Hovedinnhold

Med denne pennen skal ikke Breivik kunne skade noen

- Fangen blir da nærmest fratatt muligheten til å benytte den som et stikkvåpen

SPESIALPENN: Her tar terroristen Anders Behring Breivik (33) plass i vitneboksen torsdag formiddag. Der ligger spesialpennen han bruker. Vannkaraffelen i vitneboksen er av plast. Foto: NTB Scanpix / Heiko Junge
SPESIALPENN: Her tar terroristen Anders Behring Breivik (33) plass i vitneboksen torsdag formiddag. Der ligger spesialpennen han bruker. Vannkaraffelen i vitneboksen er av plast. Foto: NTB Scanpix / Heiko Junge
(VG Nett) Terroristen Anders Behring Breivik (33) har en bøyelig fengselspenn i rettssalen.

Denne saken handler om:

Den er laget slik at han ikke skal kunne skade hverken seg selv eller andre. I vitneboksen bruker 33-åringen pennen flittig til å ta notater mens han blir eksaminert av aktoratet.

- Pennen er laget bøyelig slik at den ikke kan benyttes som et våpen. Fangen blir da nærmest fratatt muligheten til å benytte den som et stikkvåpen, heter det på en nettside som selger penner av samme type.

Prisen på pennen er 12 kroner og 50 øre.

Oslo tingrett opplyser til VG Nett at det er politiet eller Ila fengsel som må svare på spørsmål om spesialpennen. I vitneboksen har Breivik også en vannkaraffel stående. Denne er av plast, ifølge Oslo tingrett.

VG DIREKTE: Siste nytt fra rettssaken her 

BØYELIG: Pennen Anders Behring Breivik bruker er bøyelig slik at den ikke kan brukes som et stikkvåpen. Foto: NTB Scanpix / Heiko Junge
BØYELIG: Pennen Anders Behring Breivik bruker er bøyelig slik at den ikke kan brukes som et stikkvåpen. Foto: NTB Scanpix / Heiko Junge

Forskjellige kjøreruter

Sikkerheten rundt den tiltalte 33-åringen i Oslo tinghus er svært omfattende.

Hver dag kjøres han til og fra Ila fengsel i en spesialbygd fangebil. Denne kjøres inn i kjelleren under tinghuset. Der settes han i en ventecelle frem til retten settes klokken 9.

Politiet har opplyst at de vil variere kjøreruter til og fra tinghuset, slik at eventuelle truende elementer ikke skal kunne plukke opp et fast mønster med tanke på transport.

Det er også blitt opplyst at man vil bruke forskjellige fangebiler når Breivik skal transporteres til og fra tinghuset.

Håndjern

Breivik har på seg håndjern, som er festet til en ring i et belte han har rundt livet, helt til han føres inn i rettssal 250. Håndjernene blir først tatt av bare noen minutter før retten settes.

De tre første dagene har han pleid å ta den omstridte hilsenen sin etter at håndjernene er fjernet. Den droppet han i dag. I pausene får han på håndjernene igjen.

Når 33-åringen sitter i vitneboksen, sitter det to arrestforvarere på hver side av ham, klare til å bryte inn hvis det skulle oppstå en situasjon.

I tillegg er det plassert ut en rekke arrestforvarere og politimenn rundt omkring i salen for å sørge for sikkerheten.

Nektet adgang

Også tilhørere og pressfolk blir nøye sjekket før de får komme inn andre etasje i tinghuset, hvor rettssaken mot Breivik går. Sikkerhetskontrollen kan sammenlignes med sikkerhetskontroller på flyplasser.

I går ble det kjent at en tysk kvinne ble nektet adgang til tinghuset. Hun skal ha hevdet at hun var Breiviks kjæreste, ifølge politiet.

- Vi sjekket henne opp mot tyske myndigheter og fikk bekreftet at hun var kjent i forbindelse med ordensforstyrrelser. Da ønsket ikke vi å ha henne inn her i rettssaken, sier innsatsleder Kjell Jan Kverme i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Også flere andre har blitt bortvist.

- Folk har respektert de påleggene vi har gitt, sier Kverme.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks