Hovedinnhold

Ord for ord, dag 18, del 2: Breivik protesterte og ble avbrutt

STOPPET KRINGKASTINGEN: Da terroristen begynte på protesten sin, ble han raskt avbrutt av dommer Wenche Elizabeth Arntzen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STOPPET KRINGKASTINGEN: Da terroristen begynte på protesten sin, ble han raskt avbrutt av dommer Wenche Elizabeth Arntzen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
(VG Nett) To nye vitner forklarte seg etter lunsj. Begge satte blikket i terroristen på vei ut.

Denne saken handler om:

Mot slutten av rettsdagen ble kringkasting på nytt et tema i retten. Mediene vil blant annet at flere av ekspertene på psykiatri skal vises på TV.

Etter at aktor og bistandsadvokater hadde fått sagt sitt, ba Anders Behring Breivik (33) gjennom forsvarer Geir Lippestad om å få komme med en kommentar. Det fikk han tillatelse til:

- Jeg synes at det er uakseptabelt at min ideologiske forklaring ble sensurert, startet terroristen.

Han ble da avbrutt av dommet Arntzen, som sa at kringkastingen av diskusjonen måtte stoppes. Breivik fortsatte uten kameraene.

- Jeg synes at det er uakseptabelt at min ideologiske forklaring ble sensurert i sin helhet, og at de sakkyndiges forklaring blir kringkastet. Dette totalt sett vil bidra til skape ubalanse og bidra til å sykeliggjør meg overfor de som følger saken, sa han.

VG Direkte: Følg rettssaken ord for ord, still spørsmål til våre journalister og les beskrivelser fra rettssalen her!

Ble skutt - trodde det var tull

Utbruddet kom etter at to nye overlevende hadde forklart seg etter lunsj. Ane Kollen Evenmo (17) ble skutt i leggen på Utøya.

Selv trodde hun at det bare var tull og at hun hadde blitt truffet av softgun-kuler. Hun flyktet inn i skogen mot sydspissen av øya, først der stoppet Evenmo opp og kjente på støvelen.

Siden hun var usikker på om det var et hull eller møkk, ba hun to venninner om å undersøke.

- De trodde det var et hull, forklarer 17-åringen, som traff en kamerat ved Sydspissen.

- Jeg fortalte ham at jeg trodde jeg var skutt i foten og ba ham om å hjelpe meg.

Splinter fra kulen sitter fortsatt i beinet hennes. Hun sliter med skaden.

Så vennen falle i døden

Også Marius Hoft (18) vitnet etter lunsj på dag 18. Han overlevde ved å klamre seg fast i en stupbratt bergvegg på øya. En god venn av ham mistet taket i veggen. Han falt ned og døde.
- Jeg stod der og gråt i et halvt minutt bare, etter det holdt jeg det inne. Jeg tenkte at jeg slipper det ikke ut, før jeg overlever, hvis jeg overlever. Viljen til å overleve var sterk. Jeg tenker på moren min, som ikke har internett og ikke er så god til å svare på telefonen. Jeg tenker at jeg så gjerne skulle ønske at jeg var der, fortalte han.

Les alt om terrorrettssaken i VG Netts oversikt.

Gjennom hele forklaringen så Marius Hoft konsekvent på aktor og dommeren. Han holdt fjeset vendt bort fra terroristen. Men da dommeren sa han kunne gå etter forklaringen, reiste Hoft seg langsomt og satte et skarpt og langt blikk i Breivik.

Så snudde han seg mot døren og gikk rolig ut av salen.

Også Evenmo satte et raskt blikk i Breivik på vei ut.

Tre vitner forklarte seg før lunsj. Les referat av deres forklaringer her.

Under kan du lese hele ord for ord referatet fra del 2 av dag 18 av rettssaken mot Anders Behring Breivik:

 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det er nå lav småprat i sal 250, kort tid før retten skal settes igjen. De sakkyndige har allerede vært på plass en stund, det samme har bistandsadvokatene og aktoratet.

  Breivik er nå tilbake i salen, og retten er satt. Før pause måtte Breivik følge med fra en annen sal fordi vitnet Frida Holm Skoglund ikke ville ha ham i salen.
 • 12:32VG: - Vitne Marius Hoft føres inn i rettsalen og tar plass i vitneboksen.

  - [Dommer Arntzen: Forhandlingene fortsetter] [Holden: Vi har gjort et bytte, slik at det er Marius Hoft som skal vitne] Hoft avlegger vitneed.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Dagens fjerde vitne er Marius Hoft (18). Han kommer inn i salen i en grå jakke og mørkeblå jeans. Han er rolig og ser rett på dommeren. Han vil sitte under forklaringen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Hoft åpner med å fortelle at han hadde bestemt seg for å dra hjem fra Utøya sammen med kameraten Andreas Dalby, som senere døde av fallskader. De to ville hjem fordi det regnet og på grunn av bomben i Oslo.

  Hoft så selv vennen falle i døden, og det er blant annet dette han skal forklare seg om i dag. Holden åpner med å be Hoft fortelle om forholdet han hadde til Andreas. - Han var min nærmeste venn, forteller han stille.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Vitnet forteller at noen venner av dem tullet med telefonen deres fordi de ville at de skulle bli på øya. Da han fikk tilbake telefonen hørte han de første smellene. Hoft snakker med lav, men stødig stemme. Han ser rett på aktor Svein Holden mens han forklarer.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik sitter fremdeles på den bakerste av de to radene på tiltalebenken. Han veksler mellom å se ned i bordet foran seg og på vitnet. Han er fremdeles like uttrykksløs.
 • 12:40Vitne Marius Hoft: - [Aktor Holden: Hoft, du var tilstede på Utøya og skal fortelle oss litt om hva du opplevde. Vi har blitt enige om at du kan starte på et tidspunkt der du og en kamerat hadde bestemt dere for å dra hjem.] Vi hadde planlagt å dra hjem, for det var dårlig stemning (...) etter at vi hørte om Oslo. Vi stod på teltplassen. [Aktor Holden: Hvem var det du stod sammen med?] Andreas. [Aktor Holden: Hvordan var forholdet ditt til han?] Han var min nærmeste venn. VI ble kjent for litt over to år siden. [Aktor: Dere står altså på teltplassen og dere har lyst til å dra hjem.] Vi går ned til resepsjonen og spør om vi kan ta båten over. Da kommer to venner og ber oss ikke dra likevel. Vi gikk ned til brygga og da hørte vi smell. Så vi tenkte at det var fyrverkeri eller noe annet. Vi fortsatte å snakke, så hører vi flere skudd og noen ungdommer som løper forbi oss. Han ene sa: Dere må løpe, dere må løpe dere også. Men vi stod igjen. [Aktor Holden: Hvor stod dere?]
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Hoft viser på et kart hvor han var på øya da han så Breivik den første gangen. Det var ved Kafèbygget. Vitnet sier han så drapet på en ung jente. - Da tenkte jeg at det er en øvelse, sier han. Han vet ikke hvem jenta var, og spør aktor om han vet hvor gammel hun var. Holden forteller ham det, og at også et annet barn ble drept i samme område.
 • 12:42Vitne Marius Hoft: - [Viser på kartet hvor han sto] Da så jeg personen, kledd som politimann. Jeg så bare overkroppen hans. Han hadde pistol og siktet ned i bakken. Jeg hørte et skudd til. Da kommer han nedover. [viser hvor]. Den ene jenta som er i nærheten av oss, går for å møte henne. Han skyter henne og hun faller i bakken. [Aktor Svein Holden: Husker du hvem det var?] Nei. [Holden sier hvem det kan være Lejla Selaci.] [Vitnet beskriver hva han så] Jeg mener at jeg så en gutt som var like bak henne, som ble skutt bak henne. [Holden opplyser at Steinar Jessen ble skutt i området.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Hoft løp gjennom skogen, sammen med en gruppe på ca 10 stykker. Han mistet Andreas, men han møtte ham igjen med resten av gruppa. - Jeg husker at jeg spurte ham: Skjer dette virkelig? Andreas snakket til meg som et barn, forteller ham. De bestemte seg for å hoppe over gjerdet mot skrenten ned mot vannet.
 • 12:44Vitne Marius Hoft: - Andreas tok meg i skulderen og sa navnet mitt og dro meg litt tilbake. Men jeg sto igjen, jeg gikk kanskje to skritt bakover og gjorde meg klar til å løpe hvis det skjedde noe. Da mener jeg å huske at han siktet mot meg, det var det siste jeg så før jeg snudde meg og løp. Da hørte jeg skudd. [Aktor Svein Holden: Du fortalte i sted at disse to stoppet deg og Andreas og holdt dere i et par minutter. Hva tror dere ville skjedd om de ikke hadde gjort det?] Da hadde vi vært her nede, det hadde vi garantert vært [viser på kart] Jeg snudde meg, og jeg begynner å løpe, circa mot her, det var telt over alt, og jeg hører skudd. Jeg kaster meg bak det ene teltet borti her og jeg venter til jeg har hørt nok skudd til at jeg tenker at han må lade om. Jeg hørte to skudd, og da tok jeg sats og løp inn i skogen. Andreas hadde løpt før meg, så jeg var alene igjen da, jeg løp gjennom skogen og det er jeg ganske sikker på at det var borti her [viser på kart]. En gruppe med ca stykker, og en leder. Jeg møtte Andreas igjen, han ba oss om å ta opp telefonen og ringe, jeg husker at jeg tenkte er det dette som skjer, han snakket til meg som om jeg var dum. Og jeg snur meg og sier til Andreas at det er ikke trygt med denne gruppa her. Det er for mange på et sted. Vi hoppet over gjerdet og bak en stein, det er jeg usikker på hvor er. Det var et område hvor mange ble drept på stien i alle fall.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Etter at de hadde hørt skudd en stund, så de Breivik komme opp på sin venstre side. Hoft viser retten hvordan han ville sett Breivik hvis han snudde seg. Breivik gikk forbi dem.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Hoft sier de var ved vannet da de så Breivik igjen. Han så riflen og at terroristen skøyt mot skogen. - Jeg husker jeg sa at om han snur seg nå, så blir vi drept. Jeg var klar for å bli skutt, forteller han. Men Breivik gikk rett fremover. Mens han forklarer har stemmen hans hevet seg. Han veksler mellom å se på kartet og aktor mens han forklarer, og snakker nå med høy og tydelig stemme.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det er nå ganske fullt på tilhørerbenkene på venstre side av salen, mens det er mange tomme seter på tilhørerbenkene bak Breivik. Det er helt stille i salen mens Hoft forklarer seg.
 • 12:49Vitne Marius Hoft: - [Aktor Holden: Vi har fått høre om et sted hvor mange hoppet over gjerde?] Ja, vi gjorde det og beveget oss ned i området. Men ei jente falt og slo seg bevisstløs. Vi satt oss bak steinen og holdt hverandre i hendene. Da hørte vi skyting over oss. Jeg sa til den ene jenta: Dette her skal gå bra. Så tenkte jeg at hvis han snur seg nå, kommer vi til bli skutt. Men hvis han går videre, og ikke ser oss, løper vi i motsatt retning og finner et bedre gjemmested. Men han så rett frem og gikk videre. Da tok vi sats, klatret opp igjen og kom oss innpå stien og løp oppover. Da så jeg tre personer som lå døde på bakken på stien. Vi hoppet over disse tre likene. [Aktor Holden: Vet du om det var flere personer enn disse som var drept der?] Jeg så meg ikke rundt, men så bare fremover. Jeg hadde lyst til å stoppe for å se om de var i live, men vi hadde ikke tid, for da var jeg redd for at han kom tilbake og skjøt oss.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det blir nå vist et bilde for retten av den bratte skrenten der Marius Hoft og Andreas klatret. Denne siden av Utøya er svært bratt og fjellveggen går rett ned i Tyrifjorden.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Hoft sier han og kameraten sprang for livet langs vannet og de bratte skråningene. På et tidspunkt bestemte de seg for at de måtte ta sjansen og forsøke å klatre ned et av av de flere meter høye bergene. Aktor Holden viser ham et bilde av skråningene og spør om det var der de klatret. Hoft er usikker, men tror det. - Vi klatret ned. Da vi kom et par meter nedover klatret jeg litt til høyre. Jeg hører noe lyder. Så mister NN taket og faller. Jeg skrek navnet, men kvelte stemmen for å ikke røpe oss, forteller han.
 • 12:51Vitne Marius Hoft: - [Aktor Holden: Lå det ti personer der?] Det kan hende, jeg så meg ikke så godt rundt. Da jeg var der, så så jeg bare venstresiden, og der var det tre. [Aktor Holden: Så dere løper i motsatt retning som Breivik? Vi følger stien hele veien. Andreas løp litt saktere enn meg, jeg snudde meg for å passe på at han kom etter. Der møtte vi NN og en venn av ham. Han spurte hva som skjedde. Jeg fortalte hva som skjedde. Jeg ba ham finne seg et bedre sted å gjemme seg. Andreas klatret ned for å gjemme seg. Vi skjønte at det var bratt. Men jeg måtte ta en sjanse. Jeg klatret først. Andreas var rett over meg. Vi kommer ned et lite stykke. [Holden viser et bilde av området der de klatret ned.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det er helt stille i salen når Hoft forteller om hvordan han så kameraten falle i døden. Noen ser i gulvet, andre tørker tårene. Det er tydeligvis vanskelig for den unge gutten å fortelle om vennens død.
 • 12:55Vitne Marius Hoft: - [Vitnet og aktor ser på kartet sammen] Jeg tror det var her, at det var dette området her. Da vi klatret ned herfra, hvis det er riktig nå. [Aktor Svein Holden: Uansett så får vi et inntrykk av at du var i dette området circa.] Jeg husker ikke hvilken side det var. Vi klatret ned og da vi kom et par meter nedover, så klatrer jeg til høyre. I det jeg klatrer til høyre, så hører jeg et par lyder, og Andreas mister taket og faller. Han verken skrek eller lagde noen lyder da han falt, men jeg skrek, jeg skrek navnet hans halvveis ut, men det kveles for jeg tenker vi må ikke røpe hvor vi er. Jeg bestemte meg for å overleve for jeg ville se vennene og familien min igjen, så jeg fortsette å klatre til siden, ser nedover [Beskriver hvordan hodet til Andreas etter hvert forsvinner under vannet] [Aktor Svein Holden: Hvor lang tid var det du så at han beveget seg etter at han falt?] Det tok ikke lang tid før han sluttet å røre seg. Han var bevisstløs en periode. [Aktor Svein Holden: I politiavhør har du sagt at etter ca tyve sekunder, ble kroppen hans helt stille] Jeg bare husker at med en gang han falt så rørte han på seg, jeg hørte kanskje én lyd.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Hoft forteller at han prøvde å tenke på moren sin mens han sto i fjellskrenten og gjemte seg. - Hun ser ikke så mye på tv, og har ikke internett, og er ikke så flink til å svare på telefon. Så mens jeg sto der så tenkte jeg at hun sikkert satt på terassen og så på hundene som løp ute. Og jeg tenkte at jeg skulle så ønske at jeg var der, forteller han.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: - Jeg håpte fortsatt. Folk har overlevd verre ting, sier Hoft. Vennen hans døde ved berget. Flere i salen ser ned i gulvet under den sterke forklaringen. - Jeg slipper ikke ut tårene før jeg overlever. Om jeg overlever, sier Hoft om tankene hans da han hang i bergveggen. Mens han klamret seg fast, så han flere bli skutt av Breivik. Terroristen skøyt mot flere ute i vannet. Hoft hørte skuddene komme nærmere. Til slutt var han rett over stedet Hoft gjemte seg i veggen. - Han gikk rolig, sier han.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Hoft forteller at han ikke hørte Breivik si noe, eller ha noe spesielt ansiktsuttrykk. - Han gikk sakte, han løp ikke når jeg så ham, forteller han.
 • 12:59Vitne Marius Hoft: - [Aktor Holden: Hva skjedde videre?] Jeg stod der og gråt i et halvt minutt bare, etter det holdt jeg det inne. Jeg tenkte at jeg slipper det ikke ut, før jeg overlever, hvis jeg overlever. Viljen til å overleve var sterk. Jeg tenker på moren min, som ikke har internett og ikke er så god til å svare på telefonen. Jeg tenker at jeg så gjerne skulle ønske at jeg var der. [Aktor Holden: Vi forstår at det må ha vært vanskelig for deg. Gjorde du noen andre observasjoner?] Han kom over meg, og skjøt utover mot vannet, mot båter. Han skjøt flere ganger, men traff ikke. Med det siste skuddet klarte han å snitte en ungdom, men jeg tror ikke det var så alvorlig. Jeg så kun én død der. Det var en annen gutt som gjemte seg der. Det kom et skudd og kroppen hans ristet veldig fort. Så beveget han seg ikke mer. Jeg så kun beinet hans, så jeg vet ikke hva som skjedde. [Aktor Holden: Så du Breivik på dette tidspunktet?] Han var over meg. Det var umulig for meg å se han. Jeg prøvde å skjule meg i min svarte hettehenser. Han oppførte seg veldig rolig og avslappet de gangene jeg så han på øya. Han så hverken sin, glad eller lei seg ut. Han gikk rolig. Det er det jeg mener å huske.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Hoft var hele tiden sikker på at det bare var én gjerningsmann fordi han hørte at skuddlydene bevegde seg rundt på øya. Han ble stående i skrenten, for det var umulig å komme seg både opp og ned. Hoft var en av de siste som ble reddet.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: - Jeg tenkte at noe må skje snart, noen må komme. Men det skjedde aldri noe, sier Hoft. Han fortsatte å klamre seg fast oppe i bergveggen. Under ham så han andre ungdommer bli reddet bort i båter, men han turte ikke å klatre ned. Helikopteret hang over ham, men hentet ham ikke opp. - Til slutt kom politiet. De siktet på meg og ba meg åpne genseren og vise frem alt mulig, forteller han. Til slutt ble han reddet opp med et tau. Han kom ikke frem til hotellet før 21.30 den kvelden.
 • 13:02Vitne Marius Hoft: - [Aktor Holden: Hva skjer utover kvelden? Du blir stående lenge i fjellveggen.] Det er mange tanker. Jeg hørte skyting. Det var en periode skytingen ga seg. Da tenkte jeg: Nå er endelig politiet kommet.» Plutselig hørte jeg skytingen igjen. Jeg hadde egentlig mistet alt håp, men båter kom til slutt. Så hørte jeg et helikopter. Jeg tenkte. «Noe må jo skje snart». Men det skjedde jo aldri noen ting. [Aktor Holden: Men etterhvert så skjedde det noe.] Noen ungdommer kom frem, noen ble reddet med båt. Det var ei jente som viftet på meg, men jeg rista på hodet. Jeg klarte ikke å klatre ned. Til slutt turte jeg å snakke. En sa: «Ifølge politiet så er en mann tatt». Så jeg tenkte at det var over. Det kom politimenn og båter som sa at det kom helikopter for å hente meg, men det skjedde aldri. Jeg fikk ingen beskjed, men til slutt så var det en mann i båt, som hadde snakket med politiet og sa at det var på øya og at de hadde informasjon hvor jeg var og at de skulle komme for å hjelpe meg.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Etter at Hoft ble reddet, sier han at han ikke følte noen ting. - Jeg var helt likegyldig, jeg ville bare vekk fra øya, forteller han. Han visste ikke om noen av vennene hans var i live, men møtte flere av dem igjen på Sundvolden.
 • 13:05Vitne Marius Hoft: - Så til slutt kommer politiet, de setter seg ned her og sikter på meg, og ber meg snu meg rundt og vise frem genseren, da sa de at de skulle skaffe tau. Da når jeg klarte å få ned det tauet, så fikk jeg beskjed om at du må være forsiktig for tauet er ikke 100 prosent sikkert, jeg visste ikke hvordan jeg skulle feste det, men jeg fikk instrukser om hvordan jeg skulle gjøre det. [Aktor Svein Holden: Vet du hvor mange klokka er?] Kanskje før ni. Jeg kom ikke på hotellet før klokken ti, jeg var den siste som kom tilbake til hovedbygget før vi tok den siste båten over. [Aktor Svein Holden: Den plassen du sto på i fjellveggen, kan du beskrive den?] I starten var det er veldig lite område. Jeg merket at jeg måtte gjøre noe med det. Jeg tok høyrefoten og måtte sparke vekk jord og stein og jeg var veldig forsiktig, jeg tenkte at noen kunne høre det. Jeg var veldig usikker hele tiden på om han var i nærheten eller ikke, og til slutt klarte jeg å sparke vekk nok og tenkte at jeg kanskje ville klare å være der lenge nok til at jeg ble redda. Og det klarte jeg [Aktor Svein Holden: Hvordan var tiden etterpå?] Jeg ble helt likegyldig, da de hentet meg opp, ble jeg beskjed om å sette meg ned, men jeg klarte ikke å være glad. Jeg visste ikke om noen av vennene mine var i live, og da jeg ble fulgt tilbake til hovedbygget, da så jeg hun første jenta so ble skutt i magen og hodet. Og så kom jeg tilbake og da så jeg to venner, og da følte jeg meg litt mer glad. Jeg så at de gråt, men jeg klarte ikke å gråte, jeg hadde kun klart å gråte et halvt minutt i starten da Andreas døde. Jeg var helt likegyldig.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: På vei tilbake til båten så han noe av dem som ble drept. Han forteller hvordan han prøvde å få oversikt over hvem som levde. Det er tydelig at han synes det vanskelig å snakke om dette. Aktor Holden spør hvordan det går med ham i dag. Hoft sier det er vanskelig, men at han vil jobbe seg tilbake på skole. - Det har gått ett år snart. Jeg vil prøve å ikke tenke så mye på det. Det er vanskelig, forteller han.
 • 13:05Vitne Marius Hoft: - [Aktor: Og da du kom tilbake på fastlandet, hvordan har tiden vært etter det?] Da fikk jeg vite at (..) var død. Samtidig var jeg overrasket over at så mange av vennene mine hadde overlevd. Jeg fant ut at jeg var heldig som hadde så mange venner som hadde overlevd. Jeg fikk beskjed om at Andreas hadde det bra, at han lå på sykehuset. Jeg visste ikke hva som var sant, og jeg skulle være glad eller lei meg. Jeg hadde ikke kontroll på noen av følelsene mine. [Aktor Holden: Hvordan har det gått med deg?] Jeg prøver å fokusere fremover, på å komme meg inn i skolen igjen, og prøver å ikke tenke for mye på det som har skjedd. Men det har vært vanskelige tider. [Aktor Holden: Da sier jeg takk.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breiviks forsvarer Geir Lippestad har nå tatt over utspørringen av Hoft. Hoft snur seg i stolen i vitneboksen, og vender seg mot Lippestad. Lippestad ville igjen vite om Hoft hadde hørt Breivik si noe de to gangene han så ham, men det hadde han ikke. - Jeg hørte bare skudd og hyl fra ungdommene, sier han.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Bistandsadvokatene spør mer om jobb og skole. Hoft sier han prøvde å starte på skolen igjen. Han og vennen som døde gikk i parallellklasser. - Vi hadde vært overalt der. Det ble for mange minner og for vanskelig, sier han. Han vil prøve igjen til høsten.
 • 13:09Vitne Marius Hoft: - [Forsvarer Geir Lippestad: Du var jo i nærheten av tiltalte ved to anledninger, ved kjærlighetstien og i bergveien. Da du sto på nedsiden av gjerdet på Kjærlighetsstien. Hørte du ham si noe? Jeg har aldri hørt han si noe. [Lippestad: Hørte du ham si noe annet?] Skytelyder. Skrik fra ungdommer. [Bistandsadvokat: Jeg lurer på en ting Marius. Har du vært på arbeid eller skole etter det som skjedde?] Jeg prøvde å starte opp skolen, men det gikk veldig dårlig. Jeg og Andreas har vært overalt på skolen. Det ble for vanskelig å konsentrere seg om prøver og pensum, så jeg måtte bare gi meg. [Bistandsadvokat: Har du greid å følge vanlig døgnrytme?] Jeg legger meg ikke til vanlig tid. Det kan vel ha noe med at jeg har snudd døgnet. [beskriver når han legger seg] Jeg har ikke problemer med mareritt. Når jeg først sover, så sover jeg godt.

  - [Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren: Vi har fått inn et spørsmål som går på om du husker navnene til de som sto på Kjærlighetsstien?] Jeg så ikke ansiktene, men jeg tror jeg så NN. Jeg fikk senere vite at hun var skutt. [Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: Da er du ferdig her]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Marius Hoft er nå ferdig, og dagens siste vitne er Ane Kollen Evenmo. Hun ble også skutt i beinet og klarte senere å flykte med båten Reiulf.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Gjennom hele forklaringen så Marius Hoft konsekvent på aktor og dommeren. Han holdt hele tiden fjeset vendt bort fra terroristen. Men da dommeren sa han kunne gå, reiste Hoft seg langsomt og satte et skarpt og langt blikk i Breivik. Så snudde han seg mot døren og gikk rolig ut av salen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Evenmo var som mange andre på teltplassen da skytingen startet. Hun sto utenfor et stort telt sammen med mange andre, og trodde heller ikke det var ekte skudd med en gang.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: - Herregud. For en dårlig spøk dette er, tenkte Ane Kollen Evenmo (17) da hun hørte de første skuddene. Folk kom springende og ropte at folk ble drept. Hun begynte også å løpe. Evenmo forklarer seg med høy og klar stemme om de første minuttene av tragedien. Også hun holde fjeset tydelig vendt bort fra høyresiden - der Breivik sitter.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Evenmo forteller at mange etter hvert kom og ba dem løpe. Det var kaotisk og hun fikk høre at mange var drept. Da hun prøvde å ta vare på en av de yngste deltagerne i sin delegasjon, fikk hun beskjed om å løpe videre.
 • 13:17Vitne Ane Kollen Evenmo: - [Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: Da kaller vi inn Ane Kollen Evenmo.] [Vitnet avlegger ed.] [Aktor Engh: Kunne du starte selv med å fortelle hva du opplevde på Utøya 22. juli?] Vi i delegasjon Troms hadde hatt et møte. Vi var veldig redde etter bomben i Oslo. Jeg var selv redd for familien min som bodde i Oslo. Så jeg ringte til mamma for å være sikker. Og så hadde jeg lagt telefonen min på lading i et rom under cafebygget. Så gikk vi ned til [viser på kartet hvor]. Da vi kom tilbake og skulle spise, hørte vi at det begynte å skyte. Da var jeg i Troms-campen. Vi hadde maten vår i et stort telt der. Vi tenkte at det er ikke noe morsomt å tulle med dette nå. Så kom Gunnar og Anders og sa (...). Så begynte folk å hyle og kom løpende ned bakken fra cafebygget. Det er noen som skyter og folk er drept, sa de. Men det skjer jo ikke, tenkte jeg. Men så ble det ropt at vi måtte løpe. Det satt igjen noen inne i teltet. Jeg følte et ansvar for at en av de yngste i vår delegasjon løp med meg. Men da kom det en person og dyttet meg og sa: Ane, bare spring. Så løp jeg, og etter å ha løpt forbi leirbålplassen kjente jeg at jeg ble truffet i leggen.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens Evenmo løp, kjente hun at hun ble truffet i leggen. - Jeg trodde først det var softgun-kuler eller noe, forteller hun. Evenmo kjente med såret, og kjente at det var et hull inn i støvelen. Hun ba to venninner om å sjekke, og de bekreftet at det var et hull der, men hun hadde ikke vondt, og fortsatte å løpe.

  Det kom ikke noe særlig blod fra såret hennes, så Evenmo prøvde først å legge på svøm. Hun møtte mange andre som prøvde å svømme. - Jeg svømte kanskje 20 meter, men jeg orket ikke å svømme fordi det var så kaldt. Jeg var redd for krampe, forteller hun.
 • 13:21Vitne Ane Kollen Evenmo: - Og jeg tenker bare at det er softgun-kuler eller noe sånt. Det gjorde vondt akkurat da, men jeg tenkte at jeg bare måtte løpe. Vi var mange, mange som sprang ilag, men jeg husker ikke hvem det var. Jeg så et kratt bak meg. så kjente jeg på støvelen. Først trodde jeg det var gjørme, men så skjønte jeg at det var blod. Jeg ba to jenter sjekke om det var et hull i støvelen. De sa at de trodde at det var et hull. De spurte om jeg hadde det vondt. Jeg hadde ikke vondt. Hullet var på baksiden, så vi sjekket at det ikke var nær en sene eller noe sånt. [Vitnet viser på kart hvor de sprang.] På veien så vi folk som gjemte seg. Jeg ville bare komme meg bort. Jeg tenkte at det ikke var vits å gjemme seg. Da vil man bare bli funnet. [Viser hvor hun sprang på kartet. Hun beskriver at hun roper på en venn og sier at hun er skutt i foten.] Han sa: «Kjapp deg. Kle av deg klærne. Da går det fortere å svømme».
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Evenmo forklarer seg rolig og virker trygg på forklaringen. Hun sitter i vitneboksen, vendt mot aktor Inga Bejer Engh, som stiller spørsmål. Noen ganger ser Evenmo mot skjermen foran seg, men ikke mot tiltalebenken.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Breivik sitter rolig og følger Evenmos forklaring. Mens hun snakket om flukten over øya, snudde han seg og hvisket raskt med forsvarer Tord Jordet. Etter den raske praten sitter han igjen helt stille, med det samme uttrykksløse ansiktet som under tidligere forklaringer.
 • 13:23Vitne Ane Kollen Evenmo: - Og da begynte jeg å kle av meg, og så trodde jeg at jeg kom til å kunne rulle en splint eller en kule ut, men det kom ingen ting, så vrenget jeg av meg dongeribuksa, dro ned sokken og så at det var et lite hull og at en tykk blodåre, hvor det lå noe i enden. Men jeg blødde ikke noe, og jeg tenkte at det fikk bare være, så jeg sprang ned til vannet og prøvde å svømme. Jeg svømte litt ut. [Viser hvor] Jeg svømte ut kankje 20 meter, men så var det så kaldt [Aktor Inga Bejer Engh: Var det flere som svømte da?] Ja, det var folk over alt, det var mange fra Troms der, og de ropte at «Ane, du må svømme», men jeg orket ikke for det var så kaldt og jeg får krampe og sånne ting. Det var masse folk inne på land som lurte på hva de skulle gjøre og sånne ting. [Aktor Inga Bejer Engh: Hvor mange?] Jeg så kanskje 20 stykker i vannet, og så sto en del langs kanten også. Jeg ropte at dere må bare svømme, dere må bare svømme, for skuddene kommer nærmere. Så ble det på en liten måte en krangel mellom meg og en annen som lurte på hvorfor ikke jeg kunne svømme når han skulle. Jeg sa at jeg får det ikke til, og at han måtte svømme, for det så ikke ut som om han var skadet på noen plass. Så kom NN ut av skogen, og så sa jeg til ham at jeg hadde prøvd å svømme og ikke visste hva jeg skulle gjøre. Så sa han at «du springer med meg», tok meg i hånda og begynte å springe. Og så var NN der også, og så måtte jeg låne telefonen hans, og så snakket han med en kamerat. Jeg husker godt at han sa at jeg hører ikke hva du sier for skytinga er så høy her. Da la han på. Det var så høyt, og da kjente jeg at det var så nært.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Evenmo kom seg tilbake på land, og løp langt på den skadede foten. Hun husker ikke hvor hun løp, men endte opp der hvor noen andre ungdommer prøvde å få start på båten Reiulf.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Hun forteller at de etter hvert kom seg ombord i båten "Reiulf" og fant frem årene, men at det gikk sakte. - Alle ville ro i hver sin retning. Det tok tid å bli enige, sier hun.
 • 13:28Vitne Ane Kollen Evenmo: - [Aktor Engh: Fra du sier at du litt lengre opp, startet med å gå ut i vannet. Hører du skudd hele tiden rundt deg da?] Jeg hørte jo skudd, men enkelte har jeg kanskje blokket ut. For jeg kan ikke huske å ha hørt så mange skudd ghjennom skogen, for da hadde jeg nok med bare å springe. Jeg hørte jo når det var nært og ikke nært. [Viser på kartet hvor hun var på øya da hun løp.] Jeg følte at skuddene var veldig høye og nærme akkurat da. Ottar og NN sier at vi løp over volleyball-banen. Men det husker jeg ikke noenting av. Jeg hadde nok med å henge på Ottar. Så kom vi til brygga og da var det noen som forsøkte å starte Reiulf, men der var det noen som kranglet fordi de ikke fikk start på den. Så jeg løp videre, og så at båten hadde begynt å ro. Da kastet jeg meg i vannet og etter 10-20 meter dro de meg opp i båten. Vi rodde, men kom ingen vei, fordi det var uenighet om hvilken retning vi skulle ro. Men til slutt bestemte vi oss for å ro mot der de andre svømte, for vi ville plukke opp dem også. Mens vi var ute i vannet, fikk minst en gutt panikk. Han ville bare hoppe ut av båten, for han trodde det var over uansett. Da slang jeg meg etter beina hans. Folk ringte politiet og noen ringte hjem og det var noen som var rolig, mens andre hadde panikk.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Mens noen fikk panikk i båten da de så Breivik på land, forteller Evenmo at hun troddde det var ordentlig politi og vinket til ham. Hun forteller at Breivik langsomt og rolig løftet riflen og åpnet ild. - Det var som om han skulle lure oss til å ikke se det. Lyden av skuddene var enormt høy. Den var av metall, sier hun.
 • 13:31Vitne Ane Kollen Evenmo: - Så rodde vi. Vi så en som jeg trodde var en politimann. Det var noen som ropte at det var ham, ham. Han som dreper. Jeg skjønte ikke hva de mente. Enkelte begynte å vinke. [Aktor Bejer Engh: Hvem var det som vinket?] Jeg tror kanskje jeg gjorde det selv. Jeg trodde det var politi. [Beskriver at Breivik hever våpenet og skyter mot båten. Hun forklarer at hun hører en høy lyd.] Jeg fikk ondt i øret og det kom en kjempelang pipelyd.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Evenmo smiler litt til aktor når hun forklarer seg, og virker trygg. Engh lener seg frem mot Evenmo når hun stiller spørsmål. Det er rolig stemning i salen.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Aktor Inga Bejer Engh spør om Evenmo fikk noe inntrykk av Breiviks oppførsel på Utøya. - Jeg tenkte bare på hvor rolig han var, til å ha gjort noe så grusomt, sier hun. Hun vet ikke hvor lenge han skøyt mot «Reiulf», men sier det føltes enormt lenge mens hun lå i bunnen av båten og kulene smalt inn i den. De rodde båten videre inn mot land etter skytingen.
 • 13:34Vitne Ane Kollen Evenmo: - Jeg sa vi måtte snu oss andre veien, fordi det var mye bedre å bli skutt i beina enn i hodet, men vi fikk aldri tid til det. [Forteller om person som har hengt etter båten hele veien. Vitnet viser på kart hvor de var] Den personen på land var så stor at man kunne kjent ham igjen på kroppsbygningen om man hadde sett personen senere. Og man kunne se at man hadde et stort våpen. [Aktor Inga Bejer Engh: Hvor nøyaktig er det han står?] Jeg tenkte at han sto her, men jeg vet ikke, noen sier han står her ute [Viser på kart] [Aktor Inga Bejer Engh: Husker du noe mer, sto han oppreist?] Ja, han sto oppreist, veldig vanlig oppreist og bare så. Det var veldig rolig gjort, det var ikke noe hastverk. [Aktor Inga Bejer Engh: Hadde du noe annet inntrykk av ham?] Nei, jeg hadde egentlig ikke noe inntrykk, det var bare at han gikk rolig, til å gjøre noe så grusomt. [Aktor Inga Bejer Engh: Har du noen idé om hvor lenge han skjøt mot båten?] Jeg har ingen anelse, for meg kunne det vært en time, for det øyeblikket da jeg lå på gulvet i den båten, det føles så lenge, men jeg tror ikke det var så lenge, det var bare akkurat det øyeblikket som varte så sinnsykt lenge.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Da Evenmo og de andre i båten nærmet seg land, stod det en politimann og ventet på dem. Hun forteller at hun ble livredd av synet. - Jeg ropte at han ikke skulle skyte oss. Men så så vi at det var mange der, sier hun. Etter det ble hun kjørt til Sundvolden, før hun ble fraktet videre til sykehuset i Bærum. Der fjernet de to splinter.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Mens Evenmo forklarer seg, blar Vibeke Hein Bæra i noen papirer hun har foran seg. Lippestad tar notater. Breivik sitter på benken bak dem, mellom Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Breivik ser på vitnet, men viser ikke mine til å reagere på noe av det hun forteller om flukten sin fra Utøya.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Evenmo forteller at hun fortsatt har splinter i beinet. Aktor Bejer Engh spør hvordan det går med henne i dag. - Jeg får vondt om jeg bruker den mye. Om jeg går mye på den, forteller hun.
 • 13:40Vitne Ane Kollen Evenmo: - Og så etter at jeg var kommet i båten, rodde vi. [Aktor Engh: Ser du hvor det blir av tiltalte da?] Nei, etterpå satt jeg bare nedi båten og gadd ikke å se opp. Etterhvert kom det en båt og skulle dra oss i land. Jeg mente at det var unødvendig å skulle hjelpe oss som var så nærmere likevel, og at man heller burde dra og hjelpe de andre som fortsatt svømte. Noen fikk panikk da det stod politi på landsiden og da tenkte vi at de kunne skyte oss. Men til slutt kom vi i land og så husker jeg at jeg var kjemperedd fordi politimannen på land var ganske lik han jeg hadde sett på øya, selv om det bare var på avstand. Jeg ropte til politimannen på land: «Ikke skyt oss nå». «Nei, dere er trygge nå, det går bra nå», svarte han. Vi gikk opp til veien og jeg var bekymret, men hadde ikke så veldig mye vondt. Så møtte vi en ambulansemann som så på foten min. Han sendte oss bort til en bil, hvor vi satte oss i bagasjerommet. Etterhvert kom det en minibuss som kjørte oss hjem til en av ambulansemennene. Vi var i leiligheten hans og da bare fant jeg en skjorte som vi knøt rundt foten. Når jeg skjønte hvor alvorlig det var på Utøya, tenkte jeg at de må jo ta de andre først til sykehus som er alvorlig skadet. Så jeg prøvde bare å sitte i ro. Mange kom inn og så på foten min. Så kom det to ambulansefolk og sa: Jeg tror du må bli med oss likevel. Først dro vi til Sundvollen for å registere meg, og så ble jeg kjørt til Bærum sykehus.

  - [Aktor Bejer Engh: Hvor ble du truffet?] Ved ankelen. [Aktor Bejer Engh: Hva gjorde de på sykehuset?] De fjernet to splinter [Aktor Bejer Engh: Har de fått ut alle?] Nei. Det er noe igjen. [Aktor Bejer Engh: Hvordan har det gått med den skaden?] Det har gått greit, men jeg har hatt litt vondt [Aktor Bejer Engh: I dag da?] Jeg får vondt om jeg bruker den mye. Da får jeg vondt. [Aktor Bejer Engh: Får du behandling?] Jeg skal på onsdag.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Statsadvokat Bejer Engh spør om vitnet kan huske noe mer om to navngitte ungdommer, som begge døde på Utøya. Evenmo tror en av dem kan ha ropt at hun skulle springe rett etter at skytingen begynte, men hun er ikke sikker. Hun viser med hendene hvordan hun tok tak i noen og ropte "er det sant? Er det sant?".
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Evenmo forteller at det går greit med henne nå. Hun har fortsatt på videregående skole. - Det går jo greit, men noen dager er tyngre enn andre, og det er jo ikke sånn at det som har skjedd vil bli borte. Jeg vil aldri glemme det, sier hun.
 • 13:43Vitne Ane Kollen Evenmo: - [Aktor Inga Bejer Engh: Før vi går litt videre på hvordan det er i dag, så har jeg et spørsmå, når du er i teltleiren og beskriver at du blir truffet - ser du tiltalte på noe tidspunkt da?] Nei, jeg snudde meg aldri , så jeg trodde det bare var spøk og jeg ville ikke se de som spøket med det, for da kunne de bare flire og si at du ble lurt etterpå [Aktor Inga Bejer Engh: Så første gang du ser ham er i «Reiulf»?] Ja. [Aktor Inga Bejer Engh: Du fortalte at da du begynte å løpe, så snakket du både med Anders Kristiansen og Gunnar Linkaer. Begge ble skutt og døde på Utøya. Anders Kristiansen var blant de ti som ble funnet på kjærlighetsstien, Linaker ble skutt på teltplassen og døde senere på sykehuset. Husker du å ha sett dem mer?] Nei, det husker jeg ikke, men da det var noen som sa «Ane, du må springe», så vet jeg ikke om det var noen av dem. [Så har du snaket om en som heter NN og NN.] Ja, jeg løp sammen med NN. Og så ropte de bare at «han skyter og folk er drept», jeg tenkte at det kan ikke være sant. Jeg tok bare tak i ham og sa «er det sant, er det sant» og da sa han «ja, ja det er sant», og det var da jeg skjønte at vi måtte springe selv om det kanskje bare...jeg tenkte det var en øvelse, eller ja...

  - [Aktor Engh: Hvordan har det gått med deg?] Akkurat nå går det greit. Jeg går på videregående og prøver å fullføre skolen. [Aktor Engh: Har du klart å gå i andre klasse hele dette året?] Ja. [Aktor Engh: Hvis jeg spør deg hvordan du har det i dag, så sier du?] Jeg har det greit, men noe dager er tyngre enn andre dager. Det er ikke bare slik at alt er greit og glemt. Slik vil det aldri være.

  - [Bistandsadvokat Larsen: Hvordan oppfattet du Tarjei sin tilstand da han kom løpende? ] Han var redd. Han var overbevist om at det hadde skjedd. Det var det eneste. Jeg trodde på ham da han sa det. Det var noe med blikket hans. Jeg ble overbevist av måten han var på, på blikket hans. Han hadde tydeligvis sett noe. [Dommer Arntzen: Da er du ferdig her. Da tar vi en pause frem til klokken 14 før vi behandler den siste delen av søknaden om kringkasting. Da tar vi pause til klokken 14.]
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Da vitneforklaringen nærmet seg slutten, snudde forsvarer Geir Lippestad seg og hvisket til Breivik. Sannsynligvis spurte han om terroristen hadde noen kommentar eller spørsmål. Breivik ristet på hodet. Evenmo fikk beskjed om at hun kunne forlate salen. Som forrige vitne, Marius Hoft, satte hun et raskt blikk i Breivik på vei ut.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Retten skal nå ta stilling til andre del av kringkastingssøknaden, som legges frem av Harald Stanghelle. Norsk presseforbund og Redaktørforening har bedt om kringkasting av tre grupper profesjonelle vitner, som er henholdsvis politivitner, psykiatrisk sakkyndige og andre såkalte ekspertvitner innenfor ideologi og ekstremisme.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Representant for mediegruppa, Aftenpostens Harald Stanghelle, argumenterer for hvorfor han mener mer av vitneforklaringene bør kringkastes. Han viser til kringkastingen av tiltalebeslutningen, der mediene selv sladdet lyd på de verst beskrivelsene. Han mener retten bør si ja til kringkasting av flere eksperter og debattanter fra Breiviks vitneliste.
 • 14:09Harald Stanghelle: - [Wenche Elizabeth Arntzen: Forhandlingene fortsetter, denne delen tillates kringkastes] Jeg er ansatt i Aftenposten, men er her som representant for den mediegruppen som er nedsatt. Jeg skal ikke misbruke rettens tid til en prinsipiell gjennomgang av åpenheten i denne saken, det vet jeg at retten er klar over. Og jeg minner om med at det i bakhodet, så er det en sentral avgjørelse som retten skal ta i dag. Grovt sett kan jeg si at vi snakker om kringkasting av tre ulike grupper. Etter vår oppfatning gir rettens tidligere avgjørelse om kringkasting, den beslutningen gir en god veiviser til å ta stilling i denne runden også, Spørsmålet her er ikke om åpen eller lukket rett, men om en del vitner også kan kringkastes, det er verdt å nevne at om en kringkaster den delen av forhandlingene som det gir høve til, for eksempel ble store deler av tiltalebeslutningen sladdet med lyd. Kringkastingen skjer altså i redaktøransvar og i forpliktelse til Vær varsom-plakaten. Retten har gitt tillatelse til at en del politivitner kunne kringkastes, det er naturlig å følge opp dette ved å si ja til kringkasting av en del vitner som har kommet til. Når det gjelder gruppe to så er det en gruppe som har en ting til felles, at alle har deltatt i den offentlige debatten, det er folk fra politikk, fra media, eksperter fra ekstremisme, men også deltakere i debatten fra ekstrem side selv. Dette er mennesker som er uten tilknytning til det som skjedde akkurat 22. juli, men som skal forklare tiltaltes tankemåte og bakgrunnen for det som skjedde. I tråd med det som retten har lagt til grun, så ser jeg ingen grunn til at dette ikke skal kringkastes. Den tredje gruppen er det som gjelder psykiatri, rapportene og så videre, det er ingen tvil om at av størst offentlig interesse, er tilregnelighetsspørsmålet i denne saken.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Det er ingen flere vitneforklaringer i dag, så de alle fleste tilhørerne har forlatt salen. De sakkyndige fikk også tillatelse til å forlate salen. Breivik og hans forsvarerteam er fremdeles på plass, det samme er aktoratet og de koordinerende bistandsadvokatene.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: - Etter vår oppfatning er det svært viktig for forståelsen av den dommen som en gang skal avis, at folk får sett helheten på vitneførelsen når det gjelder psykiatri, sier Stanghelle. Han mener retten også må åpne for kringkasting av alle vitnene som har med Breiviks tilregnelighet å gjøre.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Partene i saken skal nå komme med sine innspill til søknaden om kringkasting.
 • 14:13Harald Stanghelle: - Etter vår oppfatning er det svært viktig for forståelsen for dommen som skal avgis at alt som går på denne delen av saken kan kringkastes. Derfor er det naturlig og viktig at også andre vitner som skal forklare seg med psykiatri og tilregnelighet som utgangpsunkt, blir kringskastet. Den har svært svært stort offentlig interesse for dette. I dette ligger det en oppfordring til retten å la dette kunne kringkastes. Mange takk! [Dommer Arntzen: Da tar vi en gjennomgang på dette. For rettens vedkomne er det nok å få opplyst hvilke vitner som har samtykket eller bedt om at forklaringen ikke blir kringskastet.]
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Aktor Svein Holden går nå gjennom en liste over de nye vitnene som skal inn i løpet av saken. Aktoratet har bedt dem om å komme med innspill på om de ønsker kringkasting, og enkelte vitner har bedt om at deres forklaring ikke skal kunne kringkastes, blant annet med hensyn til sin fremtidige jobbsituasjon.
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Mens aktor Svein Holden snakker, hvisker Breivik ivrig med forsvarer Tord Jordet, som videre av og til reiser seg og snakker med Geir Lippestad. Massemorderen noterer også fortløpende på gule lapper.
 • 14:15Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da tar vi en runde på dette. På retten er det greit å få vite hvilke vitner som synes det er uproblematisk. Væresågod aktor [Holden: Vi kan gå gjennom de nye navnene. Det første nye navnet, er politioverbetjent NN. Det gjelder pågripelsen av Breivik. Vi synes det er nærliggende å unndra NN. Han har sterke innsigelser blir kringkastet. Han jobber med spesielle operasjoner.] [Holden går gjennom alle de nye vitnene.] .
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breiviks forsvarer Geir Lippestad redegjør nå for vitnelisten de har klargjort, og sier at flere av vitnene har bedt om å slippe kringkasting av sin forklaring.
 • 14:18Forsvarer Geir Lippestad: - Helt kort innledningsvis, er tiltaltes oppfatning at hele saken skulle kringkastes, nå ble det slik at hans forklaring ikke ble det, og da mener han at man også må se på andre vitner for å hindre en skjev fremstilling. Når det gjelder politivitner, har vi ingen bemerkninger. Når det gjelder sakkyndige, har vi fått tre skriftlige anmodninger om at de ikke blir kringkastes. Vi har ikke fått noen nærmere begrunnelse, annet enn at de ikke ønsker at vitnemålene skal kringkastes. Når det gjelder medisinsk sakkyndige, så er det slik som Stanghelle sa, at de fire oppnevnte sakkyndige skal kringkastes, og på bakgrunn av det, så er tiltale også under den oppfatning at øvrig medisinsk personell kan kringkastes, men når det gjelder barnepsykiateren så er han sterkt i mot i at den kan kringkastes. Han har ikke samtykket til fritakelse av taushetsplikt, og mener det er betydelig inngrep. Breivik selv vil komme med en kommentar til dette, og jeg ber om at han får lov til det.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik vil selv komme med en kommentar i forbindelse med kringkastingsforslaget, sier Lippestad.
 • 14:21Dommer Arne Lyng: - Jeg tolker deg dithen at de vitnene du ikke nevnte, har de samtykket eller har de ikke fått noe svar? [Forsvarer Lippestad: Jeg kan nevne de som har samtykket [lister opp vitner med nummer]. De har aktivt samtykket at det er greit. Så har de tre jeg nevnte sagt at det ikke er greit. Resten har jeg ikke fått et svar fra.]
 • Kommentar fra VGs Tim Peters: Breivik ba gjennom forsvarer Geir Lippestad om å få komme med en kommentar. Det fikk han tillatelse til: - Jeg synes at det er uakseptabelt at min ideologiske forklaring ble sensurert, startet terroristen. Der avbrøt dommet Arntzen ham, og sa kringkastingen måtte stoppe. Breivik fortsatte uten kameraene. - Jeg synes at det er uakseptabelt at min ideologiske forklaring ble sensurert. I sin helhet og at de sakkyndiges forklaring blir kringkastet. Dette totalt sett vil skape en ubalansa for dem som ser på, sa han.
 • 14:22Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - [Breivik du hadde en kommentar] [Breivik: Det er helt uakseptabelt at min ideologiske forklaring ble sensusert i sin helhet og at de sakkyndiges vitnemål blir kringkastet. Det vil totalt sett bidra til en ubalanse og til å sykeliggjøre meg overfor de som følger saken.] [Dommer Arntzen stoppet kringkastingen kort tid etter at Breivik tok ordet.]
 • 14:23Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Jeg vil kort kommentere disse politivitnene som aktoratet nevnte, vi har ingen innvendinger til at de skal kringkastes. Vi støtter påtalemyndighetens syn. Vitne nummer 139, vi har ikke rukket å spørre dem, så jeg tror vi spør dem med det samme, hvis det er greit for retten. [Spør vitnene] [Dommer Arntzen: Hvis dere ønsker det, så kan dere ta plass i vitneboksen.] Vi tror vel at generelle betraktninger om hvordan ofrene har lidt, er viktige opplysninger, de skal jo ikke komme med personopplysninger. Vi heller vel i retning av at det skal frem.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Breivik ville også komme med en kommentar til debatten om kringkasting: - Jeg synes det er helt uakseptabelt at min ideologiske forkalring sensureres i sin helhet og at de psykiatriske sakkyndige sin forklaring blir kringkastet. Dette totalt sett vil bidra til skape ubalanse og bidra til å sykeliggjør meg overfor de som følger saken, sier Breivik.
 • 14:24Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - [Lippestad bekrefter at et vitne til har sagt at det er greit med kringkasting.] Mange takk. Da er denne seansen over. Beslutningen vil ikke foreligge med det aller første, men i god tid før vitnene skal i retten. Da er retten hevet for i dag.
 • Kommentar fra VGs Eva-Therese Grøttum: Da er retten hevet for i dag, vi er tilbake før klokken 09 i morgen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks