Hovedinnhold

Mor: Måtte se Breivik for å forstå at han er virkelig

Kritiserer aktoratet for ikke å vie mer tid til dem som overlevde Utøya

OSLO TINGRETT (VG Nett) Randi Perreau (52) hadde to sønner på Utøya 22. juli. Den ene ble drept. Den andre overlevde.

Denne saken handler om:

- Jeg måtte se ham for å forstå at det er en levende person som har tatt fra meg sønnen min og nesten tok fra meg den andre sønnen min, sier Perreau, som mistet eldstesønnen Rolf Christopher Perreau (25) på Utøya.

Yngstesønnen Sebastian (nå 15) var den eneste av de to sønnene hun fikk hjem igjen i live.

DREPT: Rolf Christopher Perreau (25). Foto: Privat
DREPT: Rolf Christopher Perreau (25). Foto: Privat

Rolf Christopher var en av de første som ble skutt, og navnet hans ble tidlig lest opp i aktor Svein Holdens gjennomgang av drapene på Utøya.

- Det øyeblikket var utrolig leit og sårt, det var jeg forberedt på. Samtidig var det på en underlig måte godt å kjenne at gjør så vondt, og er så alvorlig i hjertet mitt, sier hun.

Rolf Christopher hadde vært aktiv i AUF i en årrekke.

- Han hadde vært på Utøya i ti år. Han sa at dette var det siste året han skulle være frivillig i organisasjonen, nå skulle han bli aktiv politiker på heltid. Og det hadde han antakelig gjort, hvis han hadde fått leve, sier moren.

- Hvorfor er det så viktig for deg å være til stede her under rettssaken?

- Sønnen min viet sitt liv til politikken og kjempet for retten til det frie ord og retten for å leve i et demokratisk samfunn der man skal ytre seg. I hans ånd må jeg videreføre det den tiden det er mulig å gjøre det, sier Perreau.

VGTV: Se intervjuet med Randi Perreau 

- Mer tid til overlevende

Hun forteller om en tøff dag i retten.

- Jeg reagerte sterkt på alt. Men selvfølgelig da sønnen min sitt navn og detaljene om hans siste minutter og måten han ble drept på, berørte meg mye.

Hun roser aktoratet for hvordan de har lagt opp straffesaken mot Anders Behring Breivik, men samtidig synes hun det er trist at de ikke har viet mer tid til dem som overlevde - slik som hennes yngste sønn Sebastian gjorde.

- Jeg synes det er trist at Norges viktigste straffesak etter andre verdenskrig ikke hadde tid til å ha med litt mer om situasjonen til dem som klarte å rømme. De kunne gitt litt mer tid til disse, og ikke bare ha dem som et vedlegg i perm nummer syv.

DATTEREN OVERLEVDE: Erik Sønstelie følger rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
DATTEREN OVERLEVDE: Erik Sønstelie følger rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Hun forklarer at hun så på masedrapsmannen, men at hun ikke er i retten for hans skyld.

- Jeg er her i forbindelse med rettssaken. At vi får frem alle fasettene i det som skjedde 22. juli er det viktigste for meg.

- Provoserende

Erik Sønstelie var sammen med datteren Siri i retten, som overlevde Utøya-massakren.

- Jeg tror hun synes det var godt å være til stede i dag. Det verste var vel å høre opplesningen av tiltalebeslutningen og ikke minst se videoen og høre beskrivelsene av Anders Behring Breivik 22. juli, sier Sønstelie.

- Det er ikke mye empati å spore hos mannen, hvordan er det å sitte på det?

- Rasjonelt hadde jeg ikke ventet så mey annet, men emosjonelt er det provoserende. Jeg er ingen ekspert, men det skal bli interessant å høre de sakkyndige og hvor de havner i tilregnelighetsspørsmålene, sier Sønstelie.

- Hvordan tror du resten blir nå?

- Jeg tror det blir en belastning for alle, også Anders Behring Breivik, sier Sønstelie.


Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks