operert fem ganger. Siste operasjon rett før påske fordi de fant en ny splint i leggen min.
 • 10:10Aktor Inga Bejer Engh: - Mens du var de tre ukene på Ullevål, hvor mange ble du operert da? [Vitne Eivind Dahl Thoresen: Da ble jeg operert fire ganger.]
 • 10:11Vitne Eivind Dahl Thoresen: - [Engh: - Hva var grunnen til at de måtte operere deg så mange ganger første gangen?] Da jeg kom inn så ville de ikke sy igjen eller transplantere hud til de stedene der det var splinter, for de var redd for at det det kunne være flere splinter der. Jeg vet ikke hvordan det er med infeksjoner og sånn, men jeg ble fortalt at det var en av grunnene til at de ikke ville sy igjen.

  - Så jeg lå med åpne sår i et par dager og det ble gradvis sydd igjen, de som kunne det. På et sted på låret måtte de transplantere hud for det gikk ikke an å sy det igjen.
 • 10:11Aktor Inga Bejer Engh: - I dag, skadene du pådro deg har det noen følger for deg? Jeg ser du går på krykker.
 • 10:12Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Ja, det skyldes den siste operasjonen rett før påaske. Så de kan jeg nok kvitte meg med i neste uke forhåpentligvis, men jeg merker jo at jeg sliter med høye lyder og høye smell, og da blir jeg redd.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Flere i salen blir tydelig berørt av Thoresens sterke forklaring. Når han forteller om hallusinasjonene han hadde som følge av narkosemiddelet, må bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen og flere andre aktører tørke en tåre. Dahl Thoresen hallusinerte at han ikke hadde fått sterk nok bedøvelse, og at legene sa til hverandre at de hadde mistet ham. Han trodde selv at han var hjernedød, men fikk dagen etterpå vite at legene hele tiden hadde hatt full kontroll under operasjonen.
 • 10:12Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Men jeg har vel heller prøvd å snu dette, altså det at jeg overlevde, snu det til noe positivt og heller være glad for å være i live. Folk reagerer forskjellig, men jeg er i hvert fall veldig glad for at jeg reagerte på denne måten.

  - [Bejer Engh: Har det hjulpet deg på noen måte?] Ja, absolutt, det har hjulpet meg å tenke positivt og sette meg små mål hele tiden for å komme meg tilbake.
 • 10:13Aktor Inga Bejer Engh: - Men hva sier legene om skadene dine fysisk, vil du på sikt bli bra?
 • 10:14Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Nei, altså den nerven som ble kuttet har ført til litt redusert følighet i noen fingre i venstrearmen som ikke har kommet helt tilbake. Og det kan de ikke svare på om kommer tilbake eller ikke. De antar at jeg skal kunne både gå å løpe igjen, så jeg regner med at det er så å si hundre prosent overkommelig.

  - [Engh: - Hva med fysiske smerter, hvordan har det vært i denne perioden, fra det første døgnet ditt?] Nei, det var jo enorme smerter hele den første uken på sykehuset. Da fikk jeg naturligvis veldig mye medisiner, bedøvelse. Så det tok jo av den verste støyten.

  - I ettertid har jeg også slitt veldig med kraftige magesmerter som de ikke har funnet ut av hva er, men de tror det kan sammenheng med at de opererte meg for indre blødninger. Jeg har vært innlagt på sykehuset en to-tre ganger på grunn av dette.

  - [Bejer Engh: - Har de funnet ut av det?] Nei de vet ikke hva det er. Sist gang jeg hadde det var den 8. eller 9. mars. Det har vært cirka en gang i måneden. Teorien er at det kan være noe som skjer når man flytter på ting i magen. De håper det går over av seg selv.

  - En eventuell ny operasjon vil kunne skade mer enn det allerede er. [Engh: Men går du på smertestillende nå?] Nei, men når jeg får vondt i magen går jeg på ganske kraftige smertestillende.
 • 10:15Aktor Inga Bejer Engh: - Det å komme hit i dag, det må ha vært en voldsom påkjenning. Men hvis du tenker bort i dag, da, eller disse dagene med rettssaken. Hvordan har du det?
 • 10:16Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Nei, det... det blir vel litt det jeg sa i sted, at jeg har prøvd å tenke positivt hele tiden. Og lært meg å sette pris på ting jeg ikke gjorde før. Jeg blir fort lei meg, og blir redd når jeg hører høye smell.
 • 10:16Aktor Inga Bejer Engh: - Du startet med å si du hadde sommerjobb. Hva drev du egentlig med, hva gjorde du? Studerte du?
 • 10:19Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Ja jeg sturderte. Studielånet rekker ikke akkurat veldig godt til. [Engh: Hva slags studie?] Jeg studerer fortsatt, og jeg studerer juss. [Engh: Hvor langt var du kommet?] Da hadde jeg et semeste igjen. [Engh: Hvordan har det gått?] Skulle egentlig på utvekslingsopphold, gikk dårlig når det var oppstart der. så tenkte jeg med en gang at hvis jeg klarer å avlegge eksamen så vil det være en kjempebonus.

  - For da drev jeg med mye opptrening og fysioterapi og det gikk med mye tid, og det var vanskelig å konsentrere seg også når man satt seg ned for å lese. Men jeg klarte på gjennomføre én eksamen, men det var ikke nok til å fullføre, så da har jeg en eksamen igjen.
 • 10:19Aktor Inga Bejer Engh: - Men da har bistandsadvokaten din satt seg bak her, så da har kanskje hun også noen spørsmål?
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Dahl Thoresens bistandsadvokat Elllen Holager Andenæs viser retten et bilde av Dahl Thoresen som ble tatt av ham på fortauet like etter eksplosjonen. Bildet viser at han er alvorlig skadet og blør kraftig flere steder.
 • 10:20Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs: - Jeg er advokat Ellen Holager Andenæs. Det ble tatt et bilde av deg, hvem tok det bildet? [Holager Andenæs viser et bilde av Thoresen med mye blod på bukse, genser og ansiktet] Det var en av de som hjalp meg med førstehjelp. Bildet sier mer enn mange ord. Ja det underbygger vel en del av det jeg har sagt til nå ja. [Andenæs spør om Thoresen kan fortelle litt rundt bildet og om klesplagget som ble brukt til å forbinde venstre arm]

  - Nå har statsadvokaten stilte deg de aller aller fleste spørsmål om dette. Nå skal ikke erstatningssaken din opp, så vi går ikke så grundig til verks. Men hvordan har hverdangen din blitt etter du var på sykehuset? Er det noe som har forandret seg?
 • 10:21Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Det er klart at jeg hatt hatt en del fysiske begrensinger. Gått på krykker lenge og nå igjen. Og det fører automatisk til at en del gjøremål blir vanskelig. Jeg var glad i trene, for eksempel. [Bistandsadvokat: - Ja, kan du utdype det?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik sitter uttrykksløs mens Dahl Thoresen forklarer seg. Han sittter med blikket rettet mot vitneboksen.
 • 10:22Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Jeg spilte aktivt fotball, og var i 3. divisjon. Jeg har spilt fotball hele livet, og det har ikke vært mulig å gjennomføre etter 22. juli. Før de fant den siste splinten, forsøkte jeg å jogge, men det var ikke mulig. Det er en god forklaring det at de fant splinten i låret. [Bistandsadvokat: - Så du har en klar målsetning om å komme tilbake?] Ja.

  - [Holager Andenæs: - Studiene dine og utvekslingen til Amsterdam, kunne du tatt det dette semesteret?] Skolen var åpen for å overføre søknaden til dette semesteret. Men jeg ønsket ikke være borte fra fysioterapi og ikke med tanke på magesmertene jeg hadde og jeg ville være i nærheten av de som hadde journalen min.
 • 10:22Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs: - Så det har du gitt avkall, på den muligheten der? Du skal nå avlegge din siste eksamen og kanskje ut i jobb til høsten? [Vitne Eivind Dahl Thoresen bekrefter]

  - Det ble snakket litt om at du hadde psykiske ettervirkninger. Har du hatt noen samtaler med psykolog?
 • 10:24Vitne Eivind Dahl Thoresen: - Jeg hadde en del samtaler med en psykolog mens jeg var på sykehuset og har egentlig hele tiden snakket veldig åpent om det som skjedde. Hun sa det var positivt og at det virket som jeg taklet det bra. Så jeg har vel hatt en fem-seks samtaler på sykehuset. [Bistandsadvokat: - Og det var det?] Jeg har ikke hatt noen kontakt etter det.
 • 10:24VG: - Det var ingen flere spørsmål til dette vitnet. [Dommer Arntzen: - Da har vi kommet frem til opplesning av politiforklaringer]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: De to øvrige fornæremde som skulle forklare seg i dag er fritatt fra vitneplikten. Aktor Svein Holden skal nå lese fra deres politiforklaringer og legeerklæringer.
 • 10:25Aktor Svein Holden: - Ærede Tingrett. Retten har altså besluttet at Vidar Vestli er fratatt fra vitneplikten. Og da har påtalemyndigheten gjort det klart at vi ønsker å lese opp hans forklaring til politiet. Så da går vi løs på det.

  - Den det er snakk om er altså Vidar Vestli. Først skal jeg ta for meg hans politiforklaringer. Dette er et avhør som ble gjennomført på Sunnaas sykehus 20. oktober 2011. «Fornærmede er utdannet siviløkonom, han er gift med Sissel Vestli, fornærmede er på Sunnaas for rehabilitering etter skadene han fikk 22. juli. Han er bosatt på Nesodden. Fornærmede skulle hente sin kone Sissel som jobber i justisdepartementet. Han kjørte opp Grubbegata og hadde parkert ved fontenen og sto og ventet. Han husker en hvit varebil som sto parkert der og at det sto noen karer rundt den. Han hadde gått ut av bilen sin da det smalt. Han så en person som gikk oppover Grubbegata. Da det smalt, så ristet det voldsomt.»

  - «Høyblokka ristet og han så en flamme bare noen få meter fra seg mot fontenen. Fornærmede husker ikke at han falt, men at han reiste seg opp, løp noen meter og veltet igjen.»

  - Han ropte på hjelp og det kom en person med kamera og fotograferte. [Vestli har forklart detaljer om hvordan han opplevde tilstanden kroppens hans var i ].

  - «Det kom to personer som satte en stropp på beinet til fornæremede. Disse var tilfeldig forbipasserende. Plutselig kom konen til fornærmede sammen med en kollega.»

  - «Fornærmede ble puttet inn i en av de første ambulansene og det var et veldig proft apparat som tok seg av ham.»

  - «Fornærmede legger til at kona kom bort til fornærmede og støttet ham mens de ventet på ambulansen. Han fikk en splint i ansiktet og en i brystet. En av dem punkterte nesten lungen.»

  - Fornærmede sier han hadde englevakt. Brystet var fullt av splinter. Fornærmede husker ikke så mye.

  - «Fornærmede ble bedt om å beskrive hendelsen nærmere og ble bedt om å legge vekt på personer han så før og etter bomben smalt. Fornærmede forklarer at det kom en person oppover Grubbegata da bomben smalt, men vet ikke hvor han ble av»

  - «Fornærmede legger til at han konsentrerte seg om å se etter kona si. Etter at bomben smalt, tenkte fornærmede på hvordan det hadde gått med N.N, og hvor hun var, ettersom hun var i Høyblokka.»

  - «Fysisk helse: Fornærmede ble bed om å redegjøre for skadene. Han sa det kom en drøss med splinter. Han fikk en splint i hodet som ble tatt ut, og det antas at det ligger en eller to splinter igjen i hodet som ikke er blitt tatt ut.»

  - «Legene undersøker fortsatt om det er andre skader. Fornærmede forklarte at legene ville redde foten hans, men det klarte de ikke.»
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Holden leser nå opp politiforklaringen til Vidar Vestli. Han ventet på kona som jobber i departementene da bomben smalt. Vestli fikk svært alvorlige skader, og har mistet det ene benet fra under kneet. Han har også fått splinter flere steder i kroppen, ikke alle er fjernet.
 • 10:32Aktor Svein Holden: - «Høyrefoten til fornærmede fikk varige skader rett under kneet. Fornærmede har fått 12-13 operasjoner og blitt satt under narkose fjorten ganger etter 22.juli»

  - «På spørsmål om hans fysiske helse i forkant av bomben, forklarte han at den var normal og at han året før hadde trent fire til fem ganger i uken. Han forklarer at han leser dårligere, han skal sjekke synet sitt, men vet ikke om han ser dårligere etter ulykken. »

  - Så begjærer han tiltalte straffet for dette forholdet og fritar helsepersonell. Da varslet jeg at jeg skulle ha fokus på to legeerklæringer.

  - Den første jeg skal ta fatt på er en legeerklæring fra Oslo Universitetsssykehus. Her er det en del medisinske uttrykk. Jeg tillater meg å ta en nokså fri gjengivelse i forhold til de uttrykkene. [Holden gjengir legeerklæringene]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Holden leser også opp fra Vestlis legeerklæringer. Vestli fikk massive skader av bomben, og er fremdeles under rehabilitering. Det er stille i salen mens Holden leser. Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra sitter og noterer, mens Breivik ser mot aktor og følger det som blir sagt. Han har det samme alvorlige uttrykket som han har hatt de siste dagene, og viser ikke tegn til å ta innover seg skadeomfanget han har forårsaket.
 • 10:42Aktor Svein Holden: - Nedenfor følger et sammendrag skadene [Holden leser opp disse] Det var den første erklæringen jeg ønsket å dokumentere. [Holden leser opp den nye legeerklæringen].
 • 10:43VG: - Aktor Svein Holden leser opp skadene Vestli pådro seg som følge av eksplosjonen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Aktor Inga Bejer Engh går nå over på å lese opp politiforklaringen til en 47 år gammel kvinne som befant seg i nærheten av fontenen på Einar Gerhardsens plass da bomben smalt. Hun har fått fritak fra vitneplikten.
 • 10:46Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da kan vi gå videre til neste, aktor. Det er NN. Skal det komme inn noen bistandsadvokat? [Larsen: - Jeg representerer henne.]
 • 10:47Aktor Inga Bejer Engh: - Da skal jeg dokumentere i forhold til NN. Jeg har avtalt med bistandsadvokat Larsen hva jeg skal lese opp, det er altså ikke alt. Fornærmede skulle gjøre mye denne dagen. Hun snakket med faren sin på telefon. Hun skulle egentlig til Ekeberg, men dro ikke med en gang. Hun dro først på Glasmagasinet og tok en kaffe, deretter dro hun til Clas Ohlson i Torggata.

  - «Fornærmede lurte på om hun skulle til stenbutikken. Formærede de tilføyer at denne heter Arakan»

  - «Katten til fornærmede manglet mat, som hun måtte kjøpe kattemat. Fornærmede tok derfor 37-bussen som sto i Akersgata.»

  - «Dette valget har plaget fornærmede veldig i ettertid. Fornærmede har ikke tenkt før, over at det å velge en vei kan føre til andre konsekvenser enn å velge enn annen vei.»

  - «Fornærmede skrev melding til datteren sin mens hun gikk i Torggata. Noe feil med nettverket denne dagen gjorde at hun ikke nådde fram. Hun var i sine egne tanker, og tenkte hun skulle gå over regjeringsplassen for å ta 37-bussen.»

  - «Fornærmede var ikke klar over hvor hun var. Plutselig smalt det. Fornærmede tenkte å gå over regjeringsplassen for å ta 37-bussen.»

  - «Fornærmede forsto ingenting. Det var så plutselig, som et jordskjelv eller lignende. Det var som et mareritt og ville komme seg vekk. Hun gikk til fontenen, men er ikke sikker på hvor hun var i forhold til denne da det smalt.»

  - «Fornærmede forsto ingenting da det smalt. Det var i ettertid hun har tenkt at det kunne vært et jordskjelv. Hun vurderte å sette seg ned på fontenen, fordi den var så lav, da hun så ned og så alt blodet.»

  - «Hun prøvde å holde seg stående, men var sliten og ville sette seg ned. Vesken hennes var forsvunnet og hun skjønte ikke hva som hadde skjedd. Hun husker ikke at det var andre der, slik det har blitt vist på bilder i ettertid. Hun så røyk.»

  - «Fornærmede er usikker på hvor hun skulle gå. Hun husker det var en mann som kom ut fra R4 som hjalp henne».

  - «Siden hun var i sjokk fikk hun ikke med seg så mye. Mannen som kom ut hjalp henne, holdt henne opp, og sammen gikk de mot Torggata der det sto en ambulanse. Det sto masse folk og fotografer der, fornærmede reagerte på dette.»

  - «Fornærmede kom seg inn i ambulansen, men husker ikke hvor lang tid det hele tok. Det var mannen som reagerte på at folk tok bilder, hun var mest opptatt av å komme seg inn i ambulansen og komme seg vekk.»

  - «Men hun registrerte at det sto personer rundt og tok bilder. Hun forteller hun har skader på øret, og synes det er ekkelt å tenke på hvor nær hun har vært. Hun så opp etter eksplosjonen og så det var knuste ruter. Hun synes det er ubehagelig og ønsker ikke å se bilder fra stedet eller bilder av henne selv. Hun syntes det var vanskelig å se på bilder av seg selv fra den dagen. »

  - «Hun har tenkt mange ganger i ettertid at hun burde gått en annen vei. Fornærmede fikk mange splinter på seg og derfor alle skadene»

  - «Fornærmerede sier det var som om hun fikk en radio i hodet etter eksplosjonen, det var mye sirener og lyder. Hendelsen var ubeskrivelig, det var et voldsomt trykk. Hun gikk fra normal høresel til å høre så mange høye uvante lyder.»

  - [Beskriver skadene hun fikk]

  - «Det ble festet en turniké da hun kom til ambulansen for å stoppe blødningene.» [Detaljer utelates, senskader beskrives]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen ble truffet av mange splinter fra bomben, og sliter fremdeles med mye smerter i hele kroppen. Hun er også sterkt påvirket av hendelsen psykisk, og er veldig engstelig.
 • 10:57VG: - Aktor Inga Bejer Engh beskriver fornærmedes senskader og psykiske belastninger som følge av hendelsene den 22.juli.

  - Engh leser opp en legeerklæring fra Oslo Universitetssykehus.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks