Hovedinnhold

Ord for ord, dag 19, del 2: Var klar til å angripe Breivik med brannslukningsapparat

TOK I DØREN: Før Breivik skjøt to skudd gjennom glassvinduet i denne døra, kjente han på dørhåndtaket og fant ut at den var låst. På innsiden satt Even Andre Øien Kleppen (33) og holdt vakt. Rett innenfor hang det et brannslukningsapparat som han var klar til å bruke for å slå ned Breivik. Foto: FRODE HANSEN
TOK I DØREN: Før Breivik skjøt to skudd gjennom glassvinduet i denne døra, kjente han på dørhåndtaket og fant ut at den var låst. På innsiden satt Even Andre Øien Kleppen (33) og holdt vakt. Rett innenfor hang det et brannslukningsapparat som han var klar til å bruke for å slå ned Breivik. Foto: FRODE HANSEN
(VG Nett) Da Anders Behring Breivik skjøt to skudd gjennom vinduet i Skolestua hadde Even Andre Øien Kleppen akkurat flyttet på hodet sitt.

Denne saken handler om:


Det kan ha reddet livet hans. Kleppen fortalte i retten tirsdag at kulebanen går der hvor han hadde hodet sitt like før Anders Behring Breivik tok i døren - kun centimeter unna.

VG Direkte: Les beskrivelser fra retten her

Kleppen var på Utøya som frivillig for Norsk Folkehjelp, og hadde tatt ansvar for å vokte inngangsdøren til Skolestua etter at de første skuddene falt. Totalt 47 personer hadde samlet seg i det røde huset på sørvestsiden av øya.

Les ord for ord-referatet fra del 2 av den nittende rettsdagen under artikkelen.

I politiavhør har Breivik forklart at han unngikk å gå gjennom dører til rom han ikke følte han hadde oversikt over, i frykt for å bli overfalt.

Og bak den låste døren i Skolestua satt Klepppen klar til å overfalle terroristen med et brannslukningsapparat dersom han hadde kommet inn.

- Første jeg tenkte hvis han kommer inn med en arm for låse opp døra, så flyr jeg på den armen. Jeg følte at jeg måtte forsvare eller fly på ham. Jeg brydde meg ikke om meg selv. Jeg tenkte at jeg måtte gjøre alt i min makt for å stoppe ham i å drepe flere. Jeg tenkte at da måtte jeg drepe ham, forteller han.

Klarte ikke svømmeturen

En 18 år gammel gutt som berget livet ved å svømme fra Utøya forklarte seg også i retten tirsdag.

Han svømte ut fra øya sammen med en kamerat, men kameraten klarte ikke svømmeturen. Den unge gutten var sterkt preget og måtte ta flere pauser da han forklarte seg om de vonde minnene fra Utøya.

18-åringen kjempet mot den strie strømmen og bestemte seg for å holde blikket mot et fast punkt for å komme seg videre. Men etter omtrent 150 meter, ropte kameraten på ham.

- Han sa at han ikke fikk til å svømme noe mer. Han sa at han måtte snu, sa 18-åringen stille.

Fortsatte

Stemmen hans brast og han måtte tørke tårene når når han skulle fortelle om tapet av kameraten.

- Og han druknet? spurte Holden forsiktig.

- Ja, han hadde nettopp hatt kyssesyken og jeg skjønte at han ikke kom til å klare det. Jeg visste ikke om jeg ville klare det selv heller. Jeg sa at han skulle snu og gjemme seg. Men jeg fortsatte selv, fortalte han retten gråtkvalt.

ORD FOR ORD - DEL 1 

 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Rettssalen begynner å fylles opp av partene. Aktoratet, representert ved Svein Holden og Inga Bejer Engh, er tilbake etter lunsj. Det samme er forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Alle de fire rettspsykiaterne er også på plass.
 • 13:10VG: - Anders Behring Breivik føres nå tilbake i rettssalen, og snakker med sine forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei inn.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Lippestad og Bæra tar imot Breivik allerede ved inngangen til kooridoren ut av rettssalen og blir stående å snakke på hjørnet.
 • 13:13VG: - Etter planen skal Breivik nå, etter pausen, begynne med å kommentere vitneavhørene fra før lunsj.
 • 13:13Forsvarer Geir Lippestad: - Vi har snakket sammen i pausen. Han har kommentarer, men ønsker å vente med det. Derfor kommer de senere, ikke akkurat nå. [Dommer Arntzen: Det er greit.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Etter praten med forsvarerne har Breivik likevel ingen kommentarer. - Han ønsker å vente med disse til senere, opplyser Lippestad til dommer Wenche Arntzen.
 • 13:14VG: - [Vitne NN avlegger ed.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Avgir forsikring til retten, og setter seg ned i vitneboksen. Han sitter rettet mot dommerbordet, mens han snakker med aktor Svein Holden.

  Vitnet forklarer at han befant seg på teltplassen da skytingen startet. Han viser Holden hvor han sto ved å bruke musepekeren på et flyfoto av øya.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: 18-åringen som vitner nå overlevde ved å svømme over fra Nakenodden. Han mistet bestekameraten på Utøya. Han ønsker ikke å bli navngitt.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Den 18 år gamle gutten svinger stolen forsiktig frem og tilbake mens han forklarer seg. Med nervøsitet i stemmen forteller han om at han og flere andre begynte å ta av seg klærne før de gikk ut i vannet.
 • 13:21Vitne NN: - [Aktor Svein Holden: Du var på Utøya. Begynn og fortell hva som skjedde 22. juli fra der du mener det er naturlig å starte.] Jeg og en kompis var på teltplassen da de første skuddene kom. Vi trodde det var en dårlig spøk. Vi venter på en tredje kompis som var inne i teltet, og mens vi venter på han ser vi at det kommer folk løpende opp bakken mot Kafébygget. Det begynner å samle seg folk. [Viser på kartet hvor på øya dette skjer.] Noen roper at vi skal samle oss. [Aktor Holden: Hvem roper at dere skal samle dere?] Jeg vet ikke helt. [Aktor Holden: Sa han noe om grunnen?] Det var noe som hadde hendt, og det var panikk. Han sa at vi skulle vente der og ikke gå noe sted. Så kommer det en politimann, tror vi, på nedsiden av Kafébygget. Så kommer det en person med en grå genser, som går mot han og strekker ut en hånd, og blir skutt rett ned. [Aktor angir hvem som trolig blir skutt da.] De blir det full panikk i den gruppen der. Jeg løper etter mine kompiser. [Aktor Holden: Kan du beskrive den situasjonen litt nærmere?] Ja, det så ut som vedkomne trodde det var en politimann som var kommet, og ville ønske han velkommen.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Forsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn har forlatt salen for å gjøre forberedelser utenfor retten. Geir Lippestad sitter dermed igjen alene på den første forsvarerbenken, mens Vibeke Hein Bæra har flyttet seg bort til Breivik på den bakerste raden.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Vitnet må tørke tårene når han forteller om vennen som ikke klarte å svømme lenger.

  - Jeg sa at han skulle snu og gjemme seg. Men jeg snudde ikke selv, forteller 18-åringen svært preget. Han hørte ikke noe mer fra kameraten etter det. Vennen druknet i Tyrifjorden.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Vitnet skjelver på høyrearmen og stemmen brister når han forteller om hvordan vennen druknet. Hånden knytter seg rundt servietten han holder i hånden for å tørke tårer.

  Breivik reagerer ikke. Nok en gang sitter han bare helt stille og stirrer foran seg når vitnene forteller rystende historier fra Utøya.
 • 13:29Vitne NN: - [Holden: - Hva skjedde rett etter dette?] Vi snur oss og begynner å springe. Herifra til vi er her [viser på kartet] husker jeg svært lite av hva som skjedde. Jeg sprang forbi en badeplass som kalles «nakenodden». Jeg sprang etter de andre, men jeg husker svært lite. Til slutt havnet vi her nede [viser på kartet], hvor det er mange folk allerede. De står i undertøyet og har begynt å kle av seg. Noen hadde begynt å svømme også. Jeg begynner å kle av meg og og tenker «jeg må bort herfra». Jeg tok av meg skinnjakken jeg hadde på meg. En jeg sprang sammen med løp videre. Det er vanskelig for meg å si om det var 5 eller 20 personer. Jeg husker folk som ropte, pustet fort og hyperventilerte. Jeg sa til dem at de skulle ta det med ro. [Holden: - Snakket du og vennen din før du gikk i vannet?] Det er jeg usikker på, men vi hadde kontakt. Jeg husker ikke hva vi sa til hverandre. Vi gikk helt ut på spissen, fordi vannet fra grunt. Vannet var utrolig kaldt og det regnet den dagen. Vi hadde badet en del og visste hvor kaldt det var. Jeg tenkte ikke så mye på det der og da. Jeg husker det var en del strøm fordi folk som hadde svømt foran meg hadde drevet mot høyre. Jeg var ganske bestemt på at jeg skulle svømme mot et fast punkt og brukte det som motivasjon. Etter 100-150 meter ute i vannet roper vennen min på meg. Han sier han ikke får til å svømme noe mer. [Holden: - Dere er ute i vannet og han sier han ikke kan svømme noe mer. Hva skjer videre?] Han sier at han må snu. [Holden: - Gjør han det?] Han har nettopp hatt kyssesyken så han skjønte at han ikke kom til å klare det. Det skjønte jeg også. Så jeg sa at han skulle gjemme seg.
 • 13:30Vitne mann NN: - Men jeg fortsatte selv. [Aktor Svein Holden: Var dere flere sammen?] Jeg svømte ikke ved siden av noen. Det var ganske stor spredning, fra person til person Hører du noe mer til ham etter dette? [Holden beskriver hvordan han dør.] Hva skjer etter dette? Etterhvert så kommer gjerningsmannen ut på odden. [Aktor Svein Holden: Er det lenge etter at NN har snudd at Breivik kommer?] Det er vanskelig for meg å anslå tid, fem minutter. Jeg hører skudd som blir avfyrt. Jeg snur meg tilbake mot øya, så jeg tenker at jeg ikke vil se på dette. Jeg husker at jeg har hodet under vann for å ikke høre. Jeg hører skudd som treffer berggrunnen under vann.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Polititjenestemennene som sitter nærmest Breivik er vendt mot tilhørerplassene og lar blikket gli fra side til side. De ønsker ingen flere hendelser, som den med skokasteren på fredag.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Vitnet forteller at han har slitt med skyldfølelse fordi han kom seg i sikkerhet mens kameraten døde. Holden spør om han tror han klart å ta med seg vennen over til land. Det tror ikke vitnet at han hadde klart.
 • 13:34Vitne NN: - Etterhvert så går han jo, og da tenker jeg at det er opp til meg om jeg skal leve eller dø. Når han ikke klarte å drepe meg, så skal ikke jeg drepe meg selv eller. Så jeg svømmer videre. Til slutt kommer jeg til den andre siden. Det er tre stykker som er kommet opp der før meg, to jenter fra Nord-Norge og en gutt fra Østlandet et sted. Jeg og gutten forsøker å starte en båt som ligger der vi kommer opp, men vi får ikke start på båten. Vi løper opp på veien (...) kjører til Essostasjonen på Sundvollen. [Aktor Holden: Vet du hva klokken er da?] Jeg er ikke sikker, men jeg mener at den er 18.03 eller 18.08. [Aktor Holden referer til tidsangivelse fra politiavhøret. Omtrent samme tid.] Den første ambulansen som kommer til den Esso-stasjonen, den kommer bort. Og etter en liten stund blir vi kjørt opp på hotellet, som er 150 meter unna. [Aktor Holden: Hva visste du da om det som hadde skjedd?] Jeg visste veldig lite. Jeg visste lite om de jeg hadde sprunget sammen med, og mange ting jeg hadde hørt var veldig usannsynlig, så jeg vet ikke om jeg hadde gjort meg opp noen formening om hva som hadde skjedd egentlig. [Aktor Holden: Hvordan gikk det videre for deg?] Jeg fikk mye skyldfølelse. [Aktor Holden: Hva har du tenkt om det i ettertid?] At jeg kunne tatt med han med over, eller dratt tilbake. [Henviser til bestevennen som døde.] [Aktor Holden: Tror du at du ville klarte det?] Jeg har tenkt mye på det og sett for meg ulike scenarier. Jeg tror ikke jeg hadde klart det. [Aktor Holden: Hvordan har livet ditt vært i tiden etter Utøya, utover dette med skyldfølelse?]

  - Det har gått fint. Det har ikke vært det samme, men jeg har klart meg greit på skolen og har godt med folk rundt meg. Det har vært forholdsvis fint. [Holden: - Du har klart å være på skolen etter dette?] Ja. [Holden: - Avslutningsvis tenkte jeg at jeg skulle spørre deg om du har noe å kommentere om Breiviks oppførsel. Du har sett ham to ganger. Er det noe ved hans oppførsel du la merke til?] Han virket veldig rolig. Han var også veldig blek. [Holden: - Er det andre ting du noterte deg?] Jeg trodde han var en politimann i starten. Han virket autoritær i uniform. [Holden: - Hørte du om han sa noe?] Nei, det var minst 50 minutter mellom begge gangene. Jeg hørte ingenting. [Holden: - Det var alt jeg hadde å spørre om].
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: 18-åringen som berget livet etter å ha svømt fra Nakenodden hadde lyst til å få tak i en båt å reise tilbake for å redde andre. Men det fikk han av naturlige årsaker ikke gjennomført.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Forsvarer Geir Lippestad hadde bare ett spørsmål. Han ønsket en bekreftelse på at vitnet forsøkte å starte en båt sammen med en kamerat for å dra tilbake og redde personer som var i vannet. - Du forsøkte å gjøre det, selv om du hadde vært i livsfare, spør Lippestad. - Ja, svarer vitnet.
 • 13:36Vitne mann NN: - [Forsvarer Geir Lippestad: Du fortalte at når dere kom erover, så prøvde du å starte en båt. Hvorfor det?] Det var en annen gutt som hadde svømt over, så spurte om jeg ville hjelpe ham med å få start på båten. Tanken var å redde de som var i vannet. [Forsvarer Geir Lippestad: Så du hadde plan om å redde de som var i vannet?] Jeg hadde lyst til det ja. [Bistandsadvokaten har ikke spørsmål. Det har heller ingen av de andre bistandsadvokatene og vitnet kan gå.]
 • 13:38VG: - Dagens siste vitne, Julie Størholdt Iversen, deltar over telefonen. Hun befinner seg i USA og blir ringt opp fra retten. Lyden overføres til rettssalen.

  - Samtalen blir brutt i det vitnet avlegger ed. Tingretten ringer henne derfor opp igjen, og hun avlegger ed.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Iversen vitner på telefon fra USA. Etter at samtalen ble brutt første gangen, har hun nå avgitt forsikring til retten på at hun skal forklare den hele og fulle sannhet.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Retten forsøker å benytte telefonavhør dersom vitnet befinner seg i utlandet eller av andre grunner ikke kan møte i Oslo. Erfaringsmessig blir det imidlertid ofte krøll og teknisk trøbbel.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Det er aktor Inga Bejer Engh som snakker med Iversen på telefon nå. Samtalen spilles av på høyttaleranlegget i rettssal 250.

  Etter at hun hadde fått beskjed om at all familie i Oslo var i sikkerhet etter bombeeksplosjonen, gikk hun sammen med noen venninner til teltet på Østfold-området på Teltplassen.

  Etter at hun hadde fått på seg sko møtte Iversen flere andre som befant seg litt lenger ned på teltplassen. Plutselig ble gruppen beskutt av Breivik, og panikkslagne løp de vekk fra plassen. Iversen forteller at flere snublet i barduner og at det var kaos.
 • 13:48Vitne Julie Størholdt Iversen: - [Aktor Engh: Det er jeg som er aktor og skal stille deg noen spørsmål. Retten er kjent med at du var på Utøya 22. juli. Kan du fortelle med dine egne ord hva du opplevde denne dagen?] Er det noe spesielt tidspunkt dere ønsker at jeg skal begynne å fortelle fra? [Aktor Engh: Der du skjønte at noe var i ferd med å skje.] Jeg hadde snakket med min far på telefonen og fått forsikring på at min familie var i god behold [etter bomben i Oslo]. Jeg og en venninne var på teltplassen. Vi satt i teltet og snakket sammen litt, og så kom det en annen venninne i teltet. Vi konkluderte med at vi var ganske klare for å reise hjem, for det var uvirkelig at en bombe hadde gått av i hovedstaden vår. Vi hørte noen lyder fra kaia og forstod ikke helt hva det var. Vi hadde noen teorier om det var fergen som la til kai, men lyden var mye skarpere. Vi skjønte egentlig ikke at det var noe galt enda. [Vitne oppgir navnet på venninnene som var i teltet sammen med henne.] Så begynte folk å bevege seg mye mer. Da begynte folk plutselig å løpe og vi gikk inn i teltet og satte oss ned og bestemte oss for ikke å gå ut. Det virket som et trygt sted. Plutselig skrek noen: «Dere må komme ut!» Vi fortod fortsatt ikke at det var noe alvorlig. NN var på utsiden og ventet, og folk samlet seg litt lenger ned på teltplassen. Vi gikk ned der. En av personene som stod der var en vakt. Han hadde en walkie-talkie og en refleksvest som det stod «vakt» på. Han virket som en person vi kunne stole på, for vaktene på Utøya er tillitspersonene.

  - Vi gikk mot ham. Da ble det til at jeg måtte slippe henne. [Bejer Engh: - Hvor ble det av hun andre venninnen din?] Hun forlot teltet da folk begynte å komme ned til oss og fortsatte mot strømmen. Hun gikk mot Kafebygget. [Bejer Engh: - Så du hva som skjedde med henne?] Det gjorde jeg ikke. Det var ikke så kaotisk der og da. Det var en gruppe med folk som hadde samlet seg nede ved vår teltplass. Vi gikk og hørte hva som foregikk. Vi spurte «hva er det som skjer?» Plutselig begynte alle begynte å løpe rett fra Teltplassen, folk snublet og sklei, det var hektisk og kaos. Jeg fortsatte å løpe oppover, men i mengden mistet jeg oversikten over hvor venninnen min befant seg. Jeg løp i en liten motbakke. Det begynte å pipe i øret. Jeg fikk beskjed om at noen var skutt. [Iversen forteller mer om hendelsesforløpet før hun fikk tid til å tenke] Plutselig virket det som en eventuell gjerningsmann ikke var der, jeg tenkte over hva som foregikk. Så kom jeg på at jeg hadde en telefon i lomma. Da ringte jeg faren min og jeg fortalte at det var noen som skjøt men at jeg ikke visste om det var ekte. Jeg tenkte jeg var blitt truffet, men det svidde bare. Det var ikke noe skuddsår.

  - Så jeg forsto ikke helt at det var på ordemgøog, for jeg hadde ikke fått noe skade. Jeg gikk/løp da jeg snakket med pappa på telefon. Jeg så etter noen jeg kjente, folk sprang mot skråningen, Jeg sprang mot Sydspissen. Det var fortsatt veldig hektisk, så jeg mistet den personen som jeg møtte flere ganger på ned til Sydspissen, men jeg fant ham igjen nede ved vannet. Da begynte folk å kle av seg og de begynte å legge på svøm. Jeg skjønte fortsatt ikke helt at det var på ordentlig. Men ettersom så mange begynte å svømme, så gjorde jeg det også. Jeg tok av meg regnjakke, hettegenser, sko og kastet meg i vannet. Jeg var sammen med venninna mi. Vi svømte over. Da vi var kanskje 100 meter fra land, så begynte vi å høre at skuddene kom nærmere.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Iversen la på svøm i nærheten av Nakenodden, og ble etter hvert plukke opp av en båt og hjulpet i sikkerhet.

  Hun forteller at det har gått overraskende bra med henne, og at hun er utvekslingsstudent i USA.

  Anders Behring Breivik sier at han gjerne kan vente med å kommentere vitneforklaringene til senere, etter at flere vitner har forklart seg.
 • 13:59Vitne Julie Størholdt Iversen: - Da begynte (...) å komme nærmere. Jeg snudde meg rundt og da så jeg en person som (..) jeg kunne ikke se noe annet enn (...). Det så ut som det satt en person ved siden av og det så ut som personen ble skutt. Da begynte jeg vel å forstå alvoret i det, at det var noen som angrep. Og da vi fortsatte å svømme og vi kom oss over. (...) Vi fikk hjelp fra Norsk Folkehjelp. [Aktor Engh: Bare litt tilbake. Vet du hvor det ble av venninnen din?] Jeg mistet oversikten over henne (...) [Aktor Engh: Hun skal vitne her ved et senere tidspunkt. Da du stod på Sydspissen, har du noen idé om hvor mange som stod samlet der da?] Muligens 20-30 personer. [Aktor Engh: Når du er cirka 100 meter ut hører du skuddene. Er det første gang du ser tiltalte?] Ja. [Aktor Engh: Da ser du en mørk skikkelse?] Ja. [Aktor Engh: Har du mulighet til å så se noen ansiktsuttrykk?] Nei. [Aktor Engh: Hører du om han sier noe?] Nei. [Aktor Engh: Du sier at det ser ut som at han skyter et menneske på stranden der. Er du sikker på at du har sett det?] Det er hva jeg husker, men det kan hende det var noe helt annet. Kanskje jeg bare så noen klær som lå der eller noe. [Aktor Engh: Grunnen til at jeg spør deg, er at vi har ikke informasjon om noen som er skadd eller drept på Sydspissen på det tidspinktet. Men du sier at det kan være klær eller noe?] Det kan det være. [Aktor Engh: Hvilke skader fikk du av skuddet som traff deg i leggen?]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Massedrapsmannen sier at han vil vente med kommentarene dersom det er greit for retten. Dommer Wenche Arntzen forsikrer seg om at det fortsatt vil være snakk om korte og konsise kommentarer. Det bekrefter Breivik.
 • 14:00Vitne Julie Størholdt Iversen: - Det svidde bare, det gikk fort over spesielt når jeg kom i vann. Da merket jeg ikke så mye til det lenger. Etter det har jeg ikke hatt noen problemer med det. [Bejer Engh: - Du har reist til USA på utveksling. Når gjorde du det?] Den 24. august. [Bejer Engh: - Hvordan har det gått med deg dette året?] Det har gått overraskende bra. Jeg har veldig gode karakterer og fått masse nye venner og prøvd mye nytt. Jeg har det veldig bra. [Bejer Engh: - Da har ikke jeg flere spørsmål]. [Geir Lippestad sier han ikke har noen spørsmål] [Ingen andre av rettens medlemmer hadde noen spørsmål til dette vitnet].
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Dommer Wenche Arntzen har hevet retten for i dag. Hun setter retten på ny i morgen tidlig klokken 09.00.
 • 14:01Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Var det slik at Breivik ville komme med noen kommentarer, så kan vi ta det nå Lippestad. [Breivik: Hvis det er greit, så venter jeg noen dager. Det er ikke noe som haster.] Så du ønsker å samle opp litt [Breivik: Ja.] [Dommeren opplyser at Breivik må følge en av forklaringene mandag fra bakrommet.] [Elgesem opplyser at det er to vitner som ønsker at deres vitnemål blir anonymisert i morgen. En ny liste blir sendt ut til pressen.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Breivik blir sittende mens en polititjenestemann setter på ham håndjern. Deretter reiser han seg, og snakker litt med Lippestad og Bæra før han resolutt går ut av rettssalen.

  Vibeke Hein Bæra forteller til VG Nett at de forsto at det skjedde noe spesielt da mange journalister forlot salen. Forsvarerne ble oppmerksomme på dramaet som utspant seg utenfor tingretten ved å sjekke nyhetene på mobilen.

  Til tross for dramaet som utspant seg på utsiden av Oslo tingrett, forklarte vitne Julie Størholdt Iversen seg ferdig på telefon fra USA. Ingen av rettsbetjentene eller politifolkene som til en hver tid befinner seg i salen brøt inn for å informere om hva som hadde skjedd.

  Ifølge politiet ble mannen som satt fyr på seg selv alvorlig skadet.

  Ifølge politiet har ikke mannen som satt fyr på seg selv relasjon til rettssaken mot Anders Behring Breivik.

  Politiet har beslaglagt brennbar væske etter at en mann satt fyr på seg selv utenfor Oslo tingrett.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks