Hovedinnhold

Storberget: - Den pågrepne er norsk

REDNINGSARBEIDE: Her er politi og brannvesen i ferd med å gjennomsøke regjeringskvartalet etter eksplosjonen. Foto: Scanpix, Reuters
REDNINGSARBEIDE: Her er politi og brannvesen i ferd med å gjennomsøke regjeringskvartalet etter eksplosjonen. Foto: Scanpix, Reuters
(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg ba Norge om å stå sammen etter terrorangrepene fredag.

På en pressekonferanse fredag kveld, som statsministeren holdt sammen med justisminister Knut Storberget, var Stoltenberg klar på at angrepene ikke skulle ødelegge det norske demokratiet.

- Vi er alle rystet over ondskapen som traff oss så brutalt og brått, sier Stoltenberg.

Justisminister Storberget bekrefter at gjerningsmannen som er pågrepet etter skytingen på Utøya er norsk.

Han ønsket ikke å gå i detaljer om den pågrepne. Han understreket også at han ikke var kjent med trusler i forkant av angrepene.

Statsministeren ba Norge om å holde sammen.

- I kveld og i natt skal vi ta vare på hverandre. Gi hverandre trøst og snakke sammen. I morgen skal vi vise verden at det norske demokratiet blir sterkere. Vi skal finne de skyldige. Men det viktigste i kveld er å redde menneskeliv og vise omsorg, sa Stoltenberg.

- Jeg har et budskap til de som angrep, et budskap til de som står bak. Et budskap fra hele Norge. Dere skal ikke få ødelegge vårt demokrati og vårt engasjement for verden. Vi er en liten, men stolt nasjon. Ingen skal få bombe oss til taushet, fortsatte statsministeren.

Han kunne videre opplyse om at alle de nordiske statsministrene har ringt og uttrykt sin støtte, i tillegg til flere andre europeiske. Også Storbritannias statsminister David Cameron har tatt kontakt.

- Statsminister Cameron sa til meg i en samtale i dag at de er opptatte av å dele sine erfaringer fra det som har hendt der, for å se om det er noen sammenheng og hva slags sammenheng det eventuelt er. Om det er noen sammenheng gjenstår å se.

Etter pressekonferansen dro statsministeren til Oslo universitetssykehus på Ullevål, for å anerkjenne helsepersonellets arbeid etter de to angrepene.

Helt til sist understreket han også sin medfølelse med ungdommene på Utøya.

- Det å være på en sommerleir, og oppleve at det kommer en mann som skyter ned folk på øya, å måtte flykte, svømme og oppleve at et stort antall mister livet. Det er timer vi ikke kan fatte hvor forferdelig har vært, sa statsministeren.

VG Nett kommer tilbake med mer...

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks