Hovedinnhold

Husby: - Selvsagt har vi hatt tvil

OSLO TINGHUS (VG Nett) Rettspsykiater Torgeir Husby utdypet i dag spørsmålet om han hadde vært i tvil om Anders Behring Breiviks mentale helse.

Denne saken handler om:

Skrur vi tiden seks og en halv måned tilbake, møtte Torgeir Husby et fulltallig norsk pressekorps utenfor Oslo tinghus. Det knyttet seg svært stor spenning til om rapporten den erfarne rettspsykiateren hadde skrevet sammen med sin kollega Synne Sørheim.

VG-DIREKTE: Følg Husby og Sørheims vitnemål på VGTV (tre minutters forsinkelse) og ord for ord her

Den 29. november i fjor, da Husby skulle overlevere rapporten til tingretten, stoppet han utenfor tinghuset for å svare på spørsmål fra journalistene:

- Nei, det har vært en vanskelig...omfattende, altså...sakens alvor har gjort at det er en vanskelig sak å gå inn i. Også er det jo et omfang som gjør at det er vanskelig å få oversikt over den.

- Så har det vært en vanskelig diagnostisk prosess. Det har vært flere ting som har vært vanskelig ved den, startet Husby.

- Har du vært i tvil, spurte en av journalistene.

- Nei, svarte Husby kontant.

Senere samme dag ble rettspsykiateren intervjuet på NRK Dagsrevyen.

- Dere var aldri i tvil? spurte journalisten.

- Det er på en måte feil å si. Vi var ikke i tvil når vi først ble sikre. Det tar litt tid å komme inn i den saken. Den saken er jo svær. Det å komme inn i han, tar lang tid. Vi var ikke så langt inne i observasjonen før vi skjønte at dette går i en psykoseretning, og når vi først konkluderte så var vi selvsagt ikke tvil, sa Husby.

VGTV: Se hva Husby svarte 29. november her

Tok opp tvilsspørsmål

I VITNEBOKSEN: Rettspsykiater Synne Sørheim. Foto: Heiko Junge / NTB
I VITNEBOKSEN: Rettspsykiater Synne Sørheim. Foto: Heiko Junge / NTB

I dag vitner Torgeir Husby og Synne Sørheim i retten, og uttaler seg for første gang om sin psykiatrirapport som senere har blitt svært omdiskutert. Under sin innledning utdypet Husby kommentaren sin utenfor tinghuset i fjor.

- Så vil jeg avslutningsvis si noe om tvil underveis. Det har åpenbart vært et tema at de sakkyndige ikke har vært i tvil. Jeg tror dette oppsto da jeg leverte rapporten utenfor tinghuset, og ble spurt om vi hadde vært i tvil om tilregneligheten, sa Husby i dag.

Han utdypet med å si at han svarte på et spørsmål fra journalistene om rapporten var avgitt under tvil.

- La meg derfor få understreke at de sakkyndige de har selvsagt hatt tvil langt ut i observasjonen. Den ble ikke mindre av at vår preliminære diagnose er en av de mest krevende diagnosene å avgi. Men da erklæringen var avgitt var det en konklusjonen vi kunne avgi uten tvil. Hadde vi da vært det - hadde vi beskrevet det i erklæringen, fortsatte rettspsykiateren.

I denne passasjen sparket han også mot media ved å si at han forsøkte å utdype dette utsagnet om tvil uten nytte.

- Det var et for godt poeng til at det kunne slippes, sa han.

Da han snakket med NRK i korridoren i tingretten 29. november, sa han at de hadde kommet frem til konklusjonen to-tre uker tidligere.

LES OGSÅ: Husby og Sørheim alltid enige - uten tvil

17 saker sammen siste tre år

Helt i starten av vitnemålet sa Synne Sørheim sa hun hadde hatt 10-15 saker med de sakkyndige hun har samarbeidet mest med de siste seks årene.

På bakgrunn av gårsdagens diskusjoner om spørsmålet om Husby og Sørheims uavhengighet, spurte dommer Wenche Arntzen om Sørheim kunne konkretisere hvor mange saker hun har hatt med Torgeir Husby.

ANDRE TEAM: Terje Tørrissen (t.v) og Agnar Aspaas har aldri jobbet sammen før de fikk oppdraget med å utrede Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB
ANDRE TEAM: Terje Tørrissen (t.v) og Agnar Aspaas har aldri jobbet sammen før de fikk oppdraget med å utrede Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB

Det svarte Sørheim at hun ikke visste.

VG har tidligere gått gjennom sakene til Husby og Sørheim. Vi fant 17 saker hvor de var oppnevnt som sakkyndige sammen de siste tre årene. De var enige i alle sakene, med diagnosen paranoid schizofreni i 12 av dem.

Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har i motsetning til Husby og Sørheim ikke hatt noen saker sammen.

I de 17 sakene som Husby og Sørheim hadde sammen ble bare 41 prosent av de tiltalte regnet som «tilregnelig». Tørrissen faller ned på «tilregnelig» i 88 prosent av sakene. Tilsvarende prosent for Aspaas er 82.

I en tidligere versjon av denne saken refererte vi Husbys uttalelser utenfor trappen på tinghuset 29. november, der han kun sa at det ikke hadde vært tvil.

Senere ble vi gjort oppmerksomme på at Husby senere samme kveld utdypet dette svaret på NRK Dagsrevyen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks