Hovedinnhold

Terrorofrene minnes over hele landet i kveld

Rosetog i hovedstaden

HAV AV BLOMSTER: Blomsterhavet bare vokser utenfor Oslo domkirke. I kveld er det forventet at mellom 50 000 og 100 000 vil gå i rosetog fra Rådhusplassen i Oslo. Foto: Berit Roald, SCANPIX
HAV AV BLOMSTER: Blomsterhavet bare vokser utenfor Oslo domkirke. I kveld er det forventet at mellom 50 000 og 100 000 vil gå i rosetog fra Rådhusplassen i Oslo. Foto: Berit Roald, SCANPIX
(VG Nett) Over hele landet arrangeres fakkeltog til minne om terrorofrene i kveld. I Oslo bes publikum ta med roser i stedet for fakler.

Av Cathrine Elnan 
Over hele Norge arrangeres det minnemarkeringer og tog for terrorofrene i kveld.

HER FINNER DU OVERSIKT OVER ALLE FAKKELTOGENE 

I Oslo skulle det i utgangspunktet bli brukt fakler i toget, men nå anmoder arrangørene publikum om å ta med roser i stedet.

- Det er både sikrere og mer estetisk vakkert å bruke roser. Faklene vil ikke vises så godt i sommerlyset, og det er vanskelig å kaste dem i fra seg i Oslo sentrum, sier Terje Bratland (38), som er initiativtaker til arrangementet, til VG Nett.

HAR DU TIPS ELLER INFORMASJON OM ET MINNEARRANGEMENT? Del det her!

SE BILDESERIE: Terrorofrene minnes verden rundt 

Over 50.000 påmeldte

Bare i Oslo forventer arrangørene at mellom 50.000 og 100.000 vil fylle gatene for å minnes terrorofrene på Utøya og i Oslo.

Facebook-gruppen som er opprettet for minnemarkeringen, har over 51.000 meldt seg på.

VET DU OM ET ARRANGEMENT? LEGG INN I PROTOKOLLEN VÅR HER! 

Ikke-politisk arrangement

En av medarrangørene til toget er Amnesty International Norge.
På Twitter har flere uttrykt misnøye med at faklene blir byttet ut med roser. Enkelte mener at de rosene bidrar til å gjøre arrangementet politisk, siden den røde rosen er et sterkt symbol for Arbeiderpartiet, både i partilogoen og i valgkampen.
Bratland avviser at det er et politisk arrangement, og sier at det vil være anledning til å bruke både røde og hvite roser.

VGTV: Preget kronprinspar deltok i minnegudstjeneste 

- Det undrer meg at folk ser på dette som politisk. Røde roser står for kjærlighet og hvite roser står for fred. Dette er et ikke-politisk arrangement som skal vise at befolkningen står samlet. Det er også grunnen til at vi ikke bruker det norske flagget. Vi vil ikke at toget skal bli nasjonalistisk, forteller Bratlan.

Ingen formell oppfordring fra politiet

«Politiet i Oslo vil ikke at noen skal ta med fakler på Oslo fakkeltog, det blir salg av roser (50 kroner fikk jeg vite nå) - Vennligst del denne status meldingen så at alle får vite det, spesielt dem som skal være med fra Oslo».

Denne meldingen har blitt skrevet og delt på sosiale nettsteder som Twitter og Facebook. Men politiet i Oslo avkrefter at de har kommet med denne oppfordringen.

OVER 500.000 VISER AT DE HOLDER SAMMEN MOT VOLD OG TERROR. VIS DIN STØTTE HER!

- Politiet har ingen formening om folk skal bruke roser eller fakler. Arrangørene bestemmer hva som skal benyttes i toget. Det er fritt fram for å bruke både roser eller fakler, eller begge deler, det sier Henning Holtaas, politiadvokat og pressekontakt ved Oslo politidistrikt.

Vektere stiller frivillig

Politiet vil være tilstede under arrangementet, men har ikke
iverksatt ekstraordinære sikkerhetstiltak overfor publikum.
Vekterselskapet Securitas har blitt leid inn av arrangørene for å bistå politiet med sikkerheten.

Securitas mobiliserer frivillige som skal være tilstede under arrangementet.

- Vi har mobilisert mellom 150 og 200 vektere som stiller fra Oslo og omkringliggende fylker. Det er faktisk noen som har kjørt helt fra Bergen for å være med, forteller André Thomsgård, Markeds- og informasjonssjef i Securitas.

Toget i Oslo begynner klokken 18.00 og vil gå fra Rådhusplassen til Youngstorget via Oslo Domkirke.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks