Hovedinnhold

- Jeg tenkte på hva det siste jeg sier skulle være

HOS KRONPRINSPARET: I mars i år ble flere overlevende fra Utøya invitert til Kronprinsparet på Skaugum. Janne Hovland var en av dem. Foto: Scanpix
HOS KRONPRINSPARET: I mars i år ble flere overlevende fra Utøya invitert til Kronprinsparet på Skaugum. Janne Hovland var en av dem. Foto: Scanpix
OSLO TINGHUS (VG Nett) På flukt fra skuddene tok Janne Hovland (17) med seg to ungdommer som hadde blitt skutt. Selv trodde hun livet var over da en politimann fant skjulestedet deres.

Denne saken handler om:

Men politimannen var heldigvis ekte, og hjalp 17-åringen og en annen AUF-er, Marthe Fevang Smith, som hadde gjemt seg i Rocketeltet ved Kafébygget. Men før Hovland stolte på politimannen trodde hun at det var hennes tur å bli skutt:

- Jeg tenkte på hva det siste jeg sier skulle være, fortalte hun fra vitneboksen.

SKUTT: Marthe Fevang Smith. Foto: PRIVAT
SKUTT: Marthe Fevang Smith. Foto: PRIVAT


Hovland er den første som vitner på rettssakens 16. dag. Før lunsj ble det lagt frem 12 obduksjonsrapporter av AUF-ere som ble drept i Bolsjevika og Pumpehuset på nordsiden av Utøya.

Snakket med moren under skytingen

17-åringen fra Kristiansand oppholdt seg i Storsalen og snakket med en venninne på telefonen da skytingen begynte.

- Det ble kaos og folk sprang mot vinduene. Vi var 50-100 der, fortalte hun fra vitneboksen.

På vei ut av kafébygget ringte hun moren og fortalte at det var noen som skjøt.

- Jeg kom utenfor kafeen og sa til mamma at det lå tre døde på bakken. Jeg så på jakken at en av dem var på Norsk Folkehjelp, sa Hovland til aktor Inga Bejer Engh, som var den som spurte henne ut.

Trodde det var en øvelse

Ved utedoene så hun en gutt som hadde t-skjorten full av blod.

- Jeg trodde fortsatt det var tull og at det var ketchup, og at dette var en slags øvelse på krig i Norge. Jeg trodde ikke de på bakken egentlig var døde, for jeg så ikke ordentlig at de var skutt.

Men det tok ikke lang tid før det gikk opp for henne at dette var alvor. På vei bort fra teltplassen fant hun en annen gutt som var skutt i beinet. Da la hun på telefonen, og begynte å gi ham førstehjelp, som hun hadde lært på helse- og sosiallinjen på videregående.

- Jeg rev av meg toppen og forbandt ham med det.

Gutten som var skutt var 19 år gammel 22. juli i fjor. Han skal vitne senere i rettssaken.

Skutt i hodet

19-åringen var også skutt i den andre låret, og med hjelp fra andre forbandt Hovland såret. De sluttet seg til en stor gruppe mennesker, og forflyttet seg da de hørte skudd.

- Gruppen bevegde seg. De andre ville ned til vannet, mens jeg ville at vi skulle inn på øya. Jeg så en jente som sto med blod over hele hodet. Jeg spurte henne om hun hadde ramlet. Hun sa hun var skutt i hodet. Jeg sa «kom, du må bli med meg». Vi gikk et stykke og jeg la henne på noen jakker inne i et telt. Jeg sa at om noen kom, så måtte hun spille død, sa Hovland.

Samtidig ble en annen gutt værende igjen hos 19-åringen og hjalp ham.

Jenta Hovland fant, som var skutt i hodet, var Marthe Fevang Smith. De gjemte seg til slutt i det såkalte Rocketeltet.

- Jeg sa det gikk fint og at hun måtte ligge der. Vi lå der lenge. Vi hørte føtter utenfor teltet og skyting. Jeg tenkte hele tiden hvor det kom fra og hvor han kunne være.

- Jeg tenkte at for hvert skudd er det en av oss som faller, sa hun.

Så Breivik

Etter å ha ligget i dekning i teltet en stund gikk 17-åringen ut for å se hva som skjedde.

- Plutselig så jeg Breivik stå der. Jeg så en politimann, jeg så han hadde ting i beltet, og jeg trodde han hadde et maskingevær da. Han sto og speidet mot vannet. Han skøyt ikke mens jeg så på ham. Jeg sto og så på ham en stund. Tiden gikk så seint. Jeg tenkte at jeg skulle se hvordan han ser ut. Jeg visste at mange var skadet og drept. Jeg sto og så på ham så jeg kunne identifisere ham om han kom seg unna.

- Jeg gikk til teltet og sa at de andre måtte være stille, og at jenta måtte spille død om han kom. Jeg gjorde meg så liten som mulig. Vi hørte skritt, og han var lenge i området. Vi hørte skudd også. Så gikk det en god stund. Jenta (Marthe Fevang Smith) så beina hans utenfor.

Breivik fant aldri dem, og fortsatte sitt drapstokt. Hun beskrev Breiviks skritt som rolige.

- Han gikk bare rundt og tok de han fant.

Fevang Smith overlevde skuddskadene og skal vitne 21. mai.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks