Hovedinnhold

Ord for ord, dag 25, del 2: Breivik mener aktor vil latterliggjøre ham

KLAGET OVER RIFT: Anders Behring Breivik klaget over en rift i fingeren da han var på Utøya, omringet av ungdommer han hadde tatt livet av og skadet. Foto: Fredrik Varfjell, AFP
KLAGET OVER RIFT: Anders Behring Breivik klaget over en rift i fingeren da han var på Utøya, omringet av ungdommer han hadde tatt livet av og skadet. Foto: Fredrik Varfjell, AFP
(VG Nett) Anders Behring Breivik mente aktor prøvde å latterliggjøre ham da han stilte spørsmål til politimenn i retten i dag.

Denne saken handler om:

- Så de fem punktene som Holden har valgt å fokusere på, de forteller vel mer om intensjonene til Holden enn noe annet, og det er da latterliggjøring. Og kanskje det går på tilregnelighet, sa Breivik rett før retten ble hevet fredag.

Da hadde fem politimenn fått forklare seg etter pausen. Da Breivik fikk lov til å komme med kommentarer på slutten av dagen, brukte han tiden blant annet til å understreke at Knights Templar-nettverket, som han hevder han er en del av, eksisterer.

- Når det gjelder spesifisering av de to cellene som jeg er tilknyttet og KT-nettverket, så er det noe jeg står for og som er korrekt hele tiden, men det stemmer at jeg ikke ønsker å formidle informasjon som fører til pågripelser, men det er noe jeg står for.

Ifølge politifolkene som pågrep ham på øya, skal han ha snakket mye om at han ville ha plaster på en rift han fikk i fingeren. Det fikk han ikke umiddelbart.

- Blødningen var også en bagatell. Det ja sa er at det var en fordel om blødningen ble stoppet, for jeg hadde mistet en halv liter blod, hevdet 33-åringen.

- Kaldt nedover ryggen

Hans Mattis Hamborg (36) ledet aksjonen for Nordre Buskerud politidistrikt. Han fortalte hvorfor de ikke gikk i land på Utøya med færre menn.

- Som aksjonsleder ønsket jeg å gå i land på Utøya med en troverdig aksjonsstyrke. Situasjonen var uoversiktlig på det tidspunktet, opplyser Hamborg.

Politioverbetjent Håvard Gåsbakk (38) fra Nordre Buskerud politidistrikt var med på å pågripe Breivik og fortalte blant annet om følelsen han fikk da Breivik fortalte at han bare var en av flere celler.

- Da gikk det kaldt nedover ryggen. Jeg tenkte at nå har terroren rammen Norge. Nå har vi fått det, forklarte Gåsbakk.

Etter at Breivik ble pågrepet, ble han avhørt i flere timer i Hovedhuset på Utøya. Det ble også tatt bilde av ham, og ifølge politiet så begynte han å posere i det han ble tatt bilde av.

LES OGSÅ: ORD FOR ORD DAG 25, DEL 1 

 • 12:31VG: - Breivik har tatt plass i rettssal 250.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Bistandsadvokatene sto med armene i kors og fulgte dommerne med øynene da de kom inn i retten.

  Retten tillater ikke kringkasting av forklaringene til noen av politivitnene. De tillater kun sakkyndige og private sakkyndige. De tillater heller ikke kringkasting av Breiviks kommentarer.
 • 12:34Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da fortsetter forhandlingene fortsetter. Retten har avsagt en avgjørelse om kringkasting. Jeg leser den ikke opp, men jeg sender den til partene og det legges ut på tingrettens hjemmeside. For å gjøre en lang historie kort. Retten tiltalter ikke tiltales uttalser eller kommentarer kringkastet. For å ivereta balansen, tillater vi ikke kringkasting av gjenstående vitner.

  - For dagens program så betyr det at det ikke tillates kringkasting med unntak av Jørg Møland dersom han skal forklare seg i dag. [Holden: - Det kan vel fort bli en annen dag.] Nettopp, det kan fort bli en annen dag. Det betyr at vi ikke har kringkasting i dag. Det betyr at retten omgjort sin tidligere tillatelse til å kringkaste politivitnene.

  - Da fortsetter vi med neste vitne, som er Hamborg.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politibetjent Hans Mattis Hamborg har tatt plass i vitneboksen. Han er også kledd i sommeruniform med kort skjorte og har innsatsleder-skilt på armen. Hamborg står stram, nærmest i grunnstilling, og snakker i raske og korthugde setninger.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik smiler når han hører at hans kommentarer ikke vil bli kringkastet. Han hvisker noe til Vibeke Hein Bæra, fremdeles med et smil. Så sier han noe til Lippestad. Breivik varslet torsdag at han ikke så noe poeng i å anke saken fordi han ikke får kringkastet sin forklaring, og at han derfor ikke vil anke dersom han ble kjent tilregnelig av dommerne. Det kan du lese mer om her: www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/rettssaken/artikkel.php?artid=10070616
 • 12:38Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - [Dommeren ber vitnet avlegge ed] [Aktor Holden: - NN (Vitnet før oss i dag) fortalte at han tok en telefon til deg og snakket med deg den 22. juli for å varsle deg om at du måtte på Hønefoss politistasjon] Det er riktig. 22. juli i fjor hadde jeg tjenestefri, jeg ble oppringt på min telefon og ble bedt om å møte på jobb. Jeg reiste uten opphold direkte til Hønefoss politistasjon med en annen politibetjent. Da jeg kom dit hadde allerede første enhet reist ut. Jeg ble med ut i bil nummer to sammen med båtfører. Samtidig ble jeg aksjonsleder for oppdraget. Det er en del-leder på taktisk nivå som har ansvaret for den væpnede delen av aksjonen.

  - På dette tidspunktetet var jeg fullstendig klar over hva som hadde skjedd i Oslo. Jeg var også klar over AUFs sommerleier var på Utøya. Da jeg er på vei utover blir jeg kalt opp av første enhet og blir bedt om å angi oppmøtested. Jeg sier umiddelbart at det blir Utvika-kai.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Aksjonslederen hadde fri da skytingen startet, og ble varslet av vitnet som var tidligere i dag. Han bestemte da at oppmøtestedet skulle være Utvika-kaia. - Oppdraget var klart: VI skulle ut på Utøya og uskadeliggjøre gjerningsmannen eller mennene og drive førstehjelp. Ved hjelp av seks eller syv tjenestemenn skulle vi aksjonere ved bruk av politibåten. Planen var at den første patruljen på landsiden skulle plukkes opp av oss i politibåten, sier han. Hamborg snakker høyt og tydelig. Hendene hans er foldet foran kroppen, han vipper litt opp og ned på føttene.
 • 12:40Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - [Holden: - Det er der Thorbjørn legger til?] Landsiden eller Thorbjørn-kaia ved Utvika. Oppdraget det var klart. Vi skulle ut på Utøya nøytralisere den ved å pågripe gjerningsmannnen eller gjerningsmennene. Deretter utøve livreddende førstehjelp, evakuere skadede sårede i rekkefølge fra øya. Planen var, ved bruk av seks til syv tjenestsemenn jeg hadde tilgjengelig fra Nordre Buskerud, å burke politibåten. Første enhet som ble sendt til Utøya kai ble plukket opp av oss.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - I det vi er i ferd med å sette ut båten, hører jeg Delta kalle opp på vårt digitale samband. Jeg forstår at de er på vår side av Sollihøgda, siden vi kan høre dem. Jeg kjenner stemmen til vedkommende, og ber ham ringe meg, sier Hamborg. Han har tidligere jobbet i Delta i flere år, og er dermed svært godt trent i skarpe aksjoner.
 • 12:41Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - Og vi var fire tjenestemenn, som i utgangspunktet skulle i politibåten. [Holden: - Så du sier altså at det var en seks-sju politimenn som du hadde tilgjengelig, som planen var å ta over til Utøya. Så sier du at dere var fire tjenestemann i båten, og da to på Utvika, jeg antar at det var NN og NN, som det var planen å plukke opp først og så ta til Utøya. Vurderte du å spare tid og bare droppe å plukke opp dem, og dra rett til øya?] Nei, situasjonen var uoversiktlig på dette tidspunktet her.

  - De så på det som en oppgave å melde tilbake det de så og hva de gjorde. Jeg ønsket som aksjonsleder å gå i land på Utøya med en troverdig aksjonsstyrke. Situasjonen var uoversiktelig på tidspunktet. Så satte vi ut båten ved et sted her [politibetjenten viser på kartet]. Som jeg sa tidligere var utgangspunktet at vi skulle reise derfra med fire tjenestemenn fra Buskerud.

  - Idet vi er i ferd med å sette ut båten, så hører jeg beredskapstroppen kalle i vårt analoge samband. Jeg forstår at den eneste måten de kan prate er på vårt samband er et de befinner seg på vår side av Sollihøgda. Jeg kjenner igjen stemmen på sambandet og ber ham ringe meg. Noe han gjør. Da endres planen. Jeg skjønner at Delta har kort vei igjen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: De fem dommerne sitter alle og lytter til Hamborgs forklaring. Lyng og Arntzen tar enkelte ganger notater foran seg, mens de tre meddommerne sitter tilbakelent.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Klokken 17.77 blir oppmøtestedet endret fra kaia til Storøya, sier Hamborg. Han står bare noen meter fra Breivik, som ikke har sett politibetjenten siden han deltok i pågripelsen 22. juli. Breivik følger nøye med på det som sies. Den kraftige stemmen til Hamborg overdøver alle andre lyder i rettslokalet.
 • 12:44Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - Jeg ber de med første enhet om å møte der. Samtidig ber jeg de to tjenestepersonene som skulle være med båtfører og meg i båten om å kjøre til Utøya kai, landsiden. De som kommer først, enten det er mannskap fra Nordre Buskerud eller beredskapstroppen, er de som inngår i den første aksjonsfasen på Utøya. Vi kjører politibåten ut i Steinsfjorden mot Tyrifjorden. Underveis melder de fra Utøya kai landsiden at de hører skudd. De ser også røyk, mulig at bygning står i brannn. På vei til Utøya brygge på landsiden, blir også oppmøtestedet endret av operasjonsleder i Nordre Buskerud. Dette skjer klokken 17.57.

  - [Holden: - Bare for ordens skyld, hvorfor det?] I ettertid så har det kommet frem en del meldinger, om at første enhet på stedet har vurdert det som et utrygt samlingspunkt. Når vi kommer til moloen så ser vi at det blinker blått på land her. Jeg ser at det er beredskapstroppen som står klare til å bevege seg. Vi legger til land ved moloen og plukker opp åtte betjenter fra beredskapstroppen.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Hamborg forklarer seg rolig om motortrøbbelet med den røde gummibåten. - Det er utrolig vanskelig å være politimann når man helst vil over til den øya for en hver pris, og du ikke kommer videre, sier han. Han forklarer med rask stemme om de to båtene som kommer, og som de 11 politimennene blir lastet om i.
 • 12:46Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - I tillegg er det Håvard Gåsbakk som er innsatsleder. [Aktor Holden: - Vet du hvor mye klokken er da?] Det er jeg usikker på. Samtidig tar aksjonsleder fra beredskapstroppen Klevengen på det tidspunktet over ledelsen og kontrollen over aksjonen på Utøya på det tidspunktet. Vi legger fra land, vi er elleve polititjenestemenn i båten og vi får etter kort tid motorproblemer. Da har den ene enheten som har vært i kai en stund, oppfattet at oppmøtestedet er endret og har sendt to båter mot det nye oppmøtestedet.

  - [Aktor Holden: Vi tar en liten stopp der. Dette med å ha elleve politimenn i denne båten. Kan du si hvile vurderinger som ligger bak det?] Vi ønsket å komme over med så mange som overhode mulig for å få iverksatt planen vår. At motoren ettertid viser at vi fikk vann i bensinen, er en ulykksalig situasjon. Det er utrolig vanskelig å være politimann når det eneste du ønsker, er å komme over til øya.

  - Men samtidig kommer det da en båt. Vi laster ti personer over i den. Det går ikke spesielt fort det heller, før neste båt kommer hvor vi laster over fire personer fra vår båt. Første båt med fire operatører fra beredskapstroppen kommer på land på Utøya 45 sekunder før oss. De får melding av personer på øya om at gjerningsmannen sist er observert nord på Utøya, og bevegver seg i den retningen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Rett bak stolen til forsvarer Geir Lippestad sitter det to mannlige poltibetjenter som følger Breivik nøye. Breivik sitter ved siden av Lippestad, mellom ham og Vibeke Hein Bæra. I tillegg sitter det en kvinnelig arrestforvarer på motsatt side av tiltalebenken, og følger med på tilhørerplassene.
 • 12:48Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - [Holden: - Vet du omtrent når første båt toucher på øya?] Nei. [Holden: - Da drister jeg meg til å opplyse at det er 18:27.] Med en gang vi kommer i land, så hører vi skyting fra sørsiden av øya, vi ser også nedslag i vannet. Samtidig så får jeg beskjed på øret om at enheter på øya ser personer bli skutt og faller i vannet. En mann fra beredskapstroppen blir satt igjen ved ilandssettingspunktet for å klargjøre for kommende enheter. Fem andre begynner å ta seg sørover på øya.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Hamborg forteller at de hører skudd fra Sydspissen så fort de kommer til land på Utøya. - Vi tar oss i springmarsj sydover på øya. Vi tar oss til skolestua der vi ser det er skutt gjennom vinduet. Vi aner ikke at det er 50 ungdommer der inne. Derimot ser vi en person nede i en krattskog. Han blir anropt og etterkommer våre pålegg. Han blir pågrepet mens andre sikrer i 360 grader. - Like foran meg ligger det en livløs person. Hun er skutt. Ved siden av ligger en ung gutt. Han er også skutt. Død, sier Hamborg. Han ser ned mens han snakker. Stemmen hans er fortsatt rolig og bestemt.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik gnir seg gjentatte ganger i øynene mens han lytter til Hamborgs forklaring. Han har de siste dagene vært forkjølet eller plaget av allergi.
 • 12:49Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - Vi kommer til Skolestua og vi ser at det er skutt gjennom vindu, lite aner vi da at det befinner seg 50 ungdommer der inne. Vi får observasjon på en person på sydspissen nede i en kratt skog, og han blir anropt, etterkommer etterhvert våre pålegg og blir pågrepet av to personer i vår gruppe. De tre andre sikrer pågripelsen 360 grader. Rett foran meg ligger det en tilsynelatende livløs person. Jeg går bort til henne. Hun er skutt i hodet og er død. Jeg tar meg bort til neste mann, det er en ung gutt og han er også skutt i hodet og død. Jeg reiser meg da opp og kaller opp operasjonssentralen og sier «dette er aksjonsleder, gjerningsmannen er pågrepet, det er mange skadde og drepte. Vi trenger evakuering med helikopter fort».

  - Umiddelbart etter dette så skjønner jeg at jeg får nye oppgaver som aksjonsleder, så jeg tar meg alene bort til landsettingsområdet. [Aktor Holden: Det som fortrinnsvis skjer videre vil bli tatt av Gåsbakk og Klevengen, men likevel hva gjør du utover kvelden?]

  - Jeg deltar i det videre redningsarbeidet på øya med et sterkt hovedfokus på hurtig evakuering av de hardest skadede til Thorbjørn-kaia i første omgang, for deretter å evakuere de til Storøya. Ellers så blir jeg på øya til cirka klokken 11.00 lørdag 23. [Holden: - Da har jeg ikke ytterligere spørsmål.] [Arntzen: - Har forsvarerne spørsmål?]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Geir Lippestad spør om pågripelsen og hvordan Hamborg oppfattet Breivik. - Når dere så en mann i skogen, hva skjedde? - Jeg vet at Gåsbakk skal forklare seg mer detaljert om det. Det jeg oppfattet er at han forholdsvis tidlig etterkommer våre pålegg om å ta hendene over hodet og legger seg ned.

  Mens han snakker til Lippestad, ser Hamborg innimellom rett på Breivik som sitter ved siden av. Så snur han blikket igjen når han tenker over hva han skal svare.
 • 12:52Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - [Forsvarer Geir Lippestad: - Jeg har noen spørsmål om hvordan du oppfattet tiltalte da han ble pågrepet. Du sa jo i din forklaring at dere ga dere til kjenne som politi, og at han etterhvert reagerte. Kan du si litt mer konkret hva som skjedde i detalj?] Ja, nå vet jeg at politioverbetjent Gåsbakk skal ta mer i detalj om det. Første som observerer personen er en politibetjent, men jeg kan godt si hva jeg så. Og det er at han forholdsvis tidlig etterkommer våre pålegg.

  - og han tar hendene over hodet og til siden. Han legger seg også ned og tar hendene på ryggen og blir pågrepet på helt vanlig måte. [Forsvarer Geir Lippestad: - Hadde han problemer med å forstå med at dere var fra politiet?] Han hadde nok ingen tanker om at vi ikke var fra politiet, det hadde han god forståelse rundt. [Forsvarer Geir Lippestad: - Kan du huske om han oppførte seg rolig, urolig eller om han var påfallende på noen måte?]

  - Som sagt så var det to andre som utførte pågripelsen. Jeg hadde sikring utover og snakket ikke med tiltalte overhode. [Forsvarer Lippestad leser opp fra en rapport som Hambort har skrevet: Vi tok oss hurtig gjennom krattskogen og tilkjentegjorde oss som politi overfor tiltalte.

  - [Lippestad: - Siktede sto helt rolig foran oss med begge hendene over hodet. Han var iført hjemmelaget politiuniform og etterkom våre ordre og la seg ned. Han ble påført håndjern, pågripelsen var udramatisk. Det er det som står der?] Ja. [Lippestad: - Takk for det] [Arntzen: - Har bistandsadvokatene sprøsmål?]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Mette Yvonne Larsen overtar og spør om når han reiste fra politistasjonen. - Jeg har ikke det eksakte tidspunktet, men jeg ble oppringt 17.29. Jeg så ikke på klokken da jeg dro, det var ikke fokuset mitt, sier han. Han er en anelse mer kraftig i stemmen når han svarer Larsen, som presset kollegaen hans mye på tidspunkt før lunsj.

  Dommer Arntzen følger nøye med under spørsmålsstillingen. Hun har ikke brutt inn og avskåret spørsmålene til Larsen så langt.
 • 12:55Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Noen spørsmål herfra. Hei. Vi er litt interessert i tidspunktene. Først, når kom du til Hønefoss politistasjon?] Det tidspunktet har jeg ikke eksakt, jeg ble oppringt 17:20, da var jeg i nærheten av min bopel. Jeg tok med meg min samboer og så dro vi direkte til stasjonen, det er ca 1 km å kjøre. [Larsen: - Når drar du fra politistasjonen?] Ikke sikker på det tidspunktet heller, ser overhode ikke på klokka. Jeg tar kun på meg kjeledressen, resten av våpen og utstyr tar jeg på meg i bilen på veien derfra.

  - [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Så nevnte du at 17:34 snakket du med beredskapstroppen. Så har du sagt at planen din var en umiddelbar aksjon mot Utøya. På hvilket tidspunkt og hvorfor ble den planen droppa? Du sa 17:34, det må være 17:54. [Larsen korrigerer seg selv og sier det var 17:54] Planen blir forsåvidt ikke endret. Det eneste som endrer seg er egentlig det personell som skal være med. Jeg hadde da i utgangspunktet seks eller syv tjenestemenn fra Nordre Buskerud. [Han forklarer videre at noen fra beredskapstroppen også var tilgjengelig] Så planen blir ikke endret.

  - [Bistandsadvokat Larsen: Hvis den hadde vært planlagt en aksjon klokken 17:54, ville du da vært på Utøya så sent som 18:32?] 17:54, for å ta det, er en telefon fra [nevner et sted]. Vi har en kjøretur fra Utøya-kai - landsiden. [Bistandsadvokat Larsen: Var det aktuelt å ta i bruk båt fra et annet sted?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Hamborg snakker i tydelige, korte setninger til Mette Yvonne Larsen, og forklarer med klar, høy stemme hvordan ting fungerer i politiet.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Mette Yvonne Larsen lurer på når planen endres fra direkte aksjon, slik Hamborg planla. - Da misforstår vi hverandre. Planen var den samme, men det var aksjonsleder fra Delta som overtok ledelsen da han kom. Hun spør også dette politivitnet om hvorfor han skrev rapporten sin så sent etter hendelsen. Han svarer at han ikke ble bedt om å skrive den før da.
 • 12:58Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - Nei, det vet jeg ingenting om. Jeg vurderte det ikke, da det ikke var kjent for meg selve Utvika og at det var en båtplass der. [Larsen: - Så er det et spørsmål om hvem er det som gir den endelige beskjeden om at det er sånn det skulle gjøres, og at din plan om øyeblikketlig aksjon ikke skulle følges. Hvem gir beskjed om det?] Da tror jeg vi misforstår hverandre. Planene blir ikke endret. Når beredskapstroppen kommer så er det deres leder som tar over den taktiske kontrollen. Planen som beredskapstroppen hadde var den samme som jeg hadde. [Larsen: Men var det ikke du som var der først og kunne aksjonere?]

  - Jo, men her har vi et beredskapssystem i politiet, som sier at når aksjonsleder fra beredskapstroppen kommer, så er det han som tar over den taktiske ledelsen over aksjonen. [Larsen: - Så litt om tidspunkt igjen, når skrev du din rapport i saken?] Det er jeg ikke sikker på, den datoen må du nesten gi meg. [Larsen: - 21. november 2011 skrev du rapporten din. Hvorfor tok det så lang tid?] Det vet jeg ikke. I starten ble jeg ikke bedt om å skrive noe fra det, de mente vi hadde andre som skrev utfyllende nok, men etterhvert så ble jeg også bedt om å skrive en personlig rapport. [Larsen: - Takk, da har jeg ikke flere spørsmål.]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Jeg ba om helikopter fordi de skadde trengte å evakueres så raskt som mulig til kirurgisk installasjon, sier Hamborg.
 • 12:59Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Hadde du noen oppfatning om det kunne være flere gjerningsmenn?] Ja, det blir litt hypotetisk. Men inntil gjerningsmannen ble pågrepet hadde jeg ingen meldinger fra operasjonssentralen som tilsa at det var flere gjerningsmenn. Men jeg var fullstendig klar over hva som hadde skjedd i Oslo og tok høyde for at det kunne være flere. Etter pågripelsen var det annerledes. Overlevende ga oss da et bilde på hvor mange som var der.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Hamborg er ferdig med vitnemålet sitt, og forlater rettssalen med rolige skritt.
 • 13:00Vitne Hans Mattis Hamborg, politibetjent: - [Bistandsadvokat Hallgren: Det var etter...] Ja. [Bistandsadvokat Hallgren: Du nevnte helikopterevakuering. Du ga beskjed om det. Hva var tanken om det?] Tanken er når folk blir skutt, så trenger de hurtigs til kirurgisk installasjon. Den eneste muligheten er evakuering med helikopter fra landsiden.

  - [Hallgren: - Visste du at det var AUF leir der?] Ja, det var jeg veldig klar over. [Hallgren: - Med hensyn til trusler mot AUF, har det vært et tema hos dere?] Ikke meg bekjent. [Hallgren: Ikke noen tidligere på 80-tallet heller?] Ikke som jeg er kjent med. [Hallgren: Hvor lenge har du jobbet i Nordre Buskerud?] Jeg har jobbet to år i Nordre buskerud.
 • 13:01VG: - Ingen flere spørsmål. Neste vitne er Politioverbetjent Håvard Gåsbakk.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politioverbetjent Håvard Gåsbakk inntar nå vitneboksen. Han er ansatt som innsatsleder i Nordre Buskerud, og fungerte også som dette 22. juli. Også Gåsbakk har tjenestegjort i Beredskapstroppen tidligere, og er nestkommanderende i den lokale utrykningsenheten.

  Gåsbakk forteller om hvordan gummibåten synker som en stein ned i vannet da alle politifolkene går ombord. - Samtidig kommer to båter som patruljen ved Utvika har sendt oss, vi laster om, sier Gåsbakk. Han forklarer seg også rolig, og ser mye ned når han snakker. Breivik noterer underveis.
 • 13:03Vitne Håvard Gåsbakk, politibetjent: - [Aktor Holden: - Vi fikk høre av NN at han forsøkte å ta kontakt med deg den 22. juli. Når var det?] Det var klokken 17:43, da sjekket jeg min telefonsvarer. Da hører jeg den beskjeden på svareren om at det er skyting på Utøya og NN sier at jeg må møte på jobb med en gang. [Aktor Holden: - Så har vi fått høre av din kollega Hamborg at du etterhvert havner i båten som er på vei til Utøya. Fortell om hva som skjer]
 • 13:04Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Det som skjer er at etter å ha lastet opp politibåten, så legger vi fra kai. Vi har problemer med å komme avgårde siden vi ligger på en stein med baugen. Vi går i båten og ser at vi har bra flyteeevne. Idet vi skal forlate, så står vi fast. En fra Delta går ut og løfter av båten. Vi synker ned i vannet som en stein og blir tunge i vannet. Vi legger fra kai og kjører i retning Utøya, men så stopper motoren.

  - I det samme så kommer det en båt som blir sendt av NN i retning oss, som gjør at vi laster over mannskapene i den ye båten. Den nye båten oppfører seg på samme måte som gummibåten. Den ligger tungt i vannet og vi får ikke fart i den båten. Etter noe tid, det er vanskelig å gi noe tidsperspektiv, så kommer det en ny båt og fire fra Delta går over i den båten der. Den er en noe mer hurtiggående båt og de setter kursen mot Utøya. Det gjør også at vår båt blir noe lettere.

  - Jeg får dytta folk framover i båten, så vi får tiltet motoren og kommer i plan, og får tatt oss mot Utøya vi også. I det vi nærmer oss land, så hører vi at det skytes fra Sydspissen. Vi hører gjentatte skudd og vi ser nedslag i vannet. Det gjør at vi forstår at i hvert fall en av gjerningsmennene befinner seg der. Jeg ser også at det ligger svømmere i vannet, og jeg tenker jo da at jeg for all del må unngå å kjøre på dem.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Mens han kjører båten, tenker Gåsbakk at han ikke må kjøre på noen av ungdommene i vannet. Så fort de kommer i land, tar de seg raskt mot Sydspissen, der har hørt skudd. Gåsbakk viser på et kart hvordan de løper. Breivik lener seg tilbake i stolen mens han snakker og følger nøye med.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Gåsbakk har fortalt om pågripelsen av Breivik flere ganger. Han måtte forlate boligen sin så raskt at han ikke hadde tid til å gi barnet sitt en klem, selv om han visste at han kanskje ikke kom hjem igjen. www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/artikkel.php?artid=10081561
 • 13:06Vitne Håvard Gåsbakk, politibetjent: - Vi går til kai på Utøya og det skytes fortsatt fra sydspissen. Vår taktikk da er å ta oss dit og konfrontere gjerningsmannen og få kontroll. Så vi går i land og tenker vi tar oss langs vannkanten, men der er det veldig ulendt. Vi går i land her [Gåsbakk viser dette på flyfotoet over øya] og tar oss videre på landsiden. Vi kommer oss inn i terrenget og inn på veien som går her. Det er en grusvei. Mens vi gjør dette roper vi «bevæpnet politi» og gir oss til kjenne.
 • 13:07Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Vi hører enkelte skudd, fortsatt fra Sydspissen Vi hører et siste skudd da vi kommer til Skolestua Vi har da en liten pause der vi bytter skjoldmann og setter oss ned for å lytte. Vi tar oss ned ved skolestua og står ved hjørnet.

  - Her nede i noen sekunder. Jeg ser da at det har vært skutt to skudd gjennom ruta i døra på Skolestua, og skjønner at det har vært en gjerningsmann her. Jeg kommuniserer det videre i laget. Etter å ha stått der noen sekunder tar vi oss ned i terrenget. Det blir ropt «bevæpnet politi, gi deg til kjenne». Fremstemann i beredskapstroppen har da sett en person som går her nede. Det er mye kratt og kjerr, og det er vanskelig å få oversitk. I det vi kommer ned og tar os gjennom noe kratt, så står Breivik brått foran oss.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Da de kommer til Skolestua, stopper de noen sekunder og tar overblikk. Da de går ned i det åpne landskapet, med en tjenestemann med skjold i forkant, oppdager de Breivik. - Han står brått foran oss. Han er iført en politiuniform med tettsittende overdel og en mørk bukse. Han har også en vest med magasiner og ledninger opp til ørene. Fremste mann i rekka anroper ham og roper at han skal ned på kne. Jeg går ut på venstre flanke og roper at han skal legge seg ned. - Breivik sier "det er ikke dere jeg er ute etter, jeg ser på dere som mine brødre. Jeg er ute etter AUF-ere, dette er et statskupp"
 • 13:08Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Så ser vi Breivik brått foran oss. Han er iført en politiuniform. En tettsittende overdel og en bukse som er veldig lik den jeg har på meg i dag. Han har også en chestrigg, en vest med magasiner rundt seg, samtidig som han har ledninger opp til ørene. Fremstemann i beredskapstroppen, han anroper Breivik, og roper at han skal legge seg ned på kne. Jeg går rundt på venstre flanke.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Mens Gåsbakk forklarer seg om det Breivik sier, mumles det i rettssalen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens Gåsbakk beskriver hva Breivik sa da de pågrep ham, sitter massedrapsmannen og ser ned i bordet foran seg, hvor han noterer på en gul post-it-lapp. Når han forteller at Breivik sa det var et statskupp og at det var AUF og Ap han ville ta, rynker han øyenbrynene svakt og ser spørrende ut.
 • 13:09Vitne Håvard Gåsbakk, politibetjent: - Og ropte til Breivik «legg deg ned, legg ndeg ned» og setter på ham håndjern. Da sier han «det er ikke dere jeg skal ta, det er ikke dere jeg er ute etter. Jeg ser på dere som mine brødre. Dette er et statskupp, jeg er ute etter AUF og islamiseringen av Norge».
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Da Breivik sier at han bare er en av tre celler, går det kaldt nedover ryggen på Gåsbakk. - Jeg ringer operasjonsleder og sier at de må gi riksalarm. Jeg tenker at nå har terroren kommet til Norge.
 • 13:10Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Jeg prøver å snakke litt med Breivik for å hører hva som har skjedd. Jeg sier: «Du må fotelle hva som har skjedd her». Da sier han: Jo tidligere jeg kommer i avhør, jo tidligere kan vi begynne å forhandle. Jeg er villige til å fortelle om 80 prosent nå, men jeg vil forhandle om de siste 20 prosentene. Jeg ser to døde og sier at det er viktig at vi kommer i gang med evakueringen.

  - Da sier Breivik at «jeg er en av tre celler. Den første cellen har slått til i Oslo, den andre cellen er meg på Utøya og den tredje cellen har ikke slått til ennå, og når den gjør det så blir det helvete for politiet». Da gikk det kaldt nedover på ryggen på meg. Jeg skjønte noe av omfanget av Utøya mens vi var der nede, men ikke hele. Men jeg tenkte at nå er Norge rammet av terror.

  - Jeg kaller opp operasjonsleder og melder fra om det Breivik har sagt, og at vi må slå riksalarm og få mobilisert politiet i Norge. Det som skjer da, er at Breivik ønsker et plaster fordi han har fått en skade i en pekefinger. Og jeg sier til Breivik da at «det er ikke noe vi prioriterer akkurat nå. Se rundt deg, her ligger det to døde, og det er mange skadde rundt her. Du får ikke noe plaster av meg.»
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Gåsbakk sier at Breivik ville ha et plaster fordi han har kuttet seg i fingeren. Gåsbakk svarte da at det ikke var noe han vil prioritere. - Se rundt deg, det er mange døde og skadde som må evakueres. Du får ikke noe plaster av meg, sa Gåsbakk til ham. Flere av tilhørerne humrer lavt av denne opplysningen.
 • 13:12Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - [Aktor Holden: - Hvordan reagerer han da?] For meg så reagerer Breivik: han er kald og rolig hele veien. For meg er han ikke tungpustet eller andpusten på noen som helst måte. Han rapporterer som en soldat og det er korte konkrete meldinger som han gir. Sånn er det. [Aktor Holden: - Er det noe annet du kan fortelle oss om måten han oppførte seg på?]

  - For meg, når jeg kommer ned der og Breivik var foran meg, hadde han gitt seg, oppfattet jeg det som. Våpenet hans lå ti meter bak ham og pistolen var skutt tom. Og han sier, som sagt: Det er ikke dere jeg er ute etter. Jeg oppfattet ham som kald og rolig.

  - [Holden: - Hva skjer videre?] Det som skjer videre er at jeg prater litt med en av teamlederene for den gruppa som var med å pågrep. Han tar over Breivik og jeg tar meg til Sydspissen med noe sanitetsmateriell. Der løp de to andre fra beredspakpstroppen ned først og begynte å behandle. På vei ned, i området her, så kom jeg over to gutter og et par tre voksen. Når jeg møter dem så ser jeg frykten i øynene deres når de ser uniformen min.

  - Da skjønner jeg at dette kommer til å bli et krevende oppdrag, redningsarbeidet. Den uniformen jeg har på meg, den tilliten og den tryggheten den skaper i samfunnet, den eksisterer ikke lenger, fordi Breivik da er iført politiuniform og har jaget ungdom rundt på Utøya og skapt en situasjon for meg.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Etter at Breivik er pågrepet, snakker politiet kort sammen. En av tjenestemennene overtar Breivik mens Gåsbakk løper og henter førstehjelpsutstyr. - Jeg treffer raskt to små gutter og en voksen. Den frykten jeg ser i øynene deres gjør at jeg forstår hvor vanskelig dette oppdraget er. Den tryggheten uniformen pleier å gi, er borte, sier Gåsbakk. Han er mer beveget i stemmen når han snakker om de to barna. Breivik tar flere notater.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens Gåsbakk forklarer hvordan han opplever at AUF-erne så på uniformen hans med frykt, ser han raskt på Breivik. Breivik reagerer ikke, men ser tilbake på politioverbetjenten som pågrep ham.
 • 13:16Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Jeg får roet dem ned og sa «jeg er en ekte politmann». Det er en liten gutt der og han roper etter faren sin. Jeg sier til en annen at «du må gjøre alt du kan for å holde gutten på det stedet han er nå». «Han kan ikke løpe rundt på øya for vi vet ikke om det er flere gjerningmenn, vi har pågrepet en». Jeg går til sydspissen og tilbake igjen. Jeg går i vika her [viser på kartet], jeg tenkte «vi må komme oss tilbake på brygga». Jeg tar kontakt med Klevengen i beredskapstroppen. [Aktor Holden: - Etterhvert trer du inn i som innsatsleder på øya?]

  - Ja. Min jobb i det daglige er å være innsatsleder i Nordre-Buskerud. I et lite politidistrikt må du ha på deg mange hatter. I begynnelsen var jeg aksjonsmann og var med på pågripelsen, nå trekker jeg meg tilbake og tar jobben som innsatsleder. Jeg og Klevengen tar det huset her [viser på karet], trekker opp dit og etablerer innsatsleders KO der. Det som blir Klevengens jobb, er å lete aksjonen på Utøya.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: De fire sakkyndige følger Gåsbakk med blikket mens han snakker. Av og til kaster en av dem et blikk bort på Breivik, som for å få en bekreftelse på at han fremdeles ikke har visst noen tydelig emosjonell reaksjon.
 • 13:17Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Mens min jobb blir å legge forhold til rette slik at Klevengen kan holde den aksjonen i gang hele tiden. Jeg peker ut Hamborg som leder for evakueringspunktet, slik at han hele tiden har båter tilgjengelig for evakuering av personer. Politimann NN får ansvar for å få med seg båter og evakuere fra området pumpehuset og nordvest-delen av øya, hvor vi får meldinger om at det er veldig mange skadede og personer som har gjemt seg i fjellskrenter og huler langs øya.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Gåsbakk forteller rolig om redningsaksjonen og søket etter overlevende og døde etter hvert som det første kaoset har gitt seg. - Vi jobber ut fra flere scenarier. Enten var Breivik alene, eller så har de andre gjerningsmennene reist sammen med de overlevende, gjemt seg eller svømt til en naboøy.
 • 13:17Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Politibetjent NN, han får også i oppdrag å være i båt, og kjøre rundt øya og redde skadde personer. Og etterhvert så har jeg veldig mye kontakt med operasjonsleder som er på landsiden der, både med evakueringshelikopter og ambulanse. Det er hele tiden tilstrømning fra nærliggende politidistrikter, som blir satt i gang med søk og evakuering. Det er en tilstrømning av frivillige organisasjoner.

  - Frivillige organisasjoner [ramser opp navnene på disse] og sivilforsvar som starter søk i strandsone og øyene rundt, om noen hadde svømt dit. Vi begynner med overflatesvømmere for å se om noen er i vannet. Etterhvert går vi over i et mer redningsarbeid når magefølelsen sier det ikke er flere gjerningsmenn.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: - Jeg har lyst til å si en ting til. Hvis vi ikke hadde hatt de frivillige - og da mener jeg båtfolket i Tyrifjorden - hadde vi hatt et stort problem, sier Gåsbakk.
 • 13:19Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Vi jobber ut fra flere scenarier i forhold til gjerningsmannen. Enten var Breivik alene eller så de andre evakuert sammen med de som overlevde, eller så har de lagt på svøm til en annen øy eller de hadde gjemt seg på øya. Det som jeg ønsker å si i tillegg er: Hadde ikke vi hatt de frivillige, da tenker jeg på båtfolket i Tyrifjorden, så hadde vi hatt et stort problem.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Stemmen til Gåsbakk blir litt lavere når han forteller om hvorfor han rekvirerte hundre tepper til øya. - Jeg forsto at det viktig for de avdødes verdighet å kunne dekkes til, sier han. Flere av de pårørende ser ned og rister på hodet.
 • 13:20Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Det var en strøm av evakuerte hele tiden. Vi prioriterte å ta ut de som var skadet først selvfølgelig. Så de overlevende, og fysisk uskadede, etterpå. Rundt klokken 21.30 var alle overlevende fraktet bort fra øya, og Klevengen delte opp mannskapene og gikk manngard og søkte etter flere overlevende. Det tok rundt halvannen time og rundt klokken 23.00 fikk vi det første antallet på hvor mange døde som lå der. Det var et tall på 72 pluss/mius. Så kom politihelikopterert inn og søkte over med termisk kamera for å se om det kom noe utslag på det.

  - Og jeg tenkte at her var det viktig å få tepper, for dette er et stort åsted, og for verdigheten til de døde som lå der og i forhold til presse, så var det viktig å få tepper å dekke dem med. Så jeg rekvirerte 100 tepper. Så ble det gjennomført manngard hvor vi da tildekket de døde.

  - Og da det var gjort så reiste beredskapstroppen 01:30 og vi fra Nordre - og Søndre Buskerud og Drammen politidistrikt ble igjen på stedet. Det er viktig å si for meg også, at vi var aldri trygge på om det var flere gjerningsmenn. Det var mørkt der og det var sent. Jeg kunne ikke med 100 prosents sikkerhet si om det ikke var flere gjerningsmenn. De kunne gjemt seg i huler og fjellskrenter og så videre.

  - Så vi holdt vakt rundt hovedhuset og låven. Vi kunne med 100 prosent sikkerhet, neste morgen i dagslys, si at det ikke var andre gjerningsmenn på øya. [Aktor Holden: Da sier jeg takk.] [Forsvarer Geir Lippestad: Jeg har noen få spørsmål rundt pågripelsen. Forsto jeg deg riktig, så hadde han kastet fra seg våpenet og sto med hendene over hodet?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Lippestad har tatt over utspørringen av Gåsbakk. Han stiller igjen flere spørsmål om hvordan selve pågripelsen foregikk, og om det stemmer at Breivik hadde kastet fra seg våpenet sitt. - Jeg tolket det slik at han hadde hørt ropene våre, og at han derfor hadde lagt fra seg våpenet og var klar til å overgi seg. , sier Gåsbakk. Gåsbakk ser mot Lippestad mens han svarer. Lippestad spør også om forhandlingsvilkårene Breivik kom med da han ble pågrepet.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Jetflyene fra begravelsen til Gunnar Sønsteby flyr over tingretten, og den krafitge, rumlende lyden bærer godt inn i retten. Flere av de pårørende og overlevende blir tydelig forskrekket og ser mot de tildekkede vinduene.

  Da Gåsbakk spurte om ID, svarte Breivik at den lå i venstre bukselomme. - For meg virket det som han hadde full kontroll. Han svarte kort og konsist på alle spørsmål, sier Gåsbakk.
 • 13:25Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Ja. [Lippestad: - Sto med hendene over hodet?] Han sto med hendene ut til siden. [Lippestad: - Betyr det at han så dere før dere så han? Tolker du det slik at han så dere opp ved Skolestua og gjorde seg klar til å overgi seg?] Det er sånn jeg tolker det. Jeg vil tro at tiltalte har hørt våre rop, og lagt fra seg våpenet og var klar til å overgi seg. [Lippestad: - Du sa også en annen ting, at kollegaen din, eller det var kanskje deg, ba han legge seg ned, og så sa kollegaen din at han skulle gå ned på kne. Husker du om han responderte på det?] Det jeg husker at han fremste mannen beordrer han ned på kne og idet jeg løper ut på venstreflanken roper jeg «legg deg ned, legg deg ned, ta deg på hodet og legg deg ned».

  - [Lippestad: - Du husker ikke om han sa noe spesielt da du sa «legg deg ned»?] Nei. Det jeg husker er som jeg sa i stad at han sier «det er ikke dere jeg skal ta, det er ikke dere jeg skal ta, jeg anser dere som brødre». [Lippestad: - Ok. For grunnen til at jeg spør er at han i sin forklaring har sagt at han spurte dere «skal jeg legge meg på kne eller skal jeg legge meg ned?». Du husker ikke noe sånt?] Nei.

  - [Forsvarer Geir Lippestad: - Dette med forhandlinger. Var det lang tid etter han ble pågrepet at han begynte å snakke om det?] Det var ganske umiddelbart etter jeg la meg på ryggen og hans. Vi begynte å snakke sammen og jeg ville få informasjon om hva som skjedde på øya. Det var viktig for arbeidet ikke minst det med flere gjerningsmenn. Han sa «jo raskere jeg kommer i avhør jo raskere kan vi begynne å forhandle» og at «jeg er interessert i å fortelle 80 prosent». De resterende 20 prosentene ville han forhandle om. [Forsvarer Geir Lippestad: - Var det noe spesielt med toneleiet du kan trekke frem?]

  - Nei, jeg kom på en ting, så spurte jeg etter ID. Og da sa han: Det er i venstre bukselomme. Det virket som han hadde full kontroll. [Forsvarer Lippestad: Han viste hvor den lå?] Helt klart. Han kom hele tidne med korte meldinger [Forsvarer Lippestad: Tok du den opp?] Ja, jeg meldte inn opplysningene. [Fødselsdato etc.]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Siv Hallgren spør om reaksjonene til de overlevende. - De var redde og ute av seg, sier Gåsbakk. Han tar en kort pause og ser ned. - Det var kamp på liv og død. Mange var selvsagt hysteriske. Andre var helt rolige, sier han. Breivik tar flere notater når han snakker.
 • 13:28Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - [Hallgren: - Du sa at de siste ble evakuert klokken 21.30?] Cirka det. [Hallgren: - Hvor oppholdt de seg i den tiden?] Mange oppgholdt seg i skolebygget, mange oppgholdt seg i kantinebygget. Og, ja, rundt omkring på øya. [Hallgren: - Ble de bedt om å oppholde seg der eller var det steder dere fant dem?] Skal jeg være helt ærlig så vet jeg ikke svaret på det spørsmålet. Det må du høre med aksjonslederen om. [Hallgren: - Du har åpenbart sett en del og snakket med mange av disse ungdommne. Hvordan virket de på deg, hvordan var deres reaksjoner?] De var åpenbart redde. Frykt. redsel. Det var en kamp på liv og død.

  - [Hallgren: - Fikk du noen reaksjoner, sa de noe som du kan erindre?] Nei, ikke noe annet enn de jeg snakket med i området etter pågripelsen ved Sydspissen. [Hallgren: - Gråt de?] Ja, de var jo hysterisk... Mange var hysteriske og gråt, og... Men i en sånn setting så blir det jo alltid forskjellige reaksjonsmønstre, og noen er helt rolige og tenker fornuftig og... Ja.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Mange av vitnene sier at de opplevde politiet rettet våpen mot dem når de gjemte seg i fjellsiden. Er du kjent med det? spør bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. - Nei, det er jeg ikke. Men ut fra min egen situasjon på Sydspissen, kan jeg si noe om det. Når man beveger seg inne i et slikt trusselbilde, så går man med våpenet oppe. Møter man på noe, hever man våpenet til man ser om det var venn eller fiende. Er det venn, senker man våpenet og snakker rolig til dem.
 • 13:31Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Jeg antar utifra din bakgrunn at du har vært ute en vinterdag før. Hvordan har det påvirket deg, det synet der ute av alle de døde?] Jeg er ikke person til å svare på det. Jeg fikk aldri vært med i de søkene som var. Jeg skulle ta et skritt tilbake og lede. Jeg husker ett syn da jeg kom til sydspissen for å levere sanitetsmateriale der det var en jente som satt inne i et kratt. [Gåsbakk forklarer retten videre hva han så] Det er et bilde som har gått igjen hos meg sånn sett. Utover det er det andre som har sett mer på Utøya enn meg.

  - [Bistandsadvokat Larsen: Vi vet at det er ungdommer som forteller at politiet rettet våpen mot dem da de gjemte seg i fjellsiden. Vet du noe om det?] Jeg er ikke kjent med det, men jeg kan ta utgangspunkt i min egen situasjon nede ved Sydspissen. Når du beveger det i et sånt område, med et sånt trusselbilde, må du gå med våpenet hevet og verifisere om det er venn eller fiende du møter. Du senker våpenet når det er venn. Er det fiende, så blir det pågripelse, som med Breivik.

  - [Larsen: Men vi har fått et innspill på at det ble rettet maskingevær mot ungdom på sjøsiden. Betyr det at det kan stemme?] Det vet jeg ikke noe om, men det er flere av de båtene som lå ute fjorden som hadde funksjon som sikring for mannskapene som reddet ungdommene vekk fra strandsonen. Skal den sikringsfunksjonen være funksjonell så må man ha våpenet oppe.

  - [Larsen: - Så over på en annen gruppe fornærmede, nemlig båtfolket. Stemmer det at politiet i full sikkerhetsutrustning ble fraktet over på øya av båtfolk uten sikkerhetsutstyr?] Ja, den første båten, der var det jo politifolk som førte, men den andre båten ble jo ført av sivile.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Mette Yvonne Larsen spør om sikkerheten til båtfolket, som reiste ut uten den tunge beskyttelsen til politiet. Gåsbakk tar en lang tenkepause mens han ser opp i taket. - Jeg svarer slik at man i en slik situasjon har et sterkt ønske om å hjelpe sine medmennesker. De var svært velvillige, og jeg kan gjerne gjenta at arbeidet ville vært mye vanskeligere uten dem.
 • 13:34Vitne Håvard Gåsbakk, politioverbetjent: - Det må du spørre de som gikk over i den båten. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Hva slags tanker gjør du deg om sikkerheten for dem?] I et sånt scenario, som ingen har oversikt over, er mennesket skapt slik at man gjør sitt ytterste for å hjelpe de som er i nød. Det var ingen motvilje men velvilje fra «båtfolket» for å stille opp. Jeg kan godt gjenta det jeg sa i sted, hadde ikke de stilt opp slik de gjorde hadde vi hatt et stort problem. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Jeg skal gå videre til din rapport. Når rykket du ut fra politistasjonen?]

  - Jeg rykket ut fra politistasjonen klokken et eller annet sted rundt klokken 17.46. [Bistandsadvokat Larsen: Hamborg sier at det var planlagt en øyeblikkelig operasjon klokken 17:54. Når ble det endret?] Den blir endret på kjøreturen til Utøya brygge, på landsiden. Jeg snakker noe med beredskapstroppen, de ringer meg siden jeg jobber der tidligere. For meg er oppmøtestedet Utøya Brygge.
 • 13:36Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Larsen, dette er 22. juli-kommisjonens tema og jeg må be det avstå fra det. [Larsen: - Jeg fikk beskjed om at jeg kunne spørre om tidspunkt.] Men tidspunktene er dekket nå. [Larsen: Jeg må bare ta den beskjeden, da.] [Lippestad sier at Breivik har en kommentar til vitneforklaringene.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens Larsen fortsetter å stille Gåsbakk spørsmål om aksjonen, men blir avbrutt av tingrettsdommer Arntzen. - Larsen, nå er du tilbake på spørsmål som er mandatet til 22. juli-kommisjonen. Jeg ber deg om å avstå fra det, sa hun skarpt. Larsen protesterte og sa at hun hadde fått tillatelse til å spørre om tidspunkter, men Arntzen lot henne ikke fortsette denne gangen. - Nei, da får vi bare ta den beskjeden til oss, sa Larsen.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Breivik ser i notatene sine og ser mot dommerne mens han snakker. - Jeg tok en avgjørelse på øyen om jeg skulle kjempe til døden eller ikke. Da jeg kom til disse Delta-operatørene var jeg i en propagandafase. Derfor kom jeg med disse utsagnene. Ut fra deres opptreden, vil jeg si at den var svært profesjonell. Dette er bare min skyld, politiet gjorde så godt de kunne, sier han. Gåsbakk ser ned mens Breivik snakker og ser ukomfortabel ut. Det mumles mye i retten.
 • 13:37Anders Behring Breivik: - Med tanke på påstanden om det jeg skal ha sagt, jeg tror at jeg tok en avgjørelse på øyen om jeg ønsket å kjempe til døden osv. Og jeg bestemte meg for å fortsette til det jeg kaller propgandafasen, som er den fasen jeg er i nå. Det forutsatte at jeg overlevde, så da det kom til Delta-styrken så ville jeg regne med at da de kom til øya så ville de bli emosjonelt ustabile. Så det var bakgrunnen for det.

  - Det var bakgrunnen for det. Generelt sett når det gjelder deres væremåte oppførte de seg optimalt med tanke på at det var fredag i fellesferien og de var topptrent militært. Jeg har studert politiets rutiner når det kommer til responstid [Breivik nevner flere ting her], alt dette for å unngå konfrontasjon.

  - Og for å få oppdraget fullført før politiet kom (...) Det er bare jeg som kan skyldes. Politiet gjorde så godt de kunne. De kunne ikke gjort noe bedre, tror jeg.
 • 13:38Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Det var kommentarene dine til dettte vitnet. Er det ingen ytterligere kommentarer? Nei? Takk, da er du ferdig med din forklaring.
 • 13:38Aktor Svein Holden: - [Neste vitne er Politiførstebetjent Terje Klevengen. Dommer Arntzen tar vitnet i ed.] Ja, Klevengen, fortell oss hva du opplevde 22. juli.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politiførstebetjent Terje Klevengen var aksjonsleder i Beredskapstroppen. Han er kledd i kjeledressen som Delta vanligvis går i. Den kraftig bygde politimannen forklarer seg først om oppgavene til politienheten.
 • 13:39Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Jeg kan starte med en kort innledning. [Klevengen forteller hva beredskapstroppen er og hva den gjør]

  - Vi ligger i det daglige under Oslo, men andre politidistrikt kan be om bistand fra oss. Når vi blir bedt om bistand, så er vi underlagt det politidistriket. [Forklarer at de selv bestemmer hvordan de løser situasjoner.] Vi har kallesignal Delta. Under større aksjoner, så har vi vårt eget KO.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Klevengen ble ringt opp av et familiemedlem som fortalte at det hadde vært en eksplosjon i Oslo. Han hadde selv vært på dagvakt. Klevengen snakker med høy stemme, og står i vitneboksen.
 • 13:42Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Det vil si vi har et KO har funksjon å jobbe og skaffe utstyr og etterretningsinformasjon for de manskapene som jobber ute. Vi sender også rådgivere til politimesterens stab. 22. juli ble denne funksjonen satt, vi opprettet KO og sendte rådgivere til polittmesteren i Oslo og etter hvert i Nordre Buskerud. De siste årene har vi klarlagt hva vi kan stå overfor og hvordan vi skal takle det. Tilslagsmetodene var ikke ukjent for oss. Jeg har jobbet i beredskapstroppen siden 1997 og de siste to - tre årene vært leder på taktisk nivå.

  - 22/7 så hadde jeg jobbet dagvakt, jeg kom hjem, jeg hadde beredskap. Og så ble jeg oppringt av et familiemedlem som befant seg i Oslo sentrum, som fortalte at det hadde vært en eksplosjon og lurte på hva som skjedde. Jeg ringte da til operasjonssentralen og spurte hva som foregikk.

  - Hun forklarte og bekreftet at det hadde skjedd en eksplosjon, men hadde ikke oversikt. Vi ble enige om å innkalle beredskapsstyrken. [Dommer Arntzen: - Klevengen, har du tidspunkt for slike hendelser så kan du komme med det]. Jeg har ikke eksakt tidspunkt for samtalen, men det skjedde rett etter eksplosjonen.

  - [Aktor Holden: For ordens skyld så skyter jeg inn at analytikerne merker seg det.] Jeg ringer også raskt min bakvakt som allerede har fått meldingen. Han bekrefter at han er på vei til jobb. Jeg er raskt på jobb, jeg bor nærme, ti minutters kjøring. Den første enheten kjører fra oss til området. Jeg snakker med min bakvakt.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Når jeg kjørte inn i regjeringskvartalet og så ødeleggelsene, forsto jeg omfanget. Jeg fordelte oppdrag ut fra hva vi skulle gjøre videre. Min intensjon for oppdraget der var å gjøre en innsats, altså å søke etter andre trusler og bomber, sier Klevengen. Ikke lenge etter at de kom til stedet, kom det en ny melding om en mulig bombe, slik at alt mannskap bortsett fra Beredskapstroppen, bombegruppa og innsatsleder Thor Langli ble evakuert.
 • 13:45Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Vi bestemmer oss for å iverksette en større mobilisering, det vil si at vi kaller inn mannskap på fritid. Jeg kjører ut i bil nummer to fra min avdeling og har kallesignal delta 04. Når jeg nærmer meg og kjører inn i Regjeringskvartalet har jeg gjort mine tanker om hva som venter oss. Jeg hadde hørt at det hadde vært en stor eksplosjon og hadde forberedt meg på det, men når jeg kjørte inn i Regjeringskavartalet og så de ødeleggelsene foran meg skjønte jeg hvor alvorlig det var. Jeg opprettet kontakt med delta 05 og bombegruppa og fordelte oppgavenen med hva vi skulle gjøre videre.

  - Min intensjon i forhold til vårt oppdrag i Regjeringskvartalet, var å gjøre en innsats i Regjeringskvartalet, det vil si at vi skulle søke etter trusler, vi skulle søke etter eventuelt andre bomber. Det er kjent at det kan være flere bomber i en sånn situasjon. Det var også viktig at vi kunne bistå med søk i bygninger etter skadde, med tanke på at vi har utstyr som er egnet for dette her.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det er fremdeles stille i sal 250 mens Klevengen forklarer seg. Det ser ut til at et par av tilhørerne har forlatt salen, men det er fremdeles få tomme seter på benkeradene bak vitneboksen.
 • 13:46Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Samtidig var det viktig å ha noe mannskap i bakhånd. Mine mannskaper ankom fortløpende i Regjeringskvartalet og jeg fordelte de første i team av tre, som startet med søk i G-blokka. Tre team startet etterhvert i Høyblokka. Mannskapene som søkte var iført fullt utstyr for å takle trusselen de eventuelt stod ovenfor i Regjeringskvartalet.

  - I Høyblokka ble det funnet fem personer, to uskadde, to lettere skadde, én alvorlig skadd. Den alvorlig skadde ble bært ned flere etasjer og overlevert til ambulanse. Det var vanskelig å ta seg gjennom etasjene, det var fysisk krevende med alt utstyret. Det var også mannskaper som klarerte bakkeområdet rundt høyblokka. Jeg sendte også en patrulje til TV2-bygget på Karl Johan hvor det også var meldt om en bombe.

  - Til sammen hadde jeg 23 mann fordelt i forskjellige team i Regjeringskvartalet. Undervei fikk jeg også opplysninger om at det var observert en mulig gjerningsmann som hade forlatt Regjeringskvartaltet. Dette skulle være en mannsperson som skulle bære en vekter- eller politiuniform. Vi var ferdig med å søke gjennom Regjeringskvartalet klokken 17.25.

  - Da ga jeg melding på sambandet til mine mannskaper om å starte å reorganisere og gjøre klar for nye oppgaver. Ca 17:30 så fikk jeg melding fra min Ko. om at det var kommet en ubekreftet melding om skyting på Utøya.

  - Og jeg måtte gjøre klar for å forflytte mannskap i den retningen. Det ga jeg melding om på mitt samband og ba de trekke seg tilbake fortest mulig og være klare. Cirka to minutter senere får jeg en ny telefon fra mitt ko. som sier jeg skal starte å flytte mine mannskaper i retning Utøya.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Klevengen hadde 23 politibetjenter til rådighet. De var ferdig med grovsøket i regjeringskvartalet omtrent kl.17.25, én time etter at bomben gikk av. Mannskapene hadde da fått beskjed om at en mann kledd i vekteruniform var observert i regjeringskvartalet. Delta var etter grovsøket klare for eventuelle nye oppdrag, og fikk kort tid etter den første beskjeden om skytingen på Utøya. - Vi var på vei 8-10 minutter før bistandsanmodningen fra Nordre Buskerud kom, sa Klevengen.
 • 13:49Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Det som hadde skjedd, var at det politimesterens stab i Oslo, sendt fra en i POD, hadde fått en beskjed om hva som hadde skjedd på Utøya. Beredskapstroppens NK snakket også med melderen.

  - På grunn av at man så disse forholdene i sammenheng på en såpass kjapp måte, valgte de å sende beredskapstroppen til Utøya og vi var på vei åtte til ti minutter før bistandsanmodningen fra Nordre Buskerud kom. Når jeg fikk meldingen visste jeg lite om stedet eller hvor Utøya var. Jeg visste cirka at det var ved Tyrifjorden eller retningen.

  - I mitt hode så var det bare en mulighet å forflytte seg på, og det var å kjøre bil. Jeg visste at Forsvaret ikke hadde helikopterberedskap, og at det tar tid å få tak i mannskap til å fly helikopteret med. Kjøreturen til Utøya var utfordrende. Det var regn, det var glatt og det var mye trafikk ut fra Oslo.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Jeg visste at det ville ta tid å scramble crew til et helikopter, sier Klevengen. Han blir avbrutt av Holden som spør hva han sa. - Jeg mener at jeg visste det ville ta lang tid å skaffe mannskap, sier Klevengen med et smil. Det kommer lett latter fra salen.
 • 13:51Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - På veien fikk jeg stadig kontakt med mitt ko. og fikk oppdateringer. Vi vurderte kontinuerlig ut ifra om helikopteret kunne ta av fra et punkt på Sollihøgda hvis det kunne vise seg at vi kunne få helikopteret i lufta fort nok. Når jeg begynte å nærme meg Sollihøgda var skydekket lavt og dårlige flyforhold. Jeg visste også av erfaring og fikk bekreftet at de ikke kunne rekke oss.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Klevengen bruker mange politifaglige uttrykk når han snakker. Det er nesten et eget stammespråk som er vanskelig å forstå for folk utenfor etaten.
 • 13:52Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Vi.... Underveis så prøvde vi å opprette kontakt med Nordre-Buskerud politikammer. Jeg delegerte til en av mine patrujer å gjøre dette, men vi nådde ikke gjennom. Jeg har stor forståelse at de hadde stort trøkk, men for oss så er det viktig å få tak i politidistriktet, de eier oppdraget og bestemmer oppmøtested.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: På vei ut til Utøya slet Klevengen og mannskapene med å få kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt, som hadde få personer på jobb og kaos på operasjonssentralen. - Vi løste det med at vi sendte samboeren til en av mannskapene ned til Hønefoss. På vei dit fikk hun kontakt med operasjonsleder, og vi oppretter kontakt, forteller han. Politiet fikk også trøbbel fordi Norde Buskerud ikke er omfattet av nødnettet som brukes i Oslo. De byttet over til det analoge nettet, men det var dårlig dekning, spesielt rundt Utøya.
 • 13:54Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Når jeg kom over Sollihøgda klarte jeg ikke lese det som ble sagt og sendt på Nordre Buskerud sitt nett. Jeg ble også oppringt før jeg kom over Sollihøgda og fikk en oppdatering på hva som kunne vente oss da vi kom til Utøya.

  - Vi løste det på den måten at mannskapet som prøvde å få tak i stedlig ringte til sin samboer som satt seg i bilen og kjørte mot Hønefoss for å få kontakt. På vei dit fikk hun tak i operasjonsleder som ringte til mitt mannskap. Det ble da snakket sammen og vi fikk beskjed om at oppmøtested var Storøya og at det skulle være båt på stedet. Undervei så skjønte jeg også at vi hadde noen utfordringer i sambandet. I Oslo jobber vi på nødnettet og har bra kontakt, og hadde bra kontakt med mannskapene på Sollihøgda. Nordre Buskerud jobber på det gamle systemet.

  - Slik at når vi nærmet oss Sollihøgda så mister vi denne kontakten mellom våre bilder. Vi passerte over på noe forskjellige tider. Vi har kontakt på vårt analoge samband, og byttet selvfølgelig over til det. Men det analoge nettet i Nordre Buskerud var veldig dårlig.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da Klevengen ba om å få vite hva de kunne vente seg på Utøya, fikk han beskjed om at det var 3-5 gjerningsmenn med tohånds automatvåpen og kikkertsikte. Breivik reagerer ikke på denne beskrivelsen, men veksler med å se mot vitneboksen og de gule lappene han har foran seg.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Klevengen fikk beskjed på veien om at det kunne være så mange som fem gjerningsmenn med automatvåpen. Han hadde også med seg ballasten fra Regjeringskvartalet, der de hadde sett de enorme ødeleggelsene. - Jeg så de enorme ødeleggelsene og forsto at de var godt koordinert, sier han. Stemmen hans er fastere nå enn den var i starten av forklaringen.
 • 13:56Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Det var tre til fem gjerningsmenn, med tohåndsvåpen, kikkertsikte og mulig sprengstoff. Det er også viktig at vi hadde med oss ballast fra Regjeringskvartelet. Hva vi hadde sett og opplevd det. Vi hadde sett kapasiteten motsanden kunne ha. Jeg hadde også fått opplyst at gjeriningsmennene kunne ha politiuniform. Jeg tenkte at det var fra samme gruppering. Jeg trodde ikke det var samme gjerningsmann som hadde dratt fra Regjeringskvartalet til Utøya.

  - Jeg var siste bil som ankom Storøya og når jeg kjører ned på plassen så er mine mannskaper i ferd med å gå om bord i båten.Jeg går da ned, gir en kort ordre som inneholder litt om det å forholde seg til kjente teknikker og taktikker og i forhold til det å sikre ilandsettingsstedet.

  - Vi laster denne båten i forhold til den situasjonsforståelsen som vi har. Det er ønske om å ha en bra styrke som kan konfrontere det vi møter på Utøya. Det er også min intensjon å pågripe gjerningsmenn fortest mulig, tilby førstehjelp og evakuere.

  - Når båten forlater Storøya så oppdager vi kjapt at den er tungt lastet, og det mangler fremdrift. Etterhvert stopper motoren og dette er beklagelig. Det skal ikke skje, men det skjer og vi må forholde oss til det. Når det gjelder tidstap så har vi lastet båten med det vi har situasjonsforståelse for og må bli lastet best mulig.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da Delta gikk ombord i den røde rib-båten ble de 11 mennene med utstyr altfor tunge, og båten sank. - Det skal ikke skje, men det skjer, og vi må forholde oss til det, sier Klevengen. De må dermed flytte halvparten av troppen over i sivile båter, som også var raskere enn politiets egen båt.
 • 13:59Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Når vi kommer ut, så ser vi kjapt sivile båter som kommer mot oss. Vi går over i disse. Det er vanskelig å si noe om hvor stort tidstapet er, om vi har noe i det hele tatt. [Aktor Holden: Hadde dere hatt en raskere båt fra start, så hadde tidstapet blitt større......] Det er helt klart. Vi som er igjen på Storøya, skjønner at vi trenger flere båter.

  - Så jeg sender mine mannskaper bort mot båthavna ved golfbanen for å få tak i båter. Vi får tak i en og de får også beskjed om at de må tjuvkoble båter dersom det blir nødvendig. Jeg setter også igjen en mann igjen på Storøya for å ta i mot helikopteret.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Klevengen ga mannskapene beskjed om å forsøke å tyvkoble båter ved Storøya, han forsto raskt at de trengte flere fartøy. - De som var i gummibåten gikk over to forskjellige båter. En av dem går rett inn mot Utøya og ankommer rundt 18.26, sier Klevengen. Han snakker fortsatt i korthugde setninger med høy røst. Alle i salen følger forklaringen hans.
 • 14:00Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Han får en betydningsfull rolle med tanke på arbeidet som følger, med å koordinere helikopteret og også redningsarbeidet senere. Det vil si da at gummibåten går først over i en sivil båt, hvor de deretter deler seg igjen, slik at den opprinnelige gummibåten deler seg og blir to team. Båt 1 går inn mot Utøya og ankommer ca 18:26. De får tidlig kontakt med ungdom som kommer ned mot dem, og de blir opplyst om at en gjerningsmann skal befinne seg nord på øya, i området Bolsjevika.

  - De tar seg i den retningen så fort som mulig. Båt nummer to som kommer noe senere, inneholder to mannskaper fra Norde Buskerud og fire mannskap fra beredskapstroppen der vi også har teamleder. [Aktor Holden: - Det er båten der Gåsbakk og Hamborg sitter?]

  - Korrekt. De hører skudd og anslag idet de kjører inn på øya og tar seg inn på moloen og starter fremrykningen mot området og tar seg til skolestua. Skal jeg ta noe om det jeg vet om pågripelsen? [Aktor Holden: Det kommer av hva du vet. Vi er opptatt av Breiviks oppførsel på stedet.] Det har jeg ikke, annet enn at han ikke overkom ordre med en gang.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: De første delta-mannskapene som kom til Utøya hørte skudd og bevegde seg straks til nordsiden av øya, hvor de har fått opplysninger om at Breivik befant seg. De bevegde seg deretter til området rundt skolestua, hvor Breivik ble pågrepet. Ettersom Hamborg og Gåsbakk allerede har forklart seg om pågripelsen, går Klevengen videre til å forklare seg om den fortsettende delen av aksjonen på øya.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Klevengen fortsetter med å fortelle om resten av redningsarbeidet og søket etter flere mulige gjerningsmenn. Det var svært kaotisk på øya den første tiden etter pågripelsen, med en rekke grupper av politifolk som gjennomsøkte øya. Det kom svært mange motstridende meldinger og var problemer med sambandet. - Da jeg får beskjed om at en person er pågrepet, forandrer det ikke noe av vårt trusselbilde, sier Klevengen. Brevik sitter litt mer foroverlent i stolen enn han gjorde tidligere. Han tar en slurk med vann mens han lytter og følger med
 • 14:04Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - [Holden: - Hva legger du i det du sa nå?] Han fortsetter å gå mot mine mannskaper og ikke gjør som han blir fortalt umiddelbart. Da kan du fortsette, og hoppe over den pågripelsesbolken.] Båt nummer tre, fire og fem kommer innenfor noenlunde samme tidsperiode. Fra båt en til fem er på Utøya går det cirka fem til syv minutter. Jeg har da 23 mann på øya og etter hvert blir vi 25. Jeg oppretter et ledelses-ko. bak bislettbilen som står parkert ved nedre del av brygga, hvor jeg blir oppringt av ko. som sier at de har mottat opplysninger om at det er hengt opp IED-er, eller improviserte sprengladninger, i skogsområdene rundt på øya.

  - Jeg får også melding om at en gjerningsmann skal forskanse seg i et bygg på øya. Samtidig så hører jeg over mitt samband at en mann er pågrepet. Dette forandrer ikke noen ting på vårt trusselbilde. Når vi også ankommer og er bak den bilen, så kommer det flere ungdom til oss, jeg setter mannskaper til å snakke med dem for å få informasjon.

  - De gir opplsyninger om at det er flere gjerningsmenn og beskriver flere klesdrakter på forskjellige gjerningsmenn. [Dommer Arntzen: - Hvem gjør det sa du?] Ungdommer som kommer til oss når vi står på brygga. Vi går nå inn i en fase av operasjonen som stiller store krav i forhold til vurderinger som mannskapene må gjøre.

  - Dette er vurderinger knyttet til å finne gjeringsmanne, finne trusler og drive førstehjelp. Avgjørelser må tas kjapt. Livreddende tiltak kan være å finne trusler og gjøre noe med dem. I den forbindelse så kommer Håvard Gåsbakk og Mattis og sier at han er innsatsleder på Øya. Jeg har ansvaret for aksjonen på øya. Han har ansvaret for sitt politidistrikt og evakuering fra bryggeområdet og inn mot fastlandet.

  - Flere patruljer blir sendt ut i forskjellige sektorer for å foreta grovsøk. Området er altfor uoversiktelig og stort i forhold til antallet vi er for å få tdlig og kjapp kontroll. Så det blir et grovsøk. Samtidig går patruljene tidlig på stort antall døde og skadede personer slik at de hele tiden blir opphengt i arbeidsoppgaver. Litt tidligere nevnte jeg problematikken rundt sambandet. Vi jobber fortsatt på vårt Tetra-samband, men skiftet til en annen frekvens som gjør at enhetene sender fra apparat til apparat, og ikke via en basestasjon. Det gjør at rekkevidden blir vesentlig dårligere.

  - Det opplever vi som et stort problem på øya, da det er dårlige dekningsforhold. Det vil si at vi ikke har dekning bak og inne i bygninger. Og vi leter etter gjerningsmenn i politiuniform og vi har ikke kontakt mellom våre patruljer for å vite hvor de befinner seg hen.

  - Vi vet ikke, så vi kan ha mulighet til å gå på hverandre uten å vite at de er våre egne. Vi finner som sagt flere steder hvor vi må jobbe oppimot et stort antall skadde og drepte. I Skolestua finner vi 47 stykker hvorav én er skadd, på sørspissen finner vi et stort antall døde og skadde. Vi driver førstehjelp her og når det gjelder sørspissen og til dels baksiden av øya: når vi har utført førstehjelp på skadde utfører vi hurtigevakuering. Vi bruker båter på sjøen til å frakte skadede til fastlandet.

  - Dette tar noe tid. De som er ute i båtene er skeptiske til å komme inn uten at det er sikkert. Vi hadde uniform og de hadde opplystninger om en mann i politiunform skjøt på øya. Da vi fikk kontakt med dem, så gjorde de en viktig innsats med tanke på å evakuere fra øya. I området Kafebygget, teltplassen var det stort antall drepte og skaddde. Samtidig måtte området søkes og klareres, både inne og ute.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: De 25 politibetjentene ble fordelt på øya og var på jakt etter flere mulige gjerningsmenn. De skapte storre problemer for dem at de ikke hadde samband, fordi de dermed ikke hadde oversikt over hvor hverandre var. - Vi visste at gjerningsmannen kunne ha politiuniform, og risikerte å gå på hverandre uten å vite at det var våre egne, forklarte Klevengen. Politibetjentene gikk også hele tiden på store samlinger av skadde og døde ungdommer rundt på øya.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Etter hvert som det kommer et helikopter, sender Klevengen opp en skarpskytter for å få et overblikk. - Vi får også inn flere mannskaper fra andre distrikt som hjelper til med arbeidet, sier Klevengen,
 • 14:10Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Dette stiller store krav til mannskapene, og ta de vurderingen om hva som skulle gjøres til enhver tid. Cirka 50 minutter etter at vi har ankommet øya, så kommer Forsvarets helikopter og jeg sender en skarpskytter om bord. De tar det i lufta og gir oss informasjon om hva de ser fra lufta. Jeg bruker det også til å blåse ren teltplassen for telt, så det skal bli mer oversiktelig for oss i forhold til det søket vi gjennomfører.

  - Etterhvert så får vi også tilgang til noe mer mannskap som kommer fra andre distrikt. Noe blir lagt under meg som jeg disponerer i søket, noe av mannskapet disponerer Håvard. Det kommer også en båt inn som inneholder ambulansepersonell og noen leger som vi tar inn til Hovedbygningen, som vi har lagt som leder-ko.

  - Og de er med på å støtte Håvard Gåsbakk i den evakueringen som foregår fra hovedbrygga. [Aktor Holden: - Så har vi fått et blikk på hvordan arbeidet skjer utover kvelden. Hva gjør dere videre da?]

  - Så fort jeg mener at det er sikkert, så iverksetter jeg evakuering fra øya. Det er da ved kafebygget og i området skolestua. De blir fraktet ut med en bil, som vi finner nøklene til. De blir kjørt ned til brygga. Kort tid etter blir de overlevende som vi har samlet, fraktet ut.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Synne Sørheim og Torgeir Husby diskuterer lavmælt mens Klevengen forklarer seg. Begge to ser på noe på skjermen på macen til Sørheim. Også Terje Tørrissen ser på noe på skjermen foran seg, mens Agnar Aspaas sitter tilbakelent med en notatbok i fanget.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politioverbejtenten understreker at han evakuerer de skadde så fort han har kontroll på øya. - Da Beredskapstroppen forlot øya klokken 01.30, var jeg fortsatt ikke sikker på at det ikke hadde vært flere gjerningsmenn. De kunne stukket av i båt eller gjemt seg blant ofrene. Det var vanskelig å forstå at en person kunne forvoldt så mye skade som vi så rundt oss, sier han.
 • 14:13Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - Deretter, når alle er borte fra øya, fortar vi et finsøk, en manngard, deretter politiets helikopter med termisk kamera og deretter så bisto vi med tildekking av de døde. Når beredskapstroppen forlot øya klokken halv to [Holden: - Da snakker vi halv to på natta?] Ja, halv to på natta. Da jeg forlot øya så var jeg fremdelse ikke sikker på at det ikke kunne være flere gjerningsmenn. Flere gjerningsmenn kunne ha stukket fra øya med båt, eller gjemt seg blant de evakuerte.

  - Det var ganske vanskelig å forstå at en mann kunne ha voldt så mye skade og forferdelse som den vi så rundt oss. Til slutt så tenkte jeg å benytte anledningen til å takke de som bisto oss under aksjonen, både redningsmannskaper og frivillige.

  - [Forsvarer Bæra: Jeg har noen få spørsmål til deg. Jeg må litt tilbake til pågripelsen, aller først. Jeg vet hva du skrev i din rapport 24. juli, men kan du kort beskrive det?] Ja. Altså. Det jeg forklarte i rapporten var en oversikt over det som skjedde. Om det er detaljer, så må jeg henvise til min teamleader, men jeg kan gjengi det han har meldt til meg. [Forsvarer Bæra: Jeg kan lese det. På nedsiden ble vi oppmerksom på en mann som gikk på en sti. Vi ble raskt oppmerksom at dette kunne være gjerningsmannen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Før Klevengen avsluttet sin forklaring, ba han om å få takke alle som bisto i operasjonen, både nødetater, frivillige operasjoner og privatpersoner. - En spesiell takk til kapteinen på MS Thorbjørn, som fortsette å hjelpe oss selv på en så tung dag, sa han med skjelvende stemme. Kapteinen på MS Thorbjørn så samboeren sin bli drept på Utøya. Han vitnet 3. mai i år. Du kan lese hva han forklarte seg om her: www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/rettssaken/artikkel.php?artid=10057703
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Forsvarer Vibeke Hein Bæra overtar og stiller flere spørsmål om pågripelsen av Breivik. Det er viktig for forsvarerne å vise et bilde av Breivik som rolig og kontrollert da politiet pågrep ham, for at de skal sannsynliggjøre at han var tilregnelig. Hun spør også om hvor lett det var å lage en slik bombe som gikk av i Regjeringskvartalet. - Det krever mye arbeid og kunnskaper, sier Klevengen. - Er det riktig at forberedelsene og aksjonen må ha vært nøye gjennomtenkt? - Det er riktig, sier Klevengen.
 • 14:17Vitne Terje Klevengen, politiførstebetjent: - [Vibeke Hein Bæra leser opp fra Klevengens politirapport, hvor det står hvordan Breivik ble pågrepet, at han hadde ammunisjon i vesten, riflen lå bak han og at han fulgte politiets kommandoer.] [Bæra: - Er det riktig?] Ja, det er det jeg skrev. [Bæra: - Takk. Så et par spørsmål til da du forklarte deg om Regjeringskvartalet. Du sa at du tenkte hva slags person som sto bak dette da du så ødeleggelsene der. Hva mener du med det?] Der mener jeg at en som kan forårsake så mye ødeleggelser innehar kapasiteter i forhold til å når vi skal pågripe han.

  - [Bæra: - Kan du si noe mer, for du sa altså at det kunne ikke være en og samme gjerningsmann, hva tenkte du på da?] Nei, det var det jeg tenkte, at det var såpass stort omfang av det som skjedde, at det sannsynligvis måtte være flere gjerningsmenn.

  - [Forsvarer Hein Bæra: - Når vi nå vet at det var én gjerningsmann hvordan tenker du da om planleggingen og gjennomføringen?] Han må ha brukt mye tid og tilegne seg kunnskap i forhold til det å planlegge et slik angrep. [Forsvarer Hein Bæra: - Hva må man ha kunnskap om? Du er en av de som har sett begge stedene og i kraft av din profesjon?] Selvfølgelig må han tilegne seg kunnskap for å lage en slik innretning som gjør en slik skade er ikke bare gjort i en håndvending. Det må brukes tid på å gjøre det [Forsvarer Hein Bæra: - Det er flere vitner som sier at bare adkomsten til Utøya kan være krevende i en slik situasjon kan du si noe om hva du tenker omkring det?] Det har jeg ingen spesielle betrakninger om. Det er kjørevei, men det er fredag ettermiddag med stor trafikk. Jeg antar at man har tenkt alternativt for å komme dit. [Bæra: Forstår jeg det slik at alle ledd må være gjennomtenkt?] Det er riktig.

  - [Larsen: - Vi har et spørsmål som går på om du vet når helsepersonell ankom øya?] Har ikke tidspunktet på det. [Larsen: - Nei. Så er det sånn, administrator, at vi har veldig mange spørsmål til denne personen, men ut fra det retten har sagt tidligere må vi avstå fra det. [Arntzen: - Dersom det er spørsmål om ansvarsforhold, så kan det stilles til 22. juli-kommisjonen.] [Larsen: - Vi har litt forskjellig oppfatning av hva spørsmålene dreier seg om, så vi har bestemt for å avstå fra å stille dem.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Når Arntzen spør bistandsadvokatene om de har spørsmål til Klevengen, sier Metet Yvonne Larsen at de har veldig mange spørsmål, men ut fra det de har fått høre om hva de får lov til å spørre om, vil hun avstå. - Vi har litt forskjellig oppfatning av hva spørsmålene dreier seg om, så vi har bestemt for å avstå fra å stille dem, sa hun. Det oppsto munnhuggeri mellom henne og dommeren tidligere i dag, da Arntzen nektet Larsen å stille politiet kritiske spørsmål om hvorfor den første politipatruljen ikke dro rett til Utøya.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Det er pause frem til 14.40. Klevengen er ferdig med sin forklaring.
 • 14:22Anders Behring Breivik: - [Forsvarer Geir Lippestad: En kort kommentar også helt til slutt fra Breivik?] [Dommer Arntzen: Ja, men da må vi bare understreke at det skal være en spesifikk kommentar. Det som var til vitnet i stad var en generell kommentarb og om det er generelt må du vente til etterpå. Er det spesifikt kan vi ta det nå.] [Lippestad lener seg inn til Breivik. Lippestad: - Det er en spesifikk kommentar. Det er litt vanskelig for meg å vurdere det, for jeg vet ikke hva det er, men han sier det er en spesifikk kommentar.] [Arntzen: - Ja, da kan du ta det nå.] Jeg ønsker bare å bekrefte det som Klevengen sier angående de som pågrep meg, i hvert fall, de var 100 % overbevist om at det var flere der ute. Jeg sa at det var kun meg og de trodde ikke på meg og fortsatte å ta forholdsregler.
 • 14:23VG: - Holden mener de kan forsøke å rekke alle vitnene i dag likevel, etter pause. Retten tar pause til 14:40.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Breivik er tilbake og retten er satt. Det neste vitnet er polititjenestemann i Spesielle Operasjoner, en spesialgruppe i seksjon for organisert kriminalitet. Politiet har bedt pressen om ikke å identifisere ham, det har VG valgt å etterkomme.
 • 14:43Vitne NN, politioverbetjent: - [Dommer Arntzen: Da fortsetter forhandlingene.] [Vitnet avlegger vitneed] [Aktor Holden: Ja, NN. Du ble kalt inn til Utøya. Hva var bakgrunnen for at du ble bedt om å komme?]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politioverbetjenten går vanligvis kledd i sivil på jobb. I dag har han på seg en dress. Han er stevnet som vitne fordi han avhørte Breivik på Utøya allerede samme kveld som angrepet skjedde.
 • 14:46Vitne NN, politioverbetjent: - Jeg jobber på en seksjon som heter Organisert Kriminalitet, på et avsnitt som heter Spesielle Operasjoner. Blant mye annet jobber vi i hovedsak med informasjonsinnhenting. Vi snakker med mye forskjellige folk som vi bruker til å skaffe iformasjon som vi kan bruke tjenesten. Og av de som var tilgjengelig på jobb da, så var det jeg og et par til som hadde mer erfaring enn andre. [Holden: - Så du ble kalt inn for å snakke med Breivik, er det sånn å forstå?] Nei, utgangspunktet ble vi alle kalt inn uten at vi hadde et klart oppdrag. Når vi fikk den meldingen hadde vi ikke hørt at det skjedde noe på Utøya.

  - Så mens vi gjorde klar bil og utstyr, så får vi da beskjeden om det som har skjedd på Utøya og at vi skal ut der. [Holden: - Når var dette?] Jeg brukte ikke klokke, så jeg har ingen formening. [Holden: - Jeg ser at det står 18:20 i rapporten, at dere fikk beskjed om å reise til Utøya og holde samtaler.] Da stemmer nok det. [Holden: - Hva er grunnen til at denne samtalen finner sted på Utøya og ikke på en politistasjon?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens vitnet forklarer seg, skriver Vibeke Hein Bæra en kort beskjed på en lapp som ser ut som et visittkort og leverer det til kollegaen Odd Ivar Grøn, som sitter bak henne.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Tjenestemennene fra SO er vant til spaning og utstrakt kontakt med tungt kriminelle. Det var derfor dette vitnet og en kollega ble plassert i helikopter og sendt til øya. De skulle først og fremst finne ut om han handlet alene og om det var flere bomber skjult noe. Årsaken til at avhøret foregikk på Utøya, var at det måtte skje raskt. - Min oppfatning da vi traff Breivik var at han var redd for at vi skulle henrette ham, sier politioverbetjenten.
 • 14:48Vitne NN, politioverbetjent: - Flere årsaker egentlig, jobben vår var å finne ut så fort som overhodet mulig om vi kunne vente oss flere ting enten i sentrum med flere gjerningsmenn, og kall det gjerne installasjoner som kunne eksplodere. Vi gjorde en fryktelig kjapp vurdering på om vi dro til Utøya.

  - I tillegg så var det en skarp situasjon som fortsatt pågikk, Utøya var ikke sikret. Det å begynne å ta ham over til landsiden, ville henge opp mye mannskap. Det så vi som lite hensiktsmessig. Hvert fall når vi kom frem til brygga på landsiden, så vi det at vi ville det være helt feil. [Aktor Holden: Hvor var disse samtalene med Breivik?] I det hovedhuset. Det hvite huset, i andre etasje.

  - [Holden: - Jeg tror retten kjenner den bygningen godt så vi viser ikke noe bilde av den nå. Kan du fortelle om hvilke førsteinntrykk du fikk av Breivik?] Ja, vi overtok han rett på utsiden av dette bygget.. [Holden: - Cirka klokken 20.15 står det i rapporten din.] Vi overtok ham fra beredskapstroppen, hvis det er mulig å si det sånn, og forklarte vel kjapt at vi skulle opp i andre for å prate. Da var han velidg opptatt av at han skulle henrettes. Han sa at hvis vi skulle skyte ham, så kunne vi like godt gjøre det i første etasje.

  - Jeg oppfattet han som, min oppfatning var at han var redd for at vi skulle henrette ham. Det avviste vi kort, «du skal ikke skytes». Og noe av det første han sier deretter, er at han uansett kommer til å dø, for han har inntatt noe som heter E-stack, og at han kommer til å dehydrere og dø i løpet av noen timer.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Det neste han sa var at han uansett kom til å daue, siden han hadde inntatt en E-stack, og ville dehydrere innen et par timer, sier politispaneren. Han snakker lavt og rolig. Selv om han forklarer seg stående, er øreringen og det sivile antrekket ganske ulikt de forrige vitnene, som alle har bakgrunn fra Beredskapstroppen. - Vi fikk googlet hva dette var, og beroliget ham med at han ikke kom til å daue. Det var bare å gi ham litt brus, sier den erfarne politimannen.
 • 14:50Vitne NN, politioverbetjent: - [Aktor Holden: - Det han har inntatt gjør at han kommer til å dehydrere og dø i løpet av et par timer sier han. Fortalte han hva han hadde inntatt?] Det var noe helsepersonell i første etasje og vi spurte om hva dette var. Vi googlet dette og det var bare å helle i han væske, så fikk han en brus. [Aktor Holden: - Snakket han noe mer om han kom til å dø etter det?] Nei, vi fikk avklart de to tingene om at han kom til å bli henrettet og dø av den cocktailen han hadde inntatt, veldig kjapt.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Vitnet forklarer at Breivik virket redd for å dø, både for at politiet skulle henrette ham og at han skulle dø av den coctailen han hadde fått i seg. - Da vi fikk avklart at han ikke kom til dø, virket han roligere, sa vitnet. Breivik reagerer ikke på at vitnet oppfattet ham som redd før dette ble avklart.
 • 14:51Vitne NN, politioverbetjent: - Så da var han.... da fremsto han ikke redd lenger. Da ble han mer lugn. Jeg vet ikke om offensiv er et riktig uttrykk, men det var en dreining i oppførselen. [Aktor Holden:Dreining i oppførselsen?] Han var redd for at han skulle dø. Min oppfatning var at etter han fikk vite at han ikke skulle skytes, og fikk besked om at du dør ikke ikke av E-stacken og etter at han fikk en brus, så var han mer avslappet.

  - [Holden: - Var han redd for andre enn seg selv?] Ikke der og da, men det kom frem etter litt at han var redd for familien, sin mor blant annet. [Holden: - På hvilken måte?] At de skulle bli tatt liv av. [Holden: - Hvem frytktet han at skulle gjøre det?] - Det husker jeg ikke konkret, men han henspilte vel på motparten.

  - [Holden: - Et kutt i fingeren har vært nevnt i retten tidligere. Var det et tema?] Det ble et tema. Ikke så veldig langt inne i samtalen, så begynte han å klage på at han blødde fra en finger, og at... Ja, han sa vel et eller annet om at han tålte å miste så og så mye blod. Ja, det var et lite giftkutt, jeg vet ikke hva vi skal kalle det, det var ikke mye. Vi satte på et plaster, også var det greit.

  - [Aktor Holden: - Hvordan fremstod han, var han samarbeidsvillig?] Ja, til en grense. Han pratet mye. Han ga uttrykk for at han kunne gi oss i overkant av 90 prosent av det han satt på, men ville holde tilbake noe for å beholde forhandlingskort og forhandlingsgrunnlag. [Aktor Holden: - Fortalte han om konkrete trusler. Vi har hørt om «celle to» og «celle tre»] Ja, han var inne på tre celler og at han var en av dem. Og at det som hadde skjedd hittil bare var å anse som fyrverkeri og hvis vi ville redde så og så mange menneskeliv måtte vi høre på ham.

  - [Aktor Holden: Knights Templar, ble det nevnt?] Han påsto at han var kommandør i en organisasjon som som het Knights Templar. Han var kommandør for Europa, jeg lurer på det, men husker ikke helt sikkert hva han sa. [Aktor Holden: Hvordan oppfattet du det?] For alt jeg visste, så var det noe som het det. Jeg hadde ikke hørt om det, men det betyr ikke at det ikke finnes.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens politivitnet forklarer seg, er det mye frem og tilbake på tiltalebenken. Vibeke Hein Bæra må flere ganger reise seg for å finne en perm i hyllen som er satt opp foran tilhørerbenken. Breivik snakker med Lippestad, og Bæra deltar i samtalen når hun kommer tilbake med permen. Hun og Lippestad sitter nå og noterer i hver sin perm, mens Breivik noterer på post-it-lappene sine.
 • 14:56Vitne NN, politioverbetjent: - Det var egentlig sånn jeg forholdt meg til det. [Holden: - Så du noen smykker eller slike ting på tiltalte?] Han hadde et smykke, et rundt symbol. Jeg klarer ikke å beskrive motivet, men han hadde det han sa var et symbol for organisasjonen. Jeg mener at han hadde det rundt halsen. [Holden: - Vi vet at det ble tatt i hvert fall et bilde av Breivik sittende i en stol i denne bygningen. Kan du fortelle litt om denne tiden, da det skullet as bilder av ham?] Det var et stykke inn i avhøret, så kom det noen kolleger fra Kripos for å foreta en del undersøkelser av tiltalte. Det ble blant annet sikret DNA. Det ble gjort en avskrapning av klær, for krutt og sånne ting.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politispaneren forklarer seg fortsatt rolig. For alt jeg visste, kunne det godt hende at denne organisasjonen fantes, selv om jeg ikke hadde hørt om den. Han hadde et smykke på seg, som han var et symbol for denne organisasjonen. Jeg mener han hadde det rundt halsen, sier han. Politioverbetjenten gir den mest rolige vitneforklaringen så langt. Han snakker rolig og litt slepende om det lange avhøret, som varte i over seks timer. - Han var svært uvillig til at det skulle tas bilder av ham i starten av samtalen. Det ble gjort klart at bildene skulle tas. Det ble litt stress, for han ble ivrig etter å ta av seg. Vi har en prosedyre på at man skal ta av seg ett og ett plagg, men han ville gjerne få dem vrengt av seg. Vi var redd for at han hadde sprenglegemer på seg, så vi fikk justert tempoet litt, sier spaneren.
 • 14:57Vitne NN, politioverbetjent: - Og så skulle dem ha... De klærne hans skulle sikres. Og han var veldig uvillig til at det skulle tas bilder i starten. [Holden: - Hvorfor det?] Nei, jeg klarer ikke huske hva slags argumentasjon han brukte om det. Men det ble vel gjort klart at de bildene skulle tas. Og da ble det litt det ble litt stress, fordi plutselig, han ble veldig ivrig etter å ta av seg. Vi har jo prosedyre at det skal tas ett og ett plagg om gangen, på vår kommando. At vi skal si når han skal ta av seg hvert plagg.

  - Men han var ivrig etter å få vrengt av seg klærne. Det var en veldig uavklart situasjon så vi var redd han kanskje hadde sprenglegemer på seg, men vi fikk justert ned tempoet litt så han tok av seg klærne på en roligere måte. [Aktor Holden: - Du sa han var motvillig til å la seg fotografere tidligere, hva skjedde videre?] I boxershortsen så ble det noe helt annet. Da ville han gjerne posere for kamereaet sånn som «bodybuildere» [Breivik rister på hodet og smiler når han hører dette]

  - [Aktor Holden: Han du utdype det? Han... når det skulle tas bilder. Skal jeg vise det frem? [Viser hvordan Breivik sto. Det er litt latter i salen, Breivik gliser bredt.] [Aktor Holden: Hvordan oppfattet du situasjonen?] I en annen setting, helt latterlig...Den var vanskelig å skjønne. Det var vanskelig å forstå.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Politivitnet forteller at Breivik var svært ivrig etter å ta av seg klærne, og at de måtte roe av ham ned fordi de fryktet at han hadde sprengstoffer inne i kroppen. Breivik nektet først å la seg avbilde, men forandret atferd da han sto i undertøyet foran politibetjentene. - Da ble det egentlig litt annerledes, sier vitnet og nøler. - Da virket det nesten som han ville posere. Det minnet meg litt om bodybuildere, sier han. Det går en kort latter gjennom salen. - Kan du utdype det? spør Holden. - Jeg må nesten vise det, selv om jeg ikke har helt utsjekk på posering, sier vitnet, og tar et skritt tilbake. Han poserer med armene litt rett ned og brystet fremskutt. Både salen og Breivik ler.
 • 15:00Vitne NN, politioverbetjent: - [Holden: - Den delen av oppførselen hans var vanskelig å forstå. Kan du beskrive samtalen med ham?] Hvis du ser helt bort fra innholdet så var det en grei samtale. Han var lett å prate med, og pratet mye og lenge. Repsonderte på spørsmål og tilsnakk. [Holden: - Forklarte han seg i sammenheng?] Ja og nei, det var en spesiell samtale. I sammenheng, vi hadde fryktelig masse spørsmål så i starten ble han mer avbrutt av oss og han kom inn på en del politiske ting som ikke hadde noe med mandatet vårt å gjøre.

  - Når han slapp til orde så forklarte han seg greit og i sammenheng. [Holden: - Jeg sliter litt med å formulere et spørsmål her. Hvis du gir meg et par sekunder, så skal jeg se om jeg får det til.] Jeg har tid. [Holden: - Det han sa, måten han fremførte sitt budskap på, hvordan vil du beskrive det? Var han forvirret, eller tydelig, eller..?]

  - Som jeg oppfattet det var han veldig tydelig, i den lange fasen der vi hele tiden hadde spørsmål var han klar på hva han ønsket av oss. [Aktor Holden: - Jeg tillater meg å lese opp noe her] [Aktor leser fra avhøret der Breivik blant annet karakteriseres som reflektert og pratet sammenhengende og spør om dette stemmer, det sier vitnet ja til]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Geir Lippestad har overtatt spørsmålsstillingen. Han spør om forhandligene som oppsto, og hva Breivik var mest opptatt av. - Det han kalte krav 2-liste. En PC med Word og tilgang til Wikipedia, sier politioverbetjenten. Han har flyttet blikket mot forsvarerbenken der Breivik også sitter. - Var det noe spesielt du reagerte på? spør Lippestad. - Det var mye jeg reagerte på, svarer politioverbetjenten.
 • 15:03Vitne NN, politioverbetjent: - [Forsvarer Lippestad: Jeg har noen korte spørsmål. Du nevne E-stack som han var redd for og som dere googlet? Fant dere noe medisinsk informasjon?] Vi gjorde det ikke selv, det var helsepersonell som gjorde det?] [Forsvarer Lippestad: Fant dere noe som tilsa at han han måtte ha vann?] Det ble sagt, dette dør du ikke av, men at han måtte få væske.

  - [Lippestad: - Disse forhandlingene som han startet med dere. Kan du huske hva det var han var mest opptatt av å få? Hva gjentok han flest ganger? Det var vel dette med, jeg tror det ble brukt som krav to-liste. PC med word og tilgang til wikipedia. Jeg husker ikke alle detaljene. [Lippestad: - Jo, helt riktig. En PC med word. Vet du hvordan det gikk med det kravet noen dager senere?] Nei. [Lippestad: - Han fikk innvilget det kravet.]

  - [Lippestad: - Du sier at han forklarte seg adekvat og greit. Var det på noe tidspunkt noen hallusinasjoner, noen påfallende ting han sa, noe han sa som dere ikke så? Noe du reagerte spesielt på?] Ja, det var mye jeg reagerte på. [Lippestad: - Ja, på handlingene, det skjønner jeg, men jeg tenker på hans væremåte.] Ja, jeg reagerte på at han var veldig opptatt av det kuttet i fingeren, for eksempel.

  - [Forsvarer Lippestad: - Men han hadde kutt i firngeren?] Ja han hadde det. Han påberopte seg ikke ting vi ikke fikk øye på. [Forsvarer Hein Bæra: - Jeg har et par spørsmål som har med foranledningen til avhøret å gjøre og det var vel å få vite om det var flere gjerningsmenn der?]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Lippestad forsøkte å få svar på hvordan Breivik virket, og om han så ting som ikke de andre kunne se. Det er forstatt viktig for forsvarerne å vise at Breivik var ved sine fulle fem da han ble pågrepet.
 • 15:05Vitne NN, politioverbetjent: - Han sa ganske tidlig at det ikke var mer eksplosiver på øya- Når vi begynte å spørre om gården, så kom det frem at det ikke var fare for politiet å gå inn, som vi kaller det. Det å dra dit. [Forsvarer Bæra: Han sier: Dette er et avsluttet kapittel. Kan du huske det?] Ja, jeg husker det. [Forsvarer Bæra: Han sa noe mer om formålet med 22.juli. Kan du huske noe mer om hva han sa om formålet?]

  - Det var jo, nei jeg klarer ikke å huske det direkte, men det var det med Arbeiderpartiet og frata dem makta og stoppe islamisering, innvandringa.. [Bæra leser opp politioverbetjentens rapport: «Siktede understreker at de ikke er nazizter og støtter Isarel. De er ikke rasister, men ønsker fjerne islamistene fra Europa», stemmer dette?] Ja, det stemmer.

  - [Bæra: - Når var dere ferdig?] Nei, det burde jeg selvfølgelig ha sjekket, men jeg mener vi var tilbake i Oslo rundt fire på morgenen. [Bæra: - Enda litt senere, for det varte, står det i rapporten, fra 20:10 til 04:50.] Ja, det ble avsluttet da vi låste han inn på cella.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: De to spanerne snaket med Breivik fra klokken 20 og helt til de låste ham inn i cellen i Oslo klokken 04.49 på natten. Da var han iført en papirdress fra Kripos og brune lånesko. Alle de andre klærne hans var sikret av krimteknikere.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Bistandsadvokat Siv Hallgren spurte om Breivik ga uttrykk for at han syntes det var vanskelig å begå drapene. - Ja, han gjorde det, jeg tror han brukte ordet jævlig, sier vitnet. - Men hadde han noe sympati for ofrene? - Nei. Marxistyngel, tror jeg han sa.
 • 15:09Vitne NN, politioverbetjent: - [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Ga han uttryk for at det vanskelig å begå drapene?] Ja, han sa han hadde hatt en fæl dag, og jeg mener han brukte ordene «jævlig ting å gjøre», men at «det måtte gjøres». Jeg mener han sa det et par ganger. [Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Ga han uttrykk for noen form for sympati med de han hadde drept og skadet?] Nei, de var «marxist-yngel» så vidt jeg skjønte på ham.

  - [Forsvarer Bæra: Jeg skal bare følge opp litt. Sånn jeg skjønte det, så var du med hele veien. Var du med hele tiden?] Ikke inne der, nei [Forsvarer Bæra: Hvor lenge er du sammen med Breivik, var du med til klokka 4?] Ja, vi løp litt inn og ut. [Forsvarer Bæra: Gjorde du noen tanker om hans helsetilstand?] Nei [Forsvarer Bæra: Var det noen tidspunkt noen refleksjonerfor å hente inn helsepersonell.] Det var tett med helsepersonell og promillelegen i Oslo for å tappe blod, men vi følte ikke behov for å tilkalle noe ekstraordinært.

  - [Larsen: - Var det samme inntrykket du satt med hele veien, fra du møtte ham til han ble låst inn på cella?] Ja. [Larsen: - Takk, ingen flere sprøsmål.] [Arntzen: - Har de sakkyndige spørsmål? Aspaas vær så god.]

  - [Rettspsykiatrisk sakkyndig Agnar Aspaas: - Ja, det var dette med redsel for å bli drept innledningsvis Var det noe som dukket opp senere i avhøret i form av utsagn eller angst?] Han ga uttrykk for at han trodde han skulle dø da vi overtok han fra Delta. [Aspaas: - Ja, det hørte jeg, men dukket det opp igjen senere?] Ikke noe mer enn at han var redd for at familien kunne bli utsatt for represalier. [Aspaas: - Ja, han var redd for at familien skulle utsettes for represalier fra motparten sa du.] Ja, jeg vet ikke om det var akkurat de ordene han brukte.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Psykiater Agnar Aspaas tar ordet og spør om han ga flere uttrykk for dødsangst under avhøret. - Ikke utover at familien også kunne bli utsatt for noe, svarer politietterforskeren. Torgeir Husby overtar ordet og spør hva den erfarne politimannen mente da han tidligere sa at han reagerte på mye i samtalen. - Det var jo spesielt å sitte sammen med en mann som hadde gjort det han hadde gjort. Samtidig skulle vi finne ut av om det fantes flere eksplosiver, svarer han. Dette temaet er viktig for psykiaterne fordi de sier noe om sinnsstemningen - og tilregneligheten til Breivik like etter pågripelsen og drapshandlingene.
 • 15:13Vitne NN, politioverbetjent: - Jeg er ikke hundre prosent sikker på at det var ordene han brukte. [Sakkyndig Aspaas: - Oppfattet du hvem det skulle være?] Nei, men jeg tenkte ikke mer på det heller. [Sakkyndig Husby: - Et oppfølgingsspørsmål. Hvordan var samtalen?] Det vart kanskje flåsete sagt isted, men det var en høyst spesiell samtale. Det var det vi pratet om var spesielt. Vi sitter med en mann som har gjort det han har gjort bortsett fra at vi ikke visste omfanget av det, annet enn at det kunne dø flere mennesker.

  - [Tørrissen: Så det er ikke slikt å forstå at det var av sikkerhetsmessige hensyn?] Det var en lang samtale og det kom frem at det ikke var felre eksploser. Jeg opplevde ikke det som en vanlig samtlae. En del politiske utspill. Det var en veldig spesiell samtale. [Sakkyndig Tørrissen: Hvordan opplevde du de politiske samtalene, Knights Templar og det der. Du sa at så vidt du viste så kunne Knights Templar være en realitet?]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik følger nøye med når psykiaterne snakker. Han veksler mellom å se på dem og å høre på vitnet, men har ingen synlig reaksjon på det som blir sagt.
 • 15:15Vitne NN, politioverbetjent: - Ja, det vi.. Det var ikke tid og rom for å reflektere mye. Vi jevnt og trutt formidlet den informasjonen og de tingene han sa inn til Oslo og til staben. Det var jobben vår der ute. [Arntzen. - Har aktor spørsmål?] [Holden: - Ja takk, det går på dette med Knights Templar. Du fortalte at han benevnte seg selv som kommandør for denne organisasjonen. Ga han seg selv andre titler?] Det burde jeg sikkert huske, men det gjør jeg ikke. [Holden: - Da, dommer, for å få dette i sammeneheng, det er litt utradisjonelt, men vi har en utrskrift av samtalen. Kan jeg lese opp et utdrag herfra?]

  - [Holden: - Politimannen sier: «... Og du vil få en rettferdig dom.» Og så Breivik: «Poenget er da at jeg er en dommer for Knights Templar. Det er jeg som har gitt en rettferdig dom, og dommen for å selge landet sitt til muslimer, dommen for at mine søstre i tusener har blitt voldtatt og drept, dommen for det er døden.» Kan du huske at han sa dette?] Jeg husker at han fremstilte seg som en lederskikkelse, men jeg husker ikke hvilke titler han brukte.

  - [Dommer Arne Lyng: - Kan du forsøke å beskrive rommet, hvordan dere satt som avhørte ham og hvordan tiltalte satt?] Rommet bestod av ett bord og en sofa, en toseter og tre-seter og noen stoler. Vi satte ham i en type lenestol. Fronten var mot bordet. Så satt vi, det varierte litt, men i all hovedsak i hver sin sofa. Det var litt løping inn og ut, så det varierte hvor vi satt. [Dommer Arne Lyng: - Så utifra tidsangtivelsen så har vi skjønt at det var et langt avhør. Endret han sinnsstemning og humør underveis i avhøret?] Nei, ikke noe vesentlig grad. Han ga uttrykk for at han var sliten i en periode. Etter den innledende fasen vil jeg si humøret og sinnsstemning var den samme. [Dommer Arne Lyng: - Virket han sliten på deg?] Nei. [Dommer Arne Lyng: - Ga han uttrykk for noen form for følelser under avhøret som glede og sorg?] Det er som jeg sa i sted, at han ga uttryk for at det var en fæl ting han hadde gjort, men at det måtte gjøres og at livet hans var over.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Dommer Arne Lyng har nå tatt over utspørringen. Han ba først om en beskrivelse av rommet der Breivik ble avhør på Utøya. Han spurte også om det faktisk ble tatt bilder av Breivik da han poserte i undertøy. - Det er jeg usikker på, det var Kripos som hadde kameraet, så om de knipset ham da det er jeg usikker på, sa han. - Svaret på det er nei, skjøt aktor Svein Holden inn.
 • 15:18Vitne NN, politioverbetjent: - ikke noe utover det. Dommer Lyng: Når han brukte disse formuleringene. Samstemte stemningen hans med det han sa?] Jeg kan ikke huske at jeg oppfattet det som annerledes. [Dommer Lyng: Du nevnte posering. Vet du om det ble tatt bilder av ham da?] Det vet jeg ikke. Det var Kripos som styrte kameraet, så det er jeg usikker på. [Aktor Holden: Svaret er nei.]

  - [Dommer Arne Lyng: - Du har vært litt inne på hva som ble sagt, altså innholdet i forklaringen. Kan du huske om han benyttet ord eller utrrykk hvor du ikke skjønte hva han mente? Det var mange ord og mange lange ord, så det var ikke alltid jeg skjønte den nøyaktige betydningen av alle ordene. [Lyng: - Ble han da bedt om å forklare hva han mente, og ga han da en forkalring som gjorde at dere forsto hva han mente?] Noen ganger ble han bedt om å utdype hva han mente, men andre ganger ikke.

  - [Dommer Arne Lyng: - Kan du huske om han lo noen gang?] Ja, det gjorde han flere ganger. Altså, det var ikke sånn gapskratting, men at han smilte og humret litt. [Lyng: - Kan du huske hva det var som fikk ham til å le eller smile?] I den lange samtalen så blir det litt «small talk», hvis det er et godt norsk ord. Så det var vel i de settingene at han smilte og lo. Det var ikke mens han pratet om hva han hadde gjort. [Lyng: - Takk.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Bæra leste en kort sekvens fra avhøret av Breivik der han fikk vite at han kom til å få en rettferdig dom. Mens hun leser, blir skjermen svart, og Breivik trykker på tastaturet for å få opp skjermbildet igjen. Etter at hun er ferdig med å lese, diskuterer de lavt sammen. Breivik signaliserer at hun skal bla lenger ned i dokumentet.
 • 15:24Vitne NN, politioverbetjent: - [Forsvarer Hein Bæra: - Fikk du inntrykk av at han forstod hva han hadde gjort?] Ja. [Forsvarer Hein Bæra: - Administrator, det ble lest opp noe fra denne samtalen. Vi vil at noe mer skal settes i sammenheng med det aktor leste opp] [Breivik og Hein Bæra snakker sammen nå om hva forsvareren skal si] [Forsvareren leser opp fra en samtale Breivik har hatt med avhørerne der de mener tiltalte viser at han blant annet skjønner hvordan det norske rettssystemet fungerer og om hans steroidebruk] [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Unnskyld administrator jeg visste ikke at det anledning til å dokumentere fra denne loggen så hvis det er greit?]

  - [Bistandsadvokat Larsen: Dette er ikke så lett for deg NN, men vi skal ta opp temaet er terror. Kan du huske om Breivik var opptatt av å beskytte det norske folk? Hva var hans formål 22.juli?] Jeg oppfattet det som en del av motivet hans, å beskytte det norske folk. [Larsen referer til lydloggen og tar opp at Breivik sier blant annet....Det er dette som kalles terror, ikke sant.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Når vitnet har avsluttet ber Breivik om å få komme med en kommentar, men får ikke lov av dommer Arntzen før senere eller i neste uke. - Har jeg ikke rett til å komme med en kommentar, spør han. - Nei, du har ikke en ubetinget rett til det, og det er jeg som bestemmer når du skal få komme med en kommentar, svarer Arntzen.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Nå skal Asbjørn Rachløw inn i vitneboksen. Han har hatt hovedansvaret for avhørene av Breivik. Den erfarne politimannen har en doktorgrad og har utviklet den nye avhørsprosedyren til norsk politi. Han nikker mot Breivik og hilser i det han kommer inn. De to har sittet mange titalls timer i avhørsrommet sammen.
 • 15:28Vitne NN, politioverbetjent: - Nei, jeg klarer ikke å huske det. Jeg husker den skevensen, det var vel i bilen. [Larsen: - Ja, det stemmer. Hvordan oppfattet du det når han sier «det er det som kalles terror, ikke sant?».] Vi sa til han at «vi klarer ikke å berolige det norske folk vi, så du har oppnådd den effekten». Han var villig til å gi oss mye informasjon, men ville beholde noe av det som et forhandlingskort. Han sa at «hvis jeg gir dere det, så har jeg ingenting.

  - [Larsen: - Så er det der han er, at han tenkte at det var terror? Lyng spurte deg om han visste hva han hadde gjort?] Ja, det er utifra at han fortalte oss hva han hadde gjort. Han var kanskje ikke klar over antallet på Utøya, men han visste jo at han hadde gått rundt. [Larsen: - Ja, en korrigering: Skjønte han hva han hadde gjort?] Ja, det mener jeg. [Larsen: - Takk, da er jeg ferdig.]
 • 15:28Anders Behring Breivik: - [Breivik ønsker å komme med en kommentar. Dommer Arntzen vil vente til etter vitnene.] Jeg har rett til å komme med kommentar? [Arntzen: - Nei, du har ikke en ubetinget rett til å komme med noen kommentar, og jeg bestemmer når du kan gjøre det.]
 • 15:28Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Aktor nå er klokken 15:25 vi kan ikke begynne med et vitne etter klokken 16:00. [Aktor Holden og dommeren legger opp tidsplanen og blir enige om det som skal skje den neste halvtimen] Da kaller vi inn neste vitne som er Asbjørn Rachlew.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Jeg har vært en faglig rådgiver for teamet og kom inn like etter at det første avhøret var ferdig. Jeg fikk som første oppgave å vurdere det første avhøret, fordi det var svært krevende. I denne saken måtte alt foregå etter gjeldende regler og metoder. Det er vel ingen som har vært like kritisk til avhørsmetodene i norsk politi som meg, sier Rachlew. Han forklarer seg raskt og konsist. Rachlew er til vanlig ansatt ved Politihøgskolen, og jobber lite som vanlig politimann.
 • 15:30Politioverbetjent Asbjørn Rachlew: - [Vitnet avlegger vitneed.] [Aktor Holden: Du var leder av avhørsteamet. Fortell om hvorfor du ble det og hvordan dere jobbet?] Helt korrekt så var jeg en faglig leder, vi hadde en leder, NN, men etter de første avhørene, så ble jeg ringt opp og spurt om jeg kunne avbryte ferien og komme inn. [Metlid ringte] Og det gjorde jeg, for avhørene var krevende. Ingen har vært så kritisk til avhør, som jeg har vært.

  - Det var en krevende situasjon. Det er ingen som har vært så kritiske til norske politiavhør som meg, og i denne saken måtte alt foregå etter gjeldene regler og metoder. Min første oppgave var å vurdere det første avhøret. Det var godt, avhører hadde klart å etablere kontakt med siktede så jeg kunne forsikre ledelsen om at avhører hadde oppnådd kontakt.

  - Først plukke ut flere avhørere, vi skjønte at dette kom til å bli en omfattende sak, vi måtte ha flere avhørere, så vi gjorde det. Min rolle har da vært å bistå i arbeidet og forberedelsene av avhørene, overse avhørene og ikke minst evaluere avhørene.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Mange har forlatt salen nå mot slutten av dagen, og mange av benkeradene har tomme seter. Jeg ser på de overlevende og pårørende at flere er slitne etter en lang dag.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Synne Sørheim følger intenst med på Breivik mens Rachlew forteller om kravene Breivik fremsatte i det første avhøret. Breivik noterer på den gule post-it-lappen sin, før han sjenker seg litt vann.
 • 15:33Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Dommer Arntzen: - Kan jeg skyte inn, så dere video av avhørene?] Jeg var på ferie i starten så avhørende til å begynne med så jeg på video. Resten har jeg sittet bak speilet på bakrommet. De som ikke avhørte tiltalte de satt også bak og fulgte avhørene. De støttet de som var der inne og vi kommuniserte med de som var der inne gjennom en videoskjerm. For å forstå hvordan vi jobbet så var det omfattende forberedelser til avhør og det var temabaserte avhør. I avhøret om bomben så knyttet vi til oss kjemikere, som støttet oss i forberedelsene for vi kunne ikke ha oversikt over alle sakens temaer. Da de var forberedt og satt også bak speilet og støttet oss slik at vi fikk tømt ut hvert tema så godt vi kunne.
 • 15:34Politioverbetjent Asbjørn Rachlew: - De overordne formål var å hente inn så mye info som mulig. Vi har hatt tre perspektiver. De strafferettslige og polititaktiske. Man kunne kanskje tro at vi sto overfor en enkel sak rent etterforkningsmessig sett, men tiltalte allerede 10 minutter ut i det første avhøret, forsøkte han å skaffe seg et forhandlingsrom. Det var ingen enkel etterforskningsmessig oppgave.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Rachlews første oppgave ble å evaluere de avhørene som allerede var gjort av Breivik på Utøya. Disse så han på video. - Det er vel ingen som har vært så kritiske til norske politiavhør som jeg har vært, sa han. Han var likevel fornøyd med jobben som var gjort. Han har siden fulgt alle avhørene og støttet avhørerne via skjerm. Han sitter da bak speilveggen og følger med på avhørene.
 • 15:35Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Det er det ene perspektivet, å innhente så mye inforamsjon som mulig, slik at dere som skal fatte beslutningen kan gjøre det med så mye informasjon som mulig. Vi har hatt møter med kolleger fra andre land, inkludert England, Metropolitan Police der, som har erfaring med terrorhandlingen i London. Og vi forklarte hva slags avhørsmetoder vi brukte. Vi jobber etter vitenskapelig fundamenterte avhørsmetoder og de hadde ingen kommentar til det. Men påminnet oss at vi må ikke glemme det perspektivet med de pårørernde. De tillot seg å si at «dere må forsøke å skaffe så mye informasjon som mulig, så de kan få svar».

  - Saken er som alle vet spesiell, og vi har også hatt et historisk forebyggende perspektiv, at vi har tenkt alt vi har kunnet innhente av informasjon om han, hans tenkemåte og bakgrunn, er relevant og viktig.

  - [Aktor Holden: - Hva er produktet fra avhørsgruppen?] Vi har avhørt tiltalte 31 ganger, tilsammen 220 timer. Alt er dokumentert på video og det resulterte vel i 1201 skriftlige A4 sider med hans forklaring. Vi har forsøkt så langt det lar seg gjøre, å påvirke hans forklaringer. Vi har helt bevisst lagt en stategi for å hente så mye informasjon som mulig.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Rachlew sier at han og avhørsteamet har fulgt forklaringene til massedrapsmannen i retten nøye, og mener det han i hovedtrekk fremstår som den samme i retten som han har gjort i politiavhør.
 • 15:38Politioverbetjent Asbjørn Rachlew: - Det er vi som har styrt temaene. Det er vi som har fortalt ham hva samtalene skal dreie seg om. Men vi har for det meste lyttet. Vi har ikke utfordret ham de første 6 mnd. De siste tre-fire-fem avhørene var det et taktskifte, der vi begynte å legge frem opplysninger fra tidligere avhør, hvor vi la på mer press. [Holden: Hva er hovedinntrykket til avhørsgrppen?] Etter at vi var ferdig med etterforskningen, så har vi fulgt ham nøye. Anders Behring Breivik som dere har blitt kjent med her i rettssaken, er det samme vi har blitt kjent med gjennom våre 220 timer med ham i avhør.
 • 15:38Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Det er klart at mengden og tiden vi har tilbragt sammen gir oss mye nyasner, men hovedinntrykket er at det er den samme personen som dere har blitt kjent med. [Holden: - Kan du peke på øvrige inntrykk av tiltalte?] Det kan jeg gjøre. Jeg har forespurt hva jeg kommer til å blir spurt om og fått en liten liste. I teamet har vi gått sammen og spurt hva slags inntrykk vi sitter igjen med. For det første sitter vi overfor en person som har oversikt over tid og sted.

  - Han er rolig, behersket, arbeidsom, opptrer seriøst, respekterer vår rolle, innfinner seg med sin rolle, forbereder seg skriftlig til hvert avhør, han er nøye, sørger for at han inntar nok væske. Han har vært samarbeidsvillig, bortsett fra spørsmål om Knights Templar, celle 2 og 3, der har han vært mer uvillig til å forklare seg. I tillegg til noe om hans bakgrunn og hans familie.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Rachlew beskriver Breivik som nøye, og opptatt av å få i seg nok væske under avhørene. Han var også samarbeidsvillig, med unntak av når det gjelder Knights Templar, Celle to og tre, og forhold til sin egen familie. Han beskrev også Breivik som flink til å forklare seg og god språklig. - Han tenker analytisk, han tenker strategisk, han har god hukommelse. Som dere også opplevde, han er skremmende detaljert i sine detaljer, sier Rachlew. Breivik reagerer ikke beskrivelsene.
 • 15:40Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Aktor Holden: - Med tre unntak, Knights Templar, celle to og tre og familien] Ja, og han har presisert hvorfor han ikke vil svare på disse spørsmålene. Han er flink til å forklare seg og ordlegge seg. I begynnelsen brukte han fremmedord og engelsk terminologi. Litt militært språk som forsvant noe etterhvert. Når man legger hans ekstreme verdensanskuelse til grunn, forstår vi dette. VI blir ikke sittende igjen og lure på hva dette er. Det har vært et par anledninger der vi lurer på «hva mener du» men har har stort sett vært grei å følge.
 • 15:41Politioverbetjent Asbjørn Rachlew: - Han tenker analytisk. Han tenker strategisk. Han har god hukommelse. Det er klart, som også dere opplevde, at han husker en skremmende og uvanlig detaljrikdom. Han fremstår som kald, eller pragmastisk. Han er opptatt av å begrunne sine grusomme handlinger. Det er ord som han bruker, med sitt politiske syn.
 • 15:41Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Og uansett hva bevegrunnen måtte være, så virker han sterkt i troen. Han fremstår til tider som selvopptatt, og har høye tanker om hva han har utrettet. Men samtidig kan han være selvkritisk. Et eksempel kan være at han sier at operasjonen, som han kaller det, var hundre prosent vellykket.

  - Men en annen dag så kan han si at det var et logistisk mareritt den dagen, alt som kunne gå galt, gikk galt og forklarer da hva som gikk galt. og hvor han feilet. Så vi.. opplever selvironi. [Holden: - Du har jo nå gitt noen trekk om hans personlighet. Har du noe inntrykk av om han er tilregnelig?]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Asbjørn Rachlew vil ikke svare på hva han mener om Breiviks tilregnelighet. - Det er ikke vår oppgave. Vi skal forsøke å gi dere så mye informasjon som mulig, slik at dere skal kunne få et godt bilde og danne dere en mening. Dersom politiet skulle gå inn i dette, ville politiet fått alt for mye makt, sier Rachlew.
 • 15:43Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - For det første har ikke vi i denne saken trukket inn rettspsykiatere. Så det har ikke vært relevant for oss, men viktigere knyttet til spørsmålet ditt, er at vi er politi i en demokratisk rettstat og vår oppgave å samle inn så mye informasjon som man kan bruke. [Han understreker at det ikke er deres oppgave å si noe om dette]
 • 15:43Politioverbetjent Asbjørn Rachlew, avhørsleder.: - Hvis politiet bevisst eller ubevisst går inn på dette, så går vi over til å bli en makt som fjerne oss fra rettsstatsprinsippet. Jeg har også sagt til journalister at dette er ikke spørsmål politiet skal, bør eller vil besvare.
 • 15:45Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Holden: - Da sier jeg takk.] [Arntzen: - Har forsvarerne spørsmål?] [Lippestad: - Noen få sprøsmål...] [Arntzen: - Unnsklyld for at jeg avbryter, men jeg tror fort at vi kommer til å gå over klokken fire med dette vitnet og da må vi dimittere Mørland og gi en dyp beklagelse for at han har møtt opp i dag til ingen nytte.] [Holden: - Det vil bli formidlet.] [Lippestad: - Ja, noen korte sprøsmål. Når du refererte til at du hadde gått gjennom det første avhøret, mener du da det første avhøret foretatt på Oslo politikammer eller det som ble utført på Utøya?]

  - Det jeg refererte til da var det første avhøret, som jeg sa, på politihuset. Jeg har selvfølgelig også gått nøye igjennom samtalen på Utøya senere, men det jeg snakket om var på politihuset. [Lippestad: - Du sa at det var god kontakt mellom avhører og tiltalte helt til å begynne med. Hva slags kontakt tenker du på da?] Vårt hovedmål er som sagt å samle inn informasjon, så er vi helt avhengige av å opprette kommunikasjon. Dette er noe vi er trent på og har teknikker for å oppnå.

  - Vi sørger for at vedkommende vi avhører får forståelse og at han tar oss på alvor. Han responderte på det, og han lyttet. Det er lett å se når et mennesker kommuniserer og ikke. Litt innledningsvis på det første avhøret så var det en esktrem situasjon, avhøreren kom på jobb og Politihuset var beleiret av bevæpnede kolleger. Avhøreren opprettet kontakt og merket at informasjonen flyter. Det ble pratet fritt og derfor gikk avhøret relativt raskt. [Forsvarer Lippestad: - Vi vet at Breivik var opptatt av å forhandle og han fikk en PC. Hva var årsaken til at han klarte å forhandle seg frem til den PC-en?]
 • 15:47Politioverbetjent Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Ja, jeg kan prøve. Jeg føler at det teamet har vært godt belyst i media. [Forsvarer Lippestad: Det er ikke sikkert dommerne har fått det med seg.] Da er vi tilbake på Utøya, der tiltalte gikk rett i strupen på politiet og prøvde å skaffe seg forhandlingsrom og sa at han hadde krav, en kravsliste.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Tingrettsdommer Wenche Arntzen bryter inn og sier at hun tror utspørringen av Rachlew vil gå utover klokken 16, og hun vil ikke begynne med et nytt vitne etter dette. Det betyr at vitnet Jørg Mørland fra Norsk folkehelseinstitutt må flyttes til en annen dag. Det vil dermed ikke bli noen kringkasting av hans forklaring i dag. Han skal forklare seg om hvorvidt Breiik var ruspåvirket 22.juli.
 • 15:48Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Den første kravslisten hvor han ønsket store samfunnsmessige endringer. Men jeg ønsker der å presisere at han med en gang etter å ha femmet disse høytsvevende kravene på eget initiativ sa at «jeg er inneforstått med at de ikke er realistiske», men jeg har en annen kravsliste med mer enkle krav.

  - Og ett av kravene da, var at han ønsket en lovnad fra en statsadvokat, han må ha satt seg inn i systemet vårt, for han ville ha en statsadvokat til å skrive under på en garanti for at han skulle få en PC på cella. I den situasjonen som landet var i, så føler jeg at vi kom rimelig greit fram til en løsning der.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Geir Lippestad spør hvordan Breivik har klart å forhandle seg frem til en datamaskin i varetekt, som er svært uvanlig. - Han gikk rett i strupen på politiet allerede på Utøya, allerede da kom han med krav. Et av dem var at han ønsket en lovnad fra en statsadvokat som undertegnet en avtale om at han skulle få en pc på cella dersom han skulle forklare seg. I den situasjonen det norske samfunnet var i, synes jeg vi kom ganske godt ut av det, sier Rachlew. Breivik følger med og tar notater mens forsvareren snakker med Rachlew. Han har ikke sett mye opp under forklaringen.
 • 15:50Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Forsvarer Geir Lippestad: - Jeg mener ikke politiet gjorde noen feil. Men han satte seg i en forhandlingsposisjon. Sier det noe om hans funksjon og hvordan han har tenkt. Vil du si at dere tok de forhandlingene seriøst da dere måtte gi han den PC-en. Hva tilbød han?] Han tilbød informasjon. De første avhørene, den første tiden og i lang tid etterpå så var vi opptatt av å redde liv. Vi visste ikke om aksjonen var over. «Hvis dere vil spare 300 menneskeliv må dere høre på meg» sa han. Utifra det vi mistenkte ham for måtte vi ta ham på blodig alvor]. [Geir Lippestad: - Et spørsmål, kan han i denne forhandlingsøyemed ha gjort seg større, med tanke på dette nettverket han nevnte?]

  - Ja, det er ikke noe jeg kan vite, men jeg lyttet til avhørene som startet, som NN forklarte seg om. De fortsatte seg på vei fra Utøya, de fortsatte i bilen på vei til Oslo. Det var en seksvens der som startet klokken 01.40 på natten. Der er det en ordveksling. Da sier tiltalte i en samtale med en avhører: «Det dine sjefer vil ha, er informasjon som kan skape trygghet i befolkningen».

  - Og politimannen er litt usikker på hva han skal svare. Så avbryter tiltalte og sier «hør her, det dere vil ha er informasjon som gir trygghet til befolkningen. Det vil ikke vi. Vi vil skape frykt i befolkningen. Det er det som er terror, ikke sant».

  - [Lippestad: - Det skaper jo en viss engstelse i politiet, det vil jeg forstå. Du har fulgt alle avhørene, stort sett. Og du har sagt at han har beskrevet seg selv som en del av et større nettverk. Men på et eller annet tidspunkt så sier han at det var en litt pompøs framstilling. Kan du huske om det kom som følge av en konfrontasjon, eller snudde han på det før dere presset?] Ja, det jeg vet er at min kollega, og en av avhørerne, han har fått i mandat å forberede seg i detalj på det spørsmålet. Så jeg tror det er bedre at han svarer på det.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det humres lett i salen når Rachlew sier han vil forsøke å sitere Breivik ordrett på hvorfor han ikke ville si noe om Knights Templar. - Jeg har hørt det mange ganger, og det har dere også. Han sier at han ikke vil komme med informasjon som kan føre til pågripelse av sine egne, sier han. Mange i salen er tydelig slitne og sitter fremoverlent med hodet i hendene.
 • 15:55Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Forsvarer Lippestad: - Du sa at han var tilbakeholden på tre temaer og det vet vi jo. Kan du si noe om hvordan han begrunnet dette?] Ja, altså begrunnelsene har vært at «jeg ønsker ikke å bidra med informasjon som kan føre til pågripelse av noen av mine». [Forsvarer Lippestad: - Og familien da?] Med familien så fastholder han at hans barndom ikke har noe med denne saken å gjøre. Men han har ikke totalt nektet, men noe mer tilbakeholden enn om sine forberedelser og gjennomføringen. [Forsvarer Lippestad: - Sitter du med et inntrykk av at han ønsker å skjerme sin familie når han ikke vil snakke om det?]

  - Ja, han har.... Jeg kan bare fortelle hva han sagt. Han ønsker ikke å dra andre inn. Han forstår at alt rundt ham vil oppfattes som ondt. [Lippestad: Greide Breivik å holde seg til teamaene? Ble det ryddige avhør?] Ja. Da går vi inn på de generelle beskrivelsene. Han respekterte sin rolle og aksepterte vår rolle. Da holdt han seg til det. Noen ganger da han skulle beskrive de grusomme handlingene følte han behov for å forklare dette. Da ble det noe repetisjon. I starten lot vi han gjøre det, men etter hvert så sa vi at dette hadde vi hørt før. Da sier han jaja. Det er greit.

  - [Lippestad: - Da er det bare et siste tema. Du fortalte at dere på et tidspunkt begynte der å konforntere han for å få informasjon. Endret han adferd når han ble konfrontert på en måte som du synes var påfallende eller rart?] Nei, i store trekk ikke. Men som dere opplevde her i retten ble det mye repetisjon «vil ikke kommentere, vil ikke kommentere» så forsøkte vi fra ulike innfallsvinkler å forklare hvorfor vi mente at han burde. Han har fortalt at det finnes en stor organisasjon som heter Knights Templar, men vi sa at vi finner ikke noe informasjon om at denne eksisterer.

  - Og etterhvert så kom det en sakkyndig rapport, og det ble mer informasjon om at det er ingen som kan bekrefte dette, «kan du ikke gi oss noe informasjon slik at vi kan verifisere», men det klarte han aldri å gi oss. Og det er klart, da påpekte vi at «da må du være inneforstått med at det blir vanskeligere å tro på dette», men han vil ikke gi oss noe mer, for han «ønsker ikke å bidra til informasjon som...» osv.

  - Da må du forstå at dette går utover troverdigheten med hensyn til dette. Da sa han at men «hvis ikke dere tror på meg så er det flott, fordi da vil dere slippe ned «guarden» og tror ikke det finnes noe». Så han mente at neste gang det smeller vil sjokket bli enda større. Da sier vi til han at da er det jo en selvmotsigelse.

  - «Det du nå sier at det er en fordel at vi kke tror på KT. Hvorfor har du skrevet side opp og side ned om det?» Vi konfronterte ham med det og da sa han: «Ja, men dere må være klar over at det er fordeler med det ene og det andre, men jeg er enig i at det var en selvmotsigelse. [Lippestad: Så over til hans personlighet. Vi har hørt litt om selvironi. Har du eksempel på det?] Vi kan bruke hans rettslige forklaring. Et eksempel er da han blir konfrontert om hans manglende formelle kompetanse. Der han sier: «Jeg kunne bare printet ut et diplom til meg selv». Jeg føler at Geir Egil Løken vil komme med mer detaljer om dette senere.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik lener seg tilbake og vipper litt i stolens mens Rachlew forklarer seg. Bæra og Lippestad sitter fremoverlent på hver sin side av ham og tar notater.
 • 16:03Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Lippestad: - Da skal ikke jeg spørre mer rundt det, men helt avslutningsvis, du har en utdannelse og erfaring litt utover det som vanlig er. Kan du gjøre oss oppmerksom på hva som er utdannelsen og spesialiteten din?] I tillegg til at jeg er politmann og drapsetterforsker og har jobbet åtte år i drapsavdelingen ved voldsavsnittet i Oslo, har jeg en mastergrad forensic psychology. Med bakgrunn i den laget vi et opplæringsprogramm i avhørsteknikk for politidistriktene i Norge. Og da det var på plass laget jeg en doktoravhandling med utgangspunkt i en traffesak hvor en person ble sittende unnskyldig isolert, og hva som skjer når avhørsteknikken svikter.

  - [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - På et eller annet tidspunkt så får man vite at Breivik er vurdert til å være schizofren og psykotisk. Hvor var du da... Når fikk du vite om det?] Jeg var vel på jobb, tror jeg, jeg husker ikke nøyaktig hvor jeg var på samme måte som jeg husker hvor jeg var da bomben smalt. [Larsen: - Nei, det er greit, men snakket du med Breivik... Hvor kort tid etter snakket du med Breivik om det?] Jeg har ikke snakket med Breivik. [Nei, beklager det.]

  - Han som var leder av dette teamet, vi rådførte oss etter at den første rapporten ble offentliggjort og ga tiltalte muligheten til å kommentere konklusjonen. Forsvareren ga muligheten til å gjøre et avhør. Da fikk tiltalte møte forsvarerne sine først som var underlagt taushetsplikten for dokumentene som forelå, men muntlig fortalte at konklusjonen var som den var.

  - Så var han da villig til å forklare seg, som han har vært hele tiden. Vi viste ham da visse deler av rapporten, inkludert konklusjonen. Jeg tror årsaken til at du spør er at jeg har hatt møter med påtalemyndigheten, der vi har sagt at han tenker analytisk, og der har vi brukt det som eksempel: Der han leste og kommenterte og følte seg fornærmet av konklusjonene. Han leser at de sakkyndige sier at KT ikke eksisterer og ser bort på avhører og sier: «Så det betyr at dere ikke har pågrepet noen andre».

  - Han får informasjon, tolker den og gir seg selv ny innsikt. Jeg kaller det analytisk. [Larsen: Reagerte han upassende eller påfallende på noe vis?] Han følte seg fornærmet og sa at det var latterlig og at «det er ikke jeg som er gal». Jeg tror reaksjonen var tilsvarenede at «det er ikke jeg som er gal, det er produktet som er galt».
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Rachlew forklarer seg om Breiviks reaksjon da han fikk vite konklusjonen i den første psykiatriske rapporten. - Han var dypt fornærmet over diagnosen på paranoid schizofreni, sier han. Rachlew understreker også at politiet ikke har forandret metodikken i avhørene etter diagnosen. - Han svarte adekvat og vi fortsatte som før, både med lengde og måten vi arbeidet på, sier han. De sakkyndige følger nøye med på forklaringen hans.
 • 16:07Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Larsen: - Hvor mange timer om gangen satt han i avhør, la oss si etter 29. november, endret dere metode i avhørene?] Det var ikke noen endring i vår avhørsmetodikk, ingen endring. Det er klart, vi lurte jo på, og snakket om det, «skal vi anlegge noen andre avhørsmetoder enn det vi har gjort?», men det gjorde vi ikke, han var tilstede og svarte sammenhengene. Når det gjelder timer, så er 7 timer gjennomsnittslengden på avhørene. Da må jeg få presisere at vi selvfølgelig har pauser, og mat osv. Vi har også hatt avhør som har gått utover 10 timer, men 7 er gjennomsnittet.

  - Og det er ikke noe markert skille på avhørene før og etter den første rapporten. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Men retningslinjer i avhørene for en som muligens var psykotisk eller paranoid schizofren endret det seg?] Vi fortsatte som vi hadde gjort før den første rapporten. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Gikk avhørene over i en mer kontfronterende fase etter 29/11?] Nei ikke direkte, men vi hadde et taktskifte. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Reagerte han annerledes da det gikk inn i en mer konfronterende fase?]

  - Nei. Ikke annet annet han ble.... [Bistandsadvokat Larsen: Jeg tenker mer på modus eller væremåte.] Nei. Vi hadde en sekvens i det aller siste avhøret. Der vi tok opp store spørsmål, hans menneskesyn og kvinnesyn. Jeg skal ikke si at han ble sinna, men han sa han synes han var dårlig gjort, så sent i prosessen og så sent på dagen. Og vi visste at det var det siste avhøret og han mente at det var feil å ta opp så store spørsmål. Han følte seg dessuten sliten.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Rachlew forteller at Breivik var misfornøyd med at veldig store spørsmål ble tatt opp med ham på slutten av et avhør, da han ble spurt om store spørsmål som menneskesyn. - Jeg vil ikke si at han ble sint, for det har han aldri blitt, men han sa klart ifra at han mente det var dårlig gjort. De avbrøt da avhøret, men Rachlew understreker at det ikke var noe dårlig stemning. - Da var han opp av stolen med en gang, chitchattet med avhørerne og sånn, så det var ikke noe dårlig stemning, sa han.
 • 16:10Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Og da ble det selvsagt avbrutt med en gang. [Arntzen: Er du enig i det, synes du det var dårlig gjort?] Jeg ser argumentet hans og respekterte det med en gang når han sa at han var sliten. Men metodikken går ut på at vi samler så mye informasjon som mulig før vi begynner å konfrontere. Jeg vil ikke si at han ikke hadde noe poeng, men han hadde fått rikelig med anledning til å forklare seg fritt forut for dette. Men han sa klart i fra at han var sliten og vi avbrøt avhøret. Og jeg kan presisere at han da var oppe av stolen som vanlig og småpratet med avhører som vanlig. Det var ikke dårlig stemning.

  - [Larsen: - Så skjønner jeg at du har sett han bak speilet i over 200 timer.] Ja, 190 timer. [Larsen: - Ok. Har du på noe tidspunkt reflektert på om det ville være behov for helsehjelp til Breivik?] Nei. [Larsen: - Men er det noe som av og til skjer, at politiet må tilkalle en eller annen form for bistand?] Ja, på voldsavsnittet i Oslo, så hender det fra tid til annen at en som er blitt pågrepet, at politiet forstår med en gang at det ikke er forsvarlig å gjennomføre avhør, og han da blir overført til Asker og Bærum og vi går i dialog med helsevesen om når han kan være i stand til å redegjøre for tid og sted osv.

  - [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Har du hatt flere med deg når du har sittet bak speilet som har hatt den tanken. Si litt om hvor mange som har sittet der?] Ja, jeg forsøkte å si litt om det innledningsvis. I tillegg til dette teamet er det NN som er leder [nevner flere personer ved navn] og vi har hatt representanter fra påtalemyndigheten i alle ledd, cirka ni jurister som har vært tilstede når det har vært aktuelt. Så har vi hatt ekspertise med oss i de temabaserte avhørene som jeg nevnte tidligere. Vi har hatt Kripos tilstede når vi snakket om Utøya. Vi har hatt PST når vi har snakket om manifestet. Vi har hatt historiker og vi har hatt økonomietterforskere når vi har snakket om skatteparadiser.

  - [Bistandsadvokat Larsen: Bare for å ha etablert det helt klart. Har noen på noe tidspunkt nevnt at han trenger helsehjelp?] Jeg tror du må presisere spørsmålet ditt litt. [Bistandsadvokat Larsen: Har det vært et tema at han trenger faglig hjelp for å gjennomføre avhørene?] Der sa du nøkkelordet. Vi har hatt våre tanker med det ekstreme ved hans handlinger, men det har ikke vært et tema at det var uforsvarlig å fortsette avhørene.

  - [Arntzen: Har de sakkyndige noen spørsmål?] [Sørheim gir tegn] [Arntzen: Da begynner vi med Sørheim, siden du ikke hadde spørsmål ved forrige runde.] [Sørheim: - Synne Sørheim, rettspsykiater. Spørsmålet mitt er helt kort og konkret. Jeg tror, hvis jeg har hørt deg riktig, at du sa noe om at Breivik demonstrerte sin tilpasning når han ble forelagt at de sakkyndige ikke trodde at Knights Templar eksisterte og at han da sa at «da har de ikke arrestert noen andre». Det ble i hvert fall antydet at det kunne være en del av fantasien eller at det ikke var funnet noe hold i det, så leste han det og sa «ok, greit, da har dere ikke pågrepet noen andre». Da må vi ta med i betraktningen at han hadde sittet totalt isolert og ikke fått noe informasjon om hva som skjedde i verden.

  - [Sørheim: - Det som gjør meg forvirret, det ber derfor jeg spør... Hva var inngangsporten her? Hva er det man har lagt til grunn? For det klarer ikke jeg å kjenne igjen.] Ja... Hvis det da skulle være korrekt, at jeg sammenblander en annen situasjon, så...
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Psykiater Synne Sørheim stiller spørsmål ved at Breivik svarte "ok, så dere har ikke pågrepet noen da", da Breivik ble foreholdt sakkyndigrapport nummer én, der Knights Templar av psykiaterne oppfattes som en vrangforestilling. Hun lurer på om han kan blande rapporten med et annet dokument fra politiet, der det står at politiet ikke hadde noen holdepunkter for at Knights Templar eksisterer. Rachlew blir usikker, og Holden sier at han skal sjekke det opp.
 • 16:17Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Når du er såpass sikker som du er så vil jeg stå her hardnakket og påstå at det ikke kan være kilden. Situasjonen husker jeg veldig godt, men om jeg har tatt feil dokument som du sier som er en mulighet kan ikke jeg si annet enn at det kan stemme. Det jeg er sikker på er at han fikk informasjon som han med en gang tolket dithen at «OK», så ser han på avhøreren og sier med uttrykket «da vet ikke dere mer enn det».
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Er det noe kvalitetsforskjell mellom hvordan han fremsto i det første avhøret på Utøya og det neste avhøret? spør Terje Tørrissen. Rachlew tar en lang pause før han svarer. - Ikke noen store forskjeller. Han presenterer seg som kommandør begge ganger og bruker andre betegnelser. Han hyperventilerte flere ganger under avhøret på Utøya, men det tilskrev vi stresset, sier Rachlew. Psykiaterne forsøker fortsatt å få et bilde av Breiviks sinnsstemning ved gjerningsøyeblikket.
 • 16:19Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Men, nå ble jeg usikker. [Holden: Vi skal klare å oppklare det.] [Sakkyndig Tørrisen: Til det det første avhøret på Utøya. Er det noe kvalitetsforskjell mellom hvordan han fremsto der og det neste 23/7. Hvordan vurderer du det første i forhold til det neste?] Ikke noen store forskjeller. Han presenterte seg som kommandør under det første avhøret og hadde militært språk. Det var noen fysiske reaksjoner. [Vitnet puster og peser for å vise hvordan Breivik var.] Han hadde noe hyperventilering med 20-30 minutters mellomrom.

  - Men som sagt, han har vært den personen han ønsket å fremstille seg som, gjennom alle avhørene. [Tørrisen: - Så han har vært konsistent gjennom alle avhørene fra 22. juli og frem til mars?] Ja, det er vårt hovedinntrykk. Så vil Geir Løken, som har tatt avhørene, komme med en del referanser. Men det er vår hovedkonklusjon at den Anders Behring Breivik vi er kjent med er den som har forklart seg for retten. Men for eksempel det med språket, engelske uttalelser har blitt mer norsk, det har blitt mindre militærspråk etc.

  - Men i grove trekk den samme personen. [Tørrisen: - Så det siste spørsmålet, den går på lengden av avhør. Vi er kjent med at de kan være lange, men er det uvanlig å ha så lange avhør?] Ja, det må jeg nok. Det har vært lange avhør, det har det. Det skyldes flere faktorer. For det første, så var hvert eneste avhør en stor operasjon, det var mye mannskap som måtte klargjøres og skulle være tilstede.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det er mer urolig i salen nå enn tidligere. Mange vrir på seg i setene og er tydelig slitne etter en lang dag i retten.
 • 16:22Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Så har tiltalte selv kontinuerlig sagt at han kan fortsette. «Jeg er ikke trøtt, jeg er ikke sliten». Han har ønsket progresjon og han har sagt at det er mye informasjon vi skulle igjennom. Vi har sett på forsvarerne underveis, men vi spør de selv om det er vårt ansvar. Det har ikke vært noen innsigelser derfra. Jeg har til tider oppfattet at min kollega er blitt sliten og stiller ledende spørsmål. Men han har god arbeidskapasitet og påpekt overfor oss at han hele tiden han har ønsket å fortsette og etter en helhetsvurdering har vi sagt at det er greit.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Rachlew forklarer at Breivik ofte kunne holde ut lenger enn kollegaen hans i avhør. - Jeg har til tider oppfattet at min kollega er blitt sliten og stiller ledende spørsmål, sa han. Terje Tørrissen spurte deretter om det er uvanlig at man har så stor utholdenhet at man kan sitte opptil ti timer i avhør jevnlig. Rachlew svarer litt nølende at det er riktig. - Beklager, jeg ser at spørsmålet var litt vel ledende, men det er så seint på dagen, sier Tørrissen til spredt latter fra salen. Mange av bistandsadvokatene nikker lattermildt.
 • 16:23Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - Så har vi vært ganske oppmerksom på det. Når klokken er 21-22 på kvelden, og vi har holdt på ni timer, så sier vi til tiltalte at vi bare har noen få spørsmål igjen og spør om hvordan det går. Da sier han: «Jeg er klar bare fortsatt». [Tørrisen: Det er vel relativt uvanlig at noen klarer det? Det er en utholdenhet som er utover det vanlige.. Beklager om det ble et ledende spørsmål.....

  - Det er viktig for meg å presiere at vi har hatt fokus på det, har kjent på det og vurdert og funnet det forsvarlig å gjennomføre så lange avhør. [Arntzen: Aspaas?] [Aspaas: - Ja, takk. Du nevnte at han var sterk i troen under denne gjennomgangen. Kan du presisere, hva var han sterk i troen på?] Ja, det jeg mener er at når han med jevne mellomrom har beskrevet handlingene, så har han, og særlig de første tre, fire, fem avhøre - også senere, men særlig da - har det vært veldig viktig for ham å forklare hvorfor dette var nødvendig og så kom det politiske budskapet at «det var derfor og sånn, og sånn Norge er» og jeg har fått opplevelsen av at han er sterk i troen uansett hva hans bevegrunn måtte være.

  - Så... For han har jo da hele tiden, og har gjort det gjennom hele prosessen, at dette er hans politiske overbevisning og det var nødvendig. Og denne overbevisningen, for å være mest mulig nøytral, det er derfor jeg ordlegger meg som jeg gjør, for jeg kjenner ikke denne overbevisningen, så... Uansett hva hans beveggrunner har vært, så har de vært sterke.

  - [Sakkyndig Aspaas: - Kan du si noe om troen på Knights Templar som en slagkraftig organisasjon om det har vært noen utvikling der?] Ja, det har det. I beskrivelsen av Knights Templar har det vært en utvikling. Det er det NN vil komme og fortelle i detalj når han kommer.

  - [Dommer Lyng: Merker du noen endring i avhørene mens han satt isolasjon og om han forklarte seg annerledes?] De endringene jeg kan forklarer mer i detalj, er når han fikk informasjon om hva omverdenen har skrevet. Det gjelder da innholdet i forklaringene. Det er ingen store svingninger i hans fremtreden. De store svingningene har vi ikke opplevd, bortsett fra i begynnelsen av isolasjonstiden, som er svært vanlig. Der han påpeker at det er veldig tøft. Han sa at kampmoralen var kritisk lav at han fryktet at han ville selvterminere om han ikke fikk en bok å lese eller ett spill å spille.

  - Men ikke en uvanlig opplevelse av en tøff periode å sitte etter hvert så... Så sa han, jeg tror det var etter to ukers tid i isolasjon, så sa han at «jeg kunne ikke forutse, trene mentalt og forberede meg på virkningene av isolasjon, de er kraftigere og jeg sliter». Om det, men dette er ikke jeg ekspert på, men vi vet at han var på en anabole stereoider-kur, om det var abstinenser som forsterket isolasjonen der vet jeg ikke.

  - Selv sa han at det var isolasjonen, at han ikke kunne gå på internett, at han ikke kunne.. Total isolasjon det kunne han nikke forberede seg på. Han ba om å få noen bøker, noen spill, altså et eller annet som kunne få ham til å holde kampmoralen, som han sa.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Rachlew peser tungt og raskt i mikrofonen for å vise hvordan Breivik hyperventilerte flere ganger under avhøret på Utøya. Her finnes det kun lydopptak, ikke video. Dette avhøret står svært sentralt for å vurdere Breiviks tilregnelighet, siden det ble foretatt like etter pårgipelsen-
 • 16:33Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Dommer Lyng: - Du nevnte hyperventileringsseanser i avhøret, hva legger du i det?] Det var det første avhøret i løpet av de første en og en halve timen hadde han vel en tre eller fire sånne seanser [Rachlew demonstrerer hvordan dette hørtes ut, for retten i mikrofonen] så gikk han tilbake til å være den personen... [Dommer Arntzen: - Du har sagt at han var analytisk. Det er et vurderende utsagn] Jeg har sagt at han tenkte strategisk og tenker analytisk. Jeg har ikke grunnlag for å si at han er en grundig strateg eller analytiker. [Dommer Arntzen: - Hvordan opplever du hans kognitive evner og funksjoner?]

  - Jeg har forsøkt å svare på det i media en gang, da ble jeg ikke bare feilsitert, men vrengt. Jeg vil ikke bidra til å tegne et bilde av en brilliant person, hverken den ene eller andre veien. [Dommer Arntzen: Har han evner på flere områder?] Ja. Mitt inntrykk, med alle de forbehold jeg må ta. er at han vet litt om ganske mye. Men jeg kan ta et felt, som jeg kjenner godt, og det er avhørsteknikk. Han forteller også der at han har lest seg opp.

  - Da sendte jeg spørsmål inn og ba han utdype. Og da skrev han at norsk politi og politet generelt trenes opp til å tolke gjennom kroppsspråk og er flinke til det. Han kunne ikke begrepene, men i litterturen går det igjen som nevro-lingvistisk programmering. Og tiltalte er helt overbevisst om at det er mulig. Hvis øynene går går opp til høyre så snakker du usant, men går de opp til venstre så snakker du sant. Men det er ikke så far out at ikke det er forsøkt.

  - Men jeg kan jo fortelle at norsk politi i 1998 ansatte en psykolog nettopp for å trene seg opp i disse metodene, og både norsk og britisk politi har undersøkt mulighetene, så det er ikke tatt ut av intet, men poenget er vel at han ikke har tilstrekkelig innsikt i disse metodene. Så det er ett sånt tema. Han har noe kunnskap, men ikke dybdekunnskap på området.
 • 16:35Forsvarer Geir Lippestad: - En liten oppklaring. Spørsmålet om de sakkyndige hadde skrevet eller ikke, begge har rett, Rachlew du også. Dette kom ikke frem i selve erklæringen. I dokumentet av avhøret av Breivik så kan jeg lese et avsnitt fra Breivik selv.
 • 16:35Vitne Asbjørn Rachlew, avhørsleder: - [Lippestad: der står det at Husby insinuerer at siktetede er alene og at han har diktet opp KT. Det betyr at Husby har sett dum ut dersom noen var pågrepet. Det er avslørende.]
 • 16:37Anders Behring Breivik: - [Dommer Wenche Eliabeth Arnzen gir ordet til Breivik, og sier at han får anledning til å kommentere vitneforklaringene.] Jeg går tilbake til politioverbetjent NN først [politioverbetjenten som avhørte Breivik på Utøya]. For det første det var ikke noe avhør på Utøya, det var en samtale som ble tapet av politiet uten tillatelse, som varte i åtte timer. Og i de åtte timene var det hundrevis av sider med informasjon som ble formidlet.

  - Og de fem punktene som aktor innledningsvis spesifiserte, de gir et helt feil bilde av samtalen. Når det gjelder det med dehydrering om at jeg var redd for å dø, det var en veldig kort sekvens i begynnelsen, som ikke var representativ for samtalen. Og det gikk ut på at det er mulig at hjertet stopper om han ikke får nok væske når man har tatt ECA.

  - Og det var vel egentlig en indirekte måte å si jeg var veldig tørst på. Hadde jeg bare sagt at jeg var tørst da hadde jeg ikke fått noe. Men det er faktisk mulig at hjertet stopper hvis man tar tilstrekkelig nok. Det var bare to sekunder av åtte timer langt avhør. Så var det til at min familie kunne bli utsatt for vold.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Breivik tar en slurk med vann og ser på notatene sine. - For det første: Det var ikke et avhør på Utøya, det var en samtale som ble tapet ulovlig av politiet. Det som har kommet frem gir et helt feil inntrykk av samtalen. Det om at jeg var redd for å dehydrere var kun en kort sekvens. Det var kun en måte å si at jeg var svært tørst, slik at jeg skulle få noe å drikke, sier Breivik. Da sakkyndige følger nøye med når han snakker om redselen for at familien hans skulle skades. - Skaden på fingeren er også en bagatell. Det jeg sa var at det hadde vært en fordel å forbinde fingeren, fordi jeg trodde jeg hadde mistet en halvliter blod, sier han. Det kommer spredt latter fra benkene med pårørerende og overlevende.
 • 16:38Anders Behring Breivik: - og.. Det jeg sa det er ikke unaturlig at det vil bli en lynsjestemning for dette var ekstraordinære omstendigheter og at det er vanskelig å forutsi hva som skjer. Det var noen få sekunder av en åtte timers samtale. Blødningen også en bagatell. Det ja sa er at det var en fordel om blødningen ble stoppet, for jeg hadde mistet en halv liter blod.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Etter spørsmålsrunden tar Lippestad ordet og sier at han har funnet ut av forvirringen rundt når Breivik kommenterte at det ikke var pågrepet noen i Knights Templar. - Det er jo hyggelig litt sånn på slutten av dagen å kunne si at dere begge har rett, sa han henvendt til Rachlew og Lippestad. Salen humrer. Husby snakket nemlig om KT-nettverket med Breivik, så det sto om det i den første rapporten.
 • 16:39Anders Behring Breivik: - Jeg bare nevnte det. Når det gjelder spesifisering av de to cellene som jeg er tilknyttet og KT-nettverket, så er det noe jeg står for og som er korrekt hele tiden, men det stemmer at jeg ikke ønsker å formidle informasjon som fører til pågripelser, men det er noe jeg står for.

  - KT-nettverket eksisterer, det har det gjort hele tiden, men det betyr selvfølgelig ikke at jeg ønsker å formidle informasjon om det. Så de fem punktene som Holden har valgt å fokusere på, de forteller vel mer om intensjonene til Holden enn noe annet, og det er da latterliggjøring. Og kanskje det går på tilregnelighet. [Dommer Arntzen: - Breivik, dette er kommentarer til vitneforklaringene, ikke til Holden.] Neida, jeg vet det.

  - Så kommer vi til Rachlew. Når det gjelder den forhandlingssituasjonen så stemmer det at det var viktig for meg å forhandle med politiet. Men som politiet har formidlet til meg ved noen anledninger har dere ikke tatt meg i løgn ved noen anledninger.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Det er riktig som Rachlew sier at det var viktig for meg å forhandle med politiet. Jeg synes også det er viktig å si at politiet har sagt at de aldri har tatt meg i løgn. Jeg forsøkte ikke å utnytte situasjonen. Når jeg sa at det som skulle skje 22. juli bare var et fyrverkeri, står jeg for det. Det som skjer i fremtiden vil bli langt større, sier Breivik. Han snakker lavt men tydelig. - Da har jeg ingen flere kommentarer, sier han. Flere av de pårørende mumler når han er ferdig.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Når Breivik kommenterer vitnemålet til Rachlew, ser han ham rett inn i øynene. Rachlew ser tilbake på ham fra vitneboksen.
 • 16:41Anders Behring Breivik: - Det er riktig som Rachlew sier at det var viktig for meg å forhandle med politiet. Jeg synes også det er viktig å si at politiet har sagt at de aldri har tatt meg i løgn. Jeg vet at en person som ønsker å formidle noe, og om personen blir tatt i løgn, så vil ikke resten av det han sier ha noe å bety. På en måte prøvde jeg ikke å utnytte situasjonen. Det jeg sa om at 22. juli bare var fyrverkeri, det står jeg fortsatt for. Det var ikke tidsangitt. Det er noe som kommer senere. Jeg refererte til fremtiden.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Retten er hevet. Breivik smiler bredt og sier god helg til forsvarer Odd Ivar Grøn før han føres ut i håndjern.
 • 16:42Anders Behring Breivik: - Det å spare 300 liv er heller ikke tidsspesifisert, selv om jeg kanskje kunne ha gitt inntrykk av det i den samtalen som ikke var et avhør. Det var i tilknytning til at jeg trodde det var en sjanse for at jeg ikke ville komme levende fra den øya, i og med at det ikke var et avhør. Men utover det så har jeg egentlig ikke noen kommentarer.
 • 16:42Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da er retten hevet for i dag.
 • 16:49VG: - Retten er hevet, og settes igjen mandag klokken 09.00.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks