Hovedinnhold

Historiker: Breivik kan fortsette til han dør

HYBRID: Historiker Nikolai Brandal karakteriserer Anders Behring Breivik som en «hybrid terrorist». Foto: Scanpix
HYBRID: Historiker Nikolai Brandal karakteriserer Anders Behring Breivik som en «hybrid terrorist». Foto: Scanpix
OSLO TINGHUS (VG NETT) Historiker Nikolai Brandal tror massemorder Anders Behring Breivik (33) kan fortsette sin «kamp» til han dør.

Denne saken handler om:

Historikeren jobber ved Universitetet i Oslo (UiO) og er blant annet spesialist på rettsoppgjøret i Norge etter 2. verdenskrig.

LES OGSÅ: Her spiller dommeren kabal under Breivik-rettssaken

Brandal er en av forsvarer-teamets vitner og har blitt kalt inn for å forklare terroristers fire radikaliseringsfaser for rettens aktører.

Mener Breivik er en «hybrid terrorist»

Historikeren innleder sin forklaring med å beskrive massemorderen som en hybrid terrorist som ønsker at et nytt samfunn skal vokse frem etter «kampen» hvor europeere får være seg selv uten religiøse innblandinger.

- Det er et Europa som aldri har eksistert, forklarte historikeren.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål til våre journalister her!

Brandal mener at en terrorists utgangspunkt som ofte starter med en opplevelse av krise eller sammenbrudd i samfunnet som må løses - enten individuelt eller kollektivt.

Ifølge historikeren, går terroristene da gjennom en radikaliseringsprosess som kan deles inn i fire ulike faser:

1. Splitting:

- Man utvikler et manikeisk verdensbilde. Syndromet betyr at alt plasseres i to kategorier hvor verden deles inn i enten godt eller vondt. Deretter identifiseres årsaken til krisen og fienden som har skapt den, og voldelige strategier fremstår som selvsagte, forklarte historikeren.

Innenfor psykologien kalles syndromet «Alice»-syndromet, ifølge Brandal.

- Det lille politiske potente individet kan bli en kosmisk kriger med løsninger. Når Alice spiste sopp ble hun stor. Terroristene opplever at ved å ødelegge det onde kan man få systemet til å kollapse, forklarte historikeren.

2. Heroisk dobling:

- Det vil si at det vesle normale «jeg'et» erstattes av et titansk heroisk vesen, forklarte Brandal.

3. Fokusering:

- Tiltalte er ekstrem, og han har åpenbart brukt mye tid på å dra sammen fortellingen som stort sett er basert på Wikipedia og blogger. Det er ikke forskningsfronten som er representert. Hos rasistene er dette tydelig hvor man skaper en moral med plikt til å bekjempe problemet, forklarte historikeren.

4. Gjennomføring:

- I denne fasen omformes terroristens nye verdensbilde til en konkret handling hvor formålet er å ødelegge og sende en melding til makthaverne og tvinge dem til å endre mening, politikk og så videre¿ Fasen tar først slutt når målet er nådd eller at terroristen dør en martyrdød,forklarte Brandal.

Historikeren mener rettssaken er en del av massemorderens aksjon - blant annet basert på manifestet hvor Breivik har beskrevet hvordan man skal opptre og hva man skal gjøre i en eventuell rettssak.

- Det så vi blant annet gjennom hilsningen de første dagene. Potensielt vil avslutningsfasen fortsette til gjerningsmannen er død eller vinner frem, forklarte historikeren, og legger til:

- Og terrorister endrer sjelden standpunkt.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks