Hovedinnhold

Stoltenberg: - Dette er et mareritt

Minst 84 døde på Utøya

(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg sier Utøya på kort tid forvandlet seg fra paradis til helvete fredag kveld.

- Vi står nå overfor en nasjonal tragedie. Hvert av menneskelivene er et menneske, og hvert menneskeliv har en mor, en far, pårørende og venner, sa statsministeren på en pressekonferanse rett etter klokken 08 lørdag morgen.

I går kveld sa politiet at minst ti hadde blitt drept etter at minst en mann, forkledd som politi, kom seg over til øya. Han skal ha skutt rundt seg og tatt livet av flere ungdommer. Natt til lørdag ble det klart at minst 84 personer døde i angrepet på Utøya.

Norske Anders Behring Breivik (32) ble senere pågrepet for å ha avfyrt skudd på øya.

I dag vil statsministeren selv reise til Sundvolden for å snakke med de som er rammet og deres pårørende. Han vil også ha møter med de statsrådene som har vært tettest på tragedien, før hele regjeringen skal møtes.

En tydelig preget statsminister sa at både utenriksminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Anniken Huitfeldt hadde jobbet med å hjelpe de mange som er rammet av den ufattelige tragedien.

- Det er som et mareritt, sa han.

- Total vold

PÅ HALV STANG: Lørdag morgen ble flagget heist på halv stang utenfor Sundvolden hotell, hvor flere av de overlevende etter Utøya-tragedien holder til. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PÅ HALV STANG: Lørdag morgen ble flagget heist på halv stang utenfor Sundvolden hotell, hvor flere av de overlevende etter Utøya-tragedien holder til. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Han sier han ikke kan gå inn på hvem som er skadet, men at han selv kjenner og vet om personer som er rammet.

- Det er ekstra vondt at et sted hvor jeg har vært hver eneste sommer siden 1994, er utsatt for total vold og et ungdomsparadis er forvandlet til et helvete i løpet av noen få timer.

- Hver og en som var på Utøya er rammet for livet.

- Misbrukt og angrepet

Stoltenberg mener noe av åpenheten ved det norske samfunnet var blitt angrepet i gårsdagens angrep.

LES OGSÅ: Pågrepet 32-åring kalte seg selv nasjonalistisk 

- Det at mange skal møtes til sommerleir, hundrevis møtes til sommerleir på Utøya og det at de gjør det uten sikkrehet, uten politi er en stor kvalitet med det norske samfunnet som nå er misbrukt og som nå er angrepet, sa Stoltenberg.

- Alle tilgjengelige ressurser

Justisminister Knut Storberget sa han ikke kunne gå inn på detaljer om politiarbeidet.

- Det er satt inn alle tilgjengelige ressurser inn i kartleggeingsarbeidet for å få alle mulige informasjon for å hjelpe påtalemyndighet og domstol til å bringe folk til ansvar så samfunnet får full viten om hva som har skjedd, sa justisminister Knut Storberget.

VGTV: Jens Stoltenberg: - En nasjonal tragedie 

Han sa at de så langt ikke har sett noe grunnlag for å oppjustere trusselnivået i Norge.

- Trusselnivået i Norge er fortsatt uendret. Men det er et generelt nivå, og politiets sikkerhetstjeneste tar en løpende vurdering.

Syv drept i eksplosjon

Bare kort tid før de første skuddene løsnet på Utøya, gikk det av en bombe i Oslo sentrum. Den tok minst syv menneskeliv og politiet sier de ser de to hendelsene i sammenheng.

Har du opplysninger som kan kaste lys over hendelsene? Kontakt VG Nett her

Flere ble sendt til sykehus og det er store skader på regjeringskvartalet og byggene rundt. Flere steder blåste den kraftige eksplosjonen ut flere vinduer på bygningene.

Fredag kveld og natt ble folk bedt om ikke å bevege seg i Oslo sentrum, men lørdag morgen sier politiet at situasjonen ikke er like uoversiktlig lenger.

Stoltenberg understreket lørdag morgen at regjeringen fungerer selv om regjeringskvartalene ikke gjør det.

- Selv om statsministerens kontor er fullstendig ødelagt, så fungerer regjeringen, vi har møter og vi har lokaler, så vil vi etter hvert finne andre lokaler, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks