Hovedinnhold

Stoltenberg: - Jeg kjenner flere av dem som har mistet livet

Kongefamilien til Sundvollen

- VANSKELIG: Jens Stoltenberg snakket med pressen i forbindelse med besøket på Sundvollen lørdag. Foto: Scanpix.
- VANSKELIG: Jens Stoltenberg snakket med pressen i forbindelse med besøket på Sundvollen lørdag. Foto: Scanpix.
(VG Nett) Statsministeren, kongen, dronningen og kronprinsen besøker lørdag ettermiddag pårørendesenteret som er opprettet etter skytetragedien på Utøya.

Siden fredag kveld har pårørende til det ufattelige angrepet på AUFs sommerleir på Utøya vært samlet på et pårørendesenter på Hotell Sundvollen.

Lørdag kom statsministeren, justisministeren, helseministeren og kongefamilien til stedet.

Jens Stoltenberg snakket med pressen etterpå.

- Det blir ekstra tungt når det handler om menneskene jeg kjenner. Jeg kjenner flere av dem som har mistet livet, og jeg kjenner foreldrene til flere av dem. Og dette skjedde på et sted hvor jeg har tilbrakt min ungdom, hvor jeg ble politisk aktiv. Det var min ungdoms paradis, og nå ble det et helvete, sa Stoltenberg til den fremmøtte pressen.

Les også: Her gjemmer de seg for massedrapsmannen

Dramatiske historier

Statsministeren understreket at han hadde det vanskelig, og fortalte om sterke møter med ofrene og de pårørende.

- Det er en veldig, vedlig krevende situasjon å møte så mange mennesker som har det så vondt. Samtidig er det en god følelse å si at vi føler dem, hele det norske folk og hele verden, sa han, og fortsetter:

- Jeg ble fortalt mange dramatiske historier om hvordan unge mennesker reddet livet, svømte i land, jeg snakket med en gutt som svømte med en skadd kamerat over hele sundet. Det er en heltedåd, både det han og andre har utført. Jeg har hørt om mennesker som gjemte seg, og om mennesker som mistet livet, sier han.

Foreløpig er minst 85 ungdommer bekreftet drept i angrepet, og politiet mener dødstallene kan stige ytterligere. Syv personer er bekreftet omkommet i bombeangrepet mot regjeringskvartalet få timer tidligere.

HAR DU TIPS OM ANGREPENE? KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER!

Videreformidlet

Stoltenberg fortalte også at det var viktig for ham å viderebringe meldingene fra andre statsledere.

- Helt fra de første meldingene fra Utøya kom har statssjefer fra hele verden ringt. FNs generalsekretær, Angela Merkel, Obama, alle har gitt uttrykk for at de forstår den håpløsheten vi føler, og ber meg formidle til de som er rammet at verden føler med Norge. Det gir ikke livene tilbake, men det lindrer forhåpentligvis noe av smerten, sier Stoltenberg.

Det var først statsminister Jens Stoltenberg som ankom pårørendesenteret sammen med justisminister Knut Storberget og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i formiddag. De landet på baksiden av hotellet og ble kjørt til den åpne plassen mellom hotellbyggene.

Der møtte de AUF-leder Eskil Pedersen, som fikk en god klem av alle statsrådene. Deretter gikk de bort til flere av de overlevende ungdommene, forteller VGs reporter Eric Utheim på stedet.

Kongefamilien ankom senteret like etter klokken halv to lørdag formiddag. Senere kom også Aps tidligere partisekretær og stortingsrepresentant for Buskerud, Martin Kolberg, til stedet.
Les videre under bildet...

I SORG: Martin Kolberg gir statsminister Jens Stoltenberg en klem utenfor pårørendesenteret på Sundvollen Hotell. Foto: Scanpix
I SORG: Martin Kolberg gir statsminister Jens Stoltenberg en klem utenfor pårørendesenteret på Sundvollen Hotell. Foto: Scanpix


Les også: «Jeg skal drepe alle! Alle skal dø!»

Preget konge

Etter å ha blitt briefet kort av statsminister Jens Stoltenberg gikk kongen, dronningen og kronprinsen inn til de pårørende, hvor de hilste på pårørende og snakket med dem.

Statsministeren holdt rundt mange av ungdommene og trøstet dem. Flere av dem har fremdeles bare på seg t-skjorte og shorts og noen håndklær rundt seg etter å ha blitt reddet opp av vannet i går kveld.

Flere av dem gråter åpenlyst, og er naturligvis sterkt preget av dramaet de har vært igjennom, forteller VGs reporter på Sundvollen, Eric Utheim.

Fredag snakket en sterkt preget kong Harald til det norske folk.

- I dag har vi vært vitne til grusomme handlinger både i Oslo og på Utøya. Våre tanker går selvfølgelig til de rammede og de pårørende. Jeg vil gjerne takke alle dem som har vært med å redde mennesker ut av denne forferdelige situasjonen, sier en svært opprørt kong Harald.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks