Hovedinnhold

Ord for ord: Dag 11, del 2: Politiets etterforskning på Utøya

Anders Behring Breivik hadde med seg 1036 patroner av to forskjellige kaliber, skuddsikker vest og flere dieselkanner.

Denne saken handler om:

Anders Behring Breivik hadde store mengder våpenutstyr med seg til Utøya. Totalt 1.036 patroner til pistol og rifle ble funnet da politiet gikk gjennom utstyret hans.

Politioverbetjent Gøran Dyvesveen viste torsdag bilder fra den krimtekniske etterforskningen som er gjort på øya, og blant bildene er det helt nye bilder av alt utstyret som ble funnet der etter at Breivik ble pågrepet.

I RETTEN: Anders Behring Breivik sammen med sin advokat Geir Lippestad. Foto: MATTIS SANDBLAD / VG
I RETTEN: Anders Behring Breivik sammen med sin advokat Geir Lippestad. Foto: MATTIS SANDBLAD / VG


I bilen som ble parkert bak Hovedhuset ble det funnet en stor svart koffert av merket Pelican, som Breivik hadde fått hjelp til å frakte med seg opp til baksiden.

VG DIREKTE: Følg rettssaken ord for ord og på VGTV her

Hadde med skuddsikker vest

I kofferten ble det funnet et haglpatronbelte med 25 patroner. Breivik hadde ikke med seg noe haglegevær til Utøya, men han hadde lagt igjen en hagle i bilen på landsiden, fordi han mente den ville bli for tung å ta med seg.

I kofferten lå det også håndjernstrips konstruert for å sette sammen håndjern av plast, tre sjokolader og en keramisk plate som brukes som innlegg i vernevest for ekstra beskyttelse.

Platen passet ikke i vernevesten med falske politimerker som ble funnet ved siden av. Platen skal kunne motstå treff fra rifleammunisjon, ifølge Dyvesveen.

Breivik brukte ikke den skuddsikre vesten da han var på øya.

- Denne vesten hadde ikke tiltalte på seg, men om den ble brukt på et annet tidspunkt kan vi ikke si ut fra de kriminaltekniske undersøkelsene. Den ville være upraktisk å bruke sammen med det andre utstyret, forklarte Dyvesveen.

Ord for ord dag 11: Del 1 - AUF-vakt og «MS-Thorbjørn skipper vitnet

 • 10:43Aktor Svein Holden: - [De neste vitnene er politioverbetjentene Gøran Dyvesveen og Trond Sandsbråten.] Dere har gjort klar en presentasjon, og jeg tror vi gjør det slik at dere bare begynner på det dere har planlagt å si, så er det mulig at jeg skyter inn med noen spørsmål underveis. Så er det viktig å forsikre at vi tar et avbrekk når vi nærmer oss Kafébygget.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Politioverbetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos og politioverbetjent Trond Sandsbråten fra Søndre Buskerud politidistrikt inntar vitneboksen. De har forberedt en presentasjon av det kriminaltekniske arbeidet på Utøya.
 • 10:46Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Jeg skal si litt innledningsvis om hvordan etterforskningen av det kriminaltekniske ble gjort på Utøya. Kripos fikk ansvaret for Utøya og det innbefattet noe ID-arbeid, åstedsundersøkelse og ... ID-arbeidet og det som er gjort i tilknytning til det, blir gjort i morgen med rettsmedisinerne. I dag skal jeg vise de øvrige kriminaltekniske undersøkelser som er gjort. Ting som er beslaglagt og som er funnet i forbindelse med undersøkelsene... Og konklusjoner som er gjort på grunnlag av de.
 • 10:48Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Resultatene fra laboratoriet er i en egen rapporten, som jeg vil henvise til. Det blir et eget vitneprov om våpen. Jeg vil vise hvor det forskjellige materialet ble funnet. Jeg vil legge frem det vi kan si om det krimtekniske. Undersøkelsene ble gjort i tiden 23. juli - 28.juli. Disse kriminalteknikerne deltok [navnene er listet opp på skjermen. Det er 13 navn under ledelse av Dyvesveen]. Dette er tjenestemenn og - kvinner med erfaring fra åstedsundersøkelser og krimtekniske undersøkelser.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Politioverbetjent Dyvesveen viser kart over Utøya og landsiden på skjermen. I tillegg viser han et bilde av hvor de 69 ofrene ble funnet.
 • 10:52Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Den kan jeg gå raskt over, den er jo kjent, det er bare for oversikt. [Viser kart og flyfoto over Utøya] Jeg har tatt med det bildet her for å vise vegetasjon, og sånn som det var da det skjedde. En del av de andre bildene er det mye mindre vegetasjon, men dette er et bilde som er tatt 23.7. Og Kjærlighetsstien som er kjent, går jo langs hele nordvestsiden her og vestsiden av øya. Den neste illustrasjonen, det er et flyfoto, og det er laget et kart utfra det. Dere kjenner igjen brygga mot østsida mot land, og den tydeligste markerte stien her, det er Kjærlighetsstien. Jeg tar med det her for å vise disse numrene. Dere ser at det er en del numre med gul skrift, som er forbundet med streker. Dette er numrene som de døde ble gitt i forbindelse med identifiseringsarbeidet. De stedene hvor det er numre, det er også i stor grad de stedene vi skal gå nærmere inn på etterhvert. [Holden: - Men hvert nummer representerer en avdød?] Hvert nummer representerer en avdød.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Dommerne har funnet frem en kopi av Utøya-kartet fra ringpermene med saksdokumenter. Kartet er i A3-format og lettere å følge enn kartet på storskjermen. På kartet er funn av døde mennesker markert med et såkalt PM-nummer. Det står for «post-mortem» og er en del av systemet politiet bruker i forbindelse med identifiseringsarbeid.
 • 10:55Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Hvert nummer representerer én avdød. Jeg skal forklare det nærmere i morgen. Jeg skal vise i samme rekkefølgen som er den turen som tiltalte har fulgt. Vi begynner ved brygga og hovedhuset. Vi går videre til LO-hyttene, kafébygget og teltplassen. Så går vi inn i kafébygget. Så er det ned på punktet ved Kjærlighetsstien der mange døde. Så videre til skogen og Skolestua. Så skal jeg opp til brygga og si noe om båten «Reiulf». Den er beskutt fra det området. Så skal vi til nordspissen og Stoltenberget og Bolsjevika. Videre til Pumpehuset og ned til sørspissen. Så skal vi til stedet hvor tiltalte ble pågrepet ved skogen ved Skolestua.
 • 10:56Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Innledningvis, så vil jeg vise en del av utstyret som tiltale hadde med seg, som lå ved Hovedhuset. Jeg vil vise hva han hadde på seg og bærte med seg. Det blir noen sterke bilder underveis. [Advarer spesielt mot bilder fra Kafebygget.] Vi starter ved Hovedhuset. [Viser frem et flyfoto over Utøya fra 23.7.2011 av kaia og MS Thorbjørn] Tiltalte hadde med seg en stor svart koffert som vi skal se snart. [Viser frem et bilde av kofferten og annet utstyr, kanne, vest og veske]
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Massemorderen følger nøye med på bildene av utstyret hans på Utøya som vises frem på skjermen i retten.
 • 11:01Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Den har falskt politimerke på ryggen. Det bildet her lyver litte grann. Lyset gjør at den er grønnere enn egentlig. I virkeligheten så ser den mer svart ut enn den gjør på bildet her. Den hadde ikke tiltalte på seg da han ble pågrepet. Den ville være upraktisk å bruke sammen med utstyret han ble pågrepet med. [Viser bilder av kofferten og innholdet, og beskriver de tekniske detaljene.] Det som lå i kofferten, vi kan starte her. Det var tre riflemagasiner. Og ved siden av her en magasinfyller, eller et hjelpemiddel for å fylle patroner på magasinene. [Mette Yvonne Larsen forteller at de som følger saken i overføringssalene ikke ser bevisskjermen. Dommer Arntzen ber om at den må filmes.] Ja, det var altså riflemagasinene. Så har vi de to lange her, det er magasinene til pistolen, med en kapasitet på 31 patroner hver. Og den lille ved siden av er også en magasinfyller.

  - Det som ligger her er et haglepatronbelte med 25 haglepatroner. Det var ikke noe haglegevær på øya men det lå igjen i bilen på landsiden. Det er også håndjernstrips og tre sjokolader. [Holden: - De stripsene hva er de laget av?] De er laget av plast. Her ligger det et plastlokk [Dyvesveen viser på bildet av innholdet i kofferten], det er til en røygranat. Det er også to plater. Det er en plate som brukes som innlegg i vernevest for å gi ekstra beskyttelse, laget av keramikk. Den plata passer ikke i vernevesten, da den passer ikke i lommene. Den er merket som panserbrytende. Den skal stå i mot rifleammunisjon. [Dommer Arntzen: - Lå tingene i stil og orden i kofferten?]
 • 11:05VG: - Mette Yvonne Larsen forteller igjen at man i overføringssalene ikke kan se bevisskjermen. Det er et teknisk problem, men de jobber med det. Dyvesveen går videre, og forteller om patronenes tekniske spesifikasjoner.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Tiltalte Anders Behring Breivik begynner å notere når Dyvesveen forklarer at det er funnet blod fra Breivik på utstyrkassa som stod lagret i bilen på Utøya og på patronesker i denne utstyrskassa. Aktor Svein Holden bryter inn og påpeker at blodet kommer fra en rift som Breivik fikk i fingeren under skytemassakren.
 • 11:06Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Det lå ikke i stil og orden, men det lå i kofferten, pakket ved siden av hverandre. [Viser et bilde av innholdet i kofferten.] Det som er helt til høyre er patronvesker. De som er røde, grønne og hvite er pistolpatroner, 7 esker. De andre eskene inneholder riflepatroner. Til sammen er det 1036 patroner. Det var blod på lokket av kofferten og ved et bærehåndtak og et av trillehjulene. Det var blod på til sammen ti esker. Blodet er analysert og har en identisk DNA-profil som tiltalte. Det var også blod på en bærepose som lå ved siden av kofferten. [Aktor Svein Holden minner om at Breivik hadde en rift i fingeren da han var på Utøya.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Breivik klagde på denne riften i fingeren etter pågripelsen på Utøya. Flere polititjenestemenn har fortalt at de reagerte på den spesielle uttalelsen. Breivik hadde rett i forkant drept 69 personer, blant disse barn og mange ungdommer, men selv var han mest opptatt av riften i egen finger.
 • 11:09Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Når man har avfyrt en patron, så sitter man igjen med en patronhylse og et prosjektil. Kula forsvinner ut gjennom munningen, og hylsa blir kastet ut av våpenet. Det er også vanlig å kalle patronhylsen for tomhylse og prosjektilet for kule. Det kan være greit å ha med seg. Så tilbake til det som ble funnet i bilen. To kanner som, de er merka litt forskjellig, men de inneholder ikke det de er merka som, men de inneholder en Dieselblanding. Den sorte veska som låm på bakken, og innholdet i den veska. Her er en gassmaske, et filter som kan festes på gassmaska, noe førstehjelpsutstyr, en turniké for å stoppe blødning, to plast-strips.

  - Så lå det også en plastbærepose som inneholdt en drikkebeholder, og det er funnet en til sånn. Det var altså to av de, den ene lå her. Da har vi vært på baksiden av dette bygget her [viser bilde av hovedhuset]. Men i det området lå det to døde. I det samme ble det funnet patronhylser fra pistol. Neste bilde er tatt fra trappa og mot høyre, det vil si mot fotballbanen. [Dyvesveen viser et bilde til] I enden av fotballbanen ble det funnet to patronhylser fra rifle. Det var ingen døde ved fotballbanen men det lå altså to hylser der.
 • 11:14Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Ved buskene, jeg kan ikke si nøyaktig hvor, lå det en røykboks. Den har trolig blitt flyttet på under redningsarbeidet. [Viser bildet av røykboksen] Den er undersøkt ved Kripos. Der står det at den er brukt og [Hvordan den tas i bruk]. Da er vi ferdig ved Hovedhuset. [Viser et bilde av et stabbur ved Hovedhuset og veien opp mot Kafebygget og LO-hyttene] Det var knust en rute på stabburet. [Viser bilde av LO-hyttene] Her lå det en død. Tett ved ham lå det fire patronhylser.
 • 11:17Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Så ser vi at det er satt en pil mot døra til hytta. Det er skutt gjennom døra, vi kan ikke si noe om hva som er skyteavstand der, men skuddet kan godt være på en person som lå her, mot ham, det er mulig, men det kan vi ikke si noe mer om. [Viser bilde av døren.] Her ser vi hvor det er skutt. Den nederste pila viser hvor prosjektilet er truffet og den øverste pila viser hvor prosjektilet har havnet i veggen. [Holden: - Er dette fra pistolen eller fra riflen?] Dette er prosjektil fra pistol. Det har ikke truffet med tuppen først, det har truffet døra først og så begynt å tumle som vi kaller det, og altså gått i veggen på tvers. Når et prosjektil går igjennom en menneskekropp eller et lem, så begynner det å tumle. Og det er da tilfellet med mange av de prosjektilskadene vi skal vise.

  - Tilbake igjen til samme bilde for å vise at vi skal opp til kafebygget. I området der og mellom her vi er nå - [bildet viser en vei opp mot bygget] Kafébygget - ble det funnet fire patronhylser fra rifle. Østsiden av Kafebygget, [Dyvesveen viser til hovedinngangen og en kiosk på bildet] der lå det tre døde i det området. Det ble funnet åtte patronhylser her. Tre fra pistol og fem fra rifle. Så skal vi på sørsiden av Kafebygget, området ved teltplassen. [Holden: - Kan du si litt om selve teltplassen, det ser litt uryddig ut.] Dette bildet er tatt den 23. juli. Som det ble sagt ser det litt uryddig ut. Årsaken er at når politiet gjennomsøkte øya ble det søkt gjennom alle teltene. For å markere at et telt ble gjennomsøkt ble det lagt flatt på bakken.
 • 11:22Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Også er det vel et helikopter som har blåst utover etter det, så det ser veldig rotete ut. På teltplassen er fire av de døde skutt. Tre i området ganske nær Kafebygget, og én helt i enden. I området nærmest Kafebygget ble det funnet 15 patronhylser, ingen ble funnet i enden. Nå skal vi inn i Kafebygget. Her kommer det sterke bilder. [Bilder herfra blir ikke kringkastet, opplyser dommer Arntzen] [Dyvesveen viser en plantegning av bygget].
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Dommer Wenche Arntzen advarer mot sterke bilder i forbindelse med at det skal legges frem bevis på storskjermen som er forbudt kringkastet. Bildene er fra innsiden av kafébygget før rommene ble vasket. Blodet på gulv og vegger vitner om de grusomme drapene som Breivik har forklart at han gjennomførte i kafébygget.
 • 11:24Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Vi skal inn i Lillesalen først. Og så inn i Storsalen. [Forklarer hvor bildene er tatt.] Bak døra, som var lukket, så lå det en død person. I gangen der så lå det ti patronhylser fra pistol. På veggen her, så ser dere noen rosa streker, det er metall-sonder, som vi kaller det, rett og slett metallstenger som brukes for å vise kulebane. Det er fem treff i veggen her, og fire har gått rett igjennom. En har stoppet her. Alle skuddene som er avfyrt her, er jo forenlig med en person som har avfyrt de som har stått i rommet her og som har skutt i oppreist stilling. Neste bilde, da skal vi snu oss mot høyre. Det vil gi et sterkt inntrykk det vi får se nå. Der er det mye blod, og man vil lett få inntrykk av hvordan det har vært her. [Viser bilde fra Lillesalen.]
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: 13 mennesker ble drept av Breivik i kafébygget. Krimteknikere fant en mengde tomhylser da de undersøkte bygget.
 • Kommentar fra VGs Morten Hopperstad: Mens politioverbetjent Dyvesveen viser frem sterke bilder fra kafébygget, sitter Breivik helt uberørt og følger med.
 • 11:28Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Her er da døråpningen inn til Storsalen. Det lå syv døde i dette området fra døråpningen til hjørnet på rommet. Det stod et piano ved der det lå flere døde. I dette rommet ble det funnet 29 patronhylser fra pistol. Det er forøvrig kun hylser fra pistol i Kafébygget, ingen fra rifle. De hvite pilene markerer treff fra prosjektiler. [Viser piler på veggen der prosjektilene har gått inn] Vi ser at det er blod på veggen. Det er blod og spor forøvrig, her lå det fem døde [Dyvesveen viser et bestemt område], og det ble funnet 19 patronhylser fra pistol.
 • 11:30Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - To bilder til. [Viser bilder fra hjørnet, bildet viser blod på veggen og piler som viser hvor kuler er truffet] [Viser et bilde til, blant annet en mobiltelefon som er skutt i stykker. Også her er det blod] De som er skutt her har ligget nede eller langt nede ved gulvet. I Kafebygget ble det funnet to ubrukte patroner. Hvordan det har skjedd, vet vi ikke, men at det har blitt byttet magasin, er en mulig forklaring. [Det var alle bildene fra Kafebygget. Bildene blir nå kringkastet igjen]
 • 11:34Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Vi skal til Kjærlighetsstien, hvor det lå 10 døde. På neste bilde så skal vi se det området fra vannet. [Viser bildet, med rød pil på.] Der pila viser, der lå det ti døde, og det var også ytterligere fem personer som lå i det området her, som døde senere. Her ble det funnet 25 patronhylser. Fem fra pistol og 20 fra rifle. Og patronene ble funnet delvis der fotografen står, veldig mange ved de døde, og også noen nedover stien. Totalinntrykket her er også at de døde er skutt mens de har ligget nede på bakken. Så skal vi til Skolestua, eller i skogen ved Skolestua først. Jeg har altså nå vært i området her, og skal ned til området her [viser på flyfoto]. Dette er også tatt på lørdag 23. Dette er Skolestua, og inne i skogen her, så lå det to døde. Neste bilde er tatt fra bakken, fra Skolestua og inn mot skogen, og viser det samme området innringet.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Enkelte av de som var på Utøya, og nå er i retten, ser ned i perioder når bildene fra de kriminaltekniske undersøkelsene vises i retten. Gjensynet med åstedet for massedrapene er sterkt. Det høres ingen gråt eller andre reaksjoner. Mange stryker på hverandre.
 • 11:36Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Det ligger ingen døde på bildet her nå, men de lå her inne. Her ble det funnet åtte patronhylser. En fra pistol og syv fra rifle. [Dyvesveen viser et bilde av en hylse på bakken] De tre neste bildene er fra Skolestua. Pilen viser glassdøra. [Dyvesveen viser bilde av stua sett utenifra] Der ble det funnet to hylser fra pistol. Her har jeg fått opplyst at det oppholdt seg 47 personer. Men ingen ble skadet. [Holden: - Som retten er kjent med var det 47 personer der]. Det neste er ved båten «Reiulf». Da skal vi tilbake til brygga.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Kriminalteknikerne legger nå frem bildebevis som viser hvordan Breiviks riflekuler gjennomborret robåten «Reiulf». Han skjøt mot ungdommene som flyktet for livet med robåten. Totalt ble båten truffet av seks skudd.
 • 11:40Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Ut fra de kriminaltekniske undersøkelsene kan vi ikke si noe om hvor «Reiulf» ble skutt fra, men det er trolig at det skjedde fra brygga. Ved brygga er det ikke funnet noen patronhylser, men det skyldes trolig at det har blitt kastet ut i vannet. «Reiulf» sank etter dette og ble hevet senere. Det ble gjort undersøkelser av båten, ledet av Kripos. [Viser bilder av båten, hvor vannlinjen på båten går.] [Neste bildet viser at båten er truffet seks ganger i akterenden.] Retningen på skuddene går svakt nedover. Skuddene har gått gjennom skroget. [Viser et bilde ovenfra som viser retningen på skuddene.] «Aktor Svein Holden: Hvor mange penetrerte skuddene?» - Alle, men det er bare mulig å si noe om retning på fire av dem.
 • 11:42Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Alle de seks treffene er forenlig utfra størrelsen de stammer fra riflen, de kan ikke stamme fra pistol. I båten, så ble det også funnet prosjektiler som også er forenlig med den rifla som er aktuell i saken, men de er svært deformerte. Så er det Stoltenberget og Bolsjevika, og da kommer vi også til bilder som blir litt sterke. [Dommer Arntzen spør medlemmene om deres holdning til å vise bildene med klær på. Bistandsadvokatene ber om at de ikke kringkastes.] Her er Bolsjevika og Stoltenberget utover her. Vi kan også se en vei i bakgrunnen her som leder opp til fotballbanen. I det området her, fra vika og utover, der døde 8 personer. Det ble funnet 13 patronhylser i området, de fleste ved de døde. Fem fra pistol og 8 fra rifle. De fleste hylsene, som sagt ved de døde, men det var også hylser her oppe.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Dyvesveen oppsummerer nå funnene til kriminalteknikerne ved pumpehuset hvor 14 personer ble drept av Breivik. På åstedet fant politiet 37 patronhylser. Seks som stammet fra pistolen, 31 fra riflen. Breivik har tidligere forklart at han brukte pistolen til oppfølgingsskudd for å forsikre seg om at de var døde.
 • 11:47Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Så har vi de fire neste bildene og de viser blod og klær. Da skal vi til spissen hvor det var tre som døde. Her er det ringet inn et område der det lå en hylse og prosjektil. Det er blod der og et prosjektil her. Det er fra pistol. Dette viser to patronhylser som også er fra pistol. [Dyvesveen viser bilde tatt på forskjellig avstand av stedet] Da går vi videre til pumpehuset. [Dyvesveen viser oversiktskartet] Vi ser også at det er korte avstander opp til Kafebygget. Neste bilde er tatt fra vannet. [Politioverbetjenten viser med pil hvor de døde ble funnet] I dette området var det fjorten som døde. Det ble funnet 37 patronhylser i området. 6 fra pistol og 31 fra rifle. Det ble funnet to ubrukte og de var fra rifle.
 • 11:49Vitne, politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - De fleste hylsene lå ved de døde. De døde lå mellom Pumpehuset og vannet, men det ble også ble funnet to hylser oppe i dette området, én fra pistol, én fra rifle. [Viser bildet av pumpehuset tatt på baksiden, ved stien] [Går videre til Sydspissen. Det er kringkastingsforbud mot bilder som viser klær.] Det er ca. 600 meter fra Pumpehuset til Sydspissen. [Viser bilde av Sydspissen tatt fra vannet] Ytterst her var det seks døde. [Bilde tatt fra land, viser Sydspissen. Dyvesveen forklarer hvordan døde ble funnet]
 • 11:51Politioverbetjent Gøran Dyvesveen: - Her i området så ble det funnet seks hylser, alle fra rifle. I vannet her ble det også funnet to rifleprosjektiler. Så bildene som viser klær. [Han viser bildet.] Her ble det funnet seks døde, men klærne tilhører ikke de døde, de tilhører formodentlig personer som har lagt på svøm. [Viser detaljbilder av kulehull og patronhylser.] [Holden avbryter, og sier at ettersom det ikke er så lenge til 12, og Dyvesveen snart går over på et nytt tema, foreslår han lunsjpause nå. Arntzen er enig.]
 • 11:51VG: - Retten tar pause til 12:50.
 • Kommentar fra VGs Jarle Brenna: Dommer Wenche Arntzen bestemte at det skulle være pause nå siden kriminateknikerne hadde fullført den første sekvensen med bevis fra Utøya og det var et naturlig tidspunkt for avbrekk. Retten settes igjen kl. 12.50

  Anders Behring Breivik hadde store mengder våpenutstyr med seg til Utøya. Totalt 1.036 patroner til pistol og rifle ble funnet da politiet gikk gjennom utstyret hans.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks