Hovedinnhold

«Jeg håper de har tatt feil mann og at alt er en misforståelse. Hvis ikke, så spyr jeg.»

Slik reagerte masse-morderens venner i «World of Warcraft»

FLYTTET HJEM: i 2006 flyttet massemorder Anders Behring Breivik hjem til morens leilighet på Skøyen og spilte rollepillet World of Warcraft på gutterommet. Foto: POLITIET
FLYTTET HJEM: i 2006 flyttet massemorder Anders Behring Breivik hjem til morens leilighet på Skøyen og spilte rollepillet World of Warcraft på gutterommet. Foto: POLITIET
Mens Anders Behring Breivik (33) spilte World of Warcraft (WoW), snakket han med flere personer på spillet - uten å avsløre sine grusomme terrorplaner.

Denne saken handler om:

World of Warcraft (WoW)

  • Rollespillet World of Warcraft (WoW) går ut på å løse oppdrag og kjempe mot «monstre» eller andre spillere.
  • Handlingen foregår i en massiv spillverden der flere tusen spillere er logget på samtidig.
  • Man kan kommunisere med hverandre gjennom tastaturet, men mange bruker også et tilleggsprogram der man kan snakke via mikrofon og hodetelefoner.

«Jeg håper de har tatt feil mann og at alt er en misforståelse. Hvis ikke, så spyr jeg.», skrev WoW-kameraten «Piltavla» etter 22. juli i fjor.

2. mars 2006 om kvelden: Den da ukjente nordmannen oppretter en spillkonto på WoW. I likhet med brorparten av innkjøpene til terrorhandlingene, betaler han med kredittkort.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål til våre journalister her

I løpet av de fem neste årene er han aktiv på rollespillet i flere perioder under brukernavnene «Andersnordic» og «Conservatism».

Hadde 18 ulike spillkarakterer

Høsten 2006: Breivik låser seg inne på gutterommet i morens leilighet på Skøyen i Oslo for å vie ett år til WoW.

- Det var beleilig at jeg isolerte meg i den perioden. For å gjennomføre det jeg har gjort kunne jeg ikke ha et nettverk som var nært på meg. Jeg kunne ikke ha venner nært. Før det hadde jeg vært veldig sosial og levd et vanlig liv. Venner og familie reagerte med sjokk og forferdelse, forklarte terroristen i Oslo tingrett.

INSPIRERT: Breivik har forklart at han oppkalte en av karakterene sine etter den øverste lederen av det norske rettssytemet.
INSPIRERT: Breivik har forklart at han oppkalte en av karakterene sine etter den øverste lederen av det norske rettssytemet.

Totalt har Breivik 18 ulike karakterer, men han benytter seg kun av to, får VG opplyst.

- Jeg spilte kanskje 16 timer per dag. Det var mye, forklarte massemorderen i retten.

Snakket med medspillere

Gjennom rollespillet knyttet Breivik til seg 48 kontakter, blant annet gjennom et diskusjonsforum. Flere av dem har gitt uttrykk for at de kjente ham etter 22. juli.

- Man kan kommunisere gjennom vanlig chat eller et kommunikasjonssystem som fungerer litt som Skype ved at man har et headset og snakker med hverandre, forklarte Breivik i retten.

Spilte over 436 timer på to måneder

I november og desember 2006 skrev Breivik totalt 19 innlegg på et forum, men han snakket aldri med likesinnede eller sympatisører - og han nevnte ikke terrorplanene.

- Det er vel at jeg egentlig har drømt om det hele livet - å ta i alle fall ett sabbatsår og spille. Folk er forskjellige. Noen ønsker å ta et år fri og reise verden rundt, andre ønsker å ta et år fri for å spille golf, forklarte Breivik i retten.

Vinteren 2010/2011: I løpet av to måneder bruker Breivik 436 timer og 24 minutter på rollespillet. Det tilsvarer vel syv timer per dag.

Natt til 1. april sletter massemorderen spillkontoen sin.

Én måned seinere flytter han til Vålstua gård for å forberede terrorangrepene.

Spillvenn: «Hva f... holder du på med Anders.»

MASSEMORDER: Anders Behring Breivik spilte rollespillet World of Warcraft mens han planla terrorhandlingene 22. juli i fjor. Foto: GISLE ODDSTAD/VG
MASSEMORDER: Anders Behring Breivik spilte rollespillet World of Warcraft mens han planla terrorhandlingene 22. juli i fjor. Foto: GISLE ODDSTAD/VG

Etter terrorangrepene 22. juli, reagerte flere av WoW-spillerne - som kjente Breivik gjennom rollespillet - på grusomhetene da navnet til terroristen ble kjent i media.

«Piltavla»:

«Hva f¿ holder du på med Anders. Dette er bare sykt. Han var alltid en hyggelig fyr. Jeg kjente Anders gjennom tre år. Vi snakket sammen mange, mange netter og jeg kjente igjen et bilde av ham på Aftonbladets nettside. Jeg trodde aldri at han kunne gjøre noe slikt.»

«Jeg hadde aldri trodd at han ville skade en flue. Etter alle samtalene vi har hatt gjennom tre år, tror man at man kjenner en person. Men tydeligvis ikke. Skremmende.»

«Han var en veldig rolig og jordnær person. Det er utrolig at han har gjort dette. Jeg har ikke ord for hva jeg føler. Jeg er målløs. Hjertet mitt går ut til alle involverte og deres pårørende.»

«Dette skjer bare ikke. Denne Anders har vært en god venn av meg for 3-4 år nå. Jeg husker han publiserte det samme bildet som Aftonbladet gjorde på sin nettside. Jeg kjente ham igjen med en gang. Jeg tviler på at han er involvert, men folk kan skjule sine mørke sider godt. Og hvis det er ham, skammer jeg meg over å ha kjent han.»

- Det er rart at en så hyggelig og snill person kan ha en annen side. Vi snakket mest om saker i spillet, men han nevnte også at han hadde jobb og familie. Slik var det ikke, og min sympati er med de overlevende og pårørende, sier svenske «Piltavla» til VG.

Breivik:

«Drezlar er like gammel som meg og han kommer fra en meget konservativ politisk familie. Jeg elsker det ved deg, Drezlar.»

«Drezlar»:

«Jeg var en god venn av Anders og dette har sjokkert meg. Han sa aldri noe selv om vi har vært venner i flere år og det var ingenting som gjorde at jeg tenkte at han var kapabel til å gjøre noe som dette.»

VG har forsøkt å komme i kontakt med «Drezlar» - uten hell.

«Robillard»:

«Han nevnte aldri noe. Han snakket imidlertid om en bok han skrev på og nevnte en bokturné og at det ville påvirke aktiviteten hans på internett. Vi spurte ham om dette, og han svarte noe om at etter boken var publisert, så trodde han at han ville kjenne varmen fra muslimske miljøer.»

«Når jeg ser tilbake, så er det tydelig hva han egentlig snakket om, men på den tiden var han kun en vennelig spiller som forstod sin rolle godt og som var enkel å snakke med om ting. Vi diskuterte nesten aldri politikk. Det virket ikke som om han var spesielt interessert i å ha noen meninger. Det er tydelig at han gjorde hva han kunne for ikke å bli oppdaget.»

«Filzone»:

«All den tiden vi snakket sammen betyr ingenting i mine øyne lenger. Jeg håper nesten at han dør bort fra sin verden slik at ingen trenger å bekymre seg for at andre som han er i live selv om de er isolert.»

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks