Hovedinnhold

Ord for ord, dag 16, del 1: Gledet seg lenge til å dra til herlige Utøya

DUKKE: Rettsmedisiner Per Hoff-Olsen er en av dem som forklarer retten hvordan ungdommene på Utøya døde. Det gjør han på en kort, men verdig måte. Han står bak dukken som blir brukt til å illustrere skuddskader. Foto: KRISTER SØRBØ, NTB SCANPIX
DUKKE: Rettsmedisiner Per Hoff-Olsen er en av dem som forklarer retten hvordan ungdommene på Utøya døde. Det gjør han på en kort, men verdig måte. Han står bak dukken som blir brukt til å illustrere skuddskader. Foto: KRISTER SØRBØ, NTB SCANPIX
(VG Nett) Retten gikk i dag gjennom 12 nye obduksjonsrapporter om som ble drept på Utøya, og bistandsadvokatene leste opp sterke minneord om alle.

Denne saken handler om:


Gjennomgangen av hver enkelt obduksjonsrapport tar om lag ti minutter. Til tross for den relativt korte tiden som settes av til hvert offer, blir det gjort på en verdig måte.

ORD FOR ORD - DEL 2 

Først går politietterforskerne gjennom hvor de drepte ble funnet og omstendighetene rundt dødsfallet, før rettsmedisinerne raskt går gjennom hvordan de døde.

Etter dette leser bistandsadvokatene opp noen minneord om den drepte retten tar for seg. Lengden på disse varierer, og det er som oftest familiene som har skrevet noen kjennetegn ved sine kjære.

Om 17 år gamle Victoria Green Sogn leste bistandsadvokat Gunhild Bergan minneordene. Hun var det første offeret retten tok for seg i dag.

- Isabel Victoria var en sprudlende, omsorgsfull og glad jente som ville at alle skulle ha det bra. Hun var skoleflink og en kreativ person som alltid holdt på med et eller annet. Hun var veldig stolt av å være med i AUF og gledet seg lenge til å dra til herlige Utøya, sa Bergan.

Terroristen Anders Behring Breivik viser ingen følelser når de sterke minneordene leses opp. Senere på dagen, da vitneforklaringene startet, ble han mer aktiv og noterte stadig vekk på et ark han hadde foran seg. Han valgte også å benytte seg av retten til å kommentere vitnenes forklaring på slutten av dagen.

Onsdag, torsdag og fredag blir alle todelte dager, som starter med obduksjonsrapportene. Etter lunsj fortsetter dagen med vitneforklaringer om grusomhetene som fant sted på Utøya.

Under kan du lese ord for ord hva som ble sagt i retten frem til lunsjpausen.

 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Retten har ikke gitt tillatelse til at noe av dagens bevisførsel kan kringkastes på TV. Det betyr at lovens hovedregel gjelder og det er forbudt etter norsk lov å gjøre opptak til TV. Neste vitne som retten har gitt tillatelse til å overføre på TV er professor dr. med. Jørg Mørland, som forklarer seg 25. mai. Du kan lese rettens beslutning her: www.lovdata.no/nyhet/dok/toslo-2011-188627-8.html

  Første tema i dag vil være fremleggelse av 12 obduksjonsrapporter. Behandlingen av hvert enkelt offer i retten tar snaut ti minutter.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Et drøyt kvarter før retten settes begynner seteradene å fylles opp i sal 250. Verken Breivik, forsvarerene eller aktoratet er på plass ennå, men mange av de pårørende har kommet tidlig.
 • 08:57VG: - Noen av rettens aktører har ankommet. Flere av bistandsadvokatene er på plass og forsvarer Vibeke Hein Bæra.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad er på plass, og snakker lavmælt sammen før Breivik føres inn i retten.

  Anders Behring Breivik gikk rett bort og snakket kort med forsvarer Lieppestad før han stilte seg opp for kameraene. Hendene er fortsatt festet i håndjern og et magebelte.

  Retten er satt, og dommer Arntzen understreker noen detaljer rundt beslutningen som kom i går, om at de fleste av vitnene fra Utøya ikke kan være til stede under hverandres forklaringer. - I gårsdagens beslutning var det noen unntak fra dette. Andre vitner kan få være til stede under forklaringene til de personene unntaket gjelder for, sier Arntzen.

  - Vi starter med området rundt Stoltenberget og Bolsjevika, sier politioverbetjent Sandsbråten, som viser retten et kart over Utøya. Stoltenberget er en odde på Utøyas nordligste punkt, og ligger også langt øst på øya. Bolsjevika er en bukt som ligger rett vest for Stoltenberget.

  I området Stoltenberget/Bolsjevika skjøt og drepte han åtte personer i tidsrommet fra ca. kl. 18:01 til ca. kl. 18:10. Etter disse handlingene gikk Breivik østover mot Pumpehuset.

  Sandsbråten begynner å fortelle om Isabel Victoria Green Sogn (17) fra Oslo. Hun døde i Bolsjevika. Breivik følger med skjermen foran seg.
 • 09:09Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Retten er satt. Retten vil innledningsvis begynne med å komme med beslutningen fra i går [Dommeren forteller at de vitnene som ble lest opp i går ville ha mulighet til å høre hverandres forklaringer] [Dommeren sier til Mette Yvonne Larsen at beslutningen er tilgjengelig]
 • 09:11Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Da vil vi gjerne starte dagen på lik linje med gårsdagen. Vi går igjennom det vi har redegjort for. Vi går til Stoltenberget Bolsjevika. Vi tar en redegjøresle for dette området i sin helhet. Vi har vært i området foran Hovedhuset der det døde to stykker. Vi har redegjort for området mellom Hovedhuset og Kafébygget der det døde fire stykker. Så gikk vi videre til sør for Kafebygget der tre døde. Vi gikk deretter ned til dette området på Teltplassen der én døde. [Viser på et kart] Så gikk vi til Kafebygget hvor 13 ungdommer døde. Videre har vi vært på Kjærlighetsstien og skrenten ned mot vannet der til sammen 15 ungdommer døde. Vi flyttet oss deretter til skogen ved Skolestua der to ungdommer døde. Og i går var vi innom Stoltenberget og Bolsjevika der åtte ungdommer døde.

  - Jeg vil starte med en redegjørelse for området Stoltenberget og Bolsjevika. [Sandsbråten viser de forskjellige stedsnavnene på et flyfoto for retten] [Viser nå et bilde tatt fra vannet. Han understreker at vannstanden økte betraktelig fra 22. juli frem til bildet ble tatt den 27. juli] Når det gjelder de åtte som lå på Stoltenberget og Bolsjevika, ble tre av de fraktet til Storøya. Det var fem stykker som lå i dette området da vi gjorde våre undersøkelser. Vi vil nå starte med å redegjøre for Isabel Victoria Green Sogn. Isabel Victoria Green Sogn, født 18. mars 1994. Isabel Victoria Green Sogn døde i Bolsjevika.
 • 09:13Vitne, professor Per Hoff-Olsen: - Ved undersøkelsen av Isabel Victoria Green Sogn ble det påvist tre skuddskader.
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Bistandsadvokat Gunhild Bergan leser minneordet. Isabel Victoria var en sprudlende, omsorgsfull og glad jente som ville at alle skulle ha det bra. Hun var skoleflink og en kreativ person som alltid holdt på med et eller annet. Hun var veldig stolt av å være med i AUF og gledet seg lenge til å dra til herlige Utøya. Hun hadde et motto. Det går bra, alt ordner seg.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Flere av de pårørende gråter under opplesningen av minneordet til Sogn. Det er en svært tung og ladet stemning i rettssalen i dag.
 • 09:16Bistandsadvokat Gunhild Bergan: - Isabel Victoria var en sprudlende, omsorgsfull og glad jente som virkelig gikk inn for det hun trodde på og ville at alle skulle ha det bra. Isabel var både skoleflink og kreativ. Musikk hørte hun alltid på. Første år på videregående var akkurat avsluttet, et år hvor hun følte at hun fikk mye til, og virkelig følte politikkens gleder. Hun var veldig stolt av å være medlem av AUF. Hun hadde et motto: «Det går bra, alt ordner seg.» Isabel var også stolt av å være tante til lille NN, men det rakk hun bare å være i ett og et halvt år. Takk.
 • 09:17Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Mange takk. Vi har nå kommet til Karar Mustafa Qasim. Vi har en ny bistandsadvokat på plass kan du si ditt navn? [Bistandsadvokat: - Kari Nessa Nordtun]
 • 09:17Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Karar Mustafa Qasim, født 22. februar 1992. Karar Mustafa Qasim, døde i Bolsjevika.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politioverbetjent Sandsbråten forteller at Karar Mustafa Qasim ble drept i Bolsjevika. Han ble 19 år gammel. Breivik følger med på tv-skjermen i den andre enden av lokalet, og kaster noen blikk ned på fotomappen på bordet foran forsvarer Bæra. Der er nærbilder av alle alle de drepte. Han viser fortsatt ingen følelser.
 • 09:18Vitne, professor Per Hoff-Olsen: - Ved undersøkelsen av Karar Mustafa Qasim ble det påvist fire skuddskader.
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Bistandsadvokat Kari Nessa Nordtun leser minneordet: Karar kom til Norge som enslig, mindreårig asylsøker for to år siden. Han var aktivt med på å forme sin egen fremtid og var flink på skolen. Han var en alle snakket positivt om. Han kom til Norge for å få en bedre fremtid. Familie og venner savner ham.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politioverbetjent Sandsbråten har begynt på obduksjonsrapporten av Carina Borgund (18). Hun er den siste som ble funnet drept i Bolsjevika.
 • 09:23Bistandsadvokat Kari Nessa Nordtun: - Kara fra Vestby ble bare 19 år gammel. I nesten to år gikk han på Kirkebakken videregående skole. Han var aktivt med på å forme sin egen fremtid. Han kom til Norge som flyktning fra Irak for bare noen år siden. Han kom til Norge for å få en ny fremtid. Han gledet seg til fotballturneringen på Utøya, og ville bringe pokalen hjem til Akershus. Familien og venner savner ham.
 • 09:24Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Mange takk. Vi har nå kommet til Carina Borgund, og det er Siv Hallgren som er bistandsadvokat. [Siv Hallgren: - Ja.]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Det er mange som gråter når rettsmedisiner Per Hoff-Olsen forteller hvordan Carina Borgund døde.
 • 09:25Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Carina Borgund, 25. mars 1993. Carina Borgund døde i Bolsjevika. [Sandsbråten viser på kartet og viser med en rød markering både på flyfoto og bildet tatt fra vannet hvor Carina Borgund lå] [Sandsbråten forteller blant annet også hva de hadde på seg da de ble funnet]
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Bistandsadvokat Siv Hallgren leser minneordet: Familien forteller: Carina var familiens attpåklatt og store solstråle. Savnet er enormt for kjæresten og familien, og Mamma og Pappa som har blitt frarøvet det vakreste man kan få i livet.
 • 09:29Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Carina Borgund ble bare 18 år. Familien sier: «Carina var elev ved Oslos handelsgym. Hun tilhørte Oslo AUF og satt i fylkesstyret. Flytting til London våren 2012 var allerede bestemt og søknad til økonomi og finanslinjen var allerede ferdig skrevet. Hun hadde bestemt seg for lenge siden at England skulle bli hennes nye hjemsted. Carina var familiens attpåklatt. Savnet er enormt for kjæresten og familien, og Mamma og Pappa som har blitt frarøvet det vakreste man kan få i livet.»
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politiet har begynt på gjennomgangen av Pumpehuset, der 14 ungdommer ble skutt og drept. 13 av dem lå fortsatt der da politiet kom. Breivik kom gående og forsøkte å gi seg ut for å være politimann for å lukke ut ungdommene. Mange av dem var da gjemt bak den firkantede murbygningen.
 • 09:31Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Da har vi redegjort for ungdommene som ble funnet ved Stoltenberget og Bolsjevika der de åtte er markert. [Han viser det på bildet fra vannet] Vi skal nå forflytte oss videre på Utøya og til Pumpehuset. Da er det Dyvesveen som vil gjøre det sammen med Hoff-Olsen.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Når Gøran Dyvesveen forteller om de få fluktmulighetene fra Pumpehuset, er det enda flere som gråter på benkeradene der de pårørende sitter. Han går videre med den første som ble skutt, Tina Sukuvara fra Vadsø. Hun ble 18 år gammel.
 • 09:34Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Ved Pumpehuset ble 14 ungdommer påført skader som de døde av. 13 av dem lå på stedet da det var åstedsundersøkelse. Én ble bragt til land ved Utvika. Vi kjenner igjen området vi har vært nå og Kjærlighetsstien går fra det området her og forbi Pumpehuset. Det er 250 meters avstand fra Bolsjevika og til Pumpehuset. Det går en sti eller vei fra Teltplassen og ned til Pumpehuset. Når vi startet åstedsundersøkelse kunne vi se at det var mange som hadde gått fra kantina og ned til skogen og ned til Pumpehuset. Stien, den som kommer fra Bolsjevika går her [viser på kart] og går rett til Pumpehuset. Neste bilde er tatt fra vannet. [Viser blant annet stien ned til Pumpehuset] Når vi startet undersøkelsene lå det én her oppe, tre stykker her og ni stykker mellom Pumpehuset og vannet. [Alt dette viser Dyvesveen på bildet tatt fra vannet] [Dyvesveen viser bilder som er tatt fra stien på øya og ett helt inntil Pumpehuset] Vi starter med å redegjøre for Tina Sukuvara. Tina Sukuvara døde ved Pumpehuset og vi kjenner igjen flyfoto med Teltplassen og området nedenfor.
 • 09:35Vitne, professor Per Hoff-Olsen: - Undersøkelsen av Tina Sukuvara ble det påvist én skuddskade.
 • 09:38Bistandsadvokat Edel H. Olsen: - [Dommer Arntzen: - Har bistandsadvokaten noen spørsmål?] Er det mulig å si noe om avstanden mellom tiltalte og Tina da hun ble skutt? [Dyvesveen forteller at det var svært nært, men at man ikke kan si eksakt]
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Bistandsadvokat Edel H. Olsen leser minneordet. På jobb stupte hun ned i alt. Hun var alltid engasjert og trivdes med voksne og barn. I AUF var hun den som tok ansvar, tok vare på alle, og passet på at alle hadde det bra. Hun var glad i mennesker og hun inkluderte alle. Hun hadde omsorg for alle og hadde alltid en klem å gi. Hun var elsket og etterlater seg et ubeskrivelig tomrom. Hun vil aldri bli glemt.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Etter at retten fikk høre minnerodet til Sukuvara, blir det en kort pause frem til klokken 10.00. Breivik blir påsatt håndjernene foran magen og føres ut av lokalet. Han går raskt ut sammen med politifolkene.
 • 09:41Bistandsadvokat Edel H. Olsen: - Tina Iversen Sukuvara vokste opp i Finnmark sammen med søsken, foreldre og masse familie og venner. Hun var godt i gang med lærlingtiden som barne- og ungdomsarbeider og skulle få fagbrevet i år. På jobb stupte hun ned i alt. Hun var leder i Finnmark i AUF. I AUF var hun den som tok ansvar, tok vare på alle, og passet på at alle hadde det bra. Hun hadde omsorg for alle og alltid en klem å gi. Hun var glad i alt av friluftsliv, og dro på jakt, fjelltur, fisketur og annet. Fisketurene ble nok mer en påkjenning, men likevel ble det en laks og to ryper siste gang. Hun var en uvanlig tenåringsjente som kunne dra helt alene på hytta. Som 15-åring pusset hun opp rommet sitt mens far var bortreist. Hun var også besteforeldrenes egen PC-ekspert. Hun ville elsket å være tante for søsterens nyfødte barn. Hun var elsket og etterlater seg et ubeskrivelig tomrom. Hun vil aldri bli glemt.
 • 09:41Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Da tar retten en pause til klokken 10.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Anders Behring Breivik er tilbake i rettssalen etter pausen. Dommerne er også på plass, og retten er satt igjen.
 • 10:02Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Forhandlingene fortsetter. Vi har nå kommet til Ruth Benedichte Vatndal Nilsen. Der har vi fått en ny bistandsadvokat på plass. Hva er ditt navn? [Bistandsadvokat: - Christofer Arnø]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Dyvesveen forteller nå om Ruth Benedicte Vatndal Nilsen fra Tønsberg, som er det andre av de 14 drapsofrene fra Pumpehuset. Hun ble 15 år gammel.
 • 10:04Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Ruth Benedichte Vatndal Nilsen, født 1. oktober 1995. Ruth Benedichte Vatndal Nilsen døde ved Pumpehuset. Den rød markeringen viser hvor Ruth Benedichte Vatndal Nilsen lå.
 • 10:06Vitne, professor Per Hoff-Olsen: - Undersøkelsen av Ruth Benedichte Vatndal Nilsen ble det påvist én skuddskade.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Når bildet av Vatndal Nilsen kommer opp på skjermen og bistandsadvokat Christofer Arnø leser opp minneordet, er det mange som gråter i salen.
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Minneordet Ruth Benedichte Vatndal Nilsen (15) En gang i blant dukker det opp en sjelden fugl. Benedichte var sjelden. Hun kjørte sin egen stil helt ut. Hun spilte bassgitar og kunne lage de mest fantastiske blomsterkvaster. Hun hadde et indre landskap som var stort, kreativt og åpent. Benedickte sto opp mot urettferdighet, hun var ei som sa fra. Hun avsluttet sin siste telefonsamtale med sin mor 22. juli med: «Jeg elsker dere.» Nettopp dette sier også familien: «Vi elsker deg.»
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Dyvesveen forteller nå om Henrik Rasmussen, som ble funnet rett ved siden av Ruth Benedichte Vatndal Nilsen ved Pumpehuset. Han ble 18 år gammel.
 • 10:14Bistandsadvokat Christofer Arnø: - Vatndal Nilsen, venn blant venner. Hun hadde avsluttet ungdomsskolen og gledet seg til å begynne på design- og håndverkslinja på Færder videregående skole. Hun hadde planer om å bli dataspilldesigner. Familien sier: «En gang i blant dukker det opp en sjelden fugl rett i nærheten. Benedichte var sjelden. Hun kjørte sin egen stil. Hun spilte gitar i band og flettet sine egne vakre blomsterkranser. Hun hadde også evnen til å fordype seg helt i en bok eller noe annet. Og når du trodde hun ikke fikk med seg noe som helst som skjedde rundt henne, var hun fullstendig tilstede. Hun hadde et indre landskap som var stort, kreativt og åpent. Benedichte var en som sto opp imot urettferdighet og aksepterte alle de som ikke passet inn i malen. Klokken 18:12:54, 22. juli i fjor, avsluttet hun sin siste telefonsamtale med mor, med ordene som bærer gjennom terroren og grusomhetene: «Jeg elsker dere.» Dette var det som hjalp oss, og derfor sier vi også: «Vi elsker deg, Benedichte.»»
 • 10:15Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Mange takk. Vi har nå kommet til Henrik Rasmussen. Det er Siv Hallgren som er bistandsadvokat.
 • 10:16Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Henrik Rasmussen født 18. februar 1993. Henrik Rasmussen døde ved Pumpehuset. [Dyvesveen forteller hvor Henrik Rasmussen lå]
 • 10:16Vitne, professor Per Hoff-Olsen: - Ved undersøkelsen av Henrik Rasmussen ble det påvist tre skuddskader.
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Bistandsadvokat Siv Hallgren leser minneordet. Familien er ikke tilstede i retten, men de har bedt meg gjengi det følgende: Henrik var en stille og rolig gutt. En ung mann som ingen hadde noe vondt å si om. Han har alltid vært en ansvarsfull person som tok vare på de rundt seg. Når han først lot seg engasjere, så var det av hele sitt hjerte. Henrik du vil alltid være i hjertene våre. Takk for alt du var. Takk for alt du ga.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Retten får nå høre hvordan Espen Jørgensen ble drept. Han ble også funnet like ved Pumpehuset på Utøya. Han ble 17 år gammel.
 • 10:19Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Familien er ikke tilstede i retten, men de har bedt meg gjengi det følgende: «Henrik var en stille og rolig gutt. En ung mann som ingen hadde noe vondt å si om. Han gikk på Hadsel videregående skole og skulle i høst feiret russetiden sammen med søster og venner. Slik ble det ikke. Henrik spilte saksofon i Melbu skolekorps og til høsten skulle de reise til Romania for å spille. Han ble meldt inn i Hadsel AUF for omlag ett år siden, og fungerte som en trofast kasserer. Når Henrik først lot seg engasjere, var det av hele sitt hjerte. Henrik, du vil alltid være i våre hjerter. Takk for alt du var. Takk for alt du ga.»
 • 10:20Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Takk for det. Da går vi videre til Espen Jørgensen. Kan jeg få bistandsadvokatens navn? [Bistandsadvokaten er Nils Aga]
 • 10:21Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Espen Jørgensen, født 6. juni 1994. Espen Jørgensen døde ved Pumpehuset. Den røde markeringen viser hvor han lå.
 • 10:21Vitne, professor Per Hoff-Olsen: - Ved undersøkelsen av Espen Jørgensen er det sammenfattet at han ble truffet av tre til fire skudd.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Nils Aga brister i stemmen når han leser minneordet til Espen Jørgensen. Den erfarne strafferettsadvokaten har hatt tett kontakt med familien hans. Mange i salen gråter.
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Bistandsadvokat Nils Aga leser minneordet. Familien har ønsket å formidle: Espen hadde vært medlem av AUF i ett år. Han vokste og utviklet seg enormt med den tilliten som han fikk i AUF. Han skulle til Utøya for første gang i fjor sommer. Det gledet han seg stort over. Han hadde det flott på Utøya og på telefon sa han at det var den beste uken i hans liv. Han dømte ingen og betydde mye for mange. Han sparte aldri på gode ord eller på bamseklemmer. Espen, savnet er utrolig stort. Du minnes i kjærlighet.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Dyvesveen forteller nå om Porntip Ardam, eller Pamela som hun ble kalt av vennene sine. Hun ble også funnet drept ved Pumpehuset, sammen med 13 andre mennesker. Hun ble 21 år gammel.

  Mange av de pårørende hulker eller tørker stille tårer. Rettens aktører følger med på den rettsmedisinske gjennomgangen. Alle de sakkyndige ser på rettsmedisineren når han snakker, ikke mot Breivik. Den terrortiltalte sitter rak i ryggen på stolen og er alvorlig i ansiktet.
 • 10:31Bistandsadvokat Nils Aga: - Takk. Familien har ønsket å formidle om Espen, som hadde vært medlem av AUF i ca ett år, at han vokste og utviklet seg enormt med det ansvaret som ble gitt ham. Espen dro til Utøya første gang i fjor sommer. Han gledet seg til å treffe gamle venner og få nye venner. Og ikke minst å bli kjent med nye jenter. Han fortalte på telefon at dette hadde vært den beste uken i hans liv. I høst skulle han ha startet på helse- og sosialfag. Omsorg for andre var en av Espens største egenskaper. Han drømte mye. Han betydde mye for mange av vennene sine. Han ville at alle skulle ha det bra. På Espen sin Facebook-minneside ser vi at han er smertelig savnet av mange. Musikk var han svært interessert i, og han var selvlært på gitar. Like før han dro til Utøya, brukte han sin første lønning på å kjøpe sin første gitar. Denne står nærmest ubrukt hjemme. Storesøster Camilla, som bare var 18 måneder eldre skrev blogg. Hun ønsker særlig at jeg tar et utdrag fra den: «Jeg er bare 18 og lillebroren min er død. Hvordan skal vi leve med det? Min bror ble skutt tre ganger i ryggen mens han lå nede helt uten å kunne forsvare seg. Hvordan skal vi kunne takle det? [...] » Espen, savnet er utrolig stort. Du minnes i kjærlighet.
 • 10:32Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Mange takk. Vi har nå kommet til Porntip Ardam. Vi har fått en ny bistandsadvokat hva er ditt navn? [Bistandsadvokat: - Thor-Erik Andersen]
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: Bistandsadvokat Thor-Erik Andersen leser minneordet. Porntip ble kalt Pamela av familie og venner. Vi har mistet det kjæreste vi hadde. Pamela var en livsglad jente med livet foran seg. Hun var en engasjert jente. Hun var en bestemt jente som ikke var redd for å ta tøffe valg. Like før skytingen startet ringte hun hjem og sa at hun hadde det bra og at hun var glad i familien. Hun hadde mange venner som hun viste stor omtanke for, og som viste det overfor henne. Vi savner deg så uendelige mye.
 • 10:33Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Porntip Ardam, født 18. januar 1990. Porntip Ardam døde ved Pumpehuset. Vi skal nå på nedsiden av Pumpehuset. [Den røde markeringen viser at Porntip Ardam lå rett ved] Porntip Ardam er en av de seks som lå rett ved Pumpehuset.
 • 10:33Vitne, professor Per Hoff-Olsen: - Ved undersøkelsen av Porntip Ardam ble det påvist tre skuddskader. [Holden: - Ardam er en av de som også ble skutt ved Kafébygget.]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Flere pårørende forlater salen raskt i gråt når minneordet er ferdig. Det blir en ny pause, og Breivik ledes ut av lokalet igjen etter å ha fått på seg håndjernene. Han kaster et raskt blikk mot tilhørerbenken i det han er på vei ut.
 • 10:38Bistandsadvokat Thor-Erik Andersen: - Porntip Ardam ble kalt «Pamela» blant venner og familie. Familien skriver: Vi har mistet det kjæreste vi hadde. Et ungt menneske, søster og familiemedlem. Hun var et familiemedlem med livet foran seg. Hun fant nye gleder og nye venner. Hun var en engasjert jente som viste handlinger. «Pamela» var en bestemt jente som var ikke var redd for å ta vanskelige og tøffe valg. Hun skulle ta et friår for å gjøre hjelpearbeid i Thailand der hun skulle jobbe for en frivillig organisasjon. Å dra på Utøya var stort for henne og like før skytingen rakk hun å ringe familien og si hun hadde det bra og at hun var glad i de. Hun var mammas venninne og det eneste manma hadde da hun kom til Norge. I Norge fikk hun to ssøtre. Hun fikk en oppvekst fylt med glede og smil, som skapte den hun var. Hun hadde mange venner som hun viste stor omtanke for, og som viste det overfor henne. Vi savner deg så uendelige mye.
 • 10:40VG: - Retten har tatt pause til 10:50.
 • 10:53Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Forhandlingene fortsetter.
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Breivik er ført inn igjen, og dommerne er på plass. Før Breivik satte seg, sto han og så lenge utover salen der pårørende og presse sitter. Han var alvorlig i ansiktet, og viste ingen følelser.
 • 10:54Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - Vi har nå kommet til Thomas Margido Antonsen. [Bistandsadvokat Morten Engesbak presenterer seg.]
 • 10:55Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Thomas Margido Antonsen døde ved Pumpehuset. [Han viser bilde av pumpehuset og hvor Antonsen ble funnet.]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Dyvesveen forteller nå om Thomas Margido Antonsen, som ble funnet drept ved Pumpehuset. Han ble 16 år gammel. Resten av de drepte i dag kommer også fra Pumpehuset. Etter lunsj vil det overlevende vitnet Lars Henrik Rytter Øberg fortelle om hendelsene der. Han er en av relativt få overlevende som har sett mange av drapene der med egne øyne, og kan beskrive Breiviks opptreden.
 • 10:57Vitne, professor Per Hoff-Olsen:: - Undersøkelsen viser to skuddskader. [Forklarer hvor Antonsen ble truffet.]
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: - Thomas var høyt elsket. Han var bare god, leser bistandsadvokat Morten Engesbak. Det er høylydt gråt i retten, og mange alvorlige ansikter.
 • 11:01Bistandsadvokat Morten Engesbak: - Thomas Margido Antonsen var akkurat ferdig på Bjøråsen skole på Romsås. En knapp måned tidligere fylte han 16 år. Han hadde et spesielt talent til å holde taler. I Groruddalen snakket han om hvor fint det var å vokse opp der og trakk spesielt frem det flerkulturelle miljøet. Dét engasjerte han seg også for i AUF. Han kjempet for inkludering og omsorg. Han var aktiv og drev med innebandy, var i speideren og var elevrådsleder på skolen. Thomas var en flink storebror, sønn og et elsket barnebarn. Han var bare god.
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Bistandsadvokat Morten Engesbak leser minneordet. «Thomas Margido Antonsen var akkurat ferdig på Bjøårsen ungdomsskole på Romsås. En knapp måned tidligere fylte han 16 år. Han hadde et spesielt talent for å holde taler, og den våren holdt han 17. mai-talen i Groruddalen. Han snakket om hvor godt der var å vokse opp der, og tok særlig opp det flerekulturelle samfunnet. Han engasjerte seg i kampen mot urett og hat. (...) Han drev med innebandy og var elevrådsleder på skolen. Han var en flink og snill storebror, god sønn og et elsket barnebarn. Han var bare god».
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Dyvesveen forteller om Ismail Haji Ahmed fra Hamar, som ble funnet skutt ved Pumpehuset. Han ble 19 år gammel. Breivik følger med på bildene av de døde fra Pumpehuset, som ligger på bordet foran ham.
 • 11:03VG: - Nå gjennomgås Ismail Haji Ahmed. Bistandsadvokat Eivor Øen. Han døde ved Pumpehuset. [Politioverbetjent Gøran Dyvesveen viser på et bilde hvor han ble funnet.] [Vitne, professor Per Hoff-Olsen: Undersøkelsen viser at Ismail Haji Ahmed ble påført ett skudd.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Bistandsadvokat Eivor Øen leser minneordet. «Ismael eller Isma, som var kallenavnet hans, kom til Norge fra Somalia i 2003. Familien bodde på asylmottak til de fikk oppholdstillatelse og bosatte seg deretter på Hamar. Han hadde en drøm om å opprette en danseskole for alle som ønsket det. Isma var den som skapte liv hjemme og spredte glede (...) Han klarte å få alle til å le».
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Politiet og rettsmedisinerne forteller om Fredrik Lund Schjetne fra Akershus, som også er blant de 14 som ble drept ved Pumpehuset. Han ble 18 år gammel.
 • 11:09Bistandsadvokat Eivor Øen: - Familien forteller om Ismail Haji Ahmed : Ismail eller «Isma» som han ble kalt blant familie og venner kom fra Norge til Somalia i 2003. Familien bodde på asymottak til de fikk oppholdstillatelse og bosatte seg på Hamar. Han var yngst i søskenflokk på seks. Han var sammen med en del av familien sin på Utøya og hadde vært der siden 2008. Han ble medlem i AUF i 2007 og ble den gang vervet av sin storebror. I tilleg til å være politisk engasjert var han en bidragsyter under AUFs arrangementer, der han blant annet deltok i Danseteltet på Utøya. Han hadde planer å ta utdanning innen dans og musikk og hans drøm var å opprette en danseskole for de som hadde interesse for det. «Isma» var på fritiden en populær danseinstruktør i sitt hjemområde. Han er beskrevet som følsom og med stor omsorg for andre. Han var e tmenneske som lett knyttet kontakter. Han fikk alle, familie og venner til å le.
 • 11:09VG: - Nå gjennomgås drapet på Fredrik Lund Schjetne. Bistandsadvokat er Christian Lundin. [Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: Fredrik Lund Schjetne født 16.august 1992. Han døde ved Pumpehuset. [Dyvesveen viser med en rød markering på et bilde hvor han lå]. [Vitne, professor Per Hoff-Olsen: Under undersøkelsen av Fredrik Lund Schjetne ble det påvist at han ble påført ett skudd.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Bistandsadvokat Christian Lundin leser minneordet. «Fredrik ble nesten 19 år. Han var eldst av tre brøde, og hadde en stor familie som savner han veldig». «Han var kokkelærlig på Litteraturhuset i Oslo, og bodde fortsatt hjemme hos familien på Dal». «Fredrik var en som alle var stolt av». «Det vi savner når han nå er borte er hans rause personlighet, hans smil, hans trygghet og nærhet» .
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Retten er kommet frem til det siste av ofrene fra Utøya som skal behandles i dag. Hun ble også funnet ved Pumpehuset. Fridtun ble 19 år gammel.
 • 11:15Bistandsadvokat Christian Lundin: - Ærede rett, Fredriks familie er tilstede og har bedt meg lese opp følgende: Fredrik ble nesten nitten år og var eldst av tre brødre og hadde en familie som savner ham veldig. Han er oppvokst på Jessheim. Han var kokkelærling på Litteraturhuset i Oslo og bodde hjemme hos mamma og pappa. Selv om det var lange dager var Fredrik en som ikke klaget. Fredrik var en som alle var stolt av. Han hjalp alltid til. Han hadde et stort hjerte og mislikte forskjellsbehandling. Han gledet seg enormt til sommeren 2011 og til å dra på leiren på Utøya. Det vi savner er hans rause personlighet, hans smil, hans trygghet og nærhet.
 • 11:15Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Hanne Kristine Fridtun født 15.august 1991. [Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat.] Hanne Kristine Fridtun døde ved Pumpehuset. [Viser med rød markering på to bilder hvor hun lå.] [Vitne, professor Per Hoff-Olsen ved undersøkelse av Hanne Kristine Fridtun ble det påført tre skuddskaper.]
 • Kommentar fra VGs Marianne Vikås: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen leser minneordet. «Hanne Kristne var leder au AUF i Sogn og Fjordane». «Hun var en glad og sprudlende jente med mange venner, og hun hadde stor omsorg for alle». «Hun var politisk- og samfunnsegnasjert, og brydde seg særlig om de eldre og svake i samfunnet». «På Hanne Kristine sin Facebook-side stod det: "Livet skal ikke begripes, det skal gripes". Familien sier at hun grep livet helt frem til 22. juli».
 • Kommentar fra VGs Dennis Ravndal: Mange gråter under Mette Yvonne Larsens opplesning av minneordet. På den andre siden av porten inn til rettssalen, der de profesjonelle aktørene sitter, er det mange alvorlige ansikter. Det er nå pause frem til klokken 13.
 • 11:21Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - Her ser vi Hanne Kristine Fridtun, hun var leder av AUF i Sogn og Fjordane. Her er hun hovedtaler i fjor på 17. mai. [Viser bildet]. Hun var en ettertraktet taler. Hun var en glad og sprudlende jente med mange venner. Hun hadde stor omsorg for alle, og jobbet med psykisk utviklingshemmede og som hjemmesykepleier. Hun var politisk - og samfunnsengasjert, og brydde seg om de eldre og svake i samfunnet. Hun var i tillegg en veldig flink felespiller og selv om hun hadde mange interesser hadde hun tid til alle rundt seg. På Hanne Kristine sin Facebook-side står det: «Livet skal ikke begripes, men gripes» Familien sier at frem til 22. juli grep hun livet inntil hun ble drept. Hun etterlater seg foreldre, lillebror og en familie som savner henne veldig.
 • 11:21Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - [Politioverbetjent Gøran Dyvesveen viser en oppsummering hvor alle de døde ved Pumpehuset er markert] Da tar retten av pause til klokken 13. [Breivik blir påført håndjern, tar med seg en gul lapp og snakker litt med forsvarer Geir Lippestad før han blir ført ut av rettssalen.]
 • Kommentar fra VGs Geir Arne Kippernes: I pausen kan du følge VGTVs sending i boksen til høyre.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: VGTV er i gang med sin sending fra kl. 12. De sender utover dagen i pausene. Følg sendingen i videoplayeren øverst i høyrehjørnet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks