Hovedinnhold

Ny Breivik-rapport blir offentlig i dag

- JEG ER IKKE PSYKOTISK: Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) kjemper for at dommerne skal vurdere ham som tilregnelig under rettssaken, som starter 16. april. Foto: HELGE MIKALSEN
- JEG ER IKKE PSYKOTISK: Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) kjemper for at dommerne skal vurdere ham som tilregnelig under rettssaken, som starter 16. april. Foto: HELGE MIKALSEN
(VG Nett) Er Anders Behring Breivik (33) psykisk syk eller kan han settes i fengsel? Klokken 11 i dag kan vi få svaret.

Denne saken handler om:

Den nye rettspsykiatriske erklæringen, som overleveres retten klokken 11, vil ha stor betydning for om terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) kan idømmes fengselsstraff.

Det knytter seg stor spenning til konklusjonen i rapporten. Dersom den nye rapporten også konkluderer med at Breivik var psykotisk, vil han mest sannsynlig bli dømt til tvunget psykisk helsevern - ikke fengsel.

Følg hendelsen direkte på VGTV:
VGTV sender fra kl. 10.45 i dag og er tilstede når rapporten overleveres til retten. Du får også kommentarer fra gjester i studio og analyser av konklusjonen når den blir kjent. 

LES OGSÅ:  Forsvarene klare til kamp om Breiviks psyke

Nye sakkyndige

Den nye rapporten vil vurderes av retten sammen med den forrige, som ble levert før jul.

Dersom rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen har kommet til motsatt resultat av hva Husby og Sørheim konkluderte med i den første rapporten, vil bevisførselen i rettssaken bli avgjørende.

Alle de fire rettspsykiaterne vil følge hovedforhandlingen og Breiviks opptreden og vitne om sine vurderinger avslutningsvis.

- Generelt er det viktig å å understreke at det er dommerne som avgjør om han er tilregnelig eller ikke. Det er det samlede bevisbildet som skal vurderes, ikke kun de psykiatriske erklæringene. Selv om de er viktige bevis i en hver sak, sier tingrettsdommer Ina Strømstad i dommernes mediegruppe.

Bredere grunnlag

Aspaas og Tørrissen ble oppnevnt som sakkyndige av Oslo tingrett for at dommerne skal ha et bredere grunnlag når de skal ta stilling til Breiviks psykiske tilstand under massedrapene 22. juli.

De to fikk samme mandag som Torgeir Husby og Synne Sørheim, som før jul konkluderte med at Breivik var psykotiske både før, under og etter terrorangrepet. Konklusjonen var starten på en lang samfunnsdebatt som også var medvirkende til at Oslo tingrett i januar oppnevnte Aspaas og Tørrissen.

Rettssaken mot Breivik starter i Oslo tingrett 16. april. Det er satt av til sammen ti uker til saken, og Breivik skal etter planen bruke en uke på sin forklaring for retten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks