Hovedinnhold

Støttegrupper mobiliserer i rekordfart

MANGE MEDLEMMER: Denne gruppen har over en halv million medlemmer - og ytterligere 90.000 meldte seg på under tiden det tok å skrive denne artikkelen. Foto: faksimile Facebook
MANGE MEDLEMMER: Denne gruppen har over en halv million medlemmer - og ytterligere 90.000 meldte seg på under tiden det tok å skrive denne artikkelen. Foto: faksimile Facebook
(VG Nett)Dagen etter bombingen i Oslo sentrum og massakren på Utøya har over en halv million meldt sin støtte til de rammede på Facebook.

Tips oss


Arrengementer og støttegrupper som kommer i kjølevannet av terrorhandlingene florerer nå på nettsamfunnet Facebook. Den hittil største gruppen heter «Tenn et lys for de døde og skadde etter tragedien i Oslo», og har lørdag mobilisert over 500.000 medlemmer. Bare i perioden denne artikkelen ble skrevet har tallet nådd 595.000.

Gruppen er en «Facebook-event», som alle kan delta på.

Kun timer etter det første angrepet hadde flere grupper dukket opp på Facebook. Gruppen «Oslo er i god behold» har nå over 60.000 medlemer, og fungerer som et knutepunkt hvor man kan sjekke om kjente og kjære i Oslo er i god behold - eller melde fra at man selv er det.

På gruppen har både nordmenn og utlendinger i Norge meldt fra om sin situasjon på ulike språk.

VGTV: Stoltenberg lørdag morgen: - En nasjonal tragedie

I tillegg blir nettsamfunnet brukt til å mobilisere til hjelpearbeid. Gruppen «Vi som vil hjelpe - Oslo, 22. juli 2011» tar sikte på å samle alle som vil bidra med opprydning, husrom eller andre ting i kjølevannet av tragedien, og har hittil over 5.000 medlemmer.

LES OGSÅ: Hovedstraden kaftig preget av terror

Gunn-Tove Mathisen (47) fra Kolbotn laget den nå største gruppen «Tenn et lys for de døde og skadde etter tragedien i Oslo» en halvtime etter den første bombingen, og hun er overveldet over responsen.

- Dette viser at folk står sammen og viser medmenneskelighet. Jeg hadde aldri trodd den skulle vokse så fort, og nå håper jeg det kan brukes til noe positivt - som en innsamling, sier Mathisen til VG Nett.

BILDESPESIAL: Oslo-natten etter terrornatten

Gruppen hadde i tiden etter bombingen så stor pågang at det først ikke var mulig å redigere teksten til å gjelde tragedien på Utøya også.

I tillegg har et stort antall Facebook-brukere lagt på et norsk flagg på sitt profilbilde, for å markere sin støtte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks