Hovedinnhold

Ber folk vurdere en pause på den «vanskeligste dagen»

...og slik løser VG dagens rettsmøte

OSLO TINGHUS (VG Nett) Trond Henry Blattmann i 22. juli-støttegruppen ber pårørende vurdere om de skal være til stede i Oslo tingrett i dag. - Kanskje er det er fornuftig med en pause.

Denne saken handler om:

I dag skal terroristen Anders Behring Breivik (33) forklare seg detaljert om drapene på Utøya. Gårsdagen ga et forvarsel på hva som kan komme i retten i dag. Da forklarte Breivik hvorfor han valgte Utøya som mål.

- Vi har forsøkt å forberede oss så godt vi kan på denne dagen, men vi visste at den ville komme. Mitt råd til folk som synes gårsdagen var vanskelig, er at de kanskje bør vurdere om de skal gå i dag. Kanskje det er fornuftig å ta en pause, rett og slett. Gjør noe annet, sier Blattman.

Han er leder for den nasjonale støttegruppen etter terroraksjonene 22. juli. Selv mistet han sønnen Torjus (17) på Utøya. I tingretten bærer han jakken til sin avdøde sønn.

- Det er ikke noe bevisst valg. Det er hans jakke. Torjus er med meg i alt jeg gjør. Hadde Torjus kommet hjem så ville han ha villet at jeg skulle gjøre dette. Hans ideer om hvordan samfunn han ville ha er noe å ta med seg videre, sier Blattmann.

VG Direkte: Siste nytt fra 22. juli-rettssaken 

- Farsrollen er knalltøff

Han forklarer at han til tider er nødt til å legge fra seg farsrollen for å takle dagene i retten.

- Jeg må være med å hjelpe de jeg skal hjelpe som leder for støttegruppen. Det er en hjelp i seg selv, jeg er på mange måte på jobb. Jeg klarer ikke gå i farsrollen, for det er knalltøft, sier Blattmann.

- Jeg sliter med å holde tårene vekk. Og sånn er det ikke bare for meg, jeg så garvede journalister som har dekket kriminalsaker i 30 år og de sleit da de kom ut av salen i går. Aktor måtte også ha seg en pause fordi han synes det var for tøft. Samtidig så sitter denne massemorderen der og er kald og kynisk.

REDAKTØR: Espen Egil Hansen, digitalredaktør i VG. Foto: Magnar Kirknes / VG
REDAKTØR: Espen Egil Hansen, digitalredaktør i VG. Foto: Magnar Kirknes / VG

Slik løser VG dagen

Digitalredaktør i VG, Espen Egil Hansen, forbereder leserne at det også kan bli en vanskelig dag for dem.

- Dette er den tunge dagen. Vi har sett hvordan Breivik forklarer seg disse dagene. I dag vet vi at aktor vil spørre om Utøya. Aktor er nødt til å gå i detalj, bokstavlig talt steg for steg, om 22. juli i fjor, sier Hansen.

VG vil forsøke å være nøkterne og faktuelle i det som kommer frem i retten i dag, men kommer til å gjøre andre valg en de fire foregående rettsdagene.

- Vi kommer til å være varsomme med å beskrive selve drapshandlingene, men vi kommer til å beskrive Breivik, det han sier han gjorde, og fokuset vil være på ham. Men vi er forberedt på at det kommer til å være detaljer i dag som er for vanskelige å formidle og som ikke riktig å formidle, sier Hansen.

Flere ledd før publisering

VG Direkte har en såkalte «ord for ord» fra retten. Fire journalister sitter og skriver alt som blir sagt og gjort i salen. Deretter er det flere redigerere, og til slutt en redaktør, som avgjør hva som blir publisert.

- Det er krevende, fordi det går fort og det er nå. Når vi redigerer avisen har vi en hel kveld til å tenke oss om på. Vi er vant til at det går fort på VG Nett, men dette er i praksis en direktesending. Det er krevende oppgave, men det er trente folk som gjør dette, sier Hansen.

Hansen inne på det samme som Blattmann, at selv trente pressfolk som har vært med på mye, har vanskelig for å sette ord på det som skjer i sal 250 i Oslo tinghus.

- Alle må være forberedt på at dette er en vanskelig dag, ikke bare for pårørende og for de som sitter i rettssalen, men også for leserne våre. Ikke bare fordi det er sterke detaljer, men vi har sett med Breivik at han forklarer om dette så kjølig og nøkternt, helt uten anger. Så kontrastene mellom det han gjorde og hvordan han forteller om det, er nesten ikke til å holde ut, sier Hansen.Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks