Hovedinnhold

Breivik forbannet på aktoratet

Mener spørsmål om dataspill «latterliggjør» ham

FØRT UT: Her føres Anders Behring Breivik (33) ut av rettssalen etter å ha langet ut mot aktoratet som ønsker å stille ham spørsmål om World of Warcraft (WoW). Foto: NTB scanpix
FØRT UT: Her føres Anders Behring Breivik (33) ut av rettssalen etter å ha langet ut mot aktoratet som ønsker å stille ham spørsmål om World of Warcraft (WoW). Foto: NTB scanpix
OSLO TINGRETT (VG Nett) Anders Behring Breivik (33) nektet å svare på flere spørsmål om dataspillet World of Warcraft (WoW).

Denne saken handler om:

Den rettsoppnevnte psykiateren Terje Tørrissen har bedt påtalemyndigheten føre flere bevis for Breiviks aktivitet på World of Warcraft.

Da påtalemyndigheten forsøkte å stille flere spørsmål om det såkalte «martyrdomsåret», hvor Breivik belønnet seg selv med dataspill, protesterte massedrapsmannen heftig.

- World of Warcraft, hva har det med saken å gjøre? Jeg forstår at aktoratet ønsker å latterliggjøre meg, og har sagt til mine advokater at de ikke skal bidra til det. Derfor ønsker jeg ikke å svare på noen spørsmål knyttet til dette, sa en tydelig irritert Breivik.

VG Direkte:  Følg dekningen av rettssaken

- Hvis jeg kan svare på et av spørsmålene dine for en gang skyld, så tror jeg at du også vil se at dette er relevante spørsmål. Du kan kanskje ta plass i vitneboksen, så får du se hva du ønsker å svare på, svarte statsadvokat Svein Holden.

Stemmen brast

Breivik så rett på aktoratet, stram i ansiktet. Forsvarerne var stille mens de fulgte klientens argumentasjon. Stemmen til Breivik var nær å briste ved flere tilfeller.

- Jeg vil ikke bidra til å latterliggjøre meg selv, så jeg ønsker ikke å svare på noen spørsmål, gjentok Breivik.

Også de psykiatrisk sakkyndige fulgte Breivik nøye da han snakket.

- Da varsler jeg retten om at det vil komme en gjennomgang av Breiviks spilling, og det vil blant annet gå på Breiviks spilletid i den perioden han har kalt sin martyrdomsgave, avsluttet Holden.

Mens Holden snakket, hvisket Breivik og forsvarer Vibeke Hein Bæra sammen.

- Vi forsøker å få til dette etter lunsj, selv om det er noen etterforskere som kanskje ikke er så begeistret, konkluderte Holden.

Advart av dommeren

Ordvekslingen utspilte seg kort tid etter at Breivik hadde blitt irettesatt av dommer Wenche Arntzen for sine kommentarer etter Raymond Johansens vitnemål.

Da Arbeiderpartiets partisekretær var ferdig, gjentok Breivik sin oppfatning om at partiet forsøker å dekonstruere den norske etniske rase gjennom masseinnvandring.

Han sa at han var skuffet over at Raymond Johansen ikke hadde svart på hvordan Arbeiderpartiet har tenkt å ivareta den nordiske rasen, med blondt hår og blå øyne.

- Ap har aldri forklart i sitt partiprogram hva konsekvensene av svært høy innvandring vil være, sa han.

Breivik ble raskt avbrutt av tingrettsdommer Wenche Arntzen som påpekte at tiltalte bare har anledning til å kommentere det vitnet har sagt.

- Breivik, du gjentar ting du har vært inne på tidligere, og vi har vært inne på at du ikke skal stille spørsmål til vitnene. Vi trenger ingen gjentagelse, og jeg ber deg holde deg til kommentarer til forklaringen, sa hun.

Breivik sa videre at han ønsket media og Arbeiderpartiet snart ville gjennomføre en selvransakelse etter 22. juli.

- De går ikke til essensen av problemet, klagde Breivik.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks