Hovedinnhold

Breiviks brevvenn slutter på skolen

- Kommer ikke tilbake i overskuelig fremtid

(VG Nett) Onsdag sto han frem i VG og støttet Anders Behring Breivik. Nå må han slutte på skolen.

Denne saken handler om:

«Jeg støtter deg, Mr Breivik, og jo flere detaljer jeg kan fastslå om operasjonen så vil det styrke min sak og min politiske utdanning» skriver 23-åringen, som er student i Worchester i Massachusetts, i et av brevene til den terrortiltalte 33-åringen.

Han har kalt de grusomme terrorhandlingene 22. juli for «enestående, og i et intervju med VG forsvarer han de grufulle handlingene og beskrev drapene som et «politisk offer».

- Du bor her i Massachussets, en rolig del av USA, hvordan kan du støtte at han dreper små barn, spurte VGs reporter i intervjuet.

- Fordi han gjør et enestående angrep, jeg synes ikke det bør skje igjen, men det var nødvendig. Det øker bevisstheten rundt det, og Breivik utførte det med henrettelser på Utøya og i Oslo.

VG viste intervjuet med 23-åringen på den tredje dag av den opprivende rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Hittil har han forklart seg iskaldt uten anger, samtidig som han har gitt groteske detaljer om angrepene som tok 77 liv 22. juli i fjor.

- Støtter ham ikke

Når han sitter på cella i fengselet, har han flere brevvenner. En av dem er Forts, som hittil har gått på katolske Assumption College. Skolen skriver i en uttalelse til VG at de fordømmer handlingene 22. juli.

- Vi støtter ikke meningene som han har uttrykt. Skolen vil sende sin medfølelse til ofrene for volden, og til deres familier, skriver de.

Utvises

Da VGs reporter møtte 23-åringen, var han pent kledd og virket velartikulert og hadde planer om å få en god utdannelse. På spørsmål fra VG om Forts har blitt suspendert, svarer skolen at utdannelsen ikke vil skje hos dem.

- Kevin Forts vil ikke være på Assumption Colleges campus i den overskuelige fremtid, og hans adferd blir nå gransket. Loven gjør at vi ikke kan kommentere mer på studenters oppførsel og vandel, skriver Renee Buisson, kommunikasjonsdirektør ved katolske Assumption College i en e-post til VG.

- Skremmende

Stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (27) overlevde terroren, og onsdag sa hun til VG at hun ble skremt av holdningene.

- Det er skremmende at en mann har tatt 77 liv fordi han trodde så mye på sin egen forskrudde virkelighetsoppfatning. Men det er enda mer skremmende at det er så mange som deler den oppfatningen, sier Håheim til VG Nett.

På tross av gjentatte forsøk, har det ikke lyktes VG Nett å få en kommentar fra Forts.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks