Hovedinnhold

Breivik med nye opplysninger til VG: - Kallenavnet på serberen var «Dragen»

** Terroristen opererte med dekknavn i Liberia

GIR INFORMASJON: Massedrapsmannen Anders Behring Breivik (33) gir VG opplysninger han tidligere har nektet å fortelle politiet - blant annet om serberen han påstår han møtte i Liberia. Foto: NTB scanpix
GIR INFORMASJON: Massedrapsmannen Anders Behring Breivik (33) gir VG opplysninger han tidligere har nektet å fortelle politiet - blant annet om serberen han påstår han møtte i Liberia. Foto: NTB scanpix
OSLO/MONROVIA (VG Nett) Etter hardnakket å ha nektet å forklare seg om krigsforbryteren fra Serbia i 11 måneder, letter Anders Behring Breivik (33) nå på sløret.

Denne saken handler om:

Et av de store stridsspørsmålene i rettssaken mot Breivik er hans Liberia-reise i 2002. Terroristen hevder han dro for å møte en ettersøkt serber med koblinger til Knights Templar, men det tror ikke politiet på.

I dagens utgave av VG og  VG+  publiseres intervjuet med den hittil ukjente hovedkontakten Breivik hadde i Liberia - Alpha Kallons kamerat. Denne kameraten sier han plutselig én dag fikk en e-post fra Breivik, som den gang opererte under dekknavnet Henry Benson.

Har du opplysninger om denne saken?  Kontakt VG Nett her 

Hovedkontakten forteller om dagene med Breivik og hva han opplevde var nordmannens formål med reisen. Kallons kamerat kommer også med helt nye opplysninger om pengeoverføringen fra Breivik.

BAKGRUNN:  Hvem er Alpha Kallon og hvorfor overført Breivik 40.000 kroner?

- Vil kontrollere informasjonen

På bakgrunn av dette intervjuet ringte forsvarer Tord Jordet søndag til Breivik i fengselet.

Da kom terroristen med oppsiktsvekkende opplysninger:

- Breivik sa at hans kallenavn på serberen var «Dragen», sier Jordet og legger til at Breivik mente dette er opplysninger som ikke vil røpe serberens identitet.

FORSVARER: Tord Jordet. Foto: Scanpix
FORSVARER: Tord Jordet. Foto: Scanpix

Statsadvokat og aktor Svein Holden sier at de vil følge opp den nye opplysningen.

- Det er klart at all informasjon Breivik kommer med blir kontrollert, sier han.

LES OGSÅ:  Alpha Kallon: - Han skulle kjøpe diamanter

- Fikk beskjed om å bruke dekknavn

For halvannen uke siden fant VG liberiske Alpha Kallon (41) utenfor Minneapolis i USA, etter at norsk politi i månedsvis jaktet på ham. Han kom i politiets søkelys da de fant to pengeoverføringer til ham fra Breivik på til sammen 40.000 kroner i 2002.

Kallon sa da at det var en kamerat av ham som var den Breivik først kom i kontakt med. Ifølge Jordet bekrefter Breivik kontakten med denne mannen.

- Han sier han tok kontakt med ham for å opprette en livslinje. Årsaken til det var at Breivik hadde hørt rykter om at serberen hadde en svært brutal mentalitet, og han sier det var en risiko for at han ville bli drept dersom serberen oppfattet at Breivik satte ham i fare.

Breivik bekreftet også at han opererte under dekknavnet Henry Benson i Liberia.

- Han sa han hadde fått beskjed av sin mentor i Knights Templar at han måtte bruke dekknavn i Liberia. Dette var et krav for å unngå at hans ekte navn skulle sirkulere mens han var der nede, sier Jordet.

- Hva er årsaken til at han brukte nettopp dette navnet?

- Han sa at navnet kunne høres litt afroamerikansk ut - ikke noe norsk navn og ikke europeisk heller. Dette ville gjøre det vanskeligere å spore identiteten tilbake til en nordmann, svarer forsvareren.

- Møttes på forum

Terroristen kom også med nok en ukjent opplysning til VG søndag:

- Han forteller at han fant denne mannen gjennom et forum der folk diskuterte situasjonen i Liberia. Han sier at han kom i kontakt med flere personer, og at en av disse var ham. Dette er noe han tidligere heller ikke har villet fortelle politiet, sier Jordet.

Politiet har funnet totalt 31 e-postadresser som knyttes til terroristen. De mangler innsyn i 21 av disse, ifølge Jordet. En av dem er hbenson@post.com, som Breivik trolig brukte i kontakten med liberierne.

- Det politiet sier om denne e-postadressen, er at de konkluderer med at den er slettet uten at de har vært i kontakt med tilbyderen for å høre om de har lagret e-posten selv om kontoen er slettet, sier Jordet.

- Hva tenker forsvaret om dette?

- Politiet er tilsynelatende overbevist om at Breivik ikke har et nettverk, og begrunner dette med en svært grundig etterforskning. Jeg ville forventet at de da i det minste har sendt en henvendelse til e-postleverandøren for å undersøke hvorvidt det foreligger en backup, svarer Jordet, som mener at VGs intervju styrker Breiviks troverdighet.

Avhører Kallon

Aktor Svein Holden blir foreholdt denne kritikken, men sier han ikke kan svare på stående fot.

- Det er informasjon som jeg må dobbeltsjekke før jeg gir noe svar på, sa han og la til at dette ikke var noe han hadde mulighet til søndag.

I dag mandag skal norsk politi avhøre Alpha Kallon, og da vil trolig Breiviks hovedkontakt i Liberia være en sentral del av spørsmålene.

- Hva har norsk politi gjort for å få tak i hovedkontakten?

- Det har jeg ikke fullstendig oversikt over. Vi har brukt en del ressurser på å få til et avhør av Kallon i morgen, og trolig til retten tirsdag, sier Holden.

- Hvor sentral blir hovedkontakten i Kallons vitnemål tirsdag?

- Det kommer jo litt an på hva Kallon sier i politiavhøret, og jeg kommer selvfølgelig til å lese intervjuet deres med den andre personen. Dersom det er forhold der som er av interesse vil det bli tatt opp, svarer statsadvokaten.

Vil kun forklare seg om 98 prosent

Breiviks forsvarer Tord Jordet at hans klient har sagt til politiet at han vil gi de 98% av informasjonen de ønsker, men at han ikke vil gi de informasjon om sensitive temaer uten at de forteller ham hva de har avdekket under etterforskningen.

- Politiet har i liten grad vært villig til å gi Breivik informasjon om temaer han selv ikke har ønsket å forklare seg om. Temaer som hans opphold i Liberia har derfor i liten grad blitt belyst, sier Jordet og legger til:

- At han nå vil fortelle mer om sitt opphold i Liberia på bakgrunn av VG sine funn viser at det kan være mer relevant informasjon han kan å dele med politiet dersom de hadde kommet lenger i etterforskningen, og kunne orientert ham om dette.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks