Hovedinnhold

Ord for ord, dag 14: Fortalte om drapene Breivik ikke husker

DREPT: På dette stedet ble 10 ungdommer funnet drept 22. juli. Mange av dem var skutt på nært hold. Foto: Politiet
DREPT: På dette stedet ble 10 ungdommer funnet drept 22. juli. Mange av dem var skutt på nært hold. Foto: Politiet
(VG Nett)Fremleggelsen av obduksjonsrapportene fortsatte. Retten fikk høre om de ti ungdommene som ble drept på Kjærlighetsstien.

Denne saken handler om:

- På dette området lå ti døde ungdommer. De lå tett sammen og delvis oppå hverandre. Vi skal starte å redegjøre for de som lå her, sa politioverbetjent Gøran Dyvesveen til retten.

Stien har opprinnelig fått navnet sitt fra de mange romantiske turene som AUF-medlemmer har tatt på den. Stemningen i rettssalen var svært tung da gjennomgangen av de drepte fortsatte.

Flere av de pårørende ønsket svar på hvordan deres nære ble drept. Kriminalteknikeren sa at mange av skuddene kom fra kort hold.

- Det er korte skyteavstander, men vi kan ikke si det helt nøyaktig. Det er vanskelig å si noe eksakt i meter, men mindre enn ti meter i hvert fall, forklarte Kripos-etterforskeren.

Han fortsatte med en detaljert gjennomgang av hvert enkelt drap. Etter hver rapport leste bistandsadvokatene opp minneord om de drepte, og det ble vist bilder fra når de levde på storskjermene i retten.

Anders Behring Breivik har tidligere fortalt at han ikke husker noen av de ti drapene.

- Du forklarte at du går over teltplassen, og du beskriver noen du dreper i enden av teltplassen. Der ble det funnet ti mennesker som er drept. Når du dreper dem - hvilken situasjon er de i da? Løper de eller er de på stien? Spurte aktor Inga Bejer Engh.

- Jeg husker ikke, men mener å huske at jeg har lest i en rapport at noen lå i fosterstilling. At de sannsynligvis var paralysert og ikke klarte å bevege seg, svarte Breivik.

- Jeg vil ikke vite hva du har lest i rapporter, jeg vil vite hva du husker. Husker du noe som helst om disse ti personene?

- Nei, jeg gjør ikke det, svarte Breivik.

Under kan du lese hva som ble sagt, og hva som skjedde i retten på dag 14 av rettssaken:


 • 08:57Dennis Ravndal, VG: - I dag og i morgen vil det kun bli behandlet obduksjonsrapporter i retten. Vi vil derfor ha færre oppdateringer fra Oslo tingrett enn vanlig.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Breivik har ankommet retten. Står og prater rolig med Geir Lippestad før han setter. Han reiser seg opp igjen, og fortsetter samtalen. Hendene er fortsatt lenket til magebeltet.
 • 09:07Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Vi fortsetter med Kafébygget. [Han går gjennom plantegningen til Kafébygget.] Vi skal nå gå inn hovedinngangen, hvor vi skal se det ligger et antall sko. [Viser bilde av flere titalls sko som ligger strødd rett innenfor inngangen.] Sammen med klærne som ble funnet, og med tanke på at mange av ofrene ble funnet uten sko, gir dette etter vår mening et inntrykk av hvordan situasjonen var på Utøya 22. juli.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Retten får vist bilder av Kafébygget, innenfra og utenfra, samt en plantegning over bygget.

  Politioverbetjent Trond Sandbråten oppsummerer hva retten gikk gjennom i går, for å orientere nye pårørende som har kommet til salen.
 • 09:07VG: - Retten er satt og gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra Utøya fortsetter.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Tingrettsdommer Wenche Arntzen kommer inn og setter rett. Hun legger umiddelbart merke til at det er en ny rettsmedisiner tilstede i salen og ber henne avgi personalia. Professor Åshild Vege må også avgi forskring.

  Som vanlig kommer tingrettsdommer Wenche Arntzen inn i retten klokken 09.00.
 • 09:11Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Den første personen vi skal redegjøre for er Ida Marie Rogne, født 8. november 1993. Hun døde i Storsalen. Det neste bildet vi skal vise er et av de sterke bildene. [Viser bilde fra stedet der Rogne ble funnet, etter at hun er fjernet.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Fra minneordet: Dette er et dikt hun selv skrev: «You swim. You're breaking through. You are growing. Then you get born. Later you're growing more. You are alive. And Suddenly you die. It's called life». Les hele minneordet her
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Politioverbetjent Trond Sandbråten forteller retten hvor Ida Beathe Rogne ble funnet. Hun ble funnet i Storsalen i Kafébygget.
 • 09:11Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Vi redegjorde for Lillesalen i går. I Lillesalen var det 7 ungdommer som døde. I Storsalen her, var det 5 ungdommer som døde, og vi redegjorde for 4 av dem i går, og vi skal i dag redegjøre for en person i Storsalen, og en i gangen. Det vil komme sterke bilder av åstedet etter at ofrene er fjernet. Det kan være mye blod, og det vil kunne gi sterke inntrykk. [Dommer Artnzen gjør oppmerksom på at det er lov å forlate salen.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Rettsmedisiner Kari Ormstad går gjennom skuddskadene. Retten viser bilder innenfra Kafébygget, men ikke av døde personer.
 • 09:13Vitne, professor Kari Ormestad: - Ida Beathe Rogne hadde tre skuddskader. [Viser på den anatomiske dukken.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Totalt er det over 300 personer som har forklart at de var i eller ved Kafebygget da skytingen startet. I tillegg har over 100 personer forklart at de var ved Teltplassen utenfor.
 • 09:15Bistandsadvokat Nadia Hall: - Familien sier: «Ida Beate Rogne var en livsglad jente. Hun var nysgjerrig på hva politikken hadde å by på. Hun så fram til å gjennomføre siste året på videregående skole. Hun var en omsorgsfull person.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Ida Beathe Rogne var en livsglad jente. Hun var nysgjerrig på hva politikken og Utøya hadde å by på. Hun så fram til å gjennomføre siste året på videregående skole. Hun var en omsorgsfull person, sier bistandsadvokat Nadia Hall om den drepte ungdommen.

  Retten tar for seg drapet på Aleksander Aas Eriksen, som ble funnet drept i gangen utenfor lillesalen i Kafébygget.
 • 09:19Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Neste er Aleksander Aas Eriksen, født 29. august 1994. [Viser hvor han ble funnet.] Neste bilde er et av de sterke, det er veldig sterkt. [Viser bildet.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Det er alvorlig stemning i rettssalen når retten tar for seg drapene. Breivik ser uttrykksløst på dukken rettsmedisiner Kari Ormstad bruker for å vise skadene ofrene hadde.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Aleksander var en ung mann med et enormt engasjement og pågangsmot. Han ga tidlig uttrykk for at han ville bli et medlem i Hjelpekorpset og at det var hans drøm. Dessverre var han da for ung til det. For å bli en «hjelpekorpser» måtte han være 17 år. Han skulle ha blitt 17 år 29. august. Han hadde tatt alle kursene, men manglet førstehjelpsprøven.» Les hele minneordet her

  Mens over 400 personer klarte å rømme fra stedet var det 20 personer som ble skutt og drept av Anders Behring Breivik i Kafebygget eller i det nærmeste området utenfor.
 • 09:24Vitne, professor Kari Ormestad: - Aleksander Aas Eriksen ble truffet av fem eller seks skudd. [Viser på dukken.]
 • 09:25Bistandsadvokat Ingunn Kjeldstad: - Aleksander skulle ha fylt 17 år den 29 august 2011. Familien forteller om en livsglad gutt som ble likt av alle. Han var omtenksom og brydde seg om alle. Aleksander var veldig glad i familien sin og de var glad i ham. Han hadde mange venner og en kjæreste. Han var en engasjert gutt, aktiv i Røde Kors, hvor han var lokal leder, han var aktiv i elevrådet og i AUF. Han ble tidlig interessert i musikk, og spilte gitar i band sammen med venner. Han hadde så mange fremtidsdrømmer, Aleksander, som han aldri fikk oppfylt. Aleksander er dypt savnet av venner og familie.
 • 09:26Politioverbetjent Trond Sandsbråten: - Vi er nå ferdig med Kafébygget, og skal videre utenfor. [Politioverbetjent Gøran Dyvesveen tar over.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Aleksander skulle fylt 17 år den 29. august. Familien forteller om en livsglad gutt som brydde seg om andre. Han var glad i familien sin, foreldrene, stesøstrene og lillesøstre. Og de var glade i han. Aleksander hadde mange gode venner og en kjæreste han var glad i. Han hadde fullført første år på videregående og var aktiv i Røde Kors i Stjørdal, og i elevrådet og AUF. Aleksander var samfunnsengasjert og opptatt av menneskerettigheter. Han spilte gitar og etablerte band allerede i ung alder. Aleksander hadde mange fremtidsplaner, som han dessverre ikke fikk oppfylt. Aleksander er dypt savnet av foreldre og søsken, sier bistandsadvokat Ingunn Kjeldstad.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Grafikk over hvordan angrepene på Utøya skjedde: www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/slik-skjedde-angrepene.php
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Noen av de pårørende tørker tårer når politioverbetjent Gøran Dyvesveen viser oversiktsbilder av kjærlighetsstien.

  Politioverbetjent Gøran Dyvesveen starter med å fortelle om Eva Kathinka Lütken, som var en av ungdommene som ble funnet drept på Kjærlighetsstien.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Etter å ha gjennomført drapene i Kafebygget gikk Anders Behring Breivik over teltplassen frem til Kjærlighetsstien hvor han skjøt og drepte ti personer. Dette punktet ligger mellom Nakenodden og Vestspissen. Han drepte ytterligere fem personer i en fjellskrent som ligger litt lenger sør. I tillegg skjøt og skadet Breivik ti personer i de samme områdene.
 • 09:31Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Da skal vi til stedet som er kalt Kjærlighetsstien, hvor det ble funnet 10 døde. [Viser på kartet.] Vi skal nå starte med å redegjøre for de som lå her, og vi skal starte med å redegjøre for Eva Kathinka Lütken. Eva Kathinka Lütken, født 3. juli 1994, hun døde på Kjærlighetsstien. [Viser på flere fotografier stedet der hun ble funnet.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Eva Kathinka brydde seg enormt om andre, var en god lytter, hun var svært inkluderende og sjarmerte alle.» Les hele minneordet her
 • 09:33Vitne, professor Åshild Vege: - Eva Kathinka Lütken hadde to skuddskader. [Viser på dukken.]
 • 09:36Bistandsadvokat Lars Engdahl: - Eva Kathinka Lütken var fra Sarpsborg og hadde store planer for fremtiden, blant annet studietur til USA. Hun hadde mange interesser, blant annet cheerleading. 3. juni fylte hun 17 år, og det ble feiret med ny fin kjole, som vi ser på bildet her [et bilde av Eva Kathinka Lütken vises på skjermen]. Hun skulle egentlig på ferie med mor, men den ble utsatt fordi hun gjerne ville dra på Utøya-leiren for første gang. Dette skulle være den perfekte starten på sommerferien.
 • 09:37Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Tore Eikeland, født 18. mai 1990, døde på Kjærlighetsstien. [Viser åstedet.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Eva Kathinka Lütken var fra Sarpsborg og gikk på St. Olav videregående skole. Hun hadde store planer for fremtiden, deriblant studier i USA. På fritiden drev hun med cheerleading, noe som ga gode resultater og NM-deltakelse. I 2010 ble hun medlem av AUF, hvor hun engasjerte seg for ungdom og kultur. Eva Kathinka var en person som stilte opp for andre. Hun hadde bursdag den 3. juli, som ble feiret med grillfest hvor hun hadde på seg den fine nye kjolen [retten viser et bilde av offeret i kjole]. Hun skulle reist på ferie til Spania med sin mor før 22. juli, men det ble utsatt fordi hun så gjerne ville være med på Utøya.

  Retten tar for seg drapet på Tore Eikeland, som også ble drept på Kjærlighetsstien.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «De finnes mange politiske talenter, men Tore var et åpenbart statsministeremne. Hans perler fra talerstolen ble brukt som eksempler ved retorikkstudiet ved Universitet i Bergen allerede da Tore var 19 år.» Les hele minneordet her
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Retten tar en kort pause, Breivik får satt på håndjern av politivaktene, og føres ut.
 • 09:52VG: - Retten tar en kort pause, og begynner igjen 10:00.
 • 09:52Bistandsadvokat Frode Elgesem: - Tore var på Utøya for 5. år. Han var en samlende og inkluderende person. Statsminister Jens Stoltenberg beskrev Tore Eikeland som en av våre mest lovende unge politikere i sitt minneord. Han sto på 8. plass på Arbeiderpartiets liste. Etter en tur til Uganda i 2010, skrev Tore et innlegg som kan vise hvordan han var som person. Der skrev han blant annet: «Det kan være på sin plass å spørre seg hvor mye av den korte tiden en har på jorden en vil bruke på å frykte det fremmede og rase over medmennesker. Og hvor mye vil en bruke på å gjøre livet lysere for andre og bidra til at alle får det bra. La oss leve for hverandre!»
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Tore Eikeland var 21 år. Han var på sommerleir på Utøya for femte året på rad, og hadde deltatt på flere møter og seminarer. Jens Stoltenberg beskrev han som en av våre lovende unge politikere i sin minnetale etter 22. juli. Han ville ha blitt en av sitt partis 16 representanter fylkestinget. Tore studerte sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han var omsorgsfull og glad i andre, sier bistandsadvokat Frode Elgesem på vegne av familien.
 • 09:53Vitne, professor Åshild Vege: - Tore Eikeland var 21 år gammel, han hadde én skuddskade. [Viser på dukken.] [Bistandsadvokat Frode Elgesem: - Jeg har spørsmål fra pårørende i Bergen. Det ene dreier seg om avstand, om det er mulig å si hvor langt unna tiltalte var da han skjøt. Og det andre er om det er mulig å si om han ble skutt liggende nede eller om han var oppreist?] [Vege kan ikke svare på dette.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Breivik føres tilbake i retten. Nå snakker han med forsvarer Vibeke Hein Bæra.
 • 10:02VG: - Dommerne kommer inn, og retten setter i gang igjen.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Wenche Arntzen fortsetter forhandlingene. Breivik har satt seg ned og håndjernene er fjernet.

  Politioverbetjent Gøran Dyvesveen forklarer retten om hvordan politiet kan måle hvor langt unna Breivik har stått når han har skutt mot ungdommene.

  Det er korte skyteavstander, men vi kan ikke si nøyaktig. Det er vanskelig å si noe eksakt i meter, men mindre enn ti meter i hvert fall, forklarer Dyvesveen

  Breivik ser på skjermen som viser et flyfoto av teltplassen, når Dyvesveen viser hvor Tarald Kuven Mjelde ble funnet drept. Massedrapsmannen ser ikke preget ut når han ser bildene av stedet.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Tarald. En god gutt er borte. Smilende, blid og vitebegjærlig.» Les hele minneordet her
 • 10:11Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - [Aktor Svein Holden: - Vi hørte bistandsadvokaten før pause spurte om avstand. Er det mulig for deg å si noe som helst om skyteavstanden for ofrene på kjærlighetsstien?] Ja, jeg kan si noe. Jeg kan prøve på si noe generelt, for det vil gjelde for alle stedene. Vi deler inn kort skyteavstand i kontaktskudd og nærskudd. Kontaktskudd er når munningen er fysisk kontakt med treffpunktet, og det vil vi se på såret. Nærskudd er da omtrent innen en meter, det kommer an på våpenet som er brukt, men da vil det kommer avsetninger rundt såret, som kan fortelle oss at avstanden er kort. Men når avstanden blir mer enn en viss avstand, vil det ikke bli noen avsetninger rundt innskuddssåret. Da vil det kunne være alt fra 2-100 meter. Her er det ingen avsetninger rundt sårene. Det som kan si noe om avstand er hylsefunn ved de døde. Det er 25 hylser som ble funnet ved de døde på Kjærlighetsstien, fra riflen og pistolen. Derfor kan vi si i dette tilfellet at skyteavstandene er forholdsvis korte, fordi hylsene ble funnet like ved dem. Noen av hylsene ble funnet blant de døde, mens andre ble funnet noen meter bortenfor. Men ingen ble funnet langt unna. [Holden: - Kan du si noe mer konkret?] Det er vanskelig å si noe konkret avstand, men det er korte avstander, fordi det er et skogholt der som begrenser avstanden. Så mindre enn 10 meter, i hvert fall.
 • 10:15Politioverbetjen Gøran Dyvesveen: - Da er vi kommet til Tarald Kuven Mjelde, født 23. januar 1993. [Viser hvor han ble funnet.]
 • 10:15Vitne, professor Åshild Vege: - Tarald Kuven Mjelde hadde fem skuddskader. [Viser hvor han ble truffet på den anatomiske dukken.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Tarald var 18 år. Han skulle begynne i 3. klasse ved Bergens handelsgymnas. Han hadde vært deltaker på sommerleiren en gang tidligere. Han var nestleder i Hordaland AUF og medlem av Europeisk ungdom. Han var svært lun, alltid trivelig og samfunnsengasjert. Tarald hadde interesse for å lære og vite. Han var opptatt av rettferdighet og internasjonalt arbeid. Han var trygg på seg selv og skoleflink, men blottet for arroganse. Han hadde planer om å studere jus. Han var stolt av familien sin og at han var fra Osterøy. Tarald var familiekjær og hadde stor omsorg for alle rundt seg, sier bistandsadvokat Frode Elgesem om den drepte 18-åringen.

  Rettsmedsiner Åshild Vege forklarer om skadene Maria Maagerø Johannesen hadde. Hun ble også funnet drept på Kjærlighetsstien.
 • 10:17Bistandsadvokat Frode Elgesem: - Tarald Kuven Mjelde hadde vært på Utøya to ganger før. Han var opptatt av rettferdighet og internasjonalt samarbeid. På skolen viste han stor trygghet med seg selv. Han hadde gode karakterer, men var blottet for arroganse. Han var stolt av familien sin, og at at han var fra Osterøya.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Maria Vår kjære, kjære Maria. Elskelig, enestående, umistelig.» Les hele minneordet her
 • 10:21Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Maria Maagerø Johannesen, født 24. mars 1994, døde på Kjærlighetsstien. [Viser stedet.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Maria var den mellomste i en søskenflokk på tre. Hun var så god, glad og seg selv fullt og helt. Sommeren 2011 var hun på Utøya for første gang. Hun hadde ingen politiske verv, men var opptatt av rettferdighet og lojalitet. Hun var en trofast venn og hadde plass i manges hjerter. Hennes smil og vesen har hjulpet mange i tunge stunder. Hun rakk å gå ett år på danselinja og blir beskrevet som en person med pågangsmot og vilje, og en vakker sjel. Hun hadde et allsidig talent og våget livet og våget å drømme. Hun er smertelig savnet av familien og venner, sier Knut Strømme på vegne av familien.
 • 10:21Vitne, professor Åshild Vege: - [Viser hvor Maria Maagerø Johannesen hadde skuddskader.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Noen gråter når bistandsadvokaten leser de sterke beskrivelsene av den drepte.
 • 10:23Bistandsadvokat Knut Strømme: - Familien sier om Maria: «Maria var mellomste på en søskenflokk på tre. Maria var en trofast venn og vant en plass i manges hjerter. Smilet med sitt gode vesen, har hjulpet mange i tunge stunder. Hun ble beskrevet som en jente med pågangsmot og vilje, og en vakker sjel. Maria våget livet, hun våget å drømme. Hun er smertelig savnet av familie og venner.»
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Retten blir forklart hvor Monica Iselin Didriksen ble funnet. Hun var en av 15 som ble funnet drept på Kjærlighetsstien.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Hva gjør man når den personen man betrakter som umistelig, blir mistet? Forsvinner fra livene våres? Da gråter vi, vi skriker, vi hyler og det gjør vondt! Og vi har grått for deg Monica, vi har hylt, vi har hatt det vondt. Men det har også brakt oss nærmere hverandre, vi har grått på skuldrene til hverandre, og minnes alt det fine vi husker om deg, det fantastiske vesenet du var.» Les hele minneordet her
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Breivik følger med når rettsmedisiner Åshild Wege forklarer hvordan Didriksen. Han drikker vann, og ser på bildene som vises på skjermen.
 • 10:26Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Monica Iselin Didriksen, født 18. februar 1993, døde på Kjærlighetsstien. [Viser stedet hun ble funnet.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Monica Iselin Didriksen var 18 år. Hun var elev ved Bergen Katedralskole, medlem av AUF. Hun var en del av arbeidsgjengen ved Utøya, og hadde en funksjon som vakt. Rettferdighetssansen var en av hennes dypt forankrede verdier. Hun turte å si fra når noen ble utsatt for mobbing, og sto opp for de svake. Dette ble tydelig på hennes minnestund i Hordaland, da flere kurdere, tsjetsjenere og andre fra det lokale asylmottaket møtte opp med roser. Monica ønsket å utdanne seg til lege, hun hadde en drøm om å jobbe for organisasjonen Leger uten grenser, forteller bistandsadvokat Frode Elgesem om den 18 år gamle jenta.
 • 10:27Vitne, professor Åshild Vege: - Monica Iselin Didriksen døde av tre skuddskader. [Viser på dukken.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Politioverbetjent Gøran Dyvesveen viser på et bilde av Kjærlighetsstien hvor Åsta Sofie Helland Dahl ble funnet drept.
 • 10:28Bistandsadvokat Frode Elgesem: - Monica Iselin Didriksen var 18 år. Hun var elev ved Bergen Katedralskole, medlem av AUF. Hun var en del av arbeidsgjengen ved Utøya, og hadde en funksjon som vakt. Rettferdighetssansen var en av hennes dypt forankrede verdier. Hun turte å si fra når noen ble utsatt for mobbing, og sto opp for de svake. Dette ble tydelig på hennes minnestund i Hordaland, da flere kurdere, tsjetsjenere og andre fra det lokale asylmottaket møtte opp med roser. Monica ønsket å utdanne seg til lege, hun hadde en drøm om å jobbe for organisasjonen Leger uten grenser.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Anders Behring Breivik snakker lavmælt med sin forsvarer Vibeke Hein Bæra som sitter på hans venstre side. Hun sitter med bildene politiet har tatt, men som ikke vises i retten. Breivik ser ned på bildene.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Åsta var en sterk, omsorgsfull og utadvendt jente med et stort hjerte og stor omsorg for alle rundt seg, også firbeinte. Hun hadde sterke meninger og gav tydelig uttrykk for dem.» Les hele minneordet her
 • 10:30Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Åsta Sofie Helland Dahl, født 19. november 1994, døde på kjærlighetsstien. [Viser stedet.]
 • 10:30Vitne, professor Åshild Vege: - Åsta Sofie Helland Dahl var 16 år gammel, og hadde tre skuddskader. [Viser på seg selv hvor skuddene traff.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Totalt befant det seg cirka 70 personer i området på Kjærlighetsstien og i fjellskrenten like ved da Breivik kom dit og begynte å skyte.
 • 10:36Bistandsadvokat Edel H. Olsen: - Åsta Sofie Helland Dahl ble 16 år. Hun vokste opp i Finnmark. Hun skulle fra høsten starte på design- og håndverkslinjen på Kabelvåg videregående skole. Hun så for seg en karriere innen design, med hele verden som arbeidsplass. Åsta forsvarte de svake og hadde ikke toleranse for urettferdighet. Hun var glad i å lese og å høre på musikk, og var spesielt interessert i japansk manga-kunst, og en stor Harry Potter-fan. På folkehøgskolen ble hun kåret til årets solstråle. Minneordet er skrevet av en av Åstas klassekamerater: «Åsta ga kjærlighet og omsorg till alle rundt seg, langt mer kjærlighet enn man kan gi på et langt liv. Vi elsker og savner deg, Åsta Sofie.»
 • 10:37VG: - Ettersom en av de pårørende til neste offer har behov for en kurdisk tolk, tar retten pause til 11:05.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Åsta Sofie Helland Dahl ble 16 år. Hun vokste opp i Finnmark. Hun skulle fra høsten starte på design- og håndverkslinjen på Kabelvåg videregående skole. Hun så for seg en karriere innen design, med hele verden som arbeidsplass. Åsta forsvarte de svake og hadde ikke toleranse for urettferdighet. Hun var glad i å lese og å høre på musikk, og var spesielt interessert i japansk manga-kunst, og en stor Harry Potter-fan, sa bistandsadvokat Edel H. Olsen. På folkehøgskolen ble hun kåret til årets solstråle. Minneordet er skrevet av en av Åstas klassekamerater: «Åsta ga kjærlighet og omsorg till alle rundt seg, langt mer kjærlighet enn man kan gi på et langt liv. Vi elsker og savner deg, Åsta Sofie.»

  Det er tatt pause til litt etter klokken elleve. Noen av de pårørende trenger en tolk, og dette forskyver pausen litt utover det som er normalt.

  Breivik snakker med sin forsvarer Geir Lippestad når han blir ført inn i retten etter pausen.
 • 11:05VG: - Forhandlingene fortsetter.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Retten tar for seg drapet på 18 år gamle Anders Kristiansen, som ble funnet på Kjærlighetsstien.
 • 11:07Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Anders Kristiansen, født 30. januar 1993. [Viser bilder fra funnstedet.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Forsvarer Vibeke Hein Bæra har mappen med bildene av de døde personene foran seg. Anders Behring Brevik kikker av og til ned på bildene, men er uttrykksløs.
 • 11:09Vitne, professor Åshild Vege: - Anders Kristiansen var 18 år gammel. Han hadde to skuddskader. [Vege demonstrerer på den anatomiske dukken.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Påtalemyndigheten har gjort endringer i bevisoppgaven siden fremleggelsen av obduksjonsrapportene har gått raskere enn forventet. Det betyr at det fra i morgen av vil være overlevende fra Utøya som vitner etter lunsj. I morgen skal følgende personer vitne: * Tonje Brenna, generalsekretær i AUF. Tilstede på Utøya. * Oddvar Hansen, fører av båt. Reddet ungdommer i vannet. * Bjørn Magnus Jacobsen Ihler, overlevde Utøya-massakren.
 • 11:11Bistandsadvokat Nadia Hall: - Mor og far sier: «Anders var vår sønn og NNs lillebror. Han hadde et stort smil og var glad i mennesker. Hans holdning om at alle er like viktig og er like mye verdt, gjorde at han hadde mange venner.»
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: På vegne av familien til Anders Kristiansen sier bistandsadvokat Nadia Hall: Anders var vår sønn og en lillebror. Han hadde et stort smil og var glad i mennesker. Han var Samfunnsengasjert og elsket og omstette sine tanker og ideer. Hans tanker om at alle var like mye verdt gjorde at han hadde mange gode venner.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «I 18 år spredte Anders glede, humør og omsorg overalt hvor han beveget seg. For Anders elsket mennesker. Han elsket livet. Og han elsket politikk.» Les hele minneordet her
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Også Bano Abobakar Rashid ble drept på Kjærlighetsstien. Politioverbetjent Gøran Dyvesveen viser nå bilder av stedet hvor hun ble drept av Anders Behring Breivik.
 • 11:14Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - [Dyvesveen blir bedt om å snakke sakte og tydelig til hjelp fpr tolken som skal oversette til Bano Rashids etterlatte.] Bano Abobakar Rashid, født 28. desember 1992. Rashid døde på Kjærlighetsstien. [Han viser igjen bilder fra Kjærlighetsstien, med en rød sirkel som markerer hvor Rashid ble funnet. Rettens medlemmer får se bilder av henne slik hun ble funnet, men dette vises ikke på skjermen.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Rettsmedisiner Åshild Wege forklarer nå om skadene hun ble påført. Flere av de pårørende i salen puster tungt og gråter stille.
 • 11:15Vitne, professor Åshild Vege: - Bano Abobakar Rashid var 18 år gammel. Hun hadde to skuddskader. [Vege viser på dukken.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Elskede Bano, vi lover å fortsette kampen for dine visjoner om større åpenhet, større toleranse og respekt mellom ulike kulturer, religioner og kjønn.» Les hele minneordet her
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen var tydelig preget da hun leste opp noen ord om Bano Abobakar Rashid på vegne av familien.
 • 11:20Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen: - [Bilder av Bano Rashid kommer på skjermen.] Her ser vi bilde av Bano i sin norske bunad og i sin kurdiske festdrakt. Bano ble 18 år. Hun er født i Kurdistan i 1992. Hun ble født i «Tusen og én natts» verden, sier familien. Da hun var 7 år flyktet Bano sammen med familien. Alle som kjente Bano sa at hun kom til å bli noe stort. Hun var den flinkeste på skolen, og var veldig sosial. Hun spilte både håndball og fotball. Hun ble også årets ansatt på Tusenfryd i 2010, altså året før hun dro til Utøya. Hun var også leder av Operasjon Dagsverk på Nesodden videregående skole. I hennes begravelse gikk det en kvinnelig prest og en imam side om side ved båren. På den måten viste Bano resten av Norge at ulike kulturer kan leve i fred og fordragelighet sammen. Det lyses fred over hennes minne.
 • 11:21Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Andreas Edvardsen, født 30. november 1992, døde på Kjærlighetsstien. [Dyvesveen viser bildet fra Kjærlighetsstien.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Familiens bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen forteller om Bano slik familien husker henne. - Bano ble født i Kurdistan i 1992. Født inn i 1001 natts verden, sier familien. Hun flyttet fra krigen i Kurdistan. Alle som kjente Bano visste at hun kom til å bli noe stort. Hun var en av de flinkeste på skolen og allerede i tredje klasse begynte hun seg for politikk. Hun var veldig sosial og hadde mange gode venner. Bano ble årets ansatt på Tusenfryd før hun dro til Utøya, og ledet Operasjon Dagsverk på skolen. Bano kjempet mot vold og rasisme og skrev en rekke artikler og avisinnlegg, og var leder av Nesodden AUF og var valgt inn i kommunestyret på Nesodden høsten 2011. Hun var et forbilde for alle. I hennes begravelse gikk en kvinnelig prest og en imam foran hennes båre. Hun viste at ulike kulturer kan leve i fred og fordragelighet ved siden av hverandre, sa bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.
 • 11:22Vitne, professor Åshild Vege: - Andreas Edvardsen, 18 år, hadde tre skuddskader. [Viser på dukken.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Rettsmedisiner Åshild Wege forklarer retten om drapet på Andreas Edvardsen. Også han ble funnet på Kjærlighetsstien.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «I Andreas har vi mistet en engasjert ungdom som ga av seg selv og inspirerte andre. Snilleste på jord, kosebamsen alle var glad i, utrolig morsom, hadde alltid en kommentar på lur og pusjet andre til å yte mer, er hva hans AUF-venner sier, når de minnes Andreas.» Les hele minneordet
 • 11:26Bistandsadvokat Kristin Morch: - Andreas Edvardsen ble 18 år. Familien forteller at han vokste opp i Sarpsborg. Andreas var russ i fjor og fortsatt hjemmeboende. Han hadde kommet inn på høgskolen i Halden og skulle utdanne seg til lærer. Et kjennetegn ved musikkelskeren Andreas, var at han alltid hadde med seg gitar. Det hadde han også på sin siste tur til Utøya. På Facebook-siden sin hadde han skrevet sitatet: «Når vi møter døden er det allerede for sent å forstå for skjørt og dyrebart livet er. Ikke kast det bort.» Andreas er dypt savnet av venner og familien.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Familien forteller at han vokste opp i Sarpsborg og var omsorgsfull sønn og lillebror. Han var russ i fjor og hadde kommet inn på høgskolen i Halden. Han var en aktiv håndballspiller inntil året før han døde. Da meldte han seg inn i AUF og ble aktiv der. Han blir beskrevet som omsorgsfull, lojal, inkluderende og reflektert. Et kjennetegn ved musikkelskeren Andreas var at han alltid hadde med seg gitar, også på sin første og siste tur til Utøya. På sin egen Facebook-side hadde han skrevet: Når vi møter døden er det allerede for sent og forstå hvor dyrt og kostbart livet er. Ikke kast det bort, sier bistandsadvokat Kristin Morch.
 • 11:28Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Silje Stamneshagen, født 15. mai 1993, døde ved kjærlighetsstien. [Viser stedet.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Retten går gjennom drapet på Silje Stamneshagen, og rettsmedisiner Åshild Wege forklarer seg om sakdene.
 • 11:29Vitne, professor Åshild Vege: - Silje Stamneshagen var 18 år, hun hadde 3 skuddskader. [Vege viser på dukken.]
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Flere av de pårørende er blanke i øynene når retten tar for seg de unge drapsoffrene.

  Hun tok godt vare på alle hun var glad i og vi har fått et tomrom i livet vårt som ingen kan fylle, sa bistandsadvokat Siv Hallgren på vegne av familien.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: «Hun var åpen til alt og ville ingen noe vondt. Silje var veldig omtenksom og hvis det var et problem jeg eller andre hadde så ga hun seg ikke før hun fikk hjelpe til. Silje var en jente som var utrolig glad i å gi klemmer og ville at alle skulle ha det bra rundt henne.» Les hele minneordet her
 • 11:31Bistandsadvokat Siv Hallgren: - Fra familien har vi fått følgende: «Silje var en livsglad og jordnær jente. Latteren var aldri langt unna. Hun gledet seg til en høst med mange nye utfordringer. I tillegg til AUF-arbeid hadde hun stor interesse for hest og andre dyr. Hun tok godt vare på alle i livet sitt, og vi foreldre og søsken har fått et tomrom i livene våre som ingen kan fylle.»
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Selv om mange pårørende er tydelig preget og det hersker en svært alvorlig stemning i rettssalen, ser ikke Anders Behring Breivik ut til å la seg prege noe særlig av det som skjer rundt ham.
 • 11:32Dommer Wenche Elizabeth Arntzen: - [Dyvesveen oppsummerer dagens gjennomgang av ofre fra Kafébygget og Kjærlighetsstien.] Takk for det. Da er forhandlingene avsluttet for i dag, og retten fortsetter klokken ni i morgen.
 • 11:32VG: - Retten er hevet.
 • Kommentar fra VGs Ole N. Olsen: Dommer Wenche Elizabeth Arntzen har hevet retten.

  Terroristen gjorde umiddelbart klar hendene så politivakten kunne sette på håndjernene etter at retten ble hevet. Deretter ble han raskt ført ut av rettslokalet.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Retten settes igjen klokken 09.00 onsdag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks