Hovedinnhold

Ord for ord, dag 26, del 2: Breivik: Jeg har aldri vært feminin

MÅTTE FORLATE SALEN: Breiviks tidligere venner ba om at terroristen gikk ut mens de forklarte seg. Foto: Heiko Junge, NTB SCANPIX
MÅTTE FORLATE SALEN: Breiviks tidligere venner ba om at terroristen gikk ut mens de forklarte seg. Foto: Heiko Junge, NTB SCANPIX
(VG Nett) Vennene til Breivik fortalte at han hadde hatt en neseoperasjon, brukte sminke og pudder og var opptatt av håret sitt.

Denne saken handler om:

Men selv mener Breivik han ikke er feminin.

I Oslo tingrett tirsdag vitnet fire av hans tidligere venner. De fremstilte den terrortiltalte 33-åringen som nøyaktig og veldig opptatt av hvordan han så ut.

På slutten av dagen fikk den siste av de overlevende fra Utøya, en 16 år gammel jente fra Akershus, fortelle sin historie om skrekktimene på øya. Etter dette fikk Breivik komme med sine kommentarer.

- Så er det noe som også NN nevnte, at jeg skal ha brukt sminke og forsøkt å bli som Beckham. Det er også feil. Jeg har ikke vært forfengelig etter 2006, men har vært forfengelig tidligere. Det var før 2006. jeg har heller aldri vært feminin. Den eneste funksjonen slikt pudder har er, som en dekkstift, for å skjule kviser hvis du skal på byen eller hvis du skal på fest, fortalte Breivik.

- Stemmer ikke

Han forsøkte å plukke fra hverandre de tidligere vennenes forklaring på flere punkter.

- Jeg har fått inntrykk av at det har blitt tegnet et bilde av en inaktiv og asosial person. Det stemmer ikke. Jeg har aldri vært så sosial og hardtarbeidende som jeg var fra 2007 til 2011, fortalte han.

Han understreket også at han aldri hadde vært deprimert.

 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Da dommerne kommet tilbake etter pause og kaller inn neste vitne.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Neste vitne er en mann som Breivik regnet som sin beste venn. Han jobber som styrmann, og karakteriserer selv Breivik som en av sine nærmeste venner.
 • 13:33Vitne NN (32), venn: - [Vitnet blir spurt om navn, adresse og stilling. Så avgir forsikring til retten på å forklare den hele og fulle sannhet og utelate noe.] [Dommer Arntzen: - Hvordan er ditt forhold til tiltalte?] Jeg vil si at det er en av mine nærmeste venner.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik og 32-åringen ble kjent på midten av nittitallet. Han beskriver Breivik som en han kunne være fortrolig med med, og som han tror ville sagt det samme om ham. - Han er åpen, ærlig og lojal, sier vennen.
 • 13:35Vitne NN (32), venn: - [Aktor Holden: - Når ble du kjent med Breivik?] Det var på andre trinn på Oslo Handelsgym, det var i 1996-97. [Aktor Holden: - Så sa du til dommeren at du betegnet ham som en av dine nærmeste venner. Kan du utdype det litt?] En fortrolig venn som man kunne søke støtte hos. [Aktor Holden: - Tror du han vurderer deg på samme måte?] Ja, jeg vil si det. [Aktor Holden: - Før vi går videre på selve kontakten dere to har hatt er jeg interessert i å høre hvordan du beskriver Breivik som person?]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: De fleste plassene som er reservert pårørende og bistandsadvokater står tomme etter pausen. De fleste presseplassene er fylt opp. Det er også noen få pårørende tilstede som har fulgt saken fra starten.
 • 13:37Vitne NN (32), venn: - Jeg vil egentlig beskrive ham som åpen, ærlig og lojal. Sterkt pågangsmot, men selvfølgelig litt rare meninger. «Ikke helt A4», som han likte å si det. [Holden: - Er han sosial?] Han var egentlig meget sosial, et av de mest sosiale menneskene jeg kjente da jeg møtte ham. [Holden: - «Stahet» er et ord du har tatt fram i avhør.] Han er veldig sta av seg. Hvis tre andre mener noe annet enn ham, står han fortsatt på sitt og mener det. [Holden: - Du ble kjent med ham i 2. gym på 90-tallet og betegner ham som et av de mest sosiale menneskene du kjenner. Hvordan kom det til uttrykk?]

  - Det kom til uttrykk via en stor vennekrets eller omgangskrets som han benyttet seg av. Fester, forskjellige festlige anledninger, får man si. [Holden: - Hvis jeg ber deg om å fortelle om Breivik og om du begrenser perioden fra du ble kjent med han til han flytter inn i Maries gate.] Han var veldig opptatt av å være sammen med venner og å gjøre det godt på skolen, til han fikk det for seg at han skulle starte bedrift og sånn, da. Da gikk karakterene nedover.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen sier at han merket seg at Breivik hadde litt rare meninger, og at han kunne være veldig sta. Denne staheten kom også tydelig frem da han bestemte seg for å slutte på skolen for å starte eget firma. - Han mente han ikke ville få bruk for det senere, sier vennen om Breiviks beslutning om å ikke fullføre videregående.
 • 13:39Vitne NN (32), venn: - Han ga på en måte opp skolegangen og vi prøvde og holde ham igjen å få ham til å fortsette skolegangen og eksamen. Men han sa at det ikke betydde så mye siden han skulle starte bedrift. [Holden: - Hvordan repsonderte han på deres utsagn om å fortsette?] Det var denne staheten igjen, han mente han skulle klare seg uten skolegangen. [Holden: - Hva gjorde han da ha sluttet på skolen?] Da konsentrerte han seg om forskjellige prosjekter og startet opp eget selskap. [Holden: - Vi har fått høre om Direkte Respons?]

  - Der jobbet han som teamleder for support eller kundeservice til selskaper som DR jobbet for. [Aktor Holden: - Jobbet du også for dette selskapet?] Ja, en periode gjorde jeg det. Han jobbet dagtid mens jeg stort sett jobbet på ettermiddag og kveld så jeg møtte ham ikke så mye på jobben. [Aktor Holden: - Hvordan fungerte han i denne jobben?] Han var godt likt, pliktoppfyllende og gjorde oppgavene sine på en ordentlig måte. Han var likt av kolleger og overordnede.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Den 32 år gamle mannen forklarer seg rolig og klart. Han har i likhet med de to andre vennene til Breivik bestemt seg for å stå i vitneboksen, og forklarer seg henvendt til aktor Svein Holden. Heller ikke Breiviks tidligere bestevenn orker å ha Breivik til stede under vitnemålet sitt, så Breivik sitter i et tilstøtende rom med videooverføring. Hans forsvarer Geir Lippestad sitter alene på tiltalebenken.
 • 13:41Vitne NN (32), venn: - [Holden: - «Godt likt av kollegaer og overordnede». Hvordan kom det til uttrykk= Han inviterte med seg kollegaer på ut etter jobb eller på fest. Det var vel slik det kom til uttrykk. [Holden: - Hvor mye kontakt hadde dere? VI har hatt kontakt så å si daglig kontakt. [Holden: - Så flytter Breivik inn i Maries gate i 2001 og blir boende der til 2003. Hvordan vil du beskrive ham?] Han hadde veldig fokus på forretningene. Han drev med Diploma Service hvor han omsatte det alle ser på som falske diplomer. Mesteparten av tiden hans gikk da med til det. [Holden: - Er det andre ting du husker han drev med på denne tiden?]

  - Ja, han, sånn stort sett når han drev med noe så var det 110 %. Han fikk liksom et sånt tunnelsyn, det var liksom ikke tid til noe annet enn det han holdt på med. Så han ble mer tilbaketrukket da, og fokusert på det å tjene penger. [Holden: - Drev han med noe annet, mens han var opptatt av å tjene penger? Det var sosiale bekjentskaper og sånn, men det ble veldig selektivt. Så det ble mindre sånne ting.

  - [Holden: - Hvor ofte hadde du kontakt med ham i denne perioden, mindre enn før eller samme som før?] De blir jo litt mindre og vi er opptatt på hver vår kant. Han med bedriften og jeg jobbet litt på si og studerte. Ikke så hyppig som tidligere. [Holden: - Hva med spill i denne perioden?] Han holdt seg unna å spille fordi han konsentrerte seg om å drive selskapet. Men som avkobling kunne han sette av en dag til å spille for å koble av.

  - I hvilken periode tenker du på? [Aktor Holden: - I tiden i Mariesgate] Jeg kan ikke huske... jeg er ikke så inne i spilling selv. Det var nettbasert, men jeg husker ikke hvilken tidsperiode. Så forgudet han eller ble hektet på WoW. [Aktor Holden: - Når på døgnet var det han spilte da han bodde i Mariesgate?] Han tilpasset seg døgnet til folk som bodde andre steder i verden, så det ble nattspilling.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden veksler på å stille spørsmål til vennene. De kan også få innspill fra politietterforskerne som sitter på bakrommet. De kommuniserer via en "chat" på datamaskinen. Aktoratet har en bisitter i retten som kan hjelpe de med å finne frem bilder og lignende som vises på storskjem dersom det er aktuelt under vitnemålet.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen forteller at Breivik tidlig begynte å interessere seg for aksjer, og at han studerte teknisk analyse for å anvende det på børsen. Han fortalte selv vennen at han gikk på en smell da han var ca 18-19 år. Breivik sa også under sin forklaring at han leste mange bøker om teknisk analyse, men kom ikke på noen av dem da han ble spurt ut om dette. Det kan du lese mer om her: www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/rettssaken/artikkel.php?artid=10065274
 • 13:47Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Aksjer. Var det noe han var interessert av?] Han begynte å fatte interesse for det allerede fra videregående. Fulgte med og lærte seg teknisk analyse som han brukte. Da han var rundt 18-19 gikk han på en stor smell og tapte hele summen. [Holden: - Var det en interesse dere delte?] Det kan man forsåvidt si. Jeg også prøvde meg litt. [Holden: - Etterhvert flytter han inn i Tiedemannsgate. Hvordan vil du beskrive hans opphold i den perioden. Hva gjorde han, hvordan oppfattet du ham, hva gjorde dere?] Det var mindre kontakt enn tidligere. Han hadde mer fokus på bedriften. Det var i blant i helgene da han hadde anledning at han tok seg fri. [Holden: - Kan du fortelle hva du mener med at kontakten ble avtagende?] Det ble naturlig siden jeg flyttet ned til Vestfold for å studere.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da Breivik i 2006 besluttet å flytte hjem til moren for å leve på oppsparte midler, forklarte han det med at det var av økonomisk årsaker. - Vi sa jo til han at det var en rar avgjørelse å flytte hjem til gutterommet da vi fikk høre om det, sa vennen.
 • 13:47Vitne NN (32), venn: - Fra 2003 så var jeg stort sett nede i Vestfold. Jeg hadde fortsatt kontakt på telefonen og sånn, men det blir ikke naturlig å reise hjem hver helg. [Holden: - Fikk du noe inntrykk av om han fortsatt spilte på internett?] Det blir vanskelig å svare på, men jeg fikk inntrykk av at han spilte av og til, mer sporadisk. [Holden: - Så nærmer vi oss sommeren 2006, og da vet vi ast Breivik flyttet hjem til moren sin. Hvordan ble du kjent med det?] Nei, han fortalte at han hadde kommet fram til at det var den beste løsningen økonomisk. Han hadde ikke noen inntekt på det tidspunktet, så han ville flytte inn hos moren sin for da kunne han spare opp midler.

  - Men jeg sa til ham at det var rar avgjørelse å velge å flytte hjem, så han fikk høre det fra oss. [Holden: - Du nevnte hans økonomiske situasjon. Hvordan var den sommeren 2006?] Ut i fra det han har fortalt meg, hadde han en aksjebeholdning og oppsparte midler på mellom 700.000 til en million kroner. [Holden: - Han hadde en aksjebeholdning i området 700.0000 til en million kroner?] Ut i fra den han fortalte meg. [Holden: Det stemmer nok bra med det retten kommer til å få høre i morgen, når det kommer en dame som skal fortelle om Breiviks økonomi.]

  - [Aktor Holden: - Og der han hadde pengene var i (Holden nevner selskapet ved navn), er du kjent med dette selskapet?] Ja, han fortalte at han hadde investert i et selskap som han hadde stor tro på skulle bli oppkjøpskandidat. [Aktor Holden: - Hvordan gikk det?] Det gikk motsatt vei, jeg anbefalte han å kvitte seg med den, men han stod på sitt. Men han stod på det og viste staheten sin. Han tok ikke den kritikken da.

  - [Holden: - Så vet jo vi at 14. desember 2006 går det ut en melding fra New York Stock Change om at det ikke er mulig å handle mer med den. Dette inntrer 19. desember. Kan du knytte dette til noe ved Breivik i samme tidsrom?] Nei, ikke mer enn at han tapte, altså at han... hvordan var det... Nei, jeg kan ikke huske det du tenker på. [Holden: - Ga han noe uttrykk for at han var redd for at formuen hans hadde gått tapt?] Han ga ikke uttrykk om at han var redd for det direkte. [Holden: - Det er riktig. 13. juni 2007 ble det åpnet igjen og 19. desember 20007 selger Breivik aksjer for 700.000.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen forteller at det var han heller enn Breivik som var den litt tilbakeholdne da de to ble kjent på videregående. Han lurte derfor på om Breivik var deprimert da han fra 2006 begynte å trekke seg unna, og var også redd for at han spilte for mye dataspill. - Han begynte å isolere seg, han var egentlig ikke den typen som trakk seg unna, han var veldig kontaktsøkende, sier vennen.
 • 13:53Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Hvis vi forlater aksjebiten. Han hadde flyttet hjem til mor. Den ene siden av det var at, eller du fortalte at han hadde en økonomisk begrunnelse. Var det andre årsaker?] Jeg kan nok ikke tenke meg det, man måtte jo nesten bare stole på det. Hvem vet, kanskje en liten nedtur eller depresjon, eller? Men det blir bare synsing nå. [Holden: - Når du sier depresjon, hvordan kommer det ordet for deg?] Det må jo bli i forbindelse med at han isolerte seg, for han var egentlig ikke typen som trakk seg bort. Han var alltid med venner, og... Jeg husker da jeg møtte han på skolen så var jeg litt tilbaketrukket, og da var det han som trakk meg ut. Og nå var det vi som måtte overtale han til å gjøre noe.

  - [Holden: - Hva tenkte du var årsaken til at det ble slik?] Nei, hva kan man si. Kanskje at han følte at han ikke lyktes like mye som han burde ha gjort. Sett ut i fra våre øyne, eller mine øyne, så synes ikke vi at han hadde mislyktes totalt. Men han følte seg kanske slik. [Holden: - Hva brukte han tiden til etter han flyttet hjem?] Han forklarte oss at han av økonomiske årsaker skulle ta seg et sabbatsår, et friår, og det var spilling av World of Warcraft.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Vitnet forklarer seg forsiktig og rolig. Aktoratet er avhengig av å stille detaljerte spørsmål for å drive forklaringen videre. I motsetning til de to andre vennene som vitnet tidligere i dag er bestevennen iført olabukse. De to andre vennene hadde skjorte og mørk bukse.
 • 13:54Vitne NN (32), venn: - [Aktor Holden: - Hadde du noe kontakt med ham i denne perioden?] Jeg begynte å seile i den perioden, så jeg var mer borte enn jeg var hjemme. Jeg begynte å seile sent i 2006 så jeg prøvde å treffe ham av og til når jeg var hjemme. Så kanskje 4-6 ganger i året når man fikk anledning. [Aktor Holden: - Hvordan fremstod han da?] Da virket han veldig fokusert på spillingen, og at det opptok all hans tid. Det var tunnelsynet og alt annet var ikke så viktig for ham.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennene opplevde at de ikke lenger fikk kontakt med Breivik på telefonen, selv om han tidligere alltid hadde vært kjapp med å ringe tilbake. - Det var en gang vi forsøkte å komme på døra for å si at det var på tide komme seg ut, det gjelder ikke bare å sitte gutterommet og spille dataspill. Jeg husker at det var moren som avviste oss, og sa at han var opptatt ville ikke ha noe besøk, fortalte vennen fra vitneboksen. Vennen trodde det var i morens interesse at han var sammen med vennene sine, og syntes dette var veldig spesielt.
 • 13:56Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Hendte det at dere forsøkte å ta kontakt uten å lykkes?] Det var veldig unormalt at hvis han ringte, så var han veldig kvikk til å ringe opp igjen. Men det var mange ganger vi ikke fikk tak i ham i denne perioden. I tillegg en gang forsøkte vi å komme på døra hans. For å få ham med ut. Det nyttet ikke bare sitte inne på gutterommet og spille. Vi ville han ham med ut. Moren hans møtte oss og sa at han ikke ville ha besøk. [Holden: - Hva tenkte du om dette?] Jeg tenkte at det var veldig spesielt. [Holden: - Beskriv kontakten din fra dette tidspunktet frem til 2011.] Det blir som jeg sa at man traff hverandre når jeg var hjemme fire til seks ganger i året. Men det var en periode i 2011 i april at han tok mer kontakt enn tidligere. Han kom ut av dvalen sin og sa han skulle starte driften av denne gården.

  - [Holden: - Og så, frem til april 2011, så beskriver du at «jeg oppfattet ham som at han lå i dvale»?] Ja, sånn var det han holdt på, det var et prosjekt da, også var det et prosjekt senere, så han kunne kanskje komme ut av den dvalen. Han gjorde ikke akkurat ordinære ting da, han gjorde ikke ting for voksne. [Holden: - Hva med et bokprosjekt?] Ja, han begynte å snakke om det. Rundt halvveis i 2007, tror jeg, så begynte han å snakke om at han skulle lage et kompendium, da.

  - [Holden: - Og hva var grunnet til det?] Han snakket om at han skulle lage et kompendium med tanke på islamiseringen av Europa. Han skulle samle verker da. Han nevnte aldri at det skulle være han selv som hadde skrevet det. [Holden: - Hva tenkte du da han fortalte deg det?] Jeg sa til ham at det kanskje ville være bedre å bruke tiden til fornuftige ting. At det kanskje ikke var et så interessant tema. [Holden: - Hvordan reagerte han da du sa det?]

  - Nei, han smilte litt og sa at det var viktig at noen tok på seg den oppgaven. [Aktor Holden: - Og hva slags oppgave tok han på seg?] Det var for å informere folk om situasjonen som forelå. [Aktor Holden: - Sa han noe om hvorfor han var egnet for det?] Nei, vi fikk ikke noe svar på akkurat det. Det er litt rart å stille det spørsmålet og, når man vet man ikke får noe svar på det.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik fortalte bestevennen om at han hadde begynt på et kompendium om islamiseringen av Europa, noe vennen ikke anbefalte ham. - Jeg sa til han at det var litt lurere om han benyttet tiden sin på litt mer fornuftige ting, at det kanskje ikke var så interessant tema, forklarer vennen. Breivik smilte da til vennen og sa at det var veldig viktig at noen tok på seg den oppgaven. Vennen fikk forklart at det var hans oppgave å informere folk om situasjonen som forelå.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Støyen fra journalistenes tastaturer indikerer hvor interessert det vitnet sier regnes for å være. Når det kommer opplysninger som er sentrale i saken, øker intensiteten og støyen fra tastaturene blir høyere.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennene prøvde å stille Breivik spørsmål om hvem som hadde interesse av å lese eller kjøpe boken Breivik jobbet med, men de fikk bare unnvikende svar fra ham. - Han syntes det var interessant selv, minnes den tidligere bestevennen.
 • 14:01Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Hvordan gikk det da?] Nei, som det var. Jeg spurte om jeg kunne ta en titt, se hva som foregikk. Han sa vi skulle få den i julegave i 2010. Men det kom ikke. Så vi begynte å mase, og det var da han sa han skulle starte en gård. Så vi pushet på ham. Men julen 2010, altså. Var boken et tema de gangene dere møttes i 2009 og 2010. Det var naturlig at han snakket om det, siden det var det som opptok all hans tid. [Hva sa han om den?] Han sa aldri konkret hva den handlet om. Bare at han skrev den, og at han brukte mye tid på å samle skrifter og drive research.

  - [Holden: - Sa han noe om hva resultatet kom til å bli og hva han skulle gjøre med boka når den ble ferdig?] Nei, jeg stilte han spørsmål om den boka kom til å selge eller om det var noen som hadde interesse av å lese den, da. Men da ga han bare unnvikende svar, han sa det var viktig å skrive den. [Holden: - Hvis vi beveger oss mot 22. juli 2011, Kan du fortelle om de siste gangene du hadde kontakt med ham?] Ja, det jeg husker da, vi hadde en sånn grillfest, vi samlet hele kameratgjengen. Det var om jeg husker sånn ca i april. Han hadde med en sånn grill da, en snodig sak, som så ut som et romskip. Men den fungerte bra.

  - [Holden: - Hvor var dere da?] Vi var på taket, eller å taketerasen, til samboeren til NN. [Holden: - Og jeg tror, hvis jeg husker riktig fra avhøret, så gikk du eller samboeren din i kvitteringsbunken og fant ut at det var 30. april?] Ja, men jeg kan ikke huske det her og nå. [Holden: - Hvem var til stede?] Det var Anders, NN, NN, NN, NN, NN, NN og meg selv. [Holden: - Hvem hadda tatt initiativet til grillingen?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: En av de siste gangene bestevennen møtte Breivik var på en grillfest i vennegjengen i april i 2011. Han oppfattet ham da ikke som spesielt annerledes - Han hadde ikke spesielt annerledes humør egentlig, men det var jo mye fokus på boken da, og islamifisering, forteller han. Vennene prøvde å få ham til å skifte tema, og med litt tid fikk de ham til å snakke om andre ting også. - Vi syntes det var litt snevert. Livet er mer enn innvandring, sa han.
 • 14:05Vitne NN (32), venn: - Det kan jeg ikke huske helt, men det var mer sånn at vi hadde tilbragt tid på dagen, så fant vi ut i fellesskap at vi skulle grille. [Aktor Holden: - Hva kan du si om Breivik fra denne dagen?] Jeg kan ikke si at han var i et annerledes humør denne dagen, men han var opptatt av boken sin og islamifiseringen, og det var det det gikk i. [Aktor Holden: - Hvordan reagerte de andre på det?] Vi prøvde å endre fokuset hans og gå over på andre temaer. Det interessefeltet... vi syntes det var greit å snakke om et annet tema.

  - Livet er mer enn innvandring. [Holden: - Lyktes dere i å bringe ham inn på andre samtaleemner?] Med litt tid og bearbeiding fikk vi ham til å si at vi fikk legge det til side og snakke om andre ting. [Holden: - Ellers, er det noe annet å bemerke?] Jeg kan ikke si at han oppførte seg veldig unormalt. Litt tilbaketrukket, selvfølgelig. [Holden: - Traff du ham etter dette?] Han besøkte oss i Ringnes park. Jeg husker ikke om vi grillet da også. [Holden: - Var det før eller etter?] Jeg husker ikke. [Holden: - Var det noe annet fra denne opptredenen som du synes bør nevnes?]

  - Nei, egentlig ikke, ikke mer enn at fokuset hans var fremdeles på den islamiseringen, og på en måte demografisk krigføring, hvor de skulle ta over via fødselsrate og sånne ting, som han snakket om. [Holden: - Nå har du fortalt oss litt hvilken type kontakt dere har hatt fvra dere ble kjent fram til 2011. Og du har også beskrevet han som en av de mest sosiale du kjente da du traff ham på slutten av 90-tallet. Skjedde det noen utvikling av personligheten hans?] Man kan si at han fra å være mer nyansert, ha flere baller i luften, så ble han mer fokusert på enkelttemaene, det var liksom ikke flere ting som foregikk samtidig.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: I denne perioden fikk Breivik det vennen kaller et mer dystert verdensbilde, der han så alt mer svart-hvitt. - Man kan bruke uttrykket at alt går til helvete, foklarer han. Han oppfattet Breivik fornøyd så lenge han fikk bruke til på dataspill, men at han ble mer nedstemt når han jobbet med boken.
 • 14:08Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Hva med, jeg bet meg merke i at du nokså nylig sa at han hadde ikke blitt.. Hvordan han hadde blitt etter at han isolerte seg. Skjedde det noe endring i hans væremåte fra 2006 cirka?] Jeg må si at det er en naturlig ting å tenke når han gikk fra å være sosial, og ha behov for sosial omgang, til å gå et helt år uten behov for å snakke med venner og bekjente. [Holden: - I avhøret ditt beskriver du at han var ganske vanlig, men kanskje mer innelsuttet?] Ja, jeg kan gå god for det. [Holden: - Du sier på side 12 i samme avhør at siktede fikk et mer dystert verdensbilde og ting var mer svart/hvitt?]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Terje Tørrissen sitter igjen i rettssalen, mens Synne Sørheim og Agnar Aspaas er med på bakrommet sammen med Breivik for å se hvordan han reagerer på vennenes forklaring. De kommuniserer seg i mellom via data-chat, slik at de sakkyndige i retten evt. kan stille spørsmål til vitnet. Vennene ønsket at Breivik satte seg på bakrommet under deres forklaring, noe han godtok. Han kan se forklaringen via videooverføring.
 • 14:10Vitne NN (32), venn: - Ja, det var som med det tunnelsynet jeg nevnte. [Aktor Holden: - Dystert verdensbilde, hva legger du i det?] Man kan bruke uttrykket «ting går til helvete». [Aktor Holden: - Når snakker vi i tid da?] Han var ikke så spesifikk i tidfestelsen, men 50-60 år frem i tid. [Aktor Holden: - Men at han fikk et dystert verdensbilde, hvis du kan plassere det i tid?] Det blir vanskelig å presisere. Det må være i tiden etter ett og et halvt års tid. Når han spilte var han fornøyd og glad. Det virket som om det var det han fokuserte på den gangen. [Aktor Holden: - Og endret det seg, at han virket glad og fornøyd?]

  - [Holden: - Han virket glad og fornøyd?] Nei, han begynte å fokusere på boken. Og det virket som han ble mer nedstemt. Eller jeg vet ikke hvilket ord som passer. [Holden: - Hvis vi glir litt over i politikk. Hvordan vil du beskrive Breiviks forhold til politikk?] Engasjert, sterke meninger. Hvis du tenker på medlemskapene hans. [Holden: - Breivik meldte seg inn i Frp og Fpu. Hvordan opplevde du hans medlemskap i disse partiene?] Jeg opplevde det mest som at han var mest for det sosiale og teste ut hvordan det politiske systemet fungerte. Han var nysgjerrig på det.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da Breivik meldte seg inn i FpU, oppfattet vennen det som at han både ville ha det sosiale og var nysgjerrig på hvordan organisasjonen fungerte. Han tror ikke Breivik valgte FpU kun på grunn av innvandringspolitikk, men heller fordi han var opptatt av næringsliv. - Han har alltid vært opptatt av det [innvandringspolitikk], men det var ikke derfor han meldte seg inn i FpU, forklarer han.
 • 14:12Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Hva med innvandringspolitikk?] Ja, det kan hende at han valgte seg FPU fordi de kanskje var mest, hva skal man si, innvandrings-kritiske. [Holden: - For det var han også, er det sånn å forstå?] ... Men mye av det som gikk på den økonomiske politikken, da, så det var ikke bare på grunn av innvandring. Det var det som sto ham nærmest, med tanke på å drive bedrift. [Holden: - Men opplevde du at han var spesielt interessert i innvandringspolitikk?] Nei, egentlig ikke. [Holden: - I avhøret ditt, så har du sagt at han alltid var opptatt av innvandring.] Ja, han har alltid vært opptatt av det, men det var ikke det som var grunnen til at han meldte seg inn.

  - [Holden: - Hva med islam? Var det noe han var optatt av?] Ja, det kan man jo si at han var opptatt av det. Som en av de store verdensreligionene fordypet han seg mer. Han kunne en del når jeg traff han, på videregående, sånn fagmessig. Han interesserte seg mer og mer. Når han begynte å skrive bok så var det det som opptok ham. Å sitere fra koranen. Han kunne det nesten bedre enn muslimer selv. [Holden: - Dette fokuset på islam, kan du tidsfeste det?

  - Når tenker du på? Når han gikk til ekstrem fra normal var det på videregående, det vil si 97-98 rundt der. [Aktor Holden: - I avhøret ditt sier du at det ikke var fokusering på islam og islamisering?] Nei, det er riktig, men han hadde en mening om innvandring, men han brukte ikke de ordene. [Aktor Holden: - Når kom det?] Det må vel være etter det ble et populært ord å bruke i politiske sammenhenger, så det blir vanskelig å tidfeste.

  - [Holden: - Du brukte ordet «ekstrem» selv. Ja, når det opptar all hans tid. [Holden: - Du sa han først ble ekstrem når han begynte å isolere seg.] Ja, det blir naturlig å tenke sånn.

  - [Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Jeg bare skyter inn et nytt spørsmål. Du sa du hadde kontakt med han noen ganger da du var ute og seilte. Har du kontakt med ham i 2006?] Ja, vi hadde litt sporadisk kontakt, da, før jeg begynte å seile. Men det var før det, for i august 2006 så begynte jeg å seile.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik nevnte noe om inndelingen i A,B og C-forrædere for bestevennen, som skjøv dette fra seg. - Jeg skjønte ikke behovet for en sånn inndeling, jeg tok ikke stilling til det. Samtidig ga bestevennen uttrykk for at han ikke skjønte hvordan Breivik kunne bestemme hvem som var forrædere og ikke. - Jeg sa at det var en ekstrem måte å se ting på. Hvem var han til å bedømme det? Breivik smilte bare tilbake. Breivik skriver mye om denne inndelingen i kompendiet sitt.
 • 14:16Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Breivik har selv snakket med oss om inndeling i klasser. Forræder klasse en og to eller A og B. Er det en uttrykksmåte du er kjent med?] Ja, han nevnte noe om det. Men jeg slo det på en måte fra meg og tenkte «javel, det er vel noe han skal skrive i boken sin». Ikke noe mer eller mindre enn det. Jeg skjønte ikke behovet for en slik inndeling. [Holden: - Formidlet du negative synspunkter om det?] Jeg mente at det var en ekstrem måte å se ting på. Hvem var han til å bedømme det? [Holden: - Hva var svaret hans på det?]

  - Nei, det var smilet hans. Han hadde ikke noen kommentar. [Aktor Holden: - Knights Templar og tempelriddere er også noe som har vært snakket om i denne salen tidligere. Hørte du noen sinne snakk om det?] Han likte å fortelle det historiske, men det var mer i sammenheng med at han meldte seg inn i frimurerlosjen at han interesserte seg for korsfarere og sånne type ting. [Aktor Holden: - Han ble medlem i 2006. Var det i forkant av dette?] Ja, jeg tror det vakte mer interesse for det.

  - [Holden: - Knights Templar, er det noe du kjenner til?] Ja, han har snakket om det, men jeg kan ikke sette fingeren på hva det innebærer. Er det korsfarere, en gjeng? Jeg setter meg ikke så inni det. [Holden: - Husker du hva han sa?] Nei, jeg kan ikke si noe med sikkerhet. [Holden: - Så tenkte jeg at vi skulle snakke litt om noe som skjedde i 2002. Breivik var i Liberia i 2002. Fortell oss alt det du vet om besøket hans.] Det som gjaldt da, var at han hadde kommet i kontakt med to afrikanere som kunne love ham at han kunne få tak i bloddiamanter. Han organiserte en tur Kjøpte seg et sett for å kunne anslå diamantenes karat. Han leste seg opp og tilegnet seg kunnskap. Meningen var at han skulle få tak i dem og selge dem videre i Europa. Om det vart London eller Antwerpen eller Amsterdam er jeg usikker på.

  - [Holden: - Hva skjedde videre? Nei, han reiste ned, eller først da så laget han, han skrev på en måte et avskjedsbrev før han reiste, à la sånn som soldater skriver før de skal i kamp, som han leverte til meg for at jeg skulle ta vare på det. [Holden: - Hva sto det i brevet?] Jeg skulle egentlig ikke lese det, men jeg tok en liten kikk. Det var mest til liksom moren sin og sånn da, at han var glad i dem og at han var lei seg for de som var glad i ham og sånn.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Holden spør den tidligere vennen om turen han hadde til Liberia, hvor han forklarte vennene at han skulle kjøpe bloddiamanter som han skulle selge videre. - Han skrev et avskjedsbrev a la det soldater skriver når de skal ut i kamp, som han ga meg i tilfelle han ikke kom helskinnet tilbake. Bestevennen skulle egentlig ikke lese brevet, men så i det likevel. I brevet skrev Breivik en forklaring til moren på hvorfor han hadde dratt og at han var glad i de hjemme, og ba dem samtidig om å ikke syntes synd på ham fordi han var ute og søkte lykken.
 • 14:21Vitne NN (32), venn: - [Holden: - Hva skjedde etter det?] Slik han har fortalt meg reiste han ned og møtte to lokale, så ble de med, men de oppnådde ikke noe for de hadde ikke tilgang til å skaffe han diamanter. Så det ble mer som et ferieopophold og de festet. [Holden: Mer et ferieopphold og de festet?] Det var stort settt det det gikk i. Så vendte han hjem uten diamanter.

  - [Aktor Holden: - Etter han kom hjem, hva skjedde da? Det vel 3. mai han er hjemme] Det var ikke noe mer enn at han var skuffet over turen sin. De i Liberia drev å maste på ham om at de kunne gjøre forretninger sammen fremdeles. Men utifra opplevelsen om at han hadde tapt pengene sine, trodde han ikke de kunne skaffe ham diamantene de hadde lovet ham. [Holden spør vitnet om hvordan kontakten med disse menneskene var] De sendte ham e-post og lovet ham «gull og grønne skoger». [Aktor Holden: - Har du lest disse e-postene?]

  - Jeg tror kanskje jeg hadde sett en, men ikke lest igjennom. Da vi så noe den gang, visste vi ikke at det kom til å ha betydning senere. [Holden: - Forlot Breivik da tanken på raske bloddiamanter?] Ja, han sa det ikke var så enkelt som han trodde. [Holden: - I juni vet vi at det går penger fra Breivik til en afrikansk statsborger. 14. juni. Kjente du til dette?] For meg framstilte han det som at han tok med seg kontanter og skulle gjøre forretninger. Ikke noe direkte overføringer.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vitnet skifter ofte stilling i vitneboksen, og veksler mellom å støtte seg på albuene og å holde i bordkanten. Han forklarer seg fremdeles rolig og forsiktig, og står vendt mot aktor Svein Holden som stiller ham spørsmål. Den tidligere vennen har et lavt toneleie.
 • 14:24Vitne NN (32), venn: - Fordi han sa et eller annet om at han var klar over at det er ikke hverdagslig at det går transaksjoner ned dit, så han ville holde en lav profil. [Holden: - Slik jeg forstår det, så kommer han hjem 3. mai uten diamanter, og slår det mer eller mindre fra seg. Men så ser vi at han 14. juni, litt over en måned etterpå, at han overfører 35.000 til denne mannen i Liberia.] Ja, det overrasker meg, fordi han sa til meg at han hadde gitt det opp, da. Så hvorfor skulle han sende penger til noe han ikke trodde på?

  - [Holden: - Var du involvert i dette på noe som helst vis?] Ja, slik det var at jeg sendte med 10.000 kroner som en slags stille partner. hvis han gikk i smellen kunne ha få en liten gevinst ut av det. [Holden: - Den summen fra deg til Breivik, hvordan ble den formidlet?] Via min fars konto. [Holden: - Det ser vi at skjer 12. juni. Altså to dager før Breivik overfører 35.000 til den liberianske mannen. Jeg er litt usikker på om det heter den liberianske mannen, men i hvert fall mannen i Liberia. Men dette skjer jo etter at Breivik har vært i Liberia?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen får flere spørsmål om pengeoverføringer far Breivik til en konto i Liberia, som også vennen tok del i. Han lot Breivik sette over en sum for ham som en såkalt stille partner, noe som ble avtalt før Breivik dro til det afrikanske landet. Da han kom tilbake sa han til vennen at han ikke lenger hadde noe tro på diamanthandelen og at han ikke ville føre over mer penger. Likevel førte han over mer penger, men det kjente ikke bestevennen til da. - Hvorfor skulle han føre over mer penger til noe han ikke hadde tro på, spurte han retorisk fra vitneboksen.
 • 14:28Vitne NN (32), venn: - Ja, det er et godt spørsmål, men det er ting utover det jeg kjenner til. Som sagt sa han til meg at det var et avsluttet kapittel og at han skulle forkaste den ideen. Jeg skjønner ikke hvorfor han sender penger i ettertid. Til meg sa han at «man ikke bare kan sende penger dit man må følge pengene når det er et sted som Liberia». [Aktor Holden: - Du gir ham 10.000 kroner etter han har vært i Liberia?] Ja, hvis overføringen var etter, så hadde han lagt ut for meg på forhånd. [Aktor Holden: - Så innskuddet som «stille partner» ble avtalt før han dro ned? Ja, det stemmer.

  - [Holden: - Han har jo gitt... eller forklart seg noe annerledes om dette i retten. Han var noe forbeholden, men antydet at han var i Liberia for å treffe en krigshelt og dra på treningsleir. Hørte du noe om dette?] Jeg har aldri hørt noe om krigshelt eller treningsleir. [Holden: - De ti tusen du gikk inn med var for å kjøpe diamanter?]

  - [Holden: - Da skal jeg bare ta opp noen mindre spørsmål til slutt. Breiviks operasjon av nesen har fått et nokså betydelig fokus under spørsmålene her. Hva er du kjent med i den forbindelse?] Nei, i den forbindelse så var det forfengelighet som var årsak til det. Ifølge det han fortalte til meg, så var det en av de andre kompisene hans som mobbet ham for at han hadde en «araber-nese», så da gikk han bare og gjorde noe med det.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Bestevennen forteller at Breivik ville operere nesen fordi en annen kamerat mobbet ham for å ha "arabernese". Bestevennen kjenner ikke til at Breivik skal ha havnet i slåsskamp hvor han fikk brukket nesen og at han derfor ville operere. - Men han kan ha vært involvert i det da han var yngre, sier han. Bestevennen husker heller ikke noen episode der Breivik påstår å ha blitt ranet av fire albanere på et utested i Oslo.
 • 14:31Vitne NN (32), venn: - [Holden: - I manifestet så står det vel noe om at foranledningen var et slagsmål hvor han brakk nesa?] Ikke i den perioden jeg kjente ham havnet han i konflikt som knakk nesa hans. Han har fortalt om episoder når han var yngre, men det kan jeg ikke bekrefte eller avkrefte. [Holden: - I manifestet skriver Breivik det han selv kaller radikaliseringsprosessen. Du er navngitt her. Har du lest dette?] Jeg har kun lest det som står om meg selv. [Holden: - Han beskriver blant annet en situasjon da han var 21 år på et utested som heter Nichol & Son, hvor fire albanske muslimer så at han besvimte et lite øyeblikk og forsøkte å rane ham. Er det noe du husker? Du skal også ha vært til stede på dette utestedet.]

  - Jeg kan ikke huske den konkrete situasjonen på Nichol & Son, nei. [Aktor Holden: - Det er også beskrevet en hendelse fra Bohemen der han skal ha blitt forsøkt ranet] Jeg tror jeg aldri har vært på Bohemen. [Aktor Holden: - Tror du dette er informasjon Breivik ville fortalt til deg hvis det hadde skjedd?] Ja, det regner jeg med. Men det spørs om hvor mye han har tillagt historien. Det kan være mindre ting som er blitt større i ettertid.

  - [Holden: - Da skal jeg høre med kollegaene mine. Vi ble enige om at vi dropper et tema, og da sier vi takk skal du ha.] [Aktor Inga Bejer Engh: - Du sa i stad at du og Breivik var nære venner. Vil det si at dere delte gleder og sorger?] Ja, det kan man si. [Engh: - Opplevde du eller han noen sorger i denne perioden?] Jeg mistet broren min i 2001.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen mistet broren sin i 2001, og beskriver Breivik som en støttende venn i denne tiden. - Hjalp det å prate med ham? spør Inga Bejer Engh. - Ja, det kan man si, svarer vennen. Breivik har selv nevnt begravelsen til broren til vennen som en av de gangene han har vært mest lei seg i det siste, og mener at han dermed kan bevise at han er en empatisk person.
 • 14:32Vitne NN (32), venn: - [Engh: - Hvordan var tiltalte i forhold til deg da?] Han var egentlig ganske støttende eller trøstende. Eller han var der da jeg trengte det. [Engh: - Hvordan var han å prate med? Hjalp det å prate med ham?] Ja, det kan man si. [Engh: - Takk, da har jeg ikke noen flere spørsmål.]

  - [Arntzen: - Advokat Lippestad?] [Lippestad. - Noen oppfølgingspørsmål fra meg. Du nevnte at du og Breivik hadde snakket noe om Knights Templar. Kan du huske når dette var og hva dere snakket om når det gjelder Knights Templar?] Jeg kan ikke huske det. Det var i 2011, tidlig 2011. [Lippestad: - Så tidspunktet var tidlig 2011, men du husker ikke noe mer om hva han sa, hva det var for noe, om organisasjonen eller, nei?] [Lyng: Jeg skal bare skyte inn, Lippestad, jeg tenkte på det samme. Snakker han om en bestående organisasjon Knights Templar eller Tempelridderne fra middelalderen?] Sånn jeg husker det blander han dem sammen. Det er vanskeilig å skille. [Lyng: Så han snakker om begge deler?] Ja.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breiviks forsvarer Geir Lippestad har nå tatt over utspørringen. Han vil igjen ha frem mer informasjon om når Breivik tydelig viste engasjement for innvandringsspørsmål. Vennen synes det er vanskelig å tidfeste utover at han meldte seg inn i FpU og etter hvert Frp. Da vennene var sammen, snakket han ikke så mye om dette, men vennen minnes at han pleide å diskutere islam og sharialov med drosjesjåfører på vei hjem fra byen.
 • 14:36Vitne NN (32), venn: - [Forsvarer Lippestad: - Bare et oppfølgingsspørsmål før jeg går videre. Du svarte på aktors spørsmål når det gjaldt dette om han hadde snakket om krigshelter i forbindelse med turen til Liberia. Du sa han ikke snakket om det. Sa han noe om det i noen andre sammenhenger?] Nei, han hadde aldri snakket om det. [Forsvarer Lippestad: - Dette med politikk, du sa at han tidlig på videregående var interessert i historie og politikk. Kan du prøve å si hvordan dette artet seg: var han i diskusjoner i klassen eller på fest? Var det situasjoner han var opptatt av politikk og innvandringspolitikk?]

  - Det blir litt vanskelig å svare på. Han har hele tiden vært engasjert i politikk, og innvandringspolitikk er en del av det. Helt siden videregående og han meldte seg inn i FpU og Frp. [Lippestad: - Jeg tenkte mer på da dere var gutter og pratet om dette sammen?] Han var nysgjerrig og ville se hvordan det funket. Men han prøvde iherdig å komme seg på noen lister. [Lippestad: - Det var et vitne i stad som sa at han kunne mye om Koranen og kunne diskutere dette med taxisjåfører på vei hjem fra byen. Kan du huske dette?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Rettspsykiater Agnar Aspaas har nå kommet tilbake til sal 250. Han har hele tiden sittet i rommet der Breivik følger vitneprovene til vennene, men har nå returnert, noe som tyder på at han har spørsmål til vitnet.
 • 14:37Vitne NN (32), venn: - Ja, han diskuterte det, ja. Han var glad i på diskutere litt sharia-lov og forskjellige sitater fra Koranen og sånn. [Lippestad: - Kan du tidfeste det, hvor er vi?] Nei, vi er sikkert et par og tjue, da. [Lippestad: - Sånn rundt 2002-03, der?] Ja. [Lippestad: - Kan du huske at noen av drosjesjåførene reagerte noe på dette?] Ja, egentlig, i sånn positiv forstand da, for han tok det jo opp på en respektfull måte, og det var noen som syntes det var bra at en nordmann hadde satt seg sånn inn i det.

  - [Lippestad: - Du sa en annen ting som jeg gjerne vil spørre mer om. Nå er jeg tilbake i 2011 da sa du at han begynte å komme ut av dvalen sin. I 2011. Du sa litt om det, men kan du ikke prøve å beskrive hva som skjedde i 2011 og hva legger du i det komme ut av dvale? Og hva han fysisk gjorde da?] Han tok intitiativ til å treffes. Han ringte folk og sørget for å komme sammen. Han begynte å fokusere mer på trening igjen, i forhold til sommeren. Han begynte å dra på trreningssenter og automatisk fulgte det med at han ble mer sosial.

  - [Forsvarer Lippestad: - Så han ringte deg og spurte om dere skulle møtes å ta en kopp kaffe og slike ting?] Ja den type ting, og grille eller dra på stranda. [Forsvarer Lippestad: - Hadde du han på tomannshånd noen gang, eller var det flere der?] Nei, ikke nødvendigvis, jeg var på tomannshånd med ham ja. [Forsvarer Lippestad: - Du var det ja. Var det noe påfallende med oppførselen hans der du tenker «det er noe rart med han», når du vet det som er skjedd i ettertid?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen forteller at det etter hvert var mer glød i Breivik igjen etter at han kom tilbake fra "dvalen" i april 2001. - Han hadde mer glød og hadde begynt å trene igjen, var fornøyd med seg selv, forteller han. Han avviser at Breivik noen gang sammenlignet seg selv med storheter eller hadde problemer med funksjonsevne på noen måte.
 • 14:40Vitne NN (32), venn: - Ut fra det, tenkte jeg at det var en fase. Når han skrev boken sin, tenkte jeg at han fokuserte på det, neste måned ville det være noe annet. Han snakket en del om gårdsdriften og jeg tenkte ikke det var unormalt. [Lippestad: - Du beskrev ham som annerledes i 2006. Hvordan ble dette i 2011?] Han ble gladere etter at han begynte å trene og følte at han så bedre ut. [Lippestad: - Når dere var i selskaper og sosiale sammenhenger. Sammenlignet han seg selv med historiske konger og store skikkelser?] Nei, jeg har aldri hørt det.

  - [Lippestad: - Hva med funksjonsevnen hans, og det er jo ganske vanskelig begrep å favne, men hvordan syntes du han fungerte på disse møtene i 2011?] Som normalt, som Anders, det var ikke sånn at du stilte ham spørsmål også svarte han ikke. [Lippestad: - Han kom som avtalt, og..?] Ja, han har alltid vært presis, han hater folk som kommer for sent. [Lippestad: - Er det noe med hans funksjon og væremåte rundt 2011 som du tenkte at var rart, bortsett fra disse små særegenhetene, da...] Jaja, nei, de har han alltid hatt. [Lippestad: - Men så du noe annerledes?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen minnes at Breivik fortalte at han så edderkopper på gården på Åsta. - Men i barndommen hadde han vært plaget med litt angst for edderkopper, eller ikke angst i så måte, men han syntes de var ekle dyr, forteller han.
 • 14:43Vitne NN (32), venn: - Nei, han fortalte litt at oppe på gården at han så etterkopper overalt, men fra barndommen har han litt angst for edderkopper, eller ikke angst men at de er ekle. [Lippestad: Hvordan artet den samtale seg? Var det noe der du reagerte på?] Nei, jeg synes det er naturlig å se de henge rundt der. På en gård. [Lippestad: Når det gjelder i forhold til deg som hans venn, var det noe upassende eller rart ved hans oppførsel overfor deg, og nå er jeg tilbake i 2011 når dere begynte å sees litt mer, som du reagerte på?]

  - Ja, det var da jeg var på vei til å flytte inn i leilihet. Da klarte jeg ikke ta sofaen og spurte ham om hjelp. Vanligvis ville det ikke vært noe problem, men han ble irritert fordi jeg insisterte på hjelpen. Ellers skulle det ikke være noe problem. Han kom da jeg endelig maste på ham. Normalt sett... i ettertid virket det som han var presset på noe. [Dommer Arntzen: - Tidspunktet for dette, når var det?] Det var vel når jeg flyttet i rundt april eller mai 2011. [Forsvarer Lippestad: - Akkurat denne episoden er interessant og det du sier er at du ringte og spurte om han kunne hjelpe og han ikke hadde tid. Så kom han likevel. Kan du si litt om bakgrunnen for at han kom allikevel?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: I april-mai 2011 flyttet bestvennen og trengte hjelp til å bære en sofa. Han opplevde da at Breivik ikke ville stille for å hjelpe ham, og ble overrasket over det. Han måtte presse ham for å få ham til å stille opp, og opplevde det som litt ubehagelig. - Jeg måtte ringe opp en andre gang, forteller han. Breivik stilte da opp etter 20 minutter, men virket irritert. - I ettertid har jeg tenkt at det virket som han hadde tidspress for et eller annet, sa han.
 • 14:45Vitne NN (32), venn: - Bakgrunnen for at det var at han var en god venn. Jeg legger litt press på ham og føler at det var ubehagelig. [Lippestad: - Hvor lenge varte denne samtalen. Måtte du bare si det en gang?] Jeg måtte ringe ham opp en gang til og så kom han 20 minutter etterpå. [Lippestad: - Dette med spill. Du må bare si hvis du ikke vet, men vet du om han var flink?] Ut fra det jeg så, må han ha vært flink, Man må være flink for å komme til et visst nivå og få spesielle karakterer. Da må man enten ha spilt mye eller kjøpt karakterene, og jeg tviler på at han har kjøpt dem. Så han må ha vært flink.

  - [Lippestad: - Vet du om han var med på et lag?] Ja, han spilte sammen med en sånn «guild». [Lippestad: - Vet du hvordan en sånn «guild» fungerer?] Nei, det er egentlig litt utenfor mitt område. [Lippestad: - Kan du huske om han endret språket sitt på noen måte? Selvfølgelig, alle som vokser opp får et annerledes språk, men kan du huske noen ord eller uttrykk som du ikke forstod, eller?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: I forbindelse med at Breivik begynte å skrive kompendiet, dukket det opp flere og flere fremmedord i samtalene han hadde med vennene, som kulturkonservativ og multikulturalisme. - Men det er jo ord som finnes der ute da, sier vennen.
 • 14:47Vitne NN (32), venn: - Ja, det var i sammenheng med å skrive boken, så dukket det opp flere og flere fremmedord. Jeg fikk følelsen av at de var egenkomponerte, men når han forklarte så fikk man forståelse for at de finnes. [Lippestad: - Har du noen eksempler?] For eksempel multikulturalister. [Lippestad: - Så det var sånne type ord som han begynte å bruke. Men du spurte om han kunne forklare dem så gjorde han det?] Ja. [Lippestad: - Husker du andre ord som du synes var rare?] Jeg kommer ikke på så mange nå. Kulturkonservativ, men det er vel ord som eksitsterer der ute da. [Lippestad: - Så det er den type ortd som du tenker på?] Ja.

  - [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Først litt om når han ble opptatt av litteratur] Det var ikke skjønnlitteratur, men faglitteratur. Skjønnlitteratur synes han var bortkastet. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Hva slags faglitteratur leste han?] Det var emnet han var opptatt på den tiden. Hvis det var diamanter så var det det han leste. Men for det meste var det religionshistorie.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Bistandsadvokat Siv Hallgren har nå tatt over utspørringen av Breiviks tidligere bestvenn, og spør om at han var glad i litteratur. Vennen forteller at han fant den meste av faglitteraturen han var interessert i på nettet. - Han løp ikke ned bibliotekene akkurat, sier han. Han kan heller ikke huske at han snakket negativt om AUF, annet enn som motstander til FpU.
 • 14:49Vitne NN (32), venn: - Det ligger på nettet regner jeg med. Det var ikke sånn at han løp ned bibliotekene, På videregående likte han å sitte på Nasjonalbiblioteket som det het den gangen, på Solli plass, men jeg vet ikke om han brukte bøkene der. [Hallgren spør om NN var med Breivik] Jeg var med noen ganger. Vi brukte det som lesesal. Men han satt der mest alene. [Hallgren: Har du hørt ham snakke om AUF?] Nei, ikke noe spesielt. [Hallgren: - Kan du huske noe?]

  - Bare i sammenheng med at de er et ungdomsparti, og at han ikke er glad i det. [Hallgren: - Arbeiderpartiet, da?] Ja, litt sterkere på det området. [Hallgren: - Hva har han sagt om det?] Nei, at politikken deres har ødelagt landet og sånn. [Hallgren: - Anabole steroider, har du hørt noe om det?] Nei, så vidt jeg vet har han bare gjort det to ganger da, en gang på videregående og en gang før 22. juli.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennene merket at Breivik fikk kortere lunte da han begynte på anabole steroider, og forsøkte å tirre ham for å teste det ut. Han fortalte dem åpenlyst at han gikk på steroider.

  Vennen forteller at det ikke var noe forhold mellom faren til Breivik og Breivik. - Han ønsket at det skulle være et forhold, men han ble avvist, forteller han.
 • 14:50Vitne NN (32), venn: - [Hallgren: - Bare for å ta den første episoden først. I 2005, hvordan fikk du inntrykk av at stereoidene påvirket ham fysisk?] Han fikk kortere lunte da, som folk flest får når de går på det. [Hallgren: Snakket dere sammen om det?] Ja, eller vi tirret ham litt for å teste, men han ble ganske fort irritert. [Hallgren: - I 2011 da, hvordan var det da?] Da fikk jeg følelsen av at han ikke ble påvriket av det i like stor grad. [Hallgren: Hvordan fikk du vite om det?]

  - Han fortalte det åpenlyst. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Merket du det humørmessig på han da?] Nei. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Har du noe inntrykk av forholdet hans til vold?] Jeg kan ikke si han har hatt noe forhold til det. Men alle har vært oppe i situasjoner i ungdomsårene. Men jeg har vært ute sammen med ham, der vi verken har tiltrukket oss eller utøvd vold. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Hva med for eksempel filmatisert vold, som voldsfilmer?] Ikke noe mer enn «mannen i gata» [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Hvordan definerer du «mannen i gata»?] Han liker å se actionfilm og opptatt av «science fiction».
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vennen husker at Breivik var kritisk til Ap, men mener dette gjaldt politikken de førte og at de sto et annet sted politisk enn han selv. Han fikk ikke noe inntrykk av at denne kritikken intensiverte etter hvert.
 • 14:53Vitne NN (32), venn: - [Hallgren: Om forholdet til faren hans. Hva kan du si om det?] Siden jeg ble kjent med ham, kan jeg si det ikke eksisterte. Han ønsket å ha et forhold, men ble avvist. [Hallgren spør om hva Breivik gjorde.] Han la det bak seg og fokuserte mindre på det. [Hallgren: - Var det et tema som han eller du tok opp?] Nei, vi snakket om det, da. Men jeg husker ikke om det var jeg eller han som tok det opp.

  - [Hallgren: - Dette med forbilder, har du oppfattet noen gang om han hadde det, det være seg politisk eller noen andre? Nei, jeg kan ikke si at han har det, han har ikke idolisert noen på den måten. [Koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem: - For å utdype forholdet til Arbeiderpartiet og AUF. Når var det han utviklet dette?] Med tid, det er vanskelig, det er vel ved hvert stortingsvalg. [Elgesem: - Ganske tidlig altså? Kan du si litt om hva det gikk i?] Det går i at han ikke liker politikken de fører. [Elgesem: - Hva er det han ikke liker?] Det han ikke liker er at det skiller seg fra det partiet han liker.

  - [Elgesem: Er det noe konkret politikk, spesielle deler av politikken?] Jeg tror det går mest i helheten. [Elgesem: - Mest i helheten, OK. Er det noe som øker på etter hvert når vi nærmer oss midten av 2000-tallet og utover?] Nei, ikke som han gir inntrykk av. [Larsen: - Noen flere sprøsmål. For det første skal jeg følge opp et spørsmål Lippestad stilte. Han kom å hjalp deg med flytting våren med 2011. Han kom å hjalp deg. Du ringte å maste på ham og han kom?]

  - Jeg hadde spurt ham to ganger ja. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Hvordan var han da han kom? Bidro han til flyttingen?] Han løftet den tunge sofaen og vi bar den inn sammen. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Var det noe du reagerte på?] Han virket å være i hastverk. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Men noe utover det? Samarbeidet han?] Ja ja, det var ingen problemer der. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Så vil jeg til en annen type kontakt med Breivik denne våren. Hadde han meldt seg inn i en våpenklubb?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spør om at de to vennene gikk på skyting sammen, og at de trente sammen våren 2011. - Han virket oppglødd over at han skulle dra på skytebanen. Ikke noe mer eller mindre enn det, forklarer han. Breivik var også oppglødd over tematikken rundt islamifisering da de grillet sammen i juni samme år, men vennen ba ham da om å skifte tema.
 • 14:56Vitne NN (32), venn: - Ja, han hadde meldt seg inn igjen på nytt. Han forhørte seg med meg. Vi hadde startet i klubben sammen tidligere. [Larsen: - Spurte han deg om han ville være med?] Ja, det var skyting på tirsdager og torsdager, og han ringte meg og spurte om jeg ville være med flere ganger. [Larsen: - Hvordan virket han da han ringte deg?] Han virket litt oppglødd over å dra på skytebanen, men ikke noe mer enn vanlig. [Larsen: - Så er det et møte i Møllerparken. Kan du fortelle om det?]

  - Nei, vi er der også griller vi, også snakker vi løst og fast om forskjellige temaer. [Larsen: - Ja, kan det stemme at det er i juni 2011 at dere er sammen og griller i Mølleparken?] Det kan stemme. [Larsen: - Hvem er det som er der?] Da virker han litt mer oppglødd på det teamet sitt, så vi bare lukker igjen det ene øret og ber ham fokusere på andre temaer da. [Larsen: - Og hvordan reagerer han på det?]

  - Han tar det til etterretning også toner han det ned. [Larsen: Han toner det ned. Husker du når i juni det var, tidlig eller sent? jeg husker at det var nokså varmt. Jeg husker ikke hvordan værforholdene var den måneden, men nei jeg husker ikke eksagt dato. [Larsen: - Litt mer utdypende. Hvordan blir han da? Hvordan er reaksjonen? Ikke noe mer enn at vi skiftet tema.

  - [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Når det gjelder hans far. Gjorde du deg noen refleksjoner om relasjonen til hans far spiller inn i denne saken?] Han har jo ikke hatt noen innvirkning på livet til Anders. Jeg har ihvertfall ikke oppfattet at han har noe savn til faren sin. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Du har antydet at faren har innvirkning på livet hans i avhør]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Bestevennen sa i politiavhør at han mente faren til Breivik har et ansvar for 22.juli. - Jeg mener at alle fedre bør være til stede for barna sine, så det er i så måte jeg tenker det, sier han. Samtidig kan han ikke huske at Breivik savnet faren sin spesielt, selv om han prøvde å få kontakt uten hell.
 • 14:59Vitne NN (32), venn: - [Larsen: - Er det noe du ønsker å utdype her og nå?] Som jeg ser det bør alle fedre være til stede for barna sine. [Larsen: - Prøvde Breivik å ha kontakt med faren?] Jeg vet at han prøvde å ha kontakt med faren. [Larsen: - Har du sett noen ufrivillige ansiktsbevegelser eller tics hos Breivik?] [Larsen: - Før du fikk vite at han var siktet i denne saken, gjorde du deg noen refleksjoner rundt hans helse?]

  - Hvilken helse tenker du på, mental helse? [Larsen: - Ja, det er vel i grunnen det jeg tenker på?] Ikke mer enn at han hadde en down-periode. [Larsen: - Men da du møtte ham etterpå, hvordan tenkte du da?] Ikke mer enn at det var positivt at han skulle begynne med boken og at han skulle få noe nå drive med, da.

  - [Arntzen: - Er det de sakkyndige som har spørsmål. Jeg vet at Aspaas har spørsmål. Da kan du få ordet Aspaas.] [Agnar Aspaas: Ja takk, du har beskervet hans personlighet åpen, ærlig, lojal, godt humør, pågangsmot, litt rare meninger også sta og står på sitt selv om andre mener noe annet. Og til de siste vil jeg spørre om noen har konfrontert ham, eller satt hardt mot hardt i noen situasjoner?]

  - Tenker du på sånn at han er blitt, nei egentlig ikke. [Aspaas: - Ikke sett noen tydelig konfrontasjoner verbalt?] Nei, men han har vært fleksibel og har sterk rettferdighetssans. Et eksempel var at vi skulle pakke opp bilen hans. Vi tre andre mente at vi skulle gjøre det på en måte, men han insisterte på hans måte. Det var hans bil så det var jo greit.

  - [Aspaas: - Kan du si noe om hans reaksjoner hvis han møter sterk motstand?] Jeg har ikke sett noen raseri hos ham. Det er klart at han kunne bli sint og oppgitt, men ikke rasende. [Aspaas: - Blir han mistenksom hvis noen går i mot ham?] Nei.

  - [Dommer Arntzen har et spørsmål. Hun spør vitnet om forholdet Breiviks far har til sine barn. Vitnet svarer på dette.] [Dommer Arntzen: - Så har du sagt at du traff Breivik 4-10 ganger i året, det var situasjonen da du reiste på sjøen?] Ja. [Arntzen: - Men vedvarte det helt fram til 2011? Anslaget 4-10 er det dekkende for hele perioden?] Ja, det var kanskje ingenting en periode, og så vare det mye en periode. Hvis vi kan se på gjennomsnittet så blir det nok det.
 • 15:04Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Mange takk, da er du ferdig med forklaringen. Da er klokken 15.00 og vi må i hvert fall ha en pause. [Holden: Til opplysning så estimerer vi en halvtime på hver av de neste vitnene.] Det er greit. Vi tar en pause til 15.15.
 • 15:04VG: - Retten tar pause til 15.15.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Rettspsykiater Agnar Aspaas stiller bestevennen spørsmål om hvordan Breivik reagerer på å bli stilt til veggs dersom folk er uenige med ham. Vennen sier at han kunne bli sint og var sta, men har aldri sett noe raseriutbrudd fra ham. Han har heller ikke sett noen antydning til at Breivik ble veldig mistenksom. Aspaas og Tørrissen skriver i sin tilleggserklæring at de mener Breivik fremstår som mer paranoid i retten enn de de fikk inntrykk av under observasjonen i forkant. Dette går blant annet på at han blir provosert av konfrontasjoner og føler seg motarbeidet når han blir utfordret. Det kan du lese mer om her: www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/rettssaken/artikkel.php?artid=10053537

  Retten tar nå pause til 15.15. Etter pausen er det to vitner igjen, ekskjæresten til Breiviks tidligere bestevenn og det siste vitnet fra Utøya.

  Retten er satt etter pause.
 • 15:19VG: - Retten settes igjen. Det neste vitnet kommer inn, hun er ekskjæresten til Breiviks bestekamerat. Dommer Arntzen tar henne i ed.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Dagens nest siste vitne er nå på plass. Hun er en 27 år gammel kvinne som er ekskjæresten til Breiviks bestevenn, som forklarte seg før pause.
 • 15:22Vitne NN (27), venninne: - [Aktor Inga Bejer Engh: - Jeg kan gjøre oppmerksom på at vitnet har skrevet ned noen årstall, og laget seg en tidslinje for forskjellige hendelser. Du har jo sagt i avhør at du er ekskjæresten til Breiviks bestevenn, som var og vitnet i retten nå. Hvor lenge var du sammen med ham?] Fem år. [Engh: - Når ble du sammen med ham?] I 2003. [Engh: - Og når ble det slutt?] Høsten 2008.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen har valgt å sitte i vitneboksen, og sitter vendt mot aktor Inga Bejer Engh, som stiller spørsmålene. Hun var sammen med bestevennen til Breivik i fire år, og ble gjennom ham godt kjent med Breivik. - NN [ekskjæresten] var hans nærmeste, forteller hun.
 • 15:22Vitne NN (27), venninne: - [Engh: - Da blir neste spørsmål, når var det du første gang møtte tiltalte?] Første gang sommeren 2003 i forbindelse med en bursdagsfest på Aker Brygge. [Engh: - Ble du kjent med ham?] Ja. [Engh: - I den perioden du var sammen med NN. Så du ofte til tiltalte?] I perioder, men jeg studerte andre byer og andre land, men det var perioder hvor vi hvar mye sammen med ham.

  - [Bejer Engh: - Hvordan artet disse samværene seg, var det kino eller hele helger?] Det var mest kafébesøk, restaurantbesøk og kino. [Bejer Engh: - Kan du bare kort beskrive vennskapet mellom NN og tiltalte? Hva er ditt inntrykk?] At NN var den som stod han nærmest. [Bejer Engh: - Var vennskapet gjensidig?] Ja. [Bejer Engh: - Var de mye sammen?] I perioder var de svært mye sammen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen forteller at hun oppfattet Breivik som åpen og interessert, også i hennes tanker. Samtidig kunne han bli litt intens, også i sosiale settinger der andre la fra seg debatter. - Han snakket mer om temaer som vi andre ikke tenkte så mye på, sier hun. Breivik ville gjerne snakke om religion og politikk, men snakket ikke mye om islam i begynnelsen. - Det var mest kristendommen og at han fokuserte på alle de positive tingene rundt den kristne religion.
 • 15:25Vitne NN (27), venninne: - [Engh: - Kan du prøve å beskrive litt med dine egne ord hvordan tiltalte var i tiden du ble kjent med ham?] Jeg opplevde ham som åpen og lett og prate med. Han var engasjert og interessert i andres tanker og meninger om ting. Men han kunne bli intens til tider. [Engh: - Hvordan artet det seg?] Han ville gjerne diskutere politikk, etikk og religion. I spesielle settinger kunne han henge seg litt opp i diskusjonene som andre ikke hadde tenkt over. [Ehng: - Vil du si at han var litt «eldre»?] Ja, han snakket kanskje om temaer vi andre ikke tenkte så mye på.

  - [Engh: - Men hva med etikk og moral, var han opptatt av det?] Ja. Han var spesielt opptatt av religion, men i begynnelsen snakket han veldig lite om islam. Det var mest kristendommen og at han fokuserte på alle de positive sidene rundt den kristne religionen. [Engh: - Diskuterte du med ham?] Ja, til en viss grad. Som regel ble de fleste med på diskusjonen i begynnelsen, og så falt de litt av og han fortsatte på egen hånd, kan man si. [Engh: - Hva tenker du på da?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen humrer flere ganger når hun beskriver hvordan Breivik oppførte seg i debatter. Hun forklarer seg rolig og virker ikke nervøs.

  Kvinnen forklarer at Breivik opplevdes som en som så henne, og andre jenter, på tross av at de var sammen med andre gutter. Han var interessert i snakke med dem og høre hva de tenkte. - Men jeg vet ikke om det var fordi jeg var kjæresten til bestevennen hans, sier hun.
 • 15:27Vitne NN (27), venninne: - [Engh: - Hvordan da?] At han ville gjerne at debatten skulle fortsette, men de involverte var kanskje ikke så interessert. [Engh: - Hvor gamle var dere da, var dette rundt 2004?] Ja. [Engh: - Du er fire år yngre?] Fem. [Engh: - Hvordan ragerte de andre i gjengen på at han var opptatt av religion?] Det var ikke så voldomt, bare av og til. [Engh: Hvordan var han i forhold til andre sosialt? Var han opptatt av å være sammen med andre mennesker?] Ja, han var opptatt av å gå ut å spise, gå ut på kafé.

  - [Bejer Engh: - Hvordan opplevde du å være sammen med ham, og prate med ham?] Jeg oppfattet ham som hyggelig. Interessert i det man hadde å si og komme med. [Bejer Engh: - Hvordan artet det seg?] Man kunne føle at han så deg litt og hørte etter. Mange gutter i den alderen kan hilse og spørre «hvordan går det» og snakker kanskje ikke mer. Men han ønsket gjerne å snakke med meg og de andre kjærestene i gjengen. [Bejer Engh: - Mer enn de andre guttene?] Ja, men det kan være fordi jeg var kjæresten til bestevennen hans.

  - [Engh: - Disse andre jentene, delte de synspunktet ditt når det gjaldt det at han så dere?] Ja. [Engh: - Er det noe dere har snakket om?] Ja. [Engh: - Han var.... skapte han mye konflikter rundt seg? Ble det mye krangling rundt ham?] Han kunne kanskje presse litt på i diskusjoner der de andre ikke var så interessert. Da ble folk kanskje litt irritert. [Engh: - Hvordan tok han det?] Han tok det med et smil, så lot han det gå. [Engh: - Har du inntrykk av at han kunne ha mange baller i luften?]

  - Han var sosial, mye sammen med gutta i begynnelsen. Samtidig som han drev sitt eget selskap. Og slik det ble presentert for meg så hadde han både leid et kontor, og hadde to ansatte, og... Og jeg besøkte ham på kontoret og møtte en av de ansatte, så det fremsto som om alt var greit. [Engh: - Hvordan var humøret hans?] Jeg må skille mellom to perioder. [Engh: - Men om du skal snakke om den første perioden?] Ja, 2003-2005. Godt humør, blid. I den perioden opplevde jeg aldri at han var sur, eller humørsvingninger som andre har, det opplevde jeg sjelden med ham.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen oppfattet Breivik som en som kunne ha mange balle ri luften - som både var veldig sosial og som drev et vellykket selskap. - Jeg besøkte ham på kontoret og møtte en av hans ansatte, og det virket som om alt gikk bra, forteller hun. I denne perioden, fra 2003-2005, merket hun aldri noe til dårlig humør eller humørsvingninger hos Breivik. Hun oppfattet ham heller som en slags entreprenør som alltid hadde nye ideer og metoder for å tjene penger. - Jeg oppfattet ham ikke som ensporet på den tiden, sier hun.
 • 15:32Vitne NN (27), venninne: - [Engh: - Du sier at han jobbet og var der. Opplevde du at han hadde mye ideer og tanker om ting han ønsket å gjøre, eller var det fokus på jobben? Hadde han noen interesser eller var han ensporet?] Han var jo litt, hva skal man si, han er litt typisk entreprenør som alltid en ny idé eller en lur måte å tjene penger på. Det var alltid noe nytt. Så kunne man lure litt på hvor han fikk disse ideene fra, for det var ingen andre i omgangskretsen som holdt på på denne måten, eller var typisk entreprenør som han. Men jeg opplevde han ikke som ensporet. [Engh: Opplevde du han som en som var opptatt av tilbakemelding fra omgivelsene sine?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen tar flere ganger lange tenkepauser før hun formulerer seg. Hun var delvis imponert over hvor mye tiltaksevne han hadde, og syntes bedriftene hans fremsto som lovlige i begynnelsen.
 • 15:34Vitne NN (27), venninne: - Han visste best selv og kunne kanskje fremstå litt arrogant i den forstand at han fullførte ikke videregående og hadde ikke studert, og det hadde vi andre begynt med. På et vis hadde han litt komplekser for det. [Bejer Engh: - Snakket han noe om det?] Nei, istedenfor forklarte han. Han hadde en god grunn for alt han gjorde. I det tilfellet trengte han ikke fullføre videregående fordi han visste hvordan han skulle tjene penger. Han hadde lest seg opp på fag og hadde kunnskap om hvordan man skulle tjene penger. [Bejer Engh: - Hva tenkte du om det svaret?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik forklarte kvinnen at han tjente penger på å selge kunstkopier produsert i Asia, og at han jobbet som mellommann i et slags budfirma.
 • 15:36Vitne NN (27), venninne: - At han er litt rar. Det er ingen andre som snakker sånn eller sier sånne ting. At han hadde litt høye tanker om seg selv. Men jeg var jo delvis imponert over hvor mye tiltak det var i ham. Hvor mye han fikk gjort. For meg fremsto det som lovlig. Han forklarte hvordan han tjente penger på bedriftene sine, og det ga mening for meg. [Engh: - Det var denne Diploma...] Nei, som jeg husker det fortalte han at bedriften hans lagde kopier i Asia av kjente kunstverk som folk i Vesten ville ha. Det andre han forklarte at han tjente penger på, var en slags FedEx-service, altså som mellommann i et budbilfirma. [Engh: - Opplevde du at han var god på smalltalk? Altså snakke om vær og vind?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik ville ofte diskutere politikk med kvinnen, men hun opplevde ikke at han ga uttrykk for ekstreme synspunkter. Han ga inntrykk av at han støttet Frp. - Han sa aldri noe jeg reagerte på, sier hun.
 • 15:37Vitne NN (27), venninne: - Ja, men samtalen ble fort, eller det var mer tematiske samtaler, mens andre kan snakke litt om løst og fast, så var det mer at han hadde et tema han ville snakke om da. Det kunne være litt sånn «åh, jeg orker ikke diskutere det nå». [Engh: - I den første fasen, fikk du noe inntrykk av at han var opptatt av politikk?] Ja. Han ville ofte diskutere politikk med meg. [Engh: - Når du sier at han ville diskutere politikk. Var den ekstrem på noen måte?] Nei, aldri. Det kom vel tidlig frem at han støttet FrP, men han har aldri sagt noe jeg reagerte på.

  - Utover hva som er innenfor Frp sine synspunkter. [Engh: - I denne perioden, har du noen gang opplevd at han har smilt på stede vi kaller inadekvate, steder som det kanskje ikke er naturlig å smile?] Det er ennå en ting jeg er usikker på om jeg har innbilt meg fra alt som har stått i media i ettertid eller fra jeg kjente ham, men jeg minnes å huske et nervøst smil når han var litt usikker. [Engh: - Først sa du fase én, den første perioden, hvorfor deler du det inn i faser?] Fordi det skjedde en gradvis endring i løpet av skoleåret 2005 - 2006. Da bodde jeg i Oslo og jeg om min kjæreste var mye sammen med ham. [Engh: - Du sa at det skjedde 2005 2006, var det en gradvis endring?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Både Agnar Aspaas og Synne Sørheim er tilbake i det tilstøtende rommet der Breivik følger de tidligere vennenes vitneforklaringer. Aspaas var tilbake i salen rett før pausen for å stille noen spørsmål, men fortsetter nå sin observasjon av Breiviks reaksjoner på forklaringene. Breivik må følge saken far en tilstøtende sal fordi ingen av de fire vennene som forklarer seg i dag orker å ha ham i salen mens de vitner. For de sakkyndige er Breiviks reaksjoner på vitneforklaringene i retten en viktig del av observasjonen. Inne i sal 250 sitter de sakkyndige Torgeir Husby og Terje Tørrissen, som begge tar notater mens kvinnen forklarer seg.
 • 15:40Vitne NN (27), venninne: - Ja. [Bejer Engh: - Gjennom et helt år?] Nei, slik jeg husker det, begynte det på nyåret 2006, og den store endringen kom på sensommeren 2006. [Bejer Engh: - Hva bestod den endringen i?] Det var som om ting gradvis falt fra hverandre. Det virket som om han var opptatt av hva folk tenkte om han. Han ga alltid en grunn for hva som skjedde med ham. [Bejer Engh: - Hva falt fra hverandre?] Livet hans, det startet med at han møtte en hviterussisk jente på internett. [Bejer Engh: - Hvilket år er vi i nå?] 2005 eller 2006, jeg lurer på om det er før jul. Så snakket han om han skulle møte henne og det var også for å investere i en leilighet der.

  - Så dro han og besøkte henne. Og det hadde gått bra og hun kom på besøk, men min ekskjæreste møtte henne. Jeg følte at det var den første tingen jeg reagerte på. Jeg kjenner ingen på vår alder som gjorde det. Jeg så på det litt som at det var det siste forsøket hans på å date en jente som de andre gutta. Så var det dette selskapet. Han påsto at han hadde to ansatte og en dag hadde de plutselig sluttet. Firmaet forsvant sakte. Så en dag sa han at han hadde lagt det ned. Spillingen tok mer og mer plass, og han snakket fortsatt om bedriften. Han brukte den for å legitimere at han spilte, men etterhvert tok spillingen mer og mer plass. Så, etterhvert kom det vel frem at han bare spilte. Og han sa han at han tjente penger på det. Jeg har spilt World of Warcraft. Han sa han solgte figurer i WoW og tjente penger på det. Han sa at alle vi andre hadde tatt friår etter videregående og reist eller gjort andre ting.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen deler inn perioden hun kjente Breivik i ulike faser. Hun mener det skjedde en gradvis endring i oppførselen hans i skoleåret 2005/2006, hvor det virker som at livet hans faller sammen. - Han blir mer stille og spak, han mister energien og smilet er borte, sier hun. Hun oppfattet ikke lenger Breivik som like engasjert i hennes tanker og meninger, og det er vanskelig for hennes ekskjæreste og deres felles vennegjeng å få ham med seg ut. Dette gjorde at ekskjæresten hennes ble lei seg, og hun sa til ham at hun trodde han hadde blitt spillegal. Dette følte hun at hun fikk bekreftet da han flyttet inn hos moren sin. - Det var akkurat som at livsgnisten var blitt borte. Smalltalken var blitt borte. Han var stille, sier hun.
 • 15:45Vitne NN (27), venninne: - Hans mulighet til å ta helt fri, og han hadde lagt seg opp så mange penger at det hadde han råd til, å ta seg fri et år og spille. [Engh: - Når du sier at ting begynner å falle sammen, da er det i begynnelsen av 2006?] Ja, slik jeg husker det. [Engh: - Når han flytter inn til moren sin, hvordan er han etter det?] Det året så flytter jeg fra Oslo, så jeg ser ikke så mye til ham. Men de gangene jeg ser ham, så er han ikke så glad lenger. Han virker ikke som om han har så mye tiltak, han blir mer stille og spak, han mister energien og smilet er borte. Han er mindre interessert i meg og hva jeg gjør.

  - Han var blekere og tynnere. Det er vanskelig for min ekskjæreste og vennene hans å få ham ut på sosiale ting. Men det skjedde før han flyttet fra Tidemannsgate. Jeg husker han var med ut hele dagen 17. mai 2006 og slik jeg husker det at alle var litt overrasket at han var med. Så utover sommeren husker jeg at vi var der og ringte på, og opplevde å ikke få tak i ham. [Engh: - Hvordan opplevde ekskjæresten din det?]

  - Han ble frustrert og fremstod som han kanskje var litt lei seg. På det tidspunktet sa jeg at jeg trodde han var blitt spillegal. Og da han flyttet hjem til moren, så jeg på det som eneste alternativet til utviklingen hans at han var blitt spillegal. [Bejer Engh: - Du sier han var blekere, tynnere og stillere. Du sa at han når du begynte å kjenne han var han intens]

  - Det var akkurat som at luften nesten var blitt borte. Smalltalken var borte. Ja.... han var blitt stille. [Engh: - Du sier dere var på døren hans, du og eksen din. Hvor mange ganger prøvde dere? Fikk dere napp, eller måtte dere dra hjem?] Da han bodde i Tiedemannsgate, kan det ha vært tre-fem ganger. Min eks prøvde også noen ganger å kontakte ham på telefonen. I blant dro de hjem til ham for å få ham med ut. [Engh: - Møter du ham på noe tidspunkt i denne perioden da han var vanskelig å få med ut?]

  - Ja, jeg har blitt problemer med å skille på sommeren 2007 og sommeren 209087, men jeg møter ham i hvert fall to ganger sommeren 2008, for da var jeg hjemme. [Engh: - Hvordan var han da?] Han var... Sommeren 2008, slik jeg husker det, så var han veldig forandret, han var litt tilbake til sitt gamle jeg. Ikke helt, men han hadde fått energien sin tilbake, han var veldig motivert. Og det var da han begynte å snakke om boken sin. [Engh: - Om islamisering?] Ja. [Engh: - Møtte du han flere ganger i 2008?]

  - Jeg kan bare huske to anledninger, men det var sikkert noen ganger til. [Engh: - Evnet han å snakke om noe annet enn denne boken og hva han skrev på?] Den ene gangen jeg møtte ham var alle de andre gutta med, så da snakket jeg ikke så mye med ham alene. Da snakket han ikke så mye om boken. Den andre gangen jeg møtte ham, så snakket han vel kun om den boken. Og hvordan han skulle publisere den i London. [Engh: - Men da opplever du at han er litt mer tilbake til sitt gamle jeg?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da kvinnen møtte Breivik igjen sommeren 2008, opplevde hun at han igjen var forandret, og hadde fått energien tilbake. Han fortalte da om bokprosjektet og snakket mye om islamisering. - Dene ene gangen jeg møtte ham var alle de anrde gutta med, så da snakket jeg ikke så mye med ham alene, men da snakket han ikke så mye om boken. Den andre gangen jeg møtte han snakket han vel kun om denne boken og hvordan han skulle publisere den i London, sier hun. Breivik var på dette tidspunktet helt overbevist om at muslimer kom til å ta over makten i Europa, uten at det var noen som tok dette spesielt seriøst, forklarer kvinnen.
 • 15:50Vitne NN (27), venninne: - Ja, han var veldig engasjert i boken og bokens innhold og det var akkurat som han hadde funnet svaret. Så ville han veldig gjerne forklare til oss andre. [Bejer Engh: - Svaret på hva?] Hans teori var hovedsaklig hvordan islam og muslimer kommer til å erobre eller overta makten i Europa og Norge med tiden. Og han snakket om det som at det var et faktum og at det kommer til å skje. Hvis det ikke blir gjort noe så vil det skje. Men som vanlig var det ingen som tok han så seriøst. Vi hørte litt etter, og ga han noen klare motargumenter. [Bejer Engh: - Hvordan reagerte han da?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen oppfattet aldri Breivik som aggressiv eller sint i debatter, bare engasjert og ivrig. Samtidig oppfattet hun ham som ensporet da han begynte å snakke om boken.
 • 15:52Vitne NN (27), venninne: - Det husker jeg ikke. [Engh: - Ble det noe krangling ut av det?] Nei, han var aldri aggressiv. Bare engasjert og ivrig. [Engh: - Jeg spurte deg om han var allsidig eller ensporet. Du sa nei. I denne perioden var han mer ensporet?] Ja, da vil jeg si at han var mye mer ensporet. [Engh: - Ble det på noe tidspunkt snakket om at han burde få noe mer hjelp?] Jeg vet ikke hva de andre gutta snakket om, men jeg husker at jeg sa til min ekskjæreste at jeg trodde han var spillegal, syk, og at han burde få hjelp.

  - [Engh: - Det sa du til ham?] Ja. [Engh: - Hvorfor tror du, eller fikk du noen forklaring på hvorfor NN ikke ga opp å få kontakt med ham og få ham ut i dagslys?] [Vitnet begynner å gråte. Dommer Arntzen forsikrer henne om at det er greit å gråte, at de er vant til gråt i rettssalen.] Fordi han var trofast og en god venn. [Engh: - Vet du hvorfor han ikke ville ha noe mer kontrakt med vennene sine?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen som tidligere var sammen med Breiviks bestevenn blir veldig lei seg når hun får spørsmål om hvorfor ekskjæresten ikke ga seg i å få Breivik ut fra gutterommet. Hun begynner å gråte, og må ta en pause før hun svarer. - Det er plass til gråt i denne salen. Vi har hatt mye gråt her, skyter tingrettsdommer Arntzen medfølende inn. Kvinnen svarer etter hvert gråtkvalt at ekskjæresten var en trofast venn, som ofte forsvarte Breivik.
 • 15:54Vitne NN (27), venninne: - NN snakket ikke så mye om det. Jeg tror han var lei seg. Min ekskjæreste fikk ofte rollen som den som måtte forsvare ham litt. [Engh: - Overfor hvem?] Overfor meg, blant annet. [Engh: - Var det i forhold til å ta kontakt og prøve å få ham ut?] Jeg husker ikke. Det var generelt. [Engh: - Da skjønner jeg at da ble det slutt mellom dere høsten eller sommeren 2008?] Ja.

  - [Bejer Engh: - Det var siste gang du hadde fysisk kontakt med tiltalte?] Ja. [Bejer Engh: - Han har jo skrevet en manifest. Der er det skrevet en dagbok og venner og ting som har skjedd i livet hans. Har du lest det?] Jeg skummet gjennom noe i august i fjor. [Bejer Engh: - Fikk du noe inntrykk om den var skrevet i sanntid?] Deler av den fremstår som at den ikke er det. Vi har diskutert med andre i omgangskretsen og det er et par punkter andre har påpekt overfor meg. [Bejer Engh: - Og hva er det?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breiviks forsvarer har nå tatt over utspørringen av 27-åringen. Kvinnen har sluttet å gråte og sitter vendt mot Lippestad i vitneboksen.
 • 15:58Vitne NN (27), venninne: - Det husker jeg ikke. [Engh: - Var det riktig kronologi?] Det var ikke det de kommenterte. Det var mer hva som var tatt med og ikke. Hva som var kommentert og ikke. Jeg tror de andre kan svare bedre på det enn meg. [VG: Engh er ferdig og spør om forsvarerne har spørsmål.] [Forsvarer Geir Lippestad: - Først til den første perioden der ting fungerte bra. Fra 2003 til 2006. Da sa du at han hadde tenkt på en del temaer han hadde tenkt på som ikke dere tenkte på. Kan du si litt mer om hvilke områder dette var?] Det jeg husker best var diskusjoner eller samtaler vi hadde om religion. Han var opptatt av å diskutere dette med meg fordi jeg har en kristen familie. Han snakket også en del om frimurerlosjen, noe jeg så på som litt spesielt for en gutt på hans alder som jeg ikke så på som spesielt kristen.

  - [Lippestad: - Opplevde du at han kunne mye om kristendom da dere diskuterte det?] Ja. Han fremsto som veldig kunnskapsrik på temaer som de fleste gutter jeg kjente på hans alder hverken kunne mye om eller var interessert i. [Lippestad: - Og så over til den perioden når ting falt fra hverandre, som du da. Hvis du skulle prøve å tenke tilbake, hva tenker du var årsaken til at humøret har blitt borte, vi har hørt andre her som har sagt at han fremsto som deprimert. Reflekterte du over årsaken?]

  - Jeg trodde han var blitt spillegal. [Lippestad: Men det at butikken hans gikk nedenom i det tidspunktet, han hadde også en aksjespekulasjon som var veldig usikker på tidspunket som inneholdt alle hans penger, og denne damen gikk skeis ettersom jeg forsto det og han måtte flytte hjem til mor av økonomiske årsaker. Var det noe av dere tenkte kunne være årsaken til dette?]

  - Slik jeg forstod det, var det en konsekvens fordi han hadde spilt så mye spill. Det kunne vært andre veien. Slik jeg forstod det var det at han hadde spilt så mye at alt annet falt sammen Men da han flyttet hjem hadde han en god grunn. Det var at han skulle ha friår. Han sa han betalte husleie og var økonomisk konkurs som du sier nå, det ble ikke jeg fortalt. [Forsvarer Lippestad: - Vi har jo møtt vennegjengen og dere fremstår som flinke og har gode utdannelser og jobber. Var det noen diskusjon på det tidspunktet der - og da tenker jeg på at han ikke ønsket så mye kontakt med dere - noe snakk om at dere lykkes og han ikke lykkes. Kan det ha hatt noen innvirkning på det tidspunktet?]

  - Nei, jeg oppfattet ham bare som syk. Men i ettertid så har jeg jo tenkt mitt om det, da. [Lippestad: - Etter hendelsen?] Ja. At jeg satt igjen med et inntrykk av at det var en periode der alle i gjengen var studenter og sto likt. Da var det kanskje han som sto sterkest, mens de andre gutta var litt mer useriøse. Men så begynte gutta å studere, de fikk seg kjærester og ting gikk bra. Mens han ikke kom noen vei. Det jeg føler er at han spilte og ikke så at de andre forandret seg. Så våknet han opp og så at ting var annerledes. Men det er bare mine meninger.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Lippestad lurer på om dårlig økonomi og tap i aksjemarkedet, og at det ble slutt med jenta han hentet fra Hviterussland, kan ha ført til at han ble deprimert og trakk seg tilbake. Kvinnen forklarer at hun forsto det som at det først og fremst dreide seg om spilling, og at hun trodde at han var spillegal. Hun tror heller ikke suksess hos henne og andre i vennegjengen gjorde at han ikke ville være sammen med dem. - Jeg oppfattet ham bare som syk. Men i ettertid har jeg jo tenkt mitt om det, sier hun. Hun oppfattet det som at det var Breivik som var mest seriøs i studietiden fordi han da hadde selskapet han jobbet med, men at han ikke fulgte helt med da de andre etter hvert tok utdanning, fikk seg kjærester og kjøpte leilighet. Hun har tenkt at han ikke fulgte så mye med det siste året hvor han spilte World of Warcraft, og at han etter dette kjente på at han ikke hadde kommet seg noe sted i livet.

  Da kvinnen først ble kjent med Breivik, oppfattet hun det som at han var nærmest unormalt interessert i å snakke med henne, men at han den siste tiden mest forholdt seg til ekskjæresten hennes.
 • 16:04Vitne NN (27), venninne: - [Lippestad: - Det er jo sånt som av og til skjer i vennegjenger, det er ikke noe så veldig unormalt ved det. Et siste spørsmål. Du sa jo at i den første perioden så var han mer oppmerksom på deg enn de andre i gjengen. Men så sa du det at i den siste perioden, så var han ikke så oppmerksom lenger. Var han da mindre oppmerksom enn de andre guttene, eller på samme nivå?] Jeg møtte ham ikke så veldig mange ganger den siste perioden, men da opplevde jeg at... De andre gutta har alltid vært koselige og sånn, men at han var kanskje litt unormalt interessert og hyggelig, nesten sånn intenst interessert og hyggelig.

  - Og når vi møtte ham igjen da, når jeg møtte ham igjen, slik jeg husker det forholdt han seg mest til min ekskjæreste. Det var litt unormalt. [Lippestad: - I forhold til tidligere?] I forhold til alle. Han var stillere og kun evnet å snakke om seg og sitt, men det var fra 2006 til 2007 når jeg forsto at ting gikk veldig dårlig. [Lippestad: - Når han forholdt seg til din ekskjæreste som er hans beste venn, og ikke så mye til det, er det så spesielt?] I forhold til ham så var det det. I og med at han hadde vært interessert tidligere i å snakke med meg. Men det er så få ganger at jeg kan nesten ikke gi noe ordentlig svar på det. [Lippestad: - Nei, ok, takk.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren spør kvinnen om hva slags temaer Breivik diskuterte henne, og hva slags bøker han leste. - Jeg mener å huske at han leste en del. Det var nettopp det han sa at han ikke hadde studert, men at han hadde lest en del på egen hånd. Men jeg husker ikke hva, forteller hun.
 • 16:07Vitne NN (27), venninne: - [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Du sa han hadde kunnskaper som de på hans egen alder ikke var interessert i. Har du noen eksempler på disse temaene?] Ja, blant annet frimurerordenen og losjen. Hvordan ting fungerer der og hva det går ut på. Det har jeg aldri opplevd noen på hans alder ta opp med meg og religion i forhold til kristendommen. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Du nevner kristendommen og han hadde gode kunnskaper om det. Husker du hva dere diskuterte rundt det?] Jeg husker ikke så godt. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Var tro tema?] Ja, én gang. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Hva sa han om det?] Han sa han ikke var en praktiserende kristen, men så på seg selv som en kristen. En norsk-kristen protestant fordi han støttet verdiene og tankesettet til kirken.

  - [Hallgren: - Blant temaene dere diskuterte, var det litteratur han leste?] Jeg husker svakt at han leste en del. Han hadde jo ikke studert, men han sa han hadde lest så mye på egenhånd. [VG: Vitnet får beskjed om at hun er ferdig og får gå.]
 • 16:07VG: - Et vitne fra Utøya er det siste vitnet som skal forklare seg i dag. Hun vil ikke navngis.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen er nå ferdig med sin forklaring, og dagens siste vitne er den siste av de overlevende fra Utøya som skal forklare seg for retten. Dette er en 16 år gammel jente som har bedt om å få være anonym, og dette vil VG selvsagt respektere.
 • 16:08Vitne NN (16): - [Vitnet avgir forsikring til retten på at hun skal forklare den hele og fulle sannhet, og ikke legge skjul på noe]
 • 16:09Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Vi har ikke mottatt begjæring om at tiltalte skal være på bakrommet, så da må vi vente litt slik at tiltalte kan bringes inn i retten.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik har sittet på bakrommet gjennom hele rettsdagen, men jenta som nå skal forklare seg, har ikke noe imot at han sitter i salen. Retten avventer nå at han skal bringes inn i salen igjen. Synne Sørheim og Agnar Aspaas er nå tilbake til sal 250.

  Da er Breivik tilbake i salen sammen med tre arrestforvarere og forsvarer Odd Ivar Grøn. Han får fjernet håndjernene sine og sitter på den bakerste av de to radene på tiltalebenken. Han har med seg et A4-ark med notater i liten skrift som han legger foran seg og tar flere notater på. Lippestad varslet tidligere i dag at Breivik vil komme med noen kommentarer, og han vil få gjøre dette på slutten av dagen.
 • 16:12Vitne NN (16): - [Holden: Beklager at det tok litt tid for deg å vente. Når ble du medlem i AUF?] Jeg ble medlem når jeg ble 11 tror jeg. Nå er jeg 16. [Holden: Hvilket lokallag har du deltatt i?] Akershus.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Den unge jenta var på et foredrag om Saudi-Arabia da hun fikk høre om bomben. Etter fellesmøtet i Kafébygget var hun på et eget møte med delegasjonene fra Oslo og Akershus, og gikk deretter tilbake til Storsalen da hun hørte skudd. - Ikke at jeg skjønte det var skudd, det var bare en lyd som jeg ikke viet så mye oppmerksomhet til, sier hun.
 • 16:15Vitne NN (16): - [Aktor Holden: - Du hadde vært på Utøya tidligere?] Det var femte eller fjerde gangen. [Aktor Holden: - Du skal få lov til forklare deg om hva som skjedde 22. juli. Her ser du et bilde av Kafébygget. Hva skjedde den 22. juli?] Jeg kan starte med da vi fikk vite om bombingen. Jeg satt og hørte på et foredrag om Saudi Arabia. Og vi snakket om krig og at folk drepes. Så sjekket vi mobilen og så at det var bombing i Oslo uten at vi trodde på det helt. Så plutselig handlet alle nyhetsavisene om bombingen i Oslo. Så gikk jeg til søsteren min og snakket om det som hadde skjedd. Så gikk vi inn til Storsalen.

  - Og siden Oslo og Akershus er såpass nært, ble vi innkalt til et ekstra møte. De snakket om at vi skulle ringe foreldrene våre og sånn. Jeg gikk tilbake og satte meg i Storsalen sammen med en del av vennene mine. De satte opp en storskjerm slik at vi kunne følge med på nyhetene om hva som skjedde i Oslo. Vi hørte skyting. Eller... Jeg trodde ikke det var skyting før det kom nærmere og nærmere og folk begynte å skrike.

  - Men så begynte lyden å være veldig nære oss, og alle vinduene som dere ser der [Viser på et bilde av Kafébygget], de hadde vi åpnet, fordi det var så mange folk og ganske tett luft. Så hørte vi at skytingen kom nærmere oss, og alle kastet seg ned. Men så reiste jeg meg opp og gikk til det vinduet her, og da ser jeg da en politimann, som sto kanskje her, tror jeg, også var det en gjeng med folk bak politimannen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: 16-åringen kom seg til vinduet i storsalen da hun hørte flere skudd. Hun så Breivik forkledd som politimann og ropte til ham gjennom vinduet. - Jeg ropte hva er det du driver med, og da fikk jeg oppmerksomheten hans, forteller hun. Breivik svarte at han var politimann og skulle beskytte dem. - Så vet jeg ikke hva som skjedde, men han begynte å skyte, forteller hun.
 • 16:17Vitne NN (16): - Så skriker jeg mot han «hva faen er du driver med» og jeg fikk plustelig oppmerksomheten. Jeg sa en del ting som jeg ikke husker, men jeg sa hvertfall «hva faen driver du med» fordi det gjentok venninnen min hele tiden. Så sa han politimannen at «jeg har kommet for å beskytte dere og vil ha dere en i stor gruppe fordi da er det lettere å beskytte dere». Jeg synes det var rart fordi det var en politimann der fra før av. Deretter så jeg en jente.

  - [Aktor Holden: - Hvor var den jenta?] Den jenta var her [viser på bildet], og han stod fortsatt der han stod. Så begynte han å skyte mot de folkene han hadde bak seg og jeg begynte å løpe fordi det var en politimann som skyter. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg løp bort til venninnen min og ba henne løpe for livet. Så så jeg Breivik komme inn mot Lillesalen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik reagerer ikke på det jenta forklarer, men veksler noen lavmælte ord med forsvarer Odd Ivar Grøn mens hun snakker. Massedrapsmannen veksler mellom å følge med på skjermen til macbooken til Grøn, og å se mot lerretet som viser et kart over Utøya.
 • 16:19Vitne NN (16): - Folk skrek og skjønte ingen ting. Folk ble tråkket på, og ingen tok hensyn. Det var bare å redde seg selv. Og jeg var en av dem som bare løp. [Holden: - Hvor løp du ut?] Hovedinngangen ved kiosken. [Vitnet viser hvor hun løp ut] Jeg så til venstre og da lå det personer der. Så løp jeg til bakken der det er taler. Jeg hadde såpass adrenalin at jeg bare løp. Jeg ser det ligger en person på gresset som jeg begynte å dytte på.

  - Og jeg fikk ingen respons, så jeg bare fortsatte å dytte på personen til den snudde seg, og da så jeg at den var blitt skutt. Men jeg trodde selvfølgelig fortsatt ikke på det, så jeg tok på såret, og da kom det blod ut. Og da skjønte jeg hva som skjedde, og fikk blod på meg. Så det var litt kvalmt egentlig.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Den unge jenta begynner å gråte når hun skal fortelle om at hun møtte på en jente som var død mens hun flyktet fra Kafebygget. Holden prøver å berolige henne og går igjennom det hun har fortalt til nå. - Dette går bra, vi tar den tiden du trenger, bare si fra om du trenger en pause, sier han til henne. Jenta trekker pusten dypt og fortsetter.
 • 16:21Vitne NN (16): - Men jeg løp videre også... [Holden: - Skal vi se, du har fortalt at du kom ut hoveddøren og ser den personen som ligger på bakken og du legger etter hvert merke til at vedkommende er død. Og da går det opp for deg hva som skjer. Hvor er det du beveger deg?] Jeg løp videre så så jeg en jente som var i sjokk sikkert, jeg vet ikke, men... [Holden: Dette går bra. Vi tar den tiden vi trenger til å komme gjennom, så får du bare si i fra hvis du trenger en pause etter hvert.] Jeg så en jente. Jeg så på henne som yngre enn meg.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Jenta løp videre og møtte på en annen ung jente i sjokk. Hun fikk kontakt med politiet på telefonen og løp videre da de skjønte at skuddene var lenger unna. - Jeg kastet meg rett ut i vannet, jeg tok ingen sjanser. Jenta var da ved Stoltenberget, hvor mange andre ungdommer hadde samlet seg i vannkanten. Jenta svømte omtrent halvveis mot landsiden før hun snudde og svømte inn igjen.
 • 16:23Vitne NN (16): - Så skulle jeg egentlig ha lillesøsteren min der, og ville at noen skulle passe på henne. Jeg tok med meg jenta som snakket i telefonen med mammaen sin tror jeg. Jeg sa «vi holder sammen» så vi la oss i gresset og skytingen kom nærmere oss. Da lå vi ved scenen der. [Holden: - Kan du vise oss?] Vi lå der og så hørte vi «politimann». Jeg tenkte at dette er sikkert siktet mot meg fordi jeg hadde snakket med han tidligere. Så hørte jeg skyting, jeg mener jeg så en bli drept der, men jeg er ikke hundre prosent sikker på det. Jeg så han ikke bli skutt. Jeg så fra gresset bare benet hans. Da så jeg det stod «politi» på drakta hans. Så gikk vi videre og møtte på noen andre AUF-ere.

  - Da... vi var kjemperedde, men da gikk han rundt tilbake til hovedhuset, tror jeg. Så ligger vi der, og de andre bestemte seg for å ringe politiet. De sa det var skyting. Jeg følte det var tryggere å være med dem, fordi de var eldre enn meg, men alle så på hverandre med håpløse blikk. Jeg sa vannet kanskje ville være den beste løsningen siden det ville dempe skuddene.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da de nærmet seg land så hun Breivik på brygga. - Han var skikkelig rolig, forteller hun. Breivik skriver noe på lappen han har foran seg når hun sier det.
 • 16:24Vitne NN (16): - Så løp vi, da vi hørte at skuddene var langt unna, så løp vi til vannet, og da kastet jeg meg uti. Jeg tok ingen sjanser. Her var vi [viser på kartet]. Og jeg løp gjennom her. Så ligger jeg der, og jeg ser det er en gruppe mennesker der, de har satt seg på øya der, men jeg har kastet meg i vannet, og det er veldig kaldt vann. Det føltes som når man skal bade og noen har brukt opp alt varmtvannet. Jeg hadde på meg en lyseblå caps, så jeg var veldig synlig. Så svømte jeg ut, kanskje halvveis.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik skjøt ut i vannet mens jenta gjemte seg i vannet. Hun oppfattet det som at han skjøt mye rundt seg. - Jeg måtte bare se selv alt som skjedde selv om det kanskje ikke har vært noe bra i ettertid, forteller hun. Deretter gikk Breivik videre og begynte å skyte på noen som gjemte seg på land.
 • 16:26Vitne NN (16): - Også svømte jeg ut til en jente, så hørte vi skyting og sånt. Da var han her på brygga, skikkelig avslappet og bare skjøt mot vannet. Også svømte jeg tilbake igjen fordi venninnen min var der, som jeg hadde tatt med for første gang på Utøya. Hun ville ikke svømme, så jeg tvang henne ut. Men jeg ville ikke ha føttene på land igjen. Hun begynte å svømme med to eller tre andre personer. Hele tiden sa folk kom tilbake, det er ikke trygt og det er for kaldt. Så ble det stille i fem minutter. Så plutselig kommer han der hvor de andre var. Da hadde jeg svømt halve av halve. Jeg hadde ikke svømt halvveis, men halve av det, hvis du skjønner. På et punkt begynte alle å løpe og da begynte han å skyte mot de.

  - Og jeg er en nysgjerrig person så jeg måtte se på det som skjedde selv om det ikke var bra i etterkant. Han skjøt veldig mye og mot vannet også. Etter det gikk han videre og begynte å skyte folk fordi de hadde gjemt seg over alt. Jeg så en gjeng mennesker der, og da skjøt han. Jeg lå i vannet og hadde tatt av meg klærne. Jeg var egentlig som et blinklys. Så begynte vi å svømme. Jeg tenkte «hvis det er en mann som skyter på oss så hvorfor skal ikke en båtmann også ta og skyte oss?»

  - Så svømmer vi, så blir vi plukket opp. Jeg får en vest, så svømmer jeg resten av veien inn. [Holden: - Vi skal gå litt tilbake til noe du sa ganske tidlig. Disse utsagnene du kommer med og det Breivik sier. Du forklarte oss noe av dette, og du sa du var ganske sikker på at du sa «Hva faen er det du driver med?». Hva husker du av dette?] Samtalen? Det var vel egentlig bare at jeg husker at jeg snakket med ham og spurte «Hva faen er det du driver med?». Men så husker jeg ikke.
 • 16:28Aktor Svein Holden: - Jeg kan ta å gjøre deg kjent med de utsagnene som står nedtegnet i politiavhøret. Da sier du at det første utsagnet kommer fra deg, og det er som du har gjengitt, «hva faen er det du driver med?» Og da svarer gjerningsmannen helt rolig, ikke stresset i det hele tatt, «Har du sett hvor skuddene kom fra?»
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Den unge jenta er usikker på hva hun husker og hva hun har blitt fortalt, men sa også i politiavhør at hun ropte "hva faen er det du driver med" til Breivik. Holden leser fra avhøret hennes at Breivik da svarte med å spørre om de visste hvor skuddene kom fra, og at de måtte samle seg slik at det ble lettere for ham å passe på dem. - Ja, det stemmer. Det var det han sa, at vi måtte samle oss, bekrefter jenta. Hun oppfattet Breivik som veldig rolig. - Da jeg snakket med ham var han helt rolig, det var ikke noe tegn til stress. Måten han gikk på også, sier hun.
 • 16:31Vitne NN (16): - [Holden leser opp fra avhøret: «Gjerningsmannen forsatte så med så å si helt rolig stemme «vi må samle dere sammen for at jeg skal kunne hjelpe dere»] [Holde: - Gir dette noen minner tilbake?] Det er det han sa. Vi må samle dere så det blir lettere for han å passe på oss. [Holden: - Så beskriver du videre at du og denne jenta la seg i gresset like ved der det var en rød låve, en scene og en talerstol.] [Holden fortsetter å lese fra avhøret: «Videre står det at gjerningmannen kom gående helt vanlig nedover gressbakken, sa «jeg er politiet og skal hjelpe dere».]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Jenta mener å huske at Breivik nesten trakk på smilebåndet mens han snakket til ungdommene, og at han snakket i en rolig, nesten melodiøs tone.
 • 16:32Vitne NN (16): - [Aktor Holden: - Hvor var det han var da?] Da var han på... vi lå jo her, så da var han på vei ned. [Aktor Holden: - Hvor gikk han deretter?] Han gikk opp igjen, tilbake til Hovedsalen der. Så ble det fyrt av skudd, men det var ikke nært oss. [Aktor Holden: - Du har allerede gitt en liten beskrivelse av hvordan du oppfattet ham. «Han så skikkelig avslappet ut da han stod på bryggen og skjøt»] Vanligvis når man kommuniserer med fok ser man om han er stresset eller avslappet. Når jeg snakket med han var han helt rolig, jeg følte null tegn for stress. Det var sånn «jeg er en politimann, jeg er kommet for hjelpe dere».

  - Måten han gikk på også. Det var veldig avslappet. [Holden: - Hvordan da?] Han gikk veldig avslappende. Når man er stresset tar man på ting, ser mye rundt seg. [Holden: - I politiavhøret står det at han gikk på tur som om han var gikk på en sti.] [VG: Vitnet bekrefter at det så ut som at Breivik gikk rolig og avslappet.] [Holden: - La du merke til noe annet ved ham?] Bare at han hadde lyst hår og blå øyne. [Holden: - Noe annet?]

  - Ikke noe spesielt som jeg husker. Jeg la merke til øreproppene hans. iPhone-ørepropper, tror jeg det var. [Holden: - «Han smilte til og med,» står det her.] Mm. Jeg snakket med ham og noen ganger når du snakker med en person så kan du føle at han trekker litt på smilebåndet. [Holden: - Tonen hans, da?] Jeg vet ikke, den var veldig rolig den og. [Holden: - I avhøret ditt så sier du at han snakket i en rolig meloditone. Hva legger du i det?] Var det avhøret dagen etter? [Holden: - Ja, to dager etter.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Jenta svømte mot båtene, men var redd for at de også ville ta livet av henne. Likevel kom hun seg opp i båten og inn mot land. Der ble hun tatt imot av en eldre dame som ga henne et teppe. Hun tenkte hele tiden på søsknene sine, som også var på øya. Søsknene hennes overlevde.
 • 16:35Vitne NN (16): - Jeg vet ikke, jeg sa det da, det stemmer det med melodistemme, men jeg vet ikke hva jeg tenkte da jeg sa det. Men han visste null tegn til stress da han snakket med meg. [Holden: - Hva skjedde etter du kom i land?] Jeg kom i land, så møtte jeg en gammel dame. Hun kom mot meg og trakk meg unna. Jeg husker ikke helt hva hun sa, men hun ga meg flere pledd. Det var ingen ambulanser der. Jeg tenkte bare på søsknene mine egentlig. [Holden: Hvordan har tiden etter 22. juli vært for deg?] Jeg mener at det vi opplevde var ille, men med tanke på det folk har gjort i etterkant, blant annet journalister og at vi ikke får den oppfølginen man skulle få når man kommer på skolen, så har det gått veldig dårlig.

  - [Aktor Holden: - Kan du utdype det for oss?] For eksempel fikk jeg en journalist på døra som ville snakke med broren min og ta de blodige klærne fra den dagen. Og journalister som ringer deg dagen etter, du våkner fra det som er et mareritt og jeg ble ringt på morgenen [vitnet forteller om en telefonsamtale fra en journalist fra et annet land]. Jeg ble usikker, de kan ikke finne meg nå liksom. Det er ingen andre med mitt navn. [Aktor Holden: - Har det vært noe utvikling i livssituasjonen din?]

  - Jeg har gruet meg til denne dagen lenge, men det skal bli bra å få alt unna. For hvor enn du går handler det om Breivik - hva han drikker, sier, har på seg. [Forsvarer Geir Lippestad: - Jeg har et lite spørsmål, men det er kort. Når du sto ut av vinduet og snakket med ham. Hadde du øyekontakt med ham, så du på ham?]

  - Han snudde, han kom ned her, og da jeg skrek ut av vinduet, så snudde han seg. [Lippestad: - Han snudde seg mot deg da du skrek ut av vinduet?] Mm. [Lippestad: - Var det flere som var i vinduet, husker du det?] Det var en ved siden av meg og det var en person litt bak meg.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Jenta føler seg dårlig behandlet av media etter terrorangrepene, og føler ikke hun har fått den oppfølgingen hun har blitt lovet. Hun forteller at broren hennes ble bedt om å ta på seg de blodige klærne sine dagen etter angrepene for å stille opp på et bilde, og at hun ble ringt av journalister hele tiden. Det fikk henne til å føle seg ukomfortabel og redd.
 • 16:39Vitne NN (16): - [Lippestad: - Du har et inntrykk av at han så på deg?] Jeg var i det tredje vinduet til høyre. De som var i vinduet var lengst nede til venstre. [Lippestad: Akkurat, det var det jeg hadde. Takk.] [Bistandsadvokaten: Har du hatt søvnproblemer?] Jeg har hatt noen drømmer og stått opp midt på natta og husker ikke drømmen, men vet at det handler om å drukne kanskje. [Bistandsadvokaten: - Har du hatt problemer med å sovne?] Jeg sov ikke i natt. [Bistandsadvokaten: - Er du redd for noe annet nå etter 22. juli, som du ikke var redd for før 22. juli? Politimenn. Første dagen i retten var med politimenn med geværer.
 • 16:39VG: - [Vitnet forteller hvordan terror-angrepet har påvirket livet i hverdagen] [En av bistandsadvokatene ønsker å vite om noen detaljer fra øya og får svar på det]
 • 16:40Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da er du ferdig med din forklaring. Takk for fremmøte. [Det blir bestemt at Breivik skal få komme med sine kommentarer.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Jenta svarte på noen korte spørsmål fra bistandsadvokater og Lippestad, og ble så ferdig med sin forklaring. Alle de overlevende fra Utøya som skal forklare seg er dermed ferdige nå. Breivik skal nå gi noen kommentarer til vitneforklaringene som er gitt i dag.
 • 16:42Anders Behring Breivik: - [Dommer Arntzen: - Da kan Breivik gi sine kommentarer, og det skal handle om vitnene.] Takk skal du ha. Det er ikke så veldig kort. Jeg har punkter på alle vitnene. Ok, da kan jeg starte med det første vitnet. Jeg har fire punkter på NN. 10 punkter på NN [neste]. Det var en kommentar til ordet «arisk». Jeg er ikke sikker på hva det ordet betyr, kan noen forklare det for meg? [Arntzen: - Jeg tror ikke vi tar oss tid til det nå.] [Holden: - Det er ikke sikkert du hadde fått noe godt svar heller.]

  - Ok, da skal jeg tolke det slik jeg tror det er. For det første har jeg aldri brukt ordet arisk i mitt liv, og vil ikke bruke det i fortsettelsen heller. Det er fordi det er tilknyttet en ideologi jeg ikke støtter, nasjonalsosialismen, og jeg har aldri brukt det ordet.

  - Og årsaken er at jeg er nasjonalkonservativ og nasjonalist som er en annen ideologi. Når det gjaldt inngrepet på nesen så vet aktoratet fullstendig godt at det ble tatt av to årsaker. Det ene var forfengelighet, og fordi den var delvis knukket etter konfrontasjonen, og det er noe Holden er klar over.

  - Grunnen til at mine venner ikke var klare over det var at det kanskje ikke var noe jeg sa til dem. Og så en generell kommentar til mine venner. Ingen av de støtter mitt ideologiske syn og det synes jeg det er viktig å poengtere. Jeg la merke til at aktoratet har beskrevet feilaktige referanser, men det kommer jeg tilbake til senere. Så videre til NN (33). Jeg reagerte på at han sa jeg spilte mye fra tidlig 2006. Jeg spilte mye fra våren 2006.

  - Og både NN (32) og NN (33) glemmer i sine forklaringer å nevne at jeg hadde flere ansatte mellom 2000 og 2006. Og så var det en annen kommentar, hvor NN (33) mente at jeg ikke slapp dem inn på 30-årsdagen min da de kom for å besøke meg. Men det var en helt annen anledning, for på 30-årsdagen min, så spiste vi på restaurant, ti stykker. Den episoden han refererer til, det skjedde i 2006, tror jeg, og det var bare én gang det skjedde.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik har mange punkter til de tre tidligere vennene hans som har forklart seg, og mener mye er feil. Han nekter igjen for å ha fikset nesen for å få den til å se "arisk" ut, og nekter for noen gang å ha brukt dette begrepet. Han anklager også aktoratet for å prøve å latterliggjøre ham på det groveste ved å fokusere på enkelte sider av livet hans i utspørringen av vennene. Samtidig understreker han at ingen av vennene støtter ideologien hans.
 • 16:46Anders Behring Breivik: - Og med referanser til deprimerthet, så kan jeg si at jeg aldri har vært deprimert i hele livet mitt noen gang. Og jeg har fått inntrykk av at det har blitt tegnet et bilde av en inaktiv og asosial person. Det stemmer ikke. Jeg har aldri vært så sosial og hardtarbeidende som jeg var fra 2007 til 2011.

  - Og perioden fra 2007 til 2011 så jobbet jeg gjennomsnittlig ti timer per dag og jeg festet en del. Og det var totalt titalls sammenkomster med venner i denne perioden, men jeg har forståelse for at noen ønsker å tone dette ned i tråd med det de nå vet.

  - Og et annet moment var at da jeg spilte og brukte det ene året, så spilte jeg organisert og til tider på et høyt nivå. På et tidspunkt på toppnivå i Europa. Og jeg hadde en del lederstillinger. NN (33) sier at jeg hevder at alle i Europa var multikulturalisme. Jeg er primært mot to tredjedeler. Marxistene og leninistene og den kulturelle siden i alle fall.

  - Så var det et par situasjoner som aktor refererte til. Den ene var på Nichol & Son, det var disse fire albanerne som skal ha forsøkt å rane meg da jeg var i en sårbar situasjon. I den situasjonen så var det fire vitner, det var fem vitner inkludert meg selv, og det skal jeg komme tilbake til senere, når jeg får den timen. Når det gjelder det som skjedde på Bohemen, så var det snakk om en pakistaner som forsøkte å rane meg. Det utestedet het noe annet enn Bohemen på det tidspunktet. Og jeg husker at det kanskje var på ny6ttårsaften, for vi hadde på oss dress.

  - Men det skjedde, men det var ingen som bevitnet opptrinnet. Men jeg husker jeg fortalte det til, jeg husker ikke om det var NN eller NN. Generelt sett, når det blir ramset opp og blir gitt et bilde av livet mitt fra 2007 til 2011, så føler jeg at det blir et veldig ubalansert bilde.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks