Hovedinnhold

Her legger meddommer kabal under Breivik-rettssaken

OSLO TINGHUS (VG Nett) Her legger meddommer Ernst Henning Eielsen kabal under vitneforklaringen til professor Mattias Gardell.

Denne saken handler om:

TV-kameraene til NRK, som produserer tv-overføringen for retten, fanget opp dataskjermen til meddommeren.

Tilsynelatende er Eielsen inne på nettsiden Goodsol.com, der man kan spille kabalen Freecell via en nettklient.

Eielsen har nettsiden oppe under den siste delen av utspørringen til forsvarer Tord Jordet, rundt ti minutter før retten ble hevet til lunsj.

VGTV har funnet ytterligere ett klipp, tatt seks minutter før det første klippet, hvor Eielsen også legger kabal på laptopen sin. Det er sjeldent klipp fra denne vinkelen kringkastes, og tidligere på dagen står en av de andre dommerstolene i veien slik at det ikke er mulig å se hva meddommeren gjør under forhandlingene.

VG Nett har bedt om kommentar fra retten. Meddommeren benekter ikke at han spilte kabal, men vil ikke kommentere saken.

- Dommerne følger nøye med på det som blir sagt og presentert i rettssalen. Det er flere måter å holde fokus på, sier informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett, etter å ha vært oppe på dommernes pauserom i lunsjen.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål til våre journalister her

- Ufint

Historieprofessor Mattias Gardell tar det ikke særlig tungt at meddommeren spilte kabal under forklaringen hans.

- Jeg skjønner ikke hvorfor det er så viktig å snakke om det. Han gjør vel det som han mener er riktig, jeg har ingen mening om det, sier han til VG Nett.

- Ble du fornærmet over at han la kabal mens du holdt på med din forklaring?

- Nei, det gjenspeiler ikke viktigheten i min forklaring, det gjenspeiler jo bare hvordan han oppfører seg, sier Gardell.

- Har du opplevd noe lignende før?

- Nei, det var første gang jeg vitnet som sakkyndig på denne måten, sier han.

Til NRK sier Gardell at han synes kabal-leggingen var ufint.

- Det var litt ufint, og ikke helt bra, sier han til kanalen.

Reagerer på filming

Filmingen av den kaballeggende meddommeren har fått retten til å reagere overfor NRK.

- Det er en forutsetning for kringkastingen at man ikke filmer dommerbordet. Der ligger det notater og dokumenter som inneholder sensitive opplysninger, sier Ramm.

Hun har allerede tatt opp dette med NRK under lunsjpausen.

- Vi bruker skjønn når vi velger hvilke bilder vi sender ut. Dette viser ikke notater eller annet som ikke bør vises, sier produsent Aksel Helgheim i NRK.

Inne i rettssalen

De bærbare datamaskinene til meddommerne står inne i rettssalen, og dommerne er kun til stede i retten mens rettssaken pågår.

Meddommer Ernst Henning Eielsen fra Florø i Sogn og Fjordane jobber til daglig som rådgiver i Oslo kommune - deriblant i Rusmiddeletaten og på Rådhuset. I de siste ni årene har han arbeidet i utviklings- og kompetansesektoren.

Eielsen har vært aktiv som meddommer underveis, og stiller ofte spørsmål til vitnene.

Det er ikke første gang meddommerne i terrorrettssaken kommer i søkelyset. Allerede før forhandlingene startet ble Ole Johnny Foss (49) erklært inhabil, etter at VG omtalte at Foss' sønn er AUF-leder og at sønnen kort tid etter 22. juli gikk ut i en lokalavis og fortalte at han hadde mistet bekjente på Utøya.

Rettssaken hadde ikke rukket å bli mer enn én dag gammel da det ble kjent at meddommer Thomas Indrebø i dagene etter terroren hadde skrevet følgende melding på Facebook: «Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!»

Dette førte til at han ble fjernet som meddommer.

VGs kommentator Anders Giæver har selv tilbrakt 30 dager inne i rettssal 250 i Oslo tingrett, hvor Anders Behring Breivik står tiltalt for å ha drept 77 mennesker.

- Om det er en mekanikk han trenger for å koble av, vet jeg ikke. Men jeg vil tro dette er i strid med måten du skal oppføre deg på som legdommer, sier Giæver.

VG-kommentatoren mener både dommere og andre tilhørere må bruke pausene til å koble av fra grusomhetene.

- Man må hovedsakelig koble av i pausene. Men etter at de siste vitneforklaringene fra Utøya var ferdig, så er det mulig at konsentrasjonen vår ikke er så høy som den var, sier han.

Giæver har imidlertid ikke sett noen andre spille kabal inne i salen mens forhandlingene pågår.

- Jeg er veldig glad for at jeg ikke skal fortelle til dommer Arntzen at jeg spilte kabal, sier han til VGTVs Mads A. Andersen.

Også krimekspert Øystein Milli er skeptisk til friheten meddommer Ernst Henning Eielsen tok seg under Mattias Gardells vitneforklaring.

VGTV: VGs krimekspert om spillingen: Særdeles uheldig

- Om det ikke er en skandale, så er det i hvert fall ikke bra. Vi skal ha forståelse for at det er særdeles krevende det dommerne går gjennom, og vi skal ikke si at han ikke har full oppmerksomhet selv om han spiller kabal. Men det er signaleffekten som er uheldig. At man sitter der som dommer er et tungt verv og da skal man være særlig skjerpet, og gå foran med et godt eksempel, sier Milli.

- Krever at man følger med

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren reagerer på kabalspillingen, men tror ikke det vil få konsekvenser for rettssaken.

- Denne saken krever at man følger med, og mitt inntrykk er - blant annet basert på spørsmålene fra dommerpanelet - at de gjør det, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til VG Nett.

- Det trenger ikke å bety noe. Det er mange mennesker som kan følge med på en ting selv om de gjør noe annet, legger hun til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks