Hovedinnhold

Ord for ord, dag 20, del 2: Avgjør kringkasting av Breivik neste uke

(VG Nett) Den siste delen av dagen i dag gikk med til å behandle spørsmålet om Breiviks kommentarer til vitneforklaringene skal kunne sendes på TV.

Denne saken handler om:

Det første vitnet som forklarte seg etter pausen i dag hadde bedt om å ikke bli navngitt i media. Den 22 år gamle jenta ble først skutt i låret og som følge av dette brakk hun lårbeinet.

Hun befant seg i Kafébygget da skytingen startet, og ble skutt da Anders Behring Breivik kom inn i lokalet. Jenta klarte å komme seg ut, men etter at lårbenet brakk ble hun liggende om lag 20 meter fra pumpehuset, ute av stand til å bevege seg.

Her kan du lese del 1 av ord for ord-referatet av det som ble sagt i retten onsdag. Nederst i artikkelen finner du del 2 av referatet.

22-åringen ba dem som bar henne om å legge henne ned og redde seg selv.

- Bena forsvant under meg. De fungerte ikke lenger. Det var lårbenet som hadde brukket. Noen gutter bar meg mens skuddene kom nærmere. Jeg ville ikke at noen skulle bli drept på grunn av meg, så jeg fikk dem til å legge meg ned, forteller det 22 år gamle vitnet i retten.

Hun lå plutselig alene og livredd og kunne høre massmorderen nærme seg.

Jenta var på Utøya med lillebroren på 14 år da de fikk høre nyheten om eksplosjonen i Oslo.

- På det tidspunktet håpet jeg at det ikke var en bombe. Jeg ringte mamma og pappa i Oslo for å høre at det gikk bra med dem. Jeg og lillebroren min på 14 satt på informasjonsmøtet og ladet telefonene våre, forteller hun.

Vurderer kringkasting

Etter at det siste vitnet hadde forklart seg onsdag før 17. mai, tok retten opp spørsmålet om den terrortiltaltes forklaringer skal kunne sendes på TV.

Geir Lippestad ble gitt ordet, og mente det var viktig for kontradiksjonens del at også Breiviks stemme ble kringkastet.

- Jeg kan ikke se det er stor fare for støtende kommentarer når Breivik skal kommentere politivitners forklaringer. Når det gjelder ekspertene, så vil de beskrive det de mener er Breiviks meninger og tanktegods. Om dette kringkastes, så mener vi det er urimelig at han ikke kommer til orde, sa Lippestad.

- Med de psykiatrisk sakkyndige og ekspertene mener vi det er spesielt viktig at han kommer til orde. Heller ikke der er det stor fare for støtende kommentarer, fortsatte han.

Aktor Inga Bejer Engh reagerte umiddelbart på Lippestads argument, og mente kontradiksjonen foregår innenfor rettssalens fire vegger og ikke på TV.

- Vi er redde for at både innhold og omfang av det han sier vil kunne påvirkes av at kommentarene kringkastes. Jeg mener det er helt feil at det Breivik må kringkastes om ekspertene kringkastes. Det er ikke de som ser dette på TV som skal avgjøre saken, sa Engh.

I mot kringkasting

Heller ikke de koordinerende bistandsadvokatene var positive til kringkasting av massedrapsmannens forklaring.

De mente Lippestads påstand om at Breiviks kommentarer hittil hadde vært «adekvate og lite støtende» var feil.

- Vi hørte Breivik på fredag. Han hadde en kommentar som gikk på at obduksjonsrapportene var feil, og at han alltid skjøt dem i hodet til slutt. Det opplevdes som svært vanskelig og støtende - og dessuten feil. Det vil føles enda verre dersom det kommer rett ut i verden, sa Mette Yvonne Larsen.

 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik er nå tilbake i salen etter lunsjpausen. Han står vendt mot fotografene med hendene i håndjern. Bak ham står tre arrestforvarere.
 • 12:31Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Forhandlingene fortsetter. Vi er nå klar for siste vitne NN.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Nå skal siste vitne for dagen, en 22 år gammel kvinne, fortelle hva hun opplevde 22. juli. Hun har bedt om anonymitet.
 • 12:31VG: - Vitnet avlegger vitneed.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Den 22 år gamle kvinnen befant seg i storesalen i Kafébygget da skytingen skjedde. Hun var da på vei for å finne sin 14 år gamle lillebror som også var på Utøya. - Folk hadde panikk, sier hun.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik har med seg flere notater på hvite A4-ark som han bretter sammen og legger på bordet foran seg. Han heller i et glass vann og lener seg tilbake mens han ser mot vitneboksen. Av og til tar han notater på gule post-it-lapper.
 • 12:36Vitne, kvinne NN (22): - [Aktor Bejer Engh: Hvordan opplevde du det som skjedde på Utøya?] Vi hadde hørt om eksplosjonen, og jeg håpet at det ikke var en bombe. Så jeg ringte hjem til foreldrene mine, for å høre om det gikk bra med dem. Vi ble samlet til en infomøte i storsalen Vi satt der og hørte på og fant ut at vi skulle sitte der. Jeg og lillebroren min bestemmer oss for å være der for å lade mobilene våre. Vi lurte veldig mye på hva som hadde skjedd. Da kommer NN bort til meg. Han hadde sommerjobb i Justisdepartementet og var veldig lei seg.

  - Jeg trodde ikke helt på ham, men han fortalte at han hadde snakket med en kollega som var på legevakten. Vi gikk inn i spisesalen, der jeg trøstet NN. Da han går, forlater jeg salen for å finne lillebroren min. Da hører jeg smell. Og da blir jeg veldig nervøs for at jeg ikke finner broren min, for folk begynner å få panikk. Jeg står da i Storesalen. Folk hadde panikk, og det var en av de utenlandske gjestene som sa at det ikke var et våpen. Folk roet seg ned, men det gjorde ikke jeg. Jeg fortsette å lete etter lillebroren min. Jeg tenkte at uansett om det er skyting eller ikke, kom han til å tro det. At det var viktig å finne ham og si at det ville gå bra, at han ikke skulle være redd. Vi hører flere smell, og jeg ser ut av vinduet mot teltplassen.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: I Storesalen så 22-åringen ut av et vindu som vender mot teltplassen. Der så hun en person i politiuniform som skjøt med et gevær. - Folk kastet seg ned på gulvet og gjemte seg, men jeg ville bare finne lillebroren min. På vei ut av Lillesalen så hun Breivik komme opp trappen mot inngangsdøren til denne salen. Han skjøt henne i beinet. - Jeg trodde først at det var en softgun eller noe, men skjønte samtidig at det var farlig, så jeg løp ut i Spisesalen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Den 22 år gamle kvinnen forklarer seg med rolig stemme om hva hun opplevde 22. juli. Hun veksler mellom å se mot aktor Inga Bejer Engh og skjermen hvor hun kan vise bevegelsene sine på kart.
 • 12:41Vitne, kvinne NN (22): - Da ser jeg en person i politiuniform som står og skyter. Han har geværet i retning sanitærbygget. Da får folk panikk igjen, og kaster seg ned på gulvet og kaster seg ned. Jeg vil bare finne lillebroren min og jeg leter etter han blant annet inne på doene til hytta og Lillesalen. På vei ut derfra står jeg i døråpningen, da ser jeg gjerningsmannen komme opp fra Teltplassen. Han skyter meg i benet mens jeg står i døra. Jeg skjønner ikke på det tidspunktet at jeg er blitt skutt. Jeg tenkte det var politi som skulle ta noen slemme som var på Utøya. Jeg todde det var noe lignende «softgun» på grunn av trykket. Jeg skjønte etterhvert at det var farlig. Jeg kommer meg ikke ut døra fordi det er så mange der på en gang. Men jeg hopper ut av vinduet og løper ned en skråning. Jeg husker det ikke selv men jeg er blitt fortalt at jeg møtte noen. Jeg sa jeg hadde blitt skutt og jeg så det var blod. Jeg sa det fordi jeg ville at folk skulle skjønne at det var alvorlig. Etter det løp jeg ned mot vannet.
 • 12:43Vitne kvinne NN (22): - Etter at jeg kom tilbake til Utøya, så ble jeg usikker på hvor jeg løp, men vi endte ikke langt fra Pumpehuset. [Ser på kartet og sier: Det er vanskelig å se Pumpehuset på dette kartet.] Jeg var sammen med NN og NN. De forbandt benet mitt. Flere hadde panikk. Det hadde ikke jeg. Jeg var mest redd for NN (lillebroren), men var rolig. Jeg tenkte på lillebroren min. Jeg vet ikke hvor lenge jeg var der. Minutter føltes som en evighet. Mens vi var ved Pumpehuset, så vi «Thorbjørn» forlate øya. Vi hører skudd, så vi begynner vi å løpe. Mens vi løper, så streiker beinet mitt. Det forsvinner under meg. Lårbeinet er brukket. Jeg klarte ikke å løpe. NN og noen gutter hjalp til med å bære meg.
 • 12:43Vitne, kvinne NN (22): - Skuddene kom nærmere og nærmere, og jeg ville ikke at noen skulle dø på grunn av meg. Jeg trakk hetten over hodet mitt. Da så jeg gjerningsmannen komme. [Bejer Engh: - Hvor var pumpehuset i forhold til dette?] - Jeg så det aldri, men det var rett i nærheten. 20 meter kanskje. Jeg hører at han kommer på høyre side av meg. Det skytes mot folk, og de skriker. Han går opp rundt meg på Kjærlighetsstien og ned igjen, og jeg hører at han lader våpenet og skyter mot folk i vannet. Jeg var veldig redd, men jeg gløttet litt med øyet. Da var han kanskje fem til ti meter unna. Han sto med ansiktet mot vannet og skjøt. [Bejer Engh: - Var du skjult?] - Veldig dårlig. Hadde han snudd seg, ville han sett meg.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Kvinnen forklarer seg inngående om hvordan hun lå med lukkede øyne og prøvde å skjule at hun skvatt hver gang Breivik fyrte av et skudd. Breivik ser på henne, men reagerer ikke på det hun forklarer. Når hun sier at hun ventet på at gjerningsmannen til slutt skulle ta livet av seg selv fordi det var en massaker, tar han opp pennen for å notere, men legger den fra seg igjen uten å skrive noe.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: På flukt bort fra skuddene, løp 22-åringen sammen med flere andre. På et tidspunkt klarte hun ikke mer på grunn av skuddskaden i beinet som ikke lenger lystret. - Skuddene kom nærmere og nærmere, og jeg ville ikke at noen skulle bli drept for meg, så jeg fikk dem til å løpe. Jeg dro hetta over hodet og la meg ned, sier hun. I en helling ved Kjærlighetsstien ble hun liggende cirka 20 meter unna Pumpehuset. - Jeg hører at han kommer på høyre side av meg. Det skytes mot folk på vannet og folk skriker, sier hun. Hun sier at hun for det meste hadde øynene igjen, men at hun tror hun ved et tidspunkt åpnet øynene og at hun da så Breivik mellom fem og ti meter unna.

  Vitnet (22) sier at etter at Breivik gikk bort, og skuddene ble fjernere og fjernere ble hun liggende i hellingen ved Pumpehuset. - For hvert skudd håper jeg han setter dem i seg selv. Vi har jo hørt om massakrer, og at gjerningsmannen ofte tar livet sitt. For hvert skudd håpet jeg at det var over, sier hun.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breiviks forsvarer Geir Lippestad sitter bakoverlent i stolen med brillene i den ene hånden. Noen ganger lener han seg frem for å ta notater, og veksler noen ord med medforsvarer Vibeke Hein Bæra.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: 22-åringen ble reddet av en båt med sivile som hadde reist ut fra Utvika. Vitnet sier hun fikk beskjed om at hun ikke måtte se på en person som var hardt skadet.
 • 12:48Vitne kvinne NN (22): - Jeg hadde lagt meg i en ubehagelig stilling slik at det skulle se ut som jeg var død. Hvor lenge jeg er der er vanskelig å si. Det skytes mange skudd. Etter hvert skudd håper jeg at han tar livet av seg. I massakrer hører man ofte at gjerningsmannen tar livet av seg selv. Jeg var selvsagt livredd hele tiden. Så kommer det båter på vannet. Jeg blir lettet når jeg ser det er folk der, men jeg ser ikke politiet og er redd de aldri kommer. Jeg hører så et helikopter. Så ser jeg en båt med to personer i som nærmer seg. Da vet jeg ikke hvor gjerningsmannen er, så jeg vinker forsiktig til dem så de kan se at jeg er i live. Så kommer det en gutt som sier «dette går bra jenta mi». Han bærer meg ned fra hellingen til båten. Det er først da det begynte å gjøre vondt i benet. Det var på grunn av det jeg ikke lå i båten, men på dekk. De to som eide båten så seg rundt etter ungdommer. Jeg ville bare at vi skulle dra hele tiden. Det føltes som en evighet. Jeg fikk beskjed om å ikke se på den hardt skadede gutten. Det var et stygt syn. Så kjørte vi til landsida. Jeg ble tatt håndt om der av en dame i sivilt. En politimann sa at «bilen til gjerningsmannen er ikke sikret, det kan være en bombe i den».
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: 22-åringens lillebror (14) overlevde også massakren på Utøya. Han gjemte seg i en av grottene.
 • 12:50Vitne kvinne NN (22): - Og da tenkte jeg: Nå er det på'n igjen. Vi ble kastet inn i en sykebil og kjørte avgårde. Bak i bilen var en kvinne som var hardt skadd. Jeg satt foran. Vi kjørte til Storøya, der ble hun satt av og fraktet videre i helikopter. [Aktor Bejer Engh: Hvilke skader hadde du da?] Lårbrudd, skuddskader. [Aktor Bejer Engh: Vi går tilbake til da du var inne i storsalen og du ser tiltalte ut av vinduet. Får du noe inntrykk av ham?] Hele tiden er han veldig rolig, veldig beregnende. [Aktor Bejer Engh: Hørte du noe ble sagt?] Nei.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Aktor Inga Bejer Engh spør vitnet (22) om hvordan hun har det etter 22. juli. - Jeg har det bra, men etter at man har opplevd noe sånt tror jeg man firer litt på hva som er bra, svarer hun.
 • 12:51Vitne, kvinne NN (22): - [Inga Bejer Engh: - Broren din, hvor haddde han gjemt seg?] I grottene. Han hadde lett etter meg før han rømte og klatret ned den bratte fjellveggen og gjemt seg der. [Inga Bejer Engh: - Hva med skadene dine?] Jeg skal ta en operasjon til på høsten. Jeg har litt problemer med en plate jeg har i lårbenet. Jeg skal ta den ut, og da skal jeg bli helt bra igjhen. Jeg får ikke jogget og sånn, jeg må nøye meg med å tusle noen turer. [Inga Bejer Engh:- Ellers?] - Det går veldig bra. Men når man har opplevd noe sånt, tror jeg man firer litt på hva som er bra. Jeg har gått veldig god hjelp fra psykolog, og har jobbet mye med det. [- Var du student da dette skjedde?] - Ja.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da det siste vitnet var ferdig med å forklare seg, smilte tingrettsdommerne Arne Lyng og Wenche Arntzen til henne. Hun smilte tilbake, og gikk ut uten å se på Breivik.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Retten tar nå en kort pause frem til klokken 13, slik at de som ønsker det kan forlate salen. Etter pausen skal retten behandle spørsmålet om kringkasting av vitnemål. Breivik har varslet at han vil komme med kommentarer her.
 • 12:54Vitne kvinne NN (22): - [Bejer Engh: - Fortsatte du studiene?] Ja, jeg har tatt 30 studieponeg. Så det er halv studieprogresjon. [Bejer Engh: - Du nevnte to gutter som du møtte i Storsalen kan du si noe om de?] Jeg husker at NN var lei seg. At dette kom nært innpå fordi eksplosjonen var i Oslo. [Bejer Engh: - Da har ikke jeg flere spørsmål til deg] [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Kan du si noe mer hvordan du oppfattet NN når du observerte ham?] Jeg kastet et blikk på ham. Jeg oppfattet ham ikke som bevisst. [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Fra Storsalen. Så du om det var noen som hang ut av vinduene når gjerningsmannen kom?] Jeg var ikke i Storsalen før han kom. [Mette Yvonne Larsen: - Så du om det satt eller stod en gjeng i Storsalen da du lette etter broren din?] Nei, ikke som jeg kan huske.
 • 12:54Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da er du ferdig. Mange takk for fremmøtet. Da gjenstår en post på dagens program. Jeg lurer på om vi skal ta en pause til klokken 13 slik at de som ikke ønsker å følge det som omhandler kringkasting kan forlate salen. [Arntzen opplyser at dette ikke kommer til å bli kringkastet]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Forsvarer Vibeke Hein Bæra gikk nå bort til aktor Inga Bejer Engh. De pratet kort, og nå prater hun med bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren.

  Terroristen er nå ført tilbake til salen. Nå skal spørsmålet om kringkasting behandles.
 • 13:05Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - - Da skal vi følge opp runden vi hadde mandag ettermiddag, men i forhold til denne problemstillingen om å tillate kringkasting av vitner eller sakkyndige med eller uten Breiviks eventuelle kommentarer. Vi har fått en epost fra pressekontakt Harald Stanghelle, som på vegne av media ønsker mest mulig åpenhet og kringkasting av flest mulig vitner. Pressen ønsker flest mulig kringkastet, med Breiviks kommentarer. Subsidiært uten Breiviks kommentarer, men ivaretatt av forsvarerne. Han sier også at det viktigste er de sakkyndige vitnene som omhandler tilregnelighet. Da gir jeg ordet til Lippestad for å gå gjennom de aktuelle vitnene.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Temaet som skal diskuteres er at presseforbundet og redaktørforeningen har bedt om at flere ekspertvitner som skal vitne senere i saken skal kunne kringkastes. Det gjelder blant annet psykiatrivitner og eksperter på politisk ideologi og ekstremisme. Forsvarerteamet og Breivik mener det i så fall må være greit at Breiviks eventuelle kommentarer til disse vitnenes forklaringer også kringkastes, hvis han skulle ha noe han ville si.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Lippestad argumeterer for kringkasting av vitneforklaringer med Breiviks kommentarer. Det er dette spørsmålet, om terroristens kommentarer skal kringkastet eller ikke, som behandles nå. Breiviks sier at hans argumentasjon bygger på et viktig rettssikkerhetsprinsipp. - Jeg mener det er veldig viktig at også tiltaltes kommentarer til disse forklaringene krinkastes. Han peker også på de kommentarene Breivik så langt har kommet med så langt i rettssaken, i lys av saken, ikke har vært særlig uadekvate. Han understreker "i lys av saken", og utdyper at saken er grusom og at hans kommentarer selvsagt vil støte særlig pårørende og etterlatte.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens Geir Lippestad legger frem forsvarerteamets og Breiviks syn, diskuterer Breivik lavmælt med Tord Jordet som sitter ved siden av ham. Breivik har flere sammenbrettede papirer foran seg.
 • 13:09Forsvarer Geir Lippestad: - Først så skal jeg si litt generelt om de argumenter som taler for størst mulig åpenhet også rundt tiltaltes kommentarer og jeg mener det bør kringkastet. Generelt vil jeg peke på at det er viktig med kontradiksjon, og særlig hvis man kringkaster politiforklaringer og de sakkyndiges forklaring, så er det viktig at tiltaltes forklaring rundt dette kringkastes. Jeg vil også peke på det hensyn som er hvordan almennheten, i Norge og utlandet oppfatter dette. Det kan fremstå som lite objektivt om man skulle kringkaste politiets - og de sakkyndiges forklaringer, men sensurerer hans kommentarer. Jeg vil også vise til et godt prinsipp når det gjelder kringkasting. Det er første beslutningen som ble fattet om dette. Det er fra 9.3 2012 [Lippestad leser opp det som ble fattet og viktigheten av at den andre parten får komme til orde] Det er også viktig å peke på de kommentarere som tiltalte har kommet med så langt. Sett i lys av de grusomme handlingene som er foregått, så synes jeg ikke de kommentarene er uadekvate.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Lippestad mener også at hensynet til balanse i forklaringene må veie tungt når dette spørsmålet skal behandles.
 • 13:13Forsvarer Geir Lippestad: - Sett i lys av handlingene... Vi har fått korte kommentarer og konsise kommentarer. Det synes jeg det må legges vekt på. [Dommer Arntzen: Lippestad, det siste du sa. Det var kommentarer som ble gitt uten kringkasting. Er det grunn til å tro at det blir det samme med kringkasting?] Jeg har ingen grunn til å tro noe annet enn at de blir korte og konsise kommentarer. Selvfølgelig bilr noen oppleve dette som støtende, men i forhold til handligene, er dette adekvat. Så til vitner. Politivitner er faktaorienterte, hvis fakta skal kringkastet, så bør kommetarer til fakta kringkastet. Det er ingen stor fare for at dette blir støtende kommentarer, da dette dreier seg om fakta.

  - Når det gjelder øvrige sakkyndige vitner, altså de som er innen samfunnsfag, politikk også videre, skal de forklare seg om en politisk virkelighet og Breiviks virkelighetssyn. Da er det riktig at Breivik kommer til orde for å kommentere dette Så er det de medisinsk sakkyndige som skal forklare seg om Breivik. Her synes vi det er spesielt betenkelig at Breivik ikke får komme til orde. Vi kan heller ikke se at dette kan bli særlig støtende, all den tid det handler om han. [Dommer Arntzen:] - Du snakker om objektivitet og dette med størst mulig åpenhet. Har jeg forstått det riktig at åpenhetsspørsmålet går foran objektivitetshensynet? Altså at dere ikke ønsker kringkasting dersom Breivik ikke får komme med sine forklaringer?] - Det er riktig. [Dommer Arntzen: - Også vitnene som står på forsvarets egen liste?] - Det er korrekt.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det har vært mange tomme seter i retten i dag, men det ser ikke ut til at det er så mange som valgte å droppe den siste delen av dagens retsseanse. Dommer Arntzen tok en kort pause slik at de som ikke ville høre Breiviks kommentarer kunne forlate salen før denne debatten startet. På tilhørerbenken bak vitneboksen er det imidlertid fremdeles mange fornærmede og etterlatte som lytter til debatten.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Aktor Engh sier aktoratet mener argumentene som ble lagt til grunn da retten besluttet at Breiviks forklaring ikke skulle kringkastes. Hun sier at hun er uenig i argumentasjonen til Lippestad rundt kontradiksjon. Hun mener at Breivik har full mulighet til å kontradikere i retten, og at dette ikke har noe med kringkasting å gjøre.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens aktor Inga Bejer Engh legger frem aktoratets syn, er det mye aktivitet på tiltalebenken. Tord Jordet komemr frem til Lippestad for å gi en beskjed, og Lippestad snur seg og lener seg mot Breivik som sitter på raden bak ham for å få svar på et spørsmål.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Siv Hallgren sier at bistandsadvokatene ikke støtter kringkasting av Breiviks kommentarer til vitner. De er altså enige med aktoratet.
 • 13:18Aktor Inga Bejer Engh: - Bare noen korte kommentarer slik vi oppfatter det. [Bejer Engh tror at både innholdet og omfanget av en mulig kommentar fra Breivik vil påvirkes av at det kringskastes] Jeg er litt uenig i bruken av ordet kontradiksjon. Slik jeg forstår Lippestad så mener forsvaret at skal de sakkyndige kringkastes så skal Breivik få kommentere det, så mener vi det er helt feil. Det er ikke de som sitter og ser på TV som skal avgjøre saken. Breivik har full mulighet til å kommentere de vitnene han kan. Når det gjelder åpenhet så er det ikke snakk om ikke-åpenhet og åpenhet. Vi har mange journalister tilstede som også stenograferer det som blir sagt. Det argumentet mener jeg ikke vil slå inn. Det er vår oppfattelse på det. Jeg tenker å gjøre retten oppmerksom på hvilke funksjonelle vitner som skal kringkastes. [Bejer Engh nevner et av disse vitnene]
 • 13:18Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Vi støtter det statsadvokat Engh sa. Vi stiller seg bak det retten har sagt tidligere at det er en reell fare for at Breiviks forklaring blir påvirket om den blir kringkastet. Når det gjelder kontradiksjon, så skal det tas her i retten. Det er ikke slik at Breivik ikke kommer til orde. Det gjør han her i retten. Vi ønsker ikke at dette kringkastet.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: I en replikk presiserte forsvarer Geir Lippestad argumentasjonen sin som både aktoratet og bistandsadvokat angrep. Lippestad sier han er enig med at det normalt er nok med kontradiksjon i retten, men at han mener det må ses større på det i denne saken. Han viste blan annet til debatten som førte til oppnevning av nye sakkyndige.
 • 13:20Forsvarer Geir Lippestad: - - En liten replikk. Dette med kontradiksjon. Vanligvis vil jeg være enig i at dette går inn i retten, men i denne saken kan vi ikke se så snevert på det. Den offentlige debatten har vært viktig, blant annet i forhold til de nye sakkyndige. Da kan det være riktig med kontradiksjon. Nå har jeg også konferert med min klient, og det er hans oppfatning at alt uansett bør kringkastes, også uten hans kommentarer. Dette gjelder ikke de medisinske vitnene, men alt annet. [Dommer Arntzen: - Har advokat Larsen noe å tilføye?] [Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Vi hørte Breivik på fredag. Han hadde en kommentar som gikk på at obduksjonsrapportene var feil, og at han alltid skjøt dem i hodet til slutt. Det opplevdes som svært vanskelig og støtende - og dessuten feil. Det vil føles enda verre dersom det kommer rett ut i verden.]
 • 13:20Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da har retten mottatt synspunkter på dette, og vi tar sikte på å treffe en avgjørelse på dette neste uke.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Før seansen avsluttes, ber Breivik om å få komme med en kommentar. - Jeg tror ikke det er noen veldig stor fare for at noe som er... altså, sensibelt kommer ut. Ingenting av det jeg har sagt har kommet i min favør, og jeg tror media har et stramt grep på hva de vil publisere, så jeg tror det filteret er det viktigste av alle, sa Breivik.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Etter at Breivik fikk komme med sin kommentar, og dommer Wenche Arntzen hevet retten, ble Breivik sittende igjen og snakke med sine forsvarere som stod rundt ham. Deretter satte arrestforvarerne på ham håndjern og førte ham ut.
 • 13:22Anders Behring Breivik: - Jeg tror ikke det er så stor fare for at noe sensiblet blir kringkastet. Det er ingenting av det som jeg har sagt som har kommet til min favør til nå, og jeg tror media har et stramt grep på hva de vil publisere. Det filteret er det viktigste av alle.
 • 13:24Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Retten er hevet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks